Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.10.2016

Kisajännitysseminaarissa Jukka Katajan opissa

Helsingin Seudun Kennelpiiri ry järjesti lauantaina kisajännitysseminaarin psyykkisen valmentajan Jukka Katajan johdolla. Kataja on tehnyt vuodesta -83 lähtien töitä urheilijoiden parissa mm. Laura Lepistön ja Eva Walströmin kanssa, etsitty vahvuus ja lahjakkuus joita on vahvistettu. Unohdetaan heikkoudet. Aina ei tarkoita, että pitäisi olla psyykkisiä ongelmia että hakeutuisi valmennukseen. Varoitus paljon tekstiä, vaikea oli lyhentää 7h luentoa.. 

Tunnetila siirtyy helposti ihmisillä esim naururemakkaan lähtee äkkiä moni mukaan tai Vain elämää- sarjassa itku tarttuu muihinkin. Koiran kanssa jos ohjaaja on kovin jännittynyt se voi tarttua koiraankin tai jos ohjaaja keskittyy negatiivisiin ajatuksiin. Jos ohjaaja ei keskity koiraan pitääkö koiran keskittyä? Usein puhutaankin, että on samassa kuplassa koiran kanssa. 


Suoritukseen vaikuttaa kolme tai neljä eri osa-aluetta
1. Kognitiot: ajatukset (minkä verran stressaa, väärät tavoitteet), tiedon jäsentäminen
2. Emootiot: tunteet (jännittää, pelkää), mielialat, temperamentti
3. Fysiologia: hermosto, lihastyö (voi kuvitella esim että ei pysty koska jalat on jumissa tms)
4. Ulkopuolinen eli ympäristö: yleisö (ammattiurheilijallekin vaikuttaa), läheiset (kyllä sä voitat, näytät muille-> painetta), muut urheilijat, (media)

Tavoitteet:

Tavoitteet tuo usein jännittämistä ja paineita. Täytyykin osata tehdä sopivat tavoitteet. 

Arki 
-> potentiaali (sisäinen paine itseltä, löydä omat vahvuudet)
-> mahdollisuus (ulkoinen paine, yritätkö jääkiekkoilijana esim tehdä maalin vai luovutatko ja syötät toiselle?) 
-> menestys

Jääkiekkoilijalta esim kun kysyttiin aikooko tehdä paljon maaleja. Ei mene tekemään otteluun maaleja vaan keskittyy vain hyviin laukauksiin. Kun hyviä laukauksia saa vaikka 10kpl, niin esim 5 niistä voi mennä maaliinkin. Silloin ne kaikki 10kpl on onnistumisia, eikä taas 5 epäonnistumisia ja 5 onnistumista. Jos ekan esimerkin mukaan luovuttaa toiselle kiekon kuin yrittäisi tehdä hyvältä hetkeltä hyvän lyönnin. Kalle Palanderin tavoite oli päästä maaliin. Voi ajatella myös niin päin, että muiden pitää voittaa sinut. Ei tarvitse itse voittaa, vaan tehdä vain oma suoritus. Muilla ne paineet on. 

Kun kysyttiin menestyneeltä urheilijalta, jolla oli mitaleita isoista kisoista että kuinka monta huippusuoritusta sillä on alla. Vaikka kilpailuja on lukuisia. Alkuun sanoi 5kpl, mutta alkoi sitten miettimään että ehkä 2kpl. Aina mietitään, että mikä ei mennyt täydellisesti, saattaa olla että jos sitä jää odottamaan tai harmittelee sen takia niin sellaisia kilpailuja tulee elämässä muutamia. Riippuen nyt lajista yms. 

Kompetenssi= taidon osaaminen, toistoja 10 000 kertaa kärjistettynä että voi sanoa, että osaa jonkun asian. Psyykkisistä harjoituksista ei ole hyötyä jos niitä tekee 1-2 kertaa. Vasta kun n. 20 kertaa voi tietää onko hyötyä vai ei. Et esimerkiksi totu suolattomaan puuroon yhdessä tai kahdessa kerrassa 15-20 kerran jälkeen se alkaa vasta maistua hyvältä. Esimerkiksi Suomen mäkihyppääjät usein treenaa ihanteellisissa olosuhteissa, entä kovalla tuulella tai sateessa? Tee suorituksia myös sellaisissa olosuhteissa missä et välttämättä onnistu tai jotka tuntuu vähän epämielyttävältä. Esim sadekeli. 

Toko tai pk: Ulkomailla pk:n mm-kisoissa oli ollut aidattu alue, mihin piti tulla odottamaan 30min ennen vuoroa eikä siellä saanut palkata tai leikkiä. Suomessa usein alueen reunalla vielä hetsataan koiraa ja mennää äkkiä kehään. Entä juuri pitkän odottelun jälkeen? Kun ei voi tehdä, kuten treeneissä autosta suoraan kentälle. Tämä käy helposti tokokisoissakin, koiralle tulee treeneihin verrattuna pidempi odottelu. Tähän ohjaaja välillä reagoi sillä, että treenaa ja koittaa pitää koiran "hyvässä vireessä". Koira on jo kylläinen ja väsytetty, kun pääsee vihdoin kehään. Treeneissä harvoin tarvitsee miettiä, milloin ottaa koiran kentälle ja minkä verran tekee ennen kehää? Odottelua harvoin tulee, itse oon huomannut että kisoissa seisoskelu ja kehään pääsyn odottelu vasta alkaakin jännittämään. Tähän varmasti esim auttaisi jokin keskittymisharjoitus sekä, että treenaa rutiinia muulloinkin. Kisoissa myös vaarana, että jos aiempi koira keskeyttää ja kehään pitää mennä aiemmin. 


Oma rutiini tokossa: Oon ottanut tavaksi, että lenkkeillään kisapaikalla hyvissä ajoin ennen vuoroa, sitten pääsee tekemään pientä treeniä odottelualueelle seurausta tms (tai esim kaukojen eka siirto, jäävä vaarana tosin ettei suju ja sitten hermostuttaa) jos aikaa tai sitten vasta ennen yksilövuoroa. Ryhmäpaikkiksiin hyvissä ajoin koira hollilla ja saatettu tehdä esim mini istuminen itse käyden piilossa tai tehdä parit tekniikat sivulta maahan tai ylös nousua. Siirtymiä häiriössä eli muiden koirien ohi tms. Paikkisten jälkeen koira autoon tai häkkiin, ennen yksilövuoroa kaksi koiraa ennen haen koiran ja jotain pientä kun edeltävä koira on kehässä, sen jälkeen istuen tai maaten odottaa vuoroa. Hieman ennen kehään pääsyä sivulle (edeltävän koiran tokavika tai vika liike), virittely "mennäänkö" ja testaan vähän siirtymää, josta kehut tai yksi nami (ehtii siis odottaa hetken kontaktissakin kehään pääsyä). Sitten kehään. Treenitasku on jätetty tuolloin aiemmin kehän laidalle ja kädessä voi olla pari namia mitkä saa odottelun aikana. Gava vaatii nostattamista ja Ruuti taas luopumisia. 
Huomaan jo tätä kirjoittaessa, että joku tuossa kehään pääsyn odottelussa ja sen ajattelussa on jännää. :D Myös sen takia, koska sitä pitäisi treenata enemmän! Niin monesti tullaan nopeasti tekemään suoraan liikkeitä. Jos treenaa kolmen porukalla niin silloinhan yksi voisi hakea koiran jo aiemmin odottamaan "odottelualueelle". Täytyy myös useammin merkata kehän reuna ja sisäänmeno aukko. Aiemmin myös itse siirtymiä tein harvoin treeneissä, nyt on tullut Ruutin kanssa tavaksi, että autosta tullaan hallitusti seuraten kentälle. Ja liikkeiden välillä saa tarjota seuraamista eikä vain rellestetä ja juosta pitkin kenttää. Rutiiniksi jo treeneihin. Gavan kanssa taas on katsottu vähän sormien läpi, mutta täytyy muistaa tehdä liikkurin kanssa niitä että otan hallintaan jo kentän reunalla. Voi hyvin harjoitella sitä, että liikkuri huutelee kehään tai treeneissä ylipäätänsä liikkeen tekemään. Paikkiksiin Gava on tullut kuitenkin hallitusti ja käskyn alla. Odotusalueelle ja kehääntuloihin kertyy helposti paljon vähemmän toistoja, kuin itse liikkeisiin. Kisamaisissa treeneissäkään ei tarvitse miettiä niin tarkkaan, milloin hakee ja virittelee koiran. Tai, että joutuisi odotella vuoroa. 
Itse kehässä en katso numeroita. En myöskään katso välttämättä muita kisaajia ennen meidän vuoroa, vaihtelee vähän. Jos jokin liike menee huonosti se pitää unohtaa heti ja keskittyä vain seuraavaan siirtymään ja koiran sopivaan vireeseen. Jos muu menee hyvin ja keskittyy tulevaan positiivisesti vielä on mahdollisuuksia. Koira on myös yrittänyt parhaansa ja asiaa pitää treenata. Ja koska asenne on tavoite niin jos tulee pieni epäonni matkaan niin tsempataan entistä enemmän että tavoite täyttyy. 

Ehkä jos ajattelen myös koetilannetta, jolloin itsellä on aika suuri paine siitä kun liikkuri käskee kehään. Entä jos koira ei olekaan ihan mukana tai keskity. Omat ajatukset koiraan keskittymisestä voi myös karata vääriin ajatuksiin, kun käsketään kehään. Jos ehdin ajatella negatiivisia ajatuksia jo siinä voiko siirtymäkään onnistua? Kyttään ja odotan hirveästi milloin saadaan lupa tulla kehään. Tuokin on sellainen ettei siinä tarvitse salamana rynnätä kehään, voi ottaa aavistuksen aikaa ja sitten tulla. Ruutin kanssa myös joskus kun päästiin juuri kehän sisälle sydän hakkasi hirveätä vauhtia vaikka hetken aiemmin olin ollut vielä rauhallinen. Joskus myös tuntuu, ettei siitä kehästä muista hirveästi mitään ja on katkoja. 

Agilityssa jotkut sanovat ettei joku ohjaustyyli sovi niille (sama tokossakin kuuntelut, häiriöt yms), onko sitä kokeillut enemmän kuin ne 2 kertaa? Toki kaikki ei sovi kaikille. Tuli myös puhetta siitä, että täytyykö palautetta antaa harjoituksissa millä tavoin. Ihanteellista olisi antaa 5 positiivista ja 1 negatiivinen. Esimerkiksi taitoluistelijoidenkin kanssa voi määritellä tarkemminkin kuin hyvä tai huono hyppy. Liikkeen suunta hyvä, ponnistus hyvä, laskeutuminen huono. Agilityssa tuli mieleen myös, että eräs kouluttaja sanoi että yrittää laittaa jalan vain x kohtaan niin onnistuu eli yksinkertainen tavoite kriittiseen kohtaan. Tai osaako koulutettava kertoa missä meni väärin? Ja jos ohjaus on ollut oikein, mutta valahtanut korjauksella voi saada vähän sekuntteja talteen eli siinä mielessä hyvä neuvo. Urheiluun sopii myös tavoite olla ennakoivissa hetkissä eli on hieman ajatuksissa edellä kuin mitä suorittaa. Tärkeä jo ajoitusten kannalta. 


Oma agilitystartti: Agilityssa ennen starttia mietin radan päässäni tai katsomalla esteitäkin. Noin 6 koiraa ennen jos mahdollista käydään kävelemässä lähellä, sitten 4 koiraa ennen leikitään sisällä lähempänä lähtöpaikkaa. Myös mahdollisesti seurausta tai pyörähdyksiä. Gava on seurannut siirtymän lähtöön ja odottaa lopussa sivulla vuoroaan. Gava ei saa katsella muita koiria eikä kuikuilla radalle, enkä itsekään katso tai siirrä keskittymistäni pois Gavasta. Gava saattaa myös makoilla jos on odoteltavaa. Jos on aikaa saatan katsoa ennen koiran hakemista vähän rataa samantyyppiseltä koiralta jos jokin kohta epäilyttää, ei se silti välttämättä auta. Ellei huomaa jotain kohtaa, missä pitää olla tarkkana. 

Valmius käsitellä epävarmuuden tunteita:

Itseluottamus on isolla pohjalla sillä Rasmuksen ja Gavan kanssa joihin luotan täysin ei ole tarvinnut jännittää niin paljoa. Taas Ruutin kanssa, joka on aina välillä yllätyksellinen (korkealla - tai liian matalalla vireellä) en osannut luottaa siihen täysin. Ruutin kanssa koetukselle meni myös pettymysten sietokyky ja luovuus. Pettymysten sietokykyä, jos tiesin jonkun liikkeen menneen huonosti etten antanut sen vaikuttaa muihin liikkeisiin tai luovuttaa tuloksen suhteen. Luovuutta tarvitsee jos koira tekeekin jotain yllättävää, sen takia kaikki korjaukset yms olisi hyvä treenata. Silloin se luova osa olisi tutumpaa (ruudussa koira ei löydä, ohjatussa meinaa hakea väärän kapulan). Kyky asettaa tavoitteita meni myös uusiksi, kun Ruutin kanssa alkoi kilpailla. Ykköstulos- tavoite ei sopinutkaan enään tavoitteeksi vaan piti muuttaa se hyväksi asenteeksi. 

Meidän piti listata 1-3kpl asioita missä on parantamisen varaa kisatilanteessa, listasin epäonnistumisen pelko, tulostavoite, jännittäminen. Sen jälkeen paperin toiselle puolelle, kuinka kääntää ne tavoitteiksi ja positiivisiksi asioiksi. Keskittyä olennaiseen ja suoritukseen, kääntää positiivisiin ajatuksiin ja pilkkoa pieniin tavoitteisiin. Esimerkiksi Ruutin kanssa auttoi, kun ajattelin että väliä tulokselle kun yritetään vain saada hyvä fiilis ja asenne kehään. Tsemppaan tapahtui mitä vaan. Kun asenne on hyvä ja yhteistyö niin hyvät tulokset tulee siinä kaupan päälle. Agilityssa otin aikoinaan tavoitteeksi hyvät kontaktit tai/ja lähdön. 
Esimerkiksi myös "älä jännitä" ei toimi, koska mielikuviin tulee heti jännittäminen. Kun taas jos sanoo olen rento. Sanat ohjaavat päämäärään ja aivot ei osaa ajatella negaatioita. Keskittymisestä on hyvä esimerkki kun menee avantouimaan, keskitytkö kylmään veteen vai uimiseen? 

Myös Tanssii tähtien kanssa- ohjelmassa yksi urheilija oli jännittänyt kamalasti esiintymisiä, vaikkei urheilussa jännitä liikaa. Pelkäsi epäonnistumista ja nolaamista. Mikä siinä on niin kauheata? Kuinka sen voi ajatella positiivisesti, ei maailma kaadu siihen. Keskitytkö ulkoiseen tai itse asettamaan paineeseen "pakko onnistua" vai itse suoritukseen.

Tavoitteiden asettelu
  • Sijoitustavoitteet ovat lopputavoitteita: verrataan muihin (esim. joku on kva nuorella iällä, suurin osa muista ei. Voitto tai mitali. Tietty aika tms.)
  • Suoritustavoitteet (suoritus pilkotaan pieniin osiin, realistinen, motivoiva, omista lähtökohdista, mitattavissa ja arvioitavissa)
  • Prosessitavoitteet (fyysinen harjoittelu, tunne tavoitteet -> saada esim tuomarit itkemään)


Psyykkisen valmennuksen painopisteet


  • Harjoituskausi (tavoitteet&motivaatio, rentoutuminen, itsetuntemus)
  • Lähellä H-hetkeä (tunnetaitojen käyttö, strategiset valinnat, myönteinen tuki, paineen alla keskittyminen)
  • Kilpailun aikainen (ankkurit, keskittyminen, paineen alla suorittaminen, olla ennakoivissa hetkissä)
  • Kilpailun jälkeinen (nollaaminen, oppiminen, pettymysten sieto)

Mitä on mielikuvaharjoittelu?
- itse suoritus menneessä, nykyisessä tai tulevassa. Katsojan tai kokijan roolissa.
- alkuun voi olla helpompi olla katsojan roolissa. Kokijan roolissa taas ajatellaan itsensä radalle sekä kaikki tuntemukset. En ole niin tarkkaan miettinytkään... Jos on vaikea ajatella itseä katsojan roolissa videot voi myös auttaa. Virhetilanteissa on hyvä katsoa itseä katsojan roolissa. 
- toinen mahdollisuus on ideaomotorinen harjoittelu jolloin mielikuvittelun aikana tehdään pientä mikroliikettä. Esim nyrkkeily, miettii ohjauskuviot ohjaten tms. 
- pääsääntöisesti mietitään onnistunutta suoritusta ellei ole jokin lukkokohta mikä täytyy avata

Esimerkki mielikuvaharjoituksesta kisaan valmistautuessa edellisenä päivänä tai ennen
-> mielukuvaharjoitusta ennen rentoutumisharjoitus 2-6min, keskittyminen ilman häiriötekijöitä
-> eläidy parhaaseen kisasuoritukseen tai kuvittele se (näkö, tunne, kuulo)
-> kun tunnetila on voimakkaimmillaan ankkuroi/vahvista se esim avainsanaan, syvään sisäänhengitykseen tai visuaaliseen kuvaan, anna hetken palautua
-> kuvittele tuleva kilpailu ja kaikki valmistautumisrutiinit, ennen h-hetkeä kuvittele aiemmin löydetty ankkuri, anna palautua
-> laske 5-4-3-2-1 olet hereillä ja virkeä

Hengityksen tarkastelu, esim käsi pallean kohdalla, että se liikkuu. Hengitetään syvään ja lasketaan hengityksiä. 

Sympaattinen:
- kiihtynyt hengitys, sydämen lyönnit nousee, iho kalpenee, suu kuivuu
-> kisasuoritus ja treenit on sympaattista. Täytyy kuitenkin katsoa ettei kokoajan mene niin "kierroksilla" että yöllä ei pysty nukkua ja treenien jälkeen ei palaudu rentoutuneeseen.
-> sisään hengitys aktivoi esim painon nostelijoiden on nähty tekevän tätä

Parasympaattinen:
- hidas ja syvä hengitys
-> yöllä, levossa ja kisoissakin esim odottelussa
-> uloshengitys aktivoi, esim hermostuksissaan on hengittää rauhallisesti ulospäin 

Valvetila->rentoutuminen (syke 5-6), syvä rentoutuminen -> unitila

Rentoutumista harjoitellaan ensin erikseen (10-30min), sitten vaikeammissa paikoissa ja lyhyt aikaisemmin (6s-6min). Auttaa varmasti myös odotteluaikoihin ja milloin ennen suoritusta pitäisi olla parhaiten keskittynyt. Aluksi rentoutumista harjoitellaan kotona 1-2krt/vk, äänitteen kuuntelua täytyy tehdä 25-30 kertaa ennen kuin oppii löytämään oikean rentoutuneen tilan. Aluksi opetellaan rentoutuminen valmista äänitettä kuunnellen. Noin 30 kerran jälkeen, noin yksi kymmenestä tehdään tekstin pohjalta jossa käydään ruumiinosat läpi. Noin 50 kerran kohdalla joka toinen äänitteellä ja ilman. Pidä kirjaa harjoituksista. Harjoitellaan mahdollisesti ensin myös sängyssä, muttei liian väsyneenä. Täytyy pysyä rentoutumisen puolella. 
Sitten istuen tuolilla ja lopulta treeneissä tai kisoissakin. Kisoissa harvoin on paikkaa mihin käydä pitkäkseen ja nostaa jalat ylös. :D Istuessa oli esim traktori kuskin asento, jalat polvilla ja olkapäät rentona pienessä kyyryssä. Tai sitten istuen nojaten pään seinään. 
- päätä millä tavalla haluat rentoutua
- sulje silmät ja muutama rauhallinen hengitys
- keskity ajattelemaan esim jalat/selkä/keskivartalo/kädet/ painaviksi tai lämpimiksi jne

6s nollaamisharjoitus
1. luo kasvoille kevyt hymy
- HYMY
2. Paina kevyesti kielellä hammasväliin ja luo samalla itsellesi onnistumisen olotila
- OLO
3. Mieti ja koe samalla, että sinulla on valpas ja iloinen olo sekä toimintavalmis keho. 
- KEHO
4. Pidätä hengitystä ja laske mielessäsi kolmeen.
- KOLME
5. Hengitä voimakkaasti ulos suun kautta ja sano itsellesi 
- VALMIS

Sitten taas, kun tulee mieleen että parempi olisi ilman jännittämistä. Ei ihan niinkään, koska joku urheilija oli päättänyt että rentoutuu eikä jännitä kilpailussa. Ne menikin paljon huonommin kuin normaalisti. 

Ankkurit: Kilpailutilanteisiin voi opetella sanan, jolla voi tsempata itseänsä vaikean kohdan ohi. Alkuun tilanteessa toistetaan sanaa, myöhemmin alkaa reagoida ilmankin sanaa. Ankkureita on harjoituksen aikaisia, kilpailun aikaisia ja tunnepuolen tai tekniikan ankkureita. 
-> ajattele onnistunut tilanne tai suoritus. Tee keskittymisharjoitus 3-5min. Ajattele onnistunut hetki ja ankkuroi sanaan, hengitykseen tai käsien pyyhkimiseen tms. Kuvittele uusi tilanne ja siirrä tämä ankkuri sinne. Esim.
  • Nyrkkeilykehässä sana "keskelle" tarkoittaa hakeutumista aidan läheltä keskelle. Ajatellaan, että keskellä olisi teipin pala mihin kuuluu päästä. 
  • Tennispelaaja huonon lyönnin jälkeen räplää mailan jänteitä ja tsemppaa seuraavaan lyöntiin.
  • Kävelijälle tuli iskias kipua vasempaan käännöksessä ja siihen apuna otettiin, että keskittyi toiseen asiaan kivun tullessa. Kipu ei enään haitannut kilpailuissa. 

Sparraaminen eli onnistumisen vahvistaminen 
- listaa asioita joissa olet onnistunut, silmät kiinni ajattele tilanne kaikilla aisteilla
- kuvittele epävarma tai pelottava tilanne, mielikuvituksissa kuvittele kuinka onnistut siinä
- kuvittele jännä kisapaikka, tuoko ajatus pelkoa vai iloa? Jos pelkoa ajattele mikä olisi pienen onnistuminen. Kuvittele tarkasti kuinka käyttäydyt ja toimit siellä. Harjoittele niin pitkään kuin tuntuu luontevalta. Ajattele onnistuminen suoritusta tehdessä ja ota yleisö mukaan mielikuvaan. 

Epäonnistumisen mielikuvan harjoittelu: 
Epäonnistumisen ajatukset häiritsevät keskittymistä ja tuovat mieleen fyysisestikin vaikuttavia asioita. Epävarmuutta voi tulla kisan vaativuudesta, ulkopuolelta paineena (muiden odotukset), huono itsetunto, epävarmuus itsestä saa tulkitsemaan väärin muiden kommentit (negatiivisessa muodossa). 
Näitä vääriä ajatuksia voi ajatella tervehtimisenä, jonka jälkeen ajatukset voi jatkaa omia menojaan "hei olet taas täällä". Tervehdi aina kun ajatus tulee mieleen ja tiedostat myös ne. 

Epäonnistuneen tilanteen voi esimerkiksi ajatella, että katselisit leffaa teatterissa ja kuvittelet epäonnistuneen hetken leffaan. Voit editoida tilannetta niin paljon kuin haluat vaikka komediaksi. Tähän voi yhdistää myös mielikuvan tai ankkuri sanan. 


Kilpailuun valmistautuminen: 

Portaikko malli
1. herääminen (edellinen ilta?)
2. aamupala
3. lähtö kilpailupaikalle (tavarat)
4. saapuminen kisapaikalle
5. veryttely (lenkki tai lämpät)
6. pientä treeniä
7. aikaisemman onnistuneen kisan käynti mielikuvissa
8. avaintunnetilaan keskittyminen sisäänhengityksen avulla
9. asettuminen lähtöpaikalle/odotusalueelle
10. startti/koe/kisa

Ennen suoritusta pitää keskittyä vain itse suoritukseen. Esim jos lähettää tesktiviestin niin osa aivojen kapasiteetista jää miettimään helpompaa asiaa. Kapasiteetit on kuitenkin rajatut. 

Lisäksi saatiin muutamat paperitulosteet, kuinka arvioida itseänsä. Kilpailumielialan arviointilomakkeen ideana oli kirjata hyviä kisoja ja huonoja kisoja sekä hyviä ja huonoja kisatreenejä. Ajatella juuri kisan jälkeen kisaläpi, mikä oli fiilis juuri ennen kilpailun alkua. 20 eri tunnetilan mukaan esim itsevarma, hermostunut, luottavainen yms.. Sen jälkeen piti laske pisteet 1-4, positiiviset lasketaan käänteisesti. Näin voi verrata ja oppia oliko tietty mieliala toimiva kisatilanteeseen. On tullut mietittyä kyllä onko jotain ennen kisaa tehnyt eritavalla jos on mennyt kisa hyvin, siksi Ruutin kanssa tokossa pyrkinyt kirjaamaan suht tarkkaan mitä on tullut tehtyä ennen kisaa. Sen huomasi kyllä myös, että kisatreenit -> enemmän palkattomuuden harjoittelua nosti niiden laatua. Sekä itselle varmuutta, kun vain kehääntuloon ja siirtymiseen pelkästäänkin on keskitytty. Niiden pitäisi olla samalla tavoin varmoja. 


Luettavaa ja äänitteet:
Positiivisen psykologian voima - kirja
Alfa Wave Jarmo Liukkonen rentoutumisäänitteitä urheiluun n. 20e 
Risto Rannan äänitteet 
ilmaisiakin äänitteitä näytti löytyvän.. 

30.10.2016

Erinomainen Nova ja mustavalkoiset auringonlaskussa

NÄYTTELYT

Sunnuntai aamusta suunnattiin kohti Lahtea Novan ja äidin kanssa. Päätettiin paikanpäällä, että esittäisin Novan. Ei pystynyt oikein harjoitella kun jumppasalin lattia oli niin liukas, vähän hidasta juoksua ja seisotuksia. Ennen kehän alkua tuli lyhyt tauko, jolloin käytiin vähän juoksemassa matoilla. Nova esiintyi ihan hyvin kaikki kehät. 
- Ryhmäkehässä seisotettiin aika pitkään, kunnes tuomari tuli katsomaan koirat edestä ja sivusta. Sitten kerran ympäri. 
- Yksilöarvostelussa ensin seisotus, katsoi hampaat ja tunnusteli koiran. Sitten edestakaisin, seisotus. Ja sitten ympäri. Lopuksi seisotusta, minkä Nova jaksoi tosi hyvin. Nova sai erinomaisen (punainen lätkä).
- Kilpailuluokassa seisotettiin alkuun, sitten ympäri kerran(?), seisotettiin ja katsoi taas edestä ilmeet. Nova jälkimmäisessä seisomisessa ei tainnut seistä niin hyvin. Tuomari siirsi meidät kolmannesta toiseksi. Vielä mietti vähän seisotusta, jossa liikuttua seisotin Novaa vähän huonommin. Näytti vähän miettivän meidän kahden välillä. Mutta jätti Novan toiseksi. Vain ensimmäinen junnu sai sa:n eli sitä ei tullut tälläkään kertaa. 
Juoksemista täytyy vielä treenata niin, että juoksisi enemmän pää eteenpäin ja seisotusta niin, että se sujuu vikkelästi esim paikkaa muutettua. Kyllähän tuollakin kaikennäköistä juoksemista näki. Tuomari Kanadalainen Heather Langfeld arvosteli aika nopeasti ja halusi nähdä liikkeitä aika vähän.

Arvostelu: 
Nice young dog. Nice head. Good front. Nice level topline and balance. It's croup is little steeper than preferred. Nice sidegate. Good coming ja going. JUN ERI2

Kiva nuori koira. Kiva pää. Hyvä edestä. Hyvän tasoinen ylälinja ja tasapaino(?). Lantio on hieman liian jyrkkä kuin on suositeltua. Hyvä sivuprofiili. Hyvä tuleminen ja meneminen (liikkeet edestä ja takaa?). 

En itse niin ymmärrä tuota näyttelykieltä, kuitenkin suht hyvän kuuloinen arvostelu eikä mitään hylkäävää virhettä ainakaan. 

Videota yksilökehästä.






Kilpailuluokka, JUK2
Rasmukselle tuliaisena kultaisella silkkivuorella oleva heijastinpanta (Kana)

Kuvia Ruutista ja Gavasta auringonlaskussa lauantailta lähimaastoissa osa 1/2.

Halusin harjoitelta sumeaa taustaa, aukko f2.8. Sitten taas zoomia 100-200mm. Suljinaika oli hämärän takia tavallista pienempi ja huomasi, ettei kaikki olleet täysin tarkkoja ja ne poistinkin. Aurinko heijastui Kilosta Leppävaaran suuntaan katsoessa kerrostaloihin ja niistä sai kivat väriefektit. Sekä auringonlaskun vaaleanpunainen väri sekä oranssin sävyt. Ilta hurahtikin näiden parissa, valokuvailua lenkillä klo 16:30-18, sitten kuvien editointia ilta 23-24 asti, mitä välillä teki jotain pientä. :D Lähtötilanne 200 kuvaa karsiutui 59. 

Kenraali Gava komennuksessa ;)





 

26.10.2016

Tokoputki!

TI: TOKO Koti & Lintuvaara

Tiistai aamuna oli vähän ylimääräistä aikaa ennen töitä. 
Gavalle ja Ruutille eteenmenon seinäkosketusta. Tai ei ne välttämättä ihan seinään asti koske.
  • Ruuti: sai aloittaa. Koira jalkojen väliin ja koitin laittaa aina välillä seisomaan. Ekoissa näytin seinää, sen jälkeen teki hyvin puhtaasti tarjotenkin. Ininän kera toki silloin. Ihan puolen metrin matkalta tai vähemmänkin että sai pari askelta mennä kohti. Kestoa ei tullut vielä. Palkkasin seinään ja helposti jäi kyllä siihen, kädellä ohjasin tulemaan takaisin jalkojen väliin ja sitten teki uuden kosketuksen. Välillä vapautin.
  • Gava: Gava muisti nopeasti asian. Gava sai tehdä metrinkin päästä, jolloin seisoi mun takana, tuli jalkojen välistä ja koski seinään. Sai olla tarkkana ettei mennyt vinoon. Sen takia olin itse lähempänä seinää. Testasin saada vähän kestoa, mutta ehti usein irrottaa pään. Aloitettiin kestoa sitten sillä, että palkkasin useamman kerran peräkkäin, ettei ehtisi seinästä pois.


Ti iltapäivästä tokoa Annen ja Jedi aussien kanssa Lintumetsän tekonurmipohjaisella kentällä. Hain Novankin porukoilta matkaan intopiukeässä oleva nuori mies oli. 

  • Novan kanssa

- paikka makuu: Jedin kanssa. Käsiavulla maahan. Palkkasin usein ja hyvin pysyi. Maasta sivulle nousut hitaita ja hain vauhtia käsiavulla, loput kivoja. Maahan osasi ilmankin apua
- makuuta häirittynä (käy siihen): kaikkea häiriötä mitä Anne vain keksi houkutella lähtemään. Paristi lähtikin. Palkkasin kontaktia namilla ja vapautin leikkimään hyvästä.
- katsekontakti häirittynä: nyt samat häiriöt sivulla perusasennossa istuen. Käskynä sanoin "katso". Sivulla sai olla tarkkana, että on ryhdikäs eikä nojaa. Hyvin hikari tajusi jujun ja välillä vain silmät kääntyi. Huomautin pään käännöstä. Leluun vapautus hyvästä.
- ruutu: ekaan jätettiin lelu yhdessä ja Nova juoksi sivuun, mistä näki lelun (sivusta sisään). Seuraavan laittoi appari joten onnistui. Sitten jätin itse lelun ja nyt sujui. N. 10m ja niin harvoin Nova näitä tehnyt 5kpl?

  • Gavalle
- ruutu: uudelle alustalla mitä hetken mietti. Läheltä vain tekniikkaa mennä alustalle niin syöksyi hyvin. Kauempaa vähän hitaammin alustalle. Kun kierto oli välissä niin taas vähän varovaisemmim mummovauhtia laukkasi sinne. Testasin kerran, kun yhdessä ruudussa jäi taas ihan vinoon sinne seisomaan niin jos käsken maahan meni ihan niiltä jaloiltaan paikallaan maahan.
- kierto 10m päässä ruudusta. Virittelyssä ei meinanmut ensin bongata. Näitä siis lisää. Vauhti palkka puoli välissä paluu matkaa.
Keli oli räntäsadetta ja Gava autosta otettuna tärisi alkuun. Vain vauhdikasta ja osa lähetyksistä seisomisesta. Olisi voinut tehdä lämpöpaitakin päällä..

  • Ruutin kanssa
- luoksetulo aloitettiin näillä. Siirtymässä ääntä kun oli innoissaan. En ihan ekalla sallinut tulla mukaan. Stopit oli samaan tapaan vinoja kuin maanantaina. Kelpuutin vain suorat ja apuna käsimerkki.   Hyvistä juoksutin jalkojen välistä takapalkalle. Ettei vahvista vinoutta.
- eteenmeno&ruutu: eteenmenossa kävin keskellä kenttää näyttämässä. Juoksi noin 2-3m vinoon 10-15m matkalla. Ympyrään nähden vähän rajalta. Korjauskäskyjä? Itse ruudussa oli alusta. Ekassa ääntä ja pyysin pois. Unohdin viriellä ja äänteli kai yllätystä. Lisäksi aika vähän eteenmenojen jälkeen tehty ruutua. Toinen ruutu hyvä, meinasi pysähtyä eteen mutta näki sitten alustan. 
- seuraus: taas haaste itsessään, kun odottelu toi taas ääntä. Heti kun teki namin luopumista oli hiljaa ja kertailtiin mun oikean jalan siirtoa, jolloin Ruuti ei saa liikkua. Vasta kun vasen liikkuu. Jotkut hyviä ja kun paino siirtyi meinasi välillä liikahtaa. Joku sellainenkin että kiltisti odotti käskyä. Testattiin parilla askeleellakin jotka hyviä. Jokaiseen palkkaan luopuminen. Nyt ei ollut naksutinta mukana.



KE: TOKO

Malminkartanon Sirkuskentällä tokoiltiin Wilman & Binan sekä Katrin & Unon kanssa. Tein Ruutinkin kanssa alussa ja lopussa.

Gavan kanssa
 - ruutu: alusta oli valmiina ja kokeiltiin 20m matkalta. Gava lenkitti kohti keskivälillä olevaa häiriömerkkiä vähän kauempana. Sittten korjasi ruutuun. Palkkasin silti. Täytyy harjoitella noita häiriöitä, ettei sen takia mene pieleen. Kerrattiin läheltä alustaa ja teki tosi kivoja syöksymisiä alustalle. Halusin testata uudestaan avustajaa alustan kanssa ja aika kivasti teki ja keskittyi alustaan. Joskus se ei toiminut tai olisikohan ollut näyttö + avustajan palkkaus. Nyt toimi hyvin ja pitkältä matkalta Gava juoksi täysiä ruutuun ja se oli tosi hieno pitkästä aikaa! Jes :) Saatiin myös vierasruutu, kun ei ollut mun oma.

- ohjattu: virittelin ja kun liikkuri lähti vähän hitaammin viemään kapuloita Gava ehti ottaa kontaktin kun liikkuri vain seisoi. Täytyi sanoa virittely uudestaan niin katsoi kapulat. Hyvä seuruu, stoppi ja hienosti haki oikean. Päätin ottaa eteen asti istumaan, ihan suora ja tuli kivalla vauhdilla! Vautsi näytti kyllä tosi hyvältä. Pieni kesto edessä kunnes palkka. Olisi pitänyt jättää siihen, mutta ajattelin ottaa toista suuntaan, yritti hakea ensimmäisenä haetun. Sitten otin sivuttaisetäisyyttä helpottamaan, nyt ei nähnyt kapulaa ja juoksi lenkin. Kävin näyttämässä kapulan ja haki hyvin. Uudestaan liikkurin kanssa ja otin sivuttaisetäisyyttä. Nyt juoksi metrin kahden päähän kapulasta eikä vaan nähnyt sitä. Jotenkin tultiin kohti valoa.. Pimeä ja valot tuo oman haasteensa sekä aiemmasta suunnasta luopuminen. Näkyy ettei suunnat ole varmat, jos ei näe kapuloiden viemistä. Täytyy siis treenata niin että kapulat on jo valmiina tai haettava on aavistuksen piilossa tai merkin takana. Nyt treeneissä oli keskikapula, jota ei tosin noteerannut paitsi kerran. Stoppasin sen väärän eteen ja sitten autoin omalla liikkeellä että löysi kapulan mitä ei nähnyt. Tietty on hyvä, että sujuu heti ekalla mutta on vielä epävarmalla pohjalla jos sattuu käymään huono tuuri ettei nääkään kapulaa tms. 

- kierto-ohjattu: merkin kierto ensin 10m. Tosi hyvä! Sitten 20m hyppyjen ja yhden valmiina olevan kapulan kanssa tosi hyvä! Kun kapulat vietiin jäi taas niihin kiinni ja yritti mennä niihin. Menin keskiväliin käskemään kiertoon ja meni hyvin. Sitten kapuloiden tasalta kiertoon (muuten yritti hypätä tai noutaa) ja sujui. Täytyy ottaa sitä käskyjen erottelua ennen kuin tosta edetään. Eli käskee vuorotellen hypylle, merkille tai noutamaan. Tai heittää kapulan ja käskee kiertämään. Sekin alkuun hyvä. Ruuti on taas tehnyt noita kaikkia. Ja toiset treenithän nämä oli liikkeessä "tauon" jälkeen (jos 1-2krt kuussa ;). 

Gava alkoi selkeästi jo väsyä kun oli kolmas liike, vei lelun muualle tai keksi nuuskia jotakin. Oli niin kylmä, etten viitsinyt makuuttaa. (lähempänä nollaa) Parhaiten sille sopii kyllä muutamat hyvät toistot 1-2 liikettä, nyt tuli toistoja noihin muihinkin sekä juttelua väliin. Oli kiva pohtia liikkeitä ja mitä pitää treenata yms. :) Kiitos treeniseuralle siitä! Kyllä se nyt silti teki vaikkei ihan samalla innolla ja oli vaikeampaa asiaakin. Mulle on isompi kynnys treenata sitä sen pisteen yli. 


Ruutin kanssa
- kierto-ohjattu: Kierto oli hyvä. Vein itse kapulat. Istumaan stoppi myös ok. Kerran maahanmeno stopilla. Muuten jätin seisomaan ja otettiin suuntana molemmat vasen ja oikea. Kumpikin sujui ja toisessa muistin hyppykäskyn. Mutta Ruuti näytti tänään hyvin muistavan hypyt ilman lisäkäskyjäkään. 

- tauko

- luoksetulo: ekassa jätössä nousi seisomaan istumasta mur! Eka stoppi oli ihan ministi vino, mutta oli muuten niin hieno että piti palkata. Vapautin suoraan takapalkalle, hups. Lyhyemmältä matkaa oli ihan suora. 

- kaukot: Luoksetulon jälkeen vire oli korkeampi. Ruuti ennakoi muutamia siirtoja ja niistä sai puhuttelut. Seisomisen kesto oli muuten hyvä. Tapeltiin myös vähän että jos liikutan vähän luovuttavaa namikättä niin se ei ole lupa tehdä siirtoa. Tai jos olin juuri palkannut jonkun asennon ennakoi siihen. Laitoin aina samaan mistä lähtikin. Lopuksi otettiin maasta seisomaan nousuja, en kelpuuttanut jos venytti itsensä. Vain siistit palkkasin, osassa menin taakse ja vapautin sinne. Tai sitten heitin namin taakse. 

- merkki: merkki oli hieno ja aika suora. Ainut vaan tuli vähän vinkumista tokassa niistä? Sen jälkeen otin namiluopumisen sekä samalla merkistä ja siitä lähettäen oli hiljaa. 

- Seuraus: sivulla namista luopumista. Ja myöhemmin lelustakin. Sitten yksi askel oikealla, tosi hyvin kesti nyt ja keskittyi. Välillä liikkeellä lähdössä kuitenkin ääni, välillä ei. En palkannut äänellistä. 
- Jäävänä istuminen oli tosi hyvä. 

Ruuti oli yllättävän ok vireessä, kerran oli häiriötäkin ja muita koiria. Alussa sai tehdä myös käy siihen - makuuta ilman häiriötä, kun laitettiin kenttää kuntoon. Kaikki siirtymät oli tosi kivoja, heti autolta lähtien Ruuti sai tarjota seuraamista. Mitä tehtiinkin siirtymissä. Heitin namin aina maahan ja sitten tuli uudestaan seuraamaan. Kun saadaan taas tekniikkaa noihin, pitää ottaa liikkuria mukaan ja myös lyhyitä kisamaisia. Osittain tein tarkoituksella jotain kiihdyttävää ja sitten rauhallisempaa. Vielä tosin en tykkää, että odottelussa meinaa piippailla jos ei tapahdu mitään sekä osassa liikkeelle lähdössä. Paitsi sitten jos antaa hommia esin luopumisen kautta. Palkkasin seurauksessa vasta perusasennot ja oikean jalan ollessa edessä sekä oli silloin hiljaakin. 


Treenaa Gava:
- ällä istuminen ja maahan
- ohjattu: valmiina kapulat? liikkurin kanssa viive
- ruutu: merkkihäiriö, alustan kanssa appari palkkaa 
- ruudun loppuosa unohtui taas!
- kaukot
- tunnari liikkuroituna ja muutenkin treeniä, merkkihäiriö
- häiriössä pidempi hidaskävely, peruutus

Treenaa Ruuti:
- eteenmenoa + yhdistää samaan treeniin ruutua
- kaukojen ennakointi, vain yksi siirto? 
- luoksetulon jättö liikkuroituna ja palkattuna
- liikkurin kanssa liikkeitä
- palkattomuus 2-4 liikkurin kanssa
- muutenkin treenissä tehdä välillä vain kehuilla
- merkkihäiriö ohjatussa tai ruutu tai kiertotötsä

24.10.2016

Seinäänjuoksemisen naksuttelua ja Ruutin privatokot

MA AAMUTOKO

Maanantai aamuna treenattiin sisällä tokoa kerran ulkona oli märkäkeli. Aloitin molempien kanssa seinän/oven naksuttelua nenäkosketuksesta.

Gavan kanssa myös kaukot ensin. Seiso-maahan siirtoja, parissa seisomaan nousussa toinen tassu liikkui. Palkkasin vain ne missä ei, kaikki maahanmenot hyviä tuolta eteisen maton 2-3m matkalta. Muistin myös laskea välillä 3s ja palkata kestosta. Huomasin nyt kun tein pitkästä aikaa sarjaa meinasi jäädä tyyliin sekuntti vain väliin.

Eteenmenon seinäkosketuksiin sitten
  • Gava: koira jalkojen väliin seisomaan ja ihan oven eteen. Palkkasin kerran jalkojen välistä. Näytin naksutin kädellä etusormella ovea ja naksaus kun alkuun koski sormeen/oveen. Näitä muutamia. Sitten tein nopean oven koputtamisen sormella ja otin käden pois, jos kävi koskemassa oveen sai palkkaa. Jos liian vaikea niin autoin taas jättämällä käden. Treenin lopuksi Gava tarjosi ihan ilman mitään apua myös kosketusta. Palkkasin aina samaan kohtaan seinään jos muistin tai ehdin, että vielä kun pystyy palkan suunta vahvistaa toimintoa.
  • Ruuti: sitten vaikeampaan tapaukseen. :D Ruuti istui helposti jalkojen välissä, joten jotkut kosketukset teki niin ja jotkut seisten. Useimmiten sain tehtyä useamman kosketuksen, välillä ehti taas livistää pois jalkojen välistä ja sitten piti kalastaa sinne uudestaan. Aloitettiin samalla tavoin että koski naksutin käden sormeen, jolla näytin ovea. Ruutin kanssa olikin vaikea ehtiä ottaa kättä pois, kun se niin äkkiä tekee perässä. :D nopeuskilpailu. Koitin muistaa palkata myös seinään, vaikka ehtii niin äkkiä hyökätä palkkauskäteenkin. Kolme settiä kun pilkoin lisää nameja, niissä väleissä tajusin pyytää maahan ja palkata. Kun muuten piippasi helposti, kun tekeminen loppui. Lopussa testasin tarjoamista paro onnistumista, mutta välissä tarvitsi apuja kun meinasi alkaa sitten vinkumaan ja katsoa vain mua.

Hyödynsin Ruutin kierroksia ja tehtiin kaukoja. Maahan-istu-seiso. Odotin juuri sen 3s ja Ruutihan ehti ennakoida jo seuraavan ja meni maahan. Rauhallisesti nostin sen seisomaan ja kehuin. Sitten istumisesta taas seisomaan ja nyt sain palkattua kestosta. Ruutin kaukot usein sortuu siihen että ennakoi jotain tai keskittyy muuhun välin aikana eikä kuuntele.



MA ILTATOKO

Ruuti sai privaattitreenit tai oli Gavakin katsomassa ja kiusaamassa. Varasti nimittäin lelun, jos vapautin Ruutin palkalle tai sitten yritti siepata Ruutin leikkiessä lelua. Gava sai paimentaa fleksissä vain pätkän jänistä: poispäin ajoa ja seisomisia. ;) Teki kuten lampailla. :D Pupulla ei asiaa meidän tokokentälle. 

Ruutin ääntelyä ja syitä edelleen pohdin. Sen tiedän, että on tehty liikaa nostattavia ja helppoja treenejä. On niin hankala, kun koirat on kuin yö ja päivä, mitä toisen kanssa saa tehdä toisen kanssa melkeen ei. Gavaa saa ja pitää innostaa ja leikkiä sekä hetsata, saan itsekin olla villi. Treenit on paras pitää lyhyinä ja vauhdikkaina. Ruutin kanssa taas mun pitää olla rauhallinen, miettiä sen virettä, aika paljon luopumista, ei liian lyhyitä treenejä tai liikaa jotain kuumentavaa. 

Luoksetulo 1kpl: Palloiteltiin hieman. Sitten jätin lelun takapalkaksi ja luoksetulo, otin läpijuoksuna. "kii" nostin jalkaa ja Ruuti juoksi jalkojen välistä takapalkalle. Näitä tekee ihan hiljaa, olisin voinut tehdä pitempään noita alkuun. 

Seuraus & Sivulletulo: Sitten ajattelin katsoa tarjoamista namien kanssa. Sivulletuloa ja seurausta. Ilman käskyjä ja naksutellen. Sivulletuloja alkuun heti jos tuli pienikin viive tuli ääni. Jos tuli ääni käskin maahan tai jätin paikalleen ja kävin ajatustauolla poistuen sivulta. Jos maahan niin odotin jotain muutosta asenteessa, kun tuijotti mua silmä kovana niin että pienikin sana niin lähtee lentoon. Sen takia naksutin jos vilkaisi muualle tai näytti rauhallisemmalta. Joko menin sivulle tai vapaa ja sai tarjota. Alkuun testailin sitä, että palkkaa tulee sivulla aika tiheään. Ruutilla ääni tulee kyllä selkeästi ainakin namin kanssa siitä palkan odotuksesta, toki oli korkea virekin. Heti jos tuli viivettä tuli äänikin, koska palkkaa ei tule. Varsinkin jos pilkoin nameja sivulla meinasi haukahtaakin. Silloin heti pois sivulta. Kun tulin sivulle piti olla täysin hiljaa ja vain niin sai palkkaa. Tajusin aika äkkiä, ettei ole mitään vaikutusta vaikka lappaisin sekuntin välein ruokaa joko maahan tai suuhun. Ruuti hakee kiireellä tai hotkaisee yhdellä nielauksella ja kiirehtii sivulle. Muutin sitten niin, että kun oli nätisti naksautin, toin namin pään toiselle puolen -> luopuminen, sai namin ja sitten uusiksi. Tämä alkoi heti näkyä ja oli tosi paljon parempi ja kesti viivettä. Tällöin myös palkkaus on rauhallinen. 

Seuraavaksi tai vähän sekaisin tehtiin treeniä, joka tuli ringin viime koulutuksesta. Nostan tai siirrän painoa oikealle etujalalle (tehden askeleen). Palkkasin siitä, että pysyy paikallaan. Välillä ehti äkkiä stepata tai siirtyä 5cm. Sitten tein vain jalan nostamista. Ruuti ennakoi tosi kovasti tiettyä mun nojaamista eteen. Taputin reittä jos siirtyi ja sai korjata. Sitten toin jalan takaisin ja uusi toisto, jos ei mokannut niin palkka. Luopuminen ja sai namin. Kun nämä sujui, no toki siellä välillä tuli sellainen missä tapahtui joku nopea tassun siirto. Niin siirsin oikean jalan eteen. Sitten hitaasti liikutin myös vasenta ja silloin Ruuti sai lähteä mukaan. Ekoissa näissä tuli pieni ääni. Lähdin pois sivulta tai peruutin takaisin. Sitten kerrattiin taas oikeaa jalkaa. Hetken treenattua Ruuti pystyi tehdä noi hiljaa. Ja kun muistin tehdä lähes jokaisessa sen namista luopumisen, välillä se jäi ja aina huonompi. 

Toisena seuraustreeninä oli puhdasta tarjoamista. Kävelin vain joka suuntiin, Ruuti sai tulla seuraamaan ja x matkan jälkeen heitin namin maahan ja jatkoin matkaa. Namin syötyään juoksi takaisin seuraamaan. Kiinnitin huomiota etten heittäisi namia eteen ja vahvista edistystä. Ruuti oli aika monesti turhan edessä, tein nopeita käännöksiä vasempaan tai ympyrää vasempaan, että oli vaikea olla väärässä kohtaa. Parhaiten toimi myös jos muistin vasempaan käännöksen jälkeen heittää namin vielä vasempaan. Sekä muutenkin palkatessa heittää nami takaviistoon. Näitä tehtiin kahdessa kohtaa. Toisessa vaadin jo 5-30m pätkiä. Joskus tuli seuraamaan, väljeni tms niin sitten käännyin poispäin ja sai ottaa uudestaan kiinni. Loppua kohden näissä oli tosi kiva asenne. Ekoissa taisin heittää namin suoraan naksutuksesta. Sitten tein niitä missä naksutin, odotin että luopuu namista siinä kävellessä ja kun luopui tuli nami. Ne oli taas vielä parempia. 

Kerran Maaritin koiralle oli tullut ääntelyä edistäessä. Niin huomasin kyllä, että Ruutinkin paikka on aina välillä edessä, ainakin aluksi. Se on hirveä hätähousu liikkeelle lähdöissä, kuten agilityssakin oli lähdöissä yms. Sen pitäisi aina ehtiä ekana tai päästä kovaa liikkeelle. Ei ole ollut yhtään hyvästä, että musta on tuntunut että pitää lähteä melkein kilpaa seuraukseen joka tietty taas aiheuttaa sen, ettei Ruuti tiedä etukäteen että kohta mennään ja sen vastuulla ei ole ollut pysyä tietyssä kohtaa. Tulikin mieleen, että voisin muistutella Ruutille ihan reiden paikkaa ja kosketuskeppiä millä saatiin alkuvaiheissakin seuraus kuntoon. Ruutilla palkan odotus on tosi korkea. Tietyissä liikkeissä se on suurempi ja toisissa pienempi, oikeastaan niissä missä se on pienempi Ruuti tekee hiljempaa. Ja on myös paljon pikku juttuja missä näkyy sen hätäisyys palkkaa odottaessa ja jotka menee multa läpi sormien välillä. Kuten esim se jos juoksee ruudusta vastaan, kun tuon palkkaa tai tulee vastaan kun tuon palkkaa kaukoista tms. Noiden kanssa pitäisi olla ehdoton ei, koska samojahan se on keksinyt kokeessa jolloin ei ole enään hauskaa. Ja kokeessa Ruuti on välillä siinä "hätähousu" vireessä, jolloin kaiken pitäisi tapahtua nyt eikä kohta. 

Merkki: tehtiin väliin parit merkit eri suunnista. Lelu jäi maahan ja tehtiin testinä niin, että juoksi lelun ohi merkille. Vapautin merkiltä lelulle. Sitten niin, että lelu oli merkin edessä eli jäi takapalkaksi Ruutin ollessa merkillä. Ruuti ei välittänyt yhtään lelusta tehdessä. Kun vapautin mietti vasta mihin se jäi. Lelusta luopuu kyllä parhaiten jos se jää maahan. Vaikka laitan taskuunkin niin, että nostan Ruutin nenän edestä hitaasti ylös ja sen pitää luopua siitä ja antaa mun ottaa se rauhassa. 

Leikkinä tehtiin sellaista, missä Ruuti irrotti oma-aloitteisesti lelun mulle käteen. Jos yritti kiskoa päästin irti lelusta. Sitten tuli tarjoamaan uudestaan. Kun jätti lelun mulle, heitin palkaksi niin että sai ottaa kopin. Heiteltiin useampi kerta lyhyitä heittoja koppeja. Gava paimensi Ruutia, mutta tavallisesta poiketen Ruuti toi lelun aina itse mulle. Tosi monesti se ottaa lelun ja juoksee sen kanssa kauas eikä toisi ennen kuin suutun. Ainakin jos on taisteltu ja voittaa lelun. Nyt jätin koko taisteluvaiheen pois. Vire alkoi olla tosi kiva näissä. 

Zeta: merkin jälkeen katsoi alkuun niin, että olisi lähdössä merkille. Käskin katsomaan ja virittelin istumiseen. Istuminen seurauksesta sujuikin hyvin ja vapautin takapalkalle. Lähdin seuraamiseen rauhassa ja tuli hiljaa. 

Luoksetulo: tehtiin välillä läpijuoksua tai katsoin vain, että jos matkalla kiihdyttää yhtään niin sai pysähtyä. Vähän oma vikakin, kun oon kelpuuttanut stopit että Ruuti tekee ne aina vähän vinoon oikealle. Kävin korjaamassa tai sitten otin lähemmäs tai tein vastakkaisen puolen kädellä käsimerkin. Jos suora suoraan lelulle tai sitten jalkojen välistä lelulle. Mun pitäisi useammin käyttää sitä, että juoksee jalkojen välistä lelulle. Mutta usein ehdin unohtaa sen jo kun näin sopivan stopin. Nyt myös tein käsimerkin + liikuin vastakkaiseen suuntaan kuin Ruuti yleensä lähtee lelulle, kiepsahti agilitymaisesta ohjauksesta hyvin palkalle. Ruutilla on selkeästi jäänyt muistiin stoppi, missä on aavistuksen vinossa etujalat, ainakin jos tekee kovemmasta vauhdista. Meiltä toisaalta menee niin usein pisteitä siitä, että on vino niin hyvä näitä olisi hinkata. Ja luoksetuloissa Ruuti on 100% hiljaa, tosin täytyy olla tarkkana ettei liiku kun jätän sen. Nyt jätin seisomaan, mutta istu tai maahan voisi olla parempi. Sekä palkata välillä jätöstä lelulle. Nämä on hyviä myös purkamaan kierroksia, kun saa juosta ja odottaa myös. 

Luoksetulon merkeille tultiin alkuun ja merkkitreenin jälkeen tuijotti aika paljon niitä. Tässä yksi treenin aihe eli merkkiä ja luoksetuloa tai seuruutusta ohi. Ruuti katseli vähän enemmän merkkiä, virittelin luoksetuloon ja maahan. Meni tosi nihkeästi. Oon aina miettinyt miksi joskus menee maahan syöksyen, toki myös jos on täynnä virtaa tekee tosi lujaa. Mutta nyt selkeästi, kun ei ollut luopunut merkistä ja pääsi sitä tuijottamaan oli nihkeä. Tehtiin siirtymisiä luoksetulon aloitukseen ja kelpuutin jos ei katsonut merkkejä. Maahanmenotkin oli parempia. 

Jopas keksittiin treenattavaa ja testattavaa, kun päätin tehdä vain Ruutin kanssa eikä ollut mikään kiire. Aikaa vierähti 30-45min eli ei ihme, että Ruuti alkoi olla aika tyytyväinen ja hyvässä vireessä. :D Ruuti oli aika onnellinen treenin jälkeen, leikissä heilutteli häntää ja oli onnellinen kun sai vinkupalloa kopitella. X- ajan jälkeen ei tullut varmaan yhtään ääntä. 

Yhteenveto:
- Ruutille pelkkä namin lappaminen ja naksuttelu -> tiheästi palkkaa ei laske virettä. Se nousee kun ajattelee namia ja turhautuu "palkattomuuteen"/palkan odottamiseen. 
- Naksautuksen jälkeen namista luopuminen, nami pään toiselle puolen ja kun luopuu (ottaa muhun kontaktin) -> saa palkan ja syö sen vähän rauhallisemminkin
- Ruutilla on hirveä hoppu ja seuraamisen liikkeelle lähdöissä sillä on kiire ehtiä ekana liikkeelle. Oikean jalan liikutusta eikä saa liikkua. Palkka pääosin siitä, että istuu ja odottaa. Jos nami niin luopumisen jälkeen. Edistäminen seuraamisesta pois. 
- Sivullaistumisen odottelussakin voi aloittaa piippaamisen jos mitään ei tapahdu, palkkaa ja luopumista ettei ehdi. Jätin istumaan ja poistuin sivulta jos vinkuu. Tai käskin käy siihen- makaamaan ja palkkasin siitä. Vapautus tai sivulle maasta. 
- Paljon tarjoamista, jossa tosin pitää olla tarkkana että olen rauhallinen ja palkat saa vasta luopuessaan. Seuratessa ei liian helppoa ja lyhyttä, täytyy tehdä töitäkin. 
- lelun kopittelu toimi hyvin. Useampi heitto. lelusta maassa luopuu hyvin 
- malttia kaikkeen odottamiseen ja vaadi!

Treenaa Ruuti: 
- merkkiä/luoksetuloa/zetaa samoilla merkeillä 
- aina namista luopiminen ennen kuin saa hotkia
- seurauksessa kosketuskeppi?, naksutellaan oikean jalan tuomista eteen eikä saa liikkua
- seurausta tarjoten ja palkka vas. käännöksistä tai takaviistoon 
- luoksetulon stoppivino, jalkojen välistä takapalkalle tai käsimerkillä vastapäivään kääntyen
- merkin suoruus ja vauhti
- ruudussa pitää odottaa palkkaa, kosketusalustalla pysyminen lähestyessä
- kaukot liikkurin kanssa 

23.10.2016

Saija Mustosen agilitykoulutus

Päästiin ekaa kertaa Saija Mustosen agilitykoulutukseen, joka on myös yksi OMD-kouluttajista. Tutustumisen jälkeen käytiin vähän läpi rataa ja sitten kaikki tekivät yhdessä osassa. Gavan kanssa käytettiin mielummin aikaa siihen, että kääntyy hyvin ja tulee ohjauksiin. Kuin yrittää juosten kusten tehdä koko rata. Radalla oli jonkin verran lyhyitä välejä. Tuli myös puhetta ohjaako esteitä vai linjoja. Ehkä siltä väliltä, mutta pitäisi päästä linja ajattelun sisään vielä paremmin. Esim tälläkin radalla jos ohjasi hyppyä 10 ajatuksella, että saa koiran menemään sille käytti ihan turhaa aikaa, lenkki venähtää sitä aiemmin tai koira tuli hypyn ohi tai sitten ei ehtinyt jatkoon.

Video

Gava alussa haki hyvin katseella 1 hypyn vaikka oli 2 esteellä. Takaakierrot oli tosi hyviä! En itse vaan luota ihan, että ne on lähteneet toimimaan. :)

Hyppäämisessä huomasin, että kun muuri oli aika korkea Gava korjasi ottaen yhden lisäaskeleen. Ei tullut uutta toistoa, mutta olisi varmaan parantanut vielä. A:n jälkeisessä elämässä kahdessa takaakierrossa hyppäsi ekat kerrat vähän tökerösti. Vikalla toistolla hyppäsi tosi nätisti jo. Kaksi rimaa tuli molemmat kohdissa missä aloitin radan lähettäen Gavan esteelle ja samalla lähdin itsekin ohjaamaan ja jättäen hypylle. Näitä treeniin, että kun kestää ne saa palkkaa. Jos ei kestä niin korjaan riman mitään sanomatta ja uusiksi. Kaikkea häiriötä, tahallista päänkääntöä tai muuta mahdollista huitomista, käskytystä tms ettei mistään tiputtaisi. Onhan se huomattu, että on rimoja jotka on johtunut mun päänkäännöstä mutta pitää kouluttaa nyt ettei silloin tarvitse tiputtaa. Rangaistuksena on jo se, että tekeminen loppuu siihen. Kumpikaan näistä rimoista ei jotenkin tullut mun ajatuksiin, kun keskityin ohjaukseen.

Meidän on treenattava kokoamista esteille. Tälläkin radalla tuli esille ne kohdat. Ihmisnuolta (2) kun testasin alussa, en tosin ollut ihan riman edessä koitin kevyempää versiota enemmän niistomaisesti. Gava tuli liian kovaa ja ei tullut mukaan ohjaukseen. Piti kuten paimennuksessa jos tulee seläntaakse blokata sen reitti ja pistää takaisin oikeaan paikkaan. Ja koska oli nuori koira ja se yritti samaa kahdesti niin kolmannella lelu kädessä ja palkkasin kääntymisen. Onneksi oli videota niin näin kuinka se hyppää, kokoaa liian vähän ja valui niissäkin missä sain ohjattua oikein. Varsinkin kokoaminen kun tulee suoraan hypylle kovalla vauhdilla ja siitä pitäisi tehdä lyhyt kääntyminen. Ihmisnuolessa palkattava ennen rimaa leluun. Sitten vasta antaa hypätä, noita pitää nyt vahvistaa ja opettaa. Lisäksi hypyllä 11 tehtiin valssi, missä hyvä rytmitys ja merkattiin kohta siivekkeen edessä. Tehtiin tuo käännös lelu kädessä ja melkein kuin laittaisin lelun maahan koiralle. Sitten annoinkin luvan ja palkkasin kääntymisen. Kerran palkkasin suoraan leluun ennen hyppyä, sanoen jes. Nämä nyt treeniin ja voisin opettaa jonkun sanankin joka tarkoittaa, että kokoaa hypylle.
Tuli mieleen jo treeni, jos tekisi kahdella hypyllä kahdeksikkoa tai ympyrää peruskäännöksellä tai valssilla.

Vieraampana ohjauksena persjätöt tuli videollekin todisteeksi radalla kohtaan 9-10. Pakko myöntää, että vaikka ne tuntuu itselle jotenkin niin hankalalta niin tossa kohtaa ne sopi kyllä meille parhaiten. Gavan lenkki pysyi kaikkein pienempänä, kun en tukenut lenkittämistä väärään suuntaan. Täytyy jatkossakin miettiä, jos on kohtia missä on hyvin aikaa ja vaara, että lähtee lenkittämään onko sellaisissa kohtaa mahdollista tehdä persjättöä? Ja jos radoilla on kohtia, missä jää hyvin aikaa kuten tässäkin niin niihin sitten persjättöä, että löytäisin luottamusta tehdä niitä. Tein aluksi tähän kohtaan ohjaukset mitkä olin tutustunut eli sylkkärimäisesti ja pyörittäen, tuohon pyöritykseenkin oli joku chicken termi tms. :D Oon niin huono noissa termeissä! Koitin videolta kellottaa molempia ohjauksia 8-11 esteiden välissä ja aika samaan meni. Samalle sekuntille, mutta mun ohjaussuunnitelma oli kymmenesosissa hitaampi.

Tutustumisessa käytiin läpi 12 hypylle, jos haluaisi tehdä sen oikean kautta. Ohjausta nimeltä jenkkikäännös eli vain lähetyshypylle, sitten tehdään puolittain valssi ja katsotaan, että koira lähtee tulemaan oikein. Sitten päästääkin koiran selän toiselta puolelta putkeen, tämä aika putken päädyssä. Taisin viimeksi omatoimissa tehdäkin tällaisen vahingossa, kun piti katsoa kääntyikö hyvin ja sen jälkeen jatkaa ohjausta.




Aalla mietin mun ohjausta. Juoksee ylösmenon ihan hyvin, mutta sitten hidastuu alasmenolla. Nyt hidastin itsekin vauhtia ja tuijotin aika suoraan koiraa. Lisäksi olin sanonut vain peruskäskyt, voisin kannustaa tulemaan, tehdä välillä nopeamkin vapautuksen ja vapauttaa lelulle. Nyt useimmiten vain rata jatkuu. En halua, että oppii himmaamaan jo harjalla. Pitää myös luottaa eikä tuijottaa suoraan koiraa sekä olla siihen kääntyneenä. Muilta esteiltä vapautan usein suoraan lelulle, oonko A:lla tehnyt koskaan niin? Ja kun juoksarissakin tsemppasin juoksemaan niin voin tässäkin. A:lla vapautus voi hyvin tulla jo kun koskee kontaktiin. Täytyy kyllä ottaa taas itseä niskasta kiinni ja treenata niitä juoksareitakin, koska tässä kesältä hieno juoksari, ekalla tosin tuli liian kovaa. Treeneissä ekalla liian hitaasti (rajalle) ja toisella taas hyväEkat viralliset, juoksen hyvin ohi sanoin silti pysähtyksen ja vapautin nopeasti. Neljänsissä kisoissa tuijotan ja hidastan sekä vapautan aika myöhään.
Toistoja on vain niin hävettävän vähän kuin mitä Ruuti aikanaan teki. Mutta vaikka noi olisi epävarmat voin kisoissa sanoa pysähtyskäskyn, jolloin jarruttaa ja koskee. Samalla ei syö kokoajan pikku hiljaa pois vauhtia A:alta. Ja näitä kun katsoo niin onhan mun ohjaus erityisesti ihan eri kuin jos haluan että se pysähtyy. Miksen osaa ohjata pysäytystä samalla tapaa!? Ruutinkin kanssa valitsin A:lle juoksarit että itse pääsisin helpommalla, kun on jotenkin niin vaikea katsoa vapautuksen kohtaa kisoissa. Saa yhden stressin aiheen pois. Musta tuntuu nyt, kun oon vähän mennyt epävarmaksi juoksarin sujuvuudesta ja koittanut tehdä vain stopeilla niin ei ole mennyt yhtään paremmaksi, koska ei tule lujaa jos ajattelen itsekin vain että "saan" sen pysähtymään. Gavakin huomaa miten mä painostan sitä. Juoksarissa sai yleensä myös aina palkan suoraan, pysäytyksissäkin pitäisi useammin. Treenikerrat kesän aikana juoksariin oli varmaan juuri nuo mistä on videotakin eli säälittävän vähän. Ylipäätänsä Gava on tehnyt tosi vähän A:ta verrattuna Ruutiin.

Meidän kevään ja kesän suurin projekti oli saada kepit kisakuntoon, nyt taas voitaisiin keskittyä saada A:n juoksari varmemmaksi. On jotenkin aina niin hirveä kynnys tehdä sitä ohjatusti, mutta nyt omatoimitreeneissä ainakin sitten käännökset + A. Ei ne kepitkään nyt mitkään parhaimmat vielä ole ja treenattavaa riittää, mutta täytyy koittaa katsoa ohjatuissa että treenit veisi niissä eteenpäin. Vaikka meidän "juoksari" ei olisi yhtä nopea kuin joillakin jos sinne tulee ravia tms mukaan niin on ne kuitenkin nopeampia kuin aina käskyttää pysähtymään sekä miten se vaikuttaa munkin ohjaukseen ja samalla Gavan asenteeseen estettä kohtaan. Ja voihan sitä treenata.

Treenaa:
- ihmisnuoli
- kokoaminen käännökseen
- A:n kontakti
- rima häiriöt (ekalla hypyllä?)
- sana tai ohjaus jolla pysyy kädessä kiinni ansaesteen ohi?
- 2-4
- 9-13
- 23-26

22.10.2016

Caritan ja Maaritin tokokoulutus Nuorten koirien tokoringille

Tänään oli odotettu koulutuspäivä Loviisassa tai Ruotsinpyhtäällä HSKP:n Nuorten koirien ringin tokopäivä klo 10-17 Strömfors Dog Sports hallilla, joka oli onneksi ihanan lämmin kun ulkona keli oli niin kylmä. Kouluttajina ensimmäistä kertaa myös meille Carita Kuparinen ja Maarit Hellman. Huippupäivä taas kerran ja omat aivot on puhki kaikesta mitä näki!

Gavan ensimmäinen koulutus oli Caritan opeissa. Oli hirveän vaikea valita mitä tekisi, valitsin ne mitkä vaatii treeniä uusissa paikoissa.

Ohjattu: Gava teki 100% oikein! Ensin liikkuroituna ja meni tosi hienosti! Tehtiin vasen. Seuraukset yms hyviä ja jäävä. Jäävässä oli katsonut kapulat. Virittelyllä "missä nouda" katsoi hyvin liikkuria. Hienosti haki kapulan, otin eteen ja palkkasin. Hyvin tuli epäröimättä. Seuraavassa sanoin, että vähän oon epävarma hakeeko edelleen haetun vai ei, kun vaihdettiin suuntaan. No sitten menin käskemään enemmän haettavan puolelle eli helpottaen, että onnistuu. Hyvin haki! Katsoi molemmat kapulat ja käskin, kun katsoi muhun.
- Seuraavaksi tehtiin korjauksia. Vein Gavan metri oikean kapulan vasemmalle puolelle. Eli kuvitellun keskikapulan puolelle metri oikeasta. Sitten piti käskeä hakemaan vasen kapula eli sai juosta 9m kapulalle. Tässä olin alkuun lähempänä sekä menin haettavan kapulan puolelle. Hyvin meni! Seuraavaksi olin paikassa missä kisoissakin olisi lähetys ja juoksi hyvin vasemmalle. Sitten vielä oikea eli ihan metrin päästä, mutta piti hakea eri kuin viimeksi. Tulin vähän oikean puolelle. Tosi hyvä!
- Tätä samaa sitten keskikapulan kanssa, alkuun keskimmäisen luo. Sitten niin että joutuu ohittaa keskimmäisen. Käsimerkki voi olla myös liioiteltu alkuun tai Gava + käsky. Keskimmäisen on ottanut aika äkkiä mukaan, joten se voisi olla seuraava askel. Video pätkä Pirkon ottamana, vähän himmaa jo kun tässä toista kertaa tuli eteen, vaatii niitä vauhtipalautuksiakin!





Korjaus vasemmalle eli ei tuo lähin kapula
Seuraus: Halusin tehdä lähinnä hidasta kävelyä, mutta liikkuroituna tehtiin vähän muitakin asioita. Paikka ok, asenne hyvä, vasempaan ja oikeaan käännökset hyvät. Peruutus jäi katsomatta, mutta siinä onkin treenattavaa kotona.
- Hidaskin oli ihan ok, mutta mä jännitän sitä paljon.
- Lisäksi mun kädet oli tosi jäykät nostettuina ei kovin luonnolliset, niitä treenata. Itse tunsin, että pidemmässä hitaassa kun tuli käännöksiä mukaan niin yhdellä pätkällä vähän väljeni (oikeaan kääntymisen jälkeen). Tosin oli varmaan silloin juuri täydellisessä kohtaa. ;) Ulkopuoliselle näytti tosi hyvältä, Gava ei myöskään katsonut häiriöitä. Täytyy vaan tehdä noita enemmän ja itse koittaa olla rento.
- Toisena täyskäännökset oli aika rumia, mitä joka koulutuksessa kuulee. Tykkään kääntyä kuitenkin vasempaan ja niitä on välillä treenattu, mutten silti ole saanut niin hyväksi. Saatiin treenata ensin yksittäisenä koiran ristiaskelia. Eli koira sivulle seisomaan, sitten kävelen hitaasti pieniä askelia paikallaan pyörien (vasempaan). Jossain välin palkka. Tuo on koiralle kuulemma tosi vaativaa. Sitten saatiin testata pari askelta suoraan ja täyskäännös, jonka ehdin palkata jo suoralta. Olisi pitänyt jatkaa esim 2-3 kertaa jopa ympäri pyörimistä ja palkata. Musta tuntui, että paikka oli vähän edessä eli Gava olisi jäänyt jälkeen (oli kuulemma kuitenkin ok). Sitten käännyn hitaammin. Toista kertaa treenatessa tauon jälkeen, tuntui että osasi jo paremmin. :)
Kaksi kuvaa (c) Pirkko

Toinen treenikerta oli molemmat aika vaikeata eli ruutua ja kiertoa. Maaritin opissa näitä. Uudessa paikkaa Gava on aina epävarmempi ruudussa sekä vauhti ei ole aina niin hyvä kuin haluaisin.

Ruudusta kuulin muilta, että Maarit opettaa sitä niin että palkka voi olla takana mutta silloin koira joko stopataan tai sitten tulee vapauttava sana samassa kohtaa. Jos koira hidastelee niin vain "mene" tms mennä palkalle. Alkuun koira tekee etujalka targetilla ruutuun menot (ettei tulisi U-lenkkiä, täytyy kiinnittää itsekin huomiota!). Koira ei tiedä saako mennä palkalle vai pysähtyä ennen tätä kohtaa. Kuulostaa ihan hyvältä. Lisäksi jos vapautus on esim "jes" milloin koira katsoo ohjaajaa se ei oikein toimi. Joku sana millä se juoksee etupalkalle. Itse mietin esim "vapaa". Tai toki jos koira näkee ja tietää lelun se "jes" voisi toimia myös.
Gavan kanssa tehtiin eka lelulle (tavallisessa kohtaa ruudun sisällä), joka vietiin salaa. Lähti hyvin ja meni lujaa. Sitten tehtiin näytettynä, kouluttajan näyttäen ruutu ja Gava hidasti etukulmassa vauhdin raviin ja sitten meni oikeaan kohtaan epävarman näköisesti. Sama vaikka itse näytin paikan. Hain alustan ja alustalla saatiin ruutuja, missä meni heti oikeaan paikkaan. Ekaa kertaa treenit missä näyttämisellä ei osaa hakea heti oikeaan paikkaan? Gava sai palkan jokaisesta. Ruudussa voisin myös miettiä jotain isompa alustaa, ettei sen tarvitse miettiä tassujen sijoittelua sille.





Kierto: Kierto tehtiin ensin 10m matkalta ja olin aika epävarma oliko lukinnut vai ei. Kiersi kuitenkin oikein. Sitten tehtiin leikkiä missä käskin alustalle ruutuun. Sitten 10m päästä vähän viistoon virittely kohti merkkiä ja lähetys. Hyvin sujui!
- Kiertoon haastetta, että menin pidemmälle, alkuun hyvä. Sitten kun tuli kapulat meinasi hakea kapulan. Palasin lähemmäksi. Hyppyjen tasolta taas katsoi hyppyjä, kapuloita ja merkkiä. Jos käskin oikeaan aikaan saattoi juosta merkille tai siis kiertämään. Näihin vaan treenejä riittävän helppoja.
- Tehtävä sitä treeniä, missä tehdään kuuntelua kapula vs merkki tai hyppy. Tehtiin helppona niin, että heitin toiseen suuntaan kapulan ja haki sen. Sitten virittelin merkille ja lähetin. Seuraavaksi taas kapulalle. Kapulalle menee kovaa ja on varma. Merkille ok vauhti, mutta näkee ettei ole niin varma kuin voisi olla. Hieman epäreilua myös, että ei olla treenattu kiertoa pitkään aikaan. Mutta onneksi tehtiin riittävän helppoa ja tötsä oli sininen erilainen kuin kotona. En tiedä miksen oo jaksanut tai uskaltanut Gavan kanssa enemmän tehdä kohti evl:n kiertohässäkkää vaikka Ruuti olisi tehnyt. Ehkä siksi, kun on ollut niin vaikeata. Ehkäpä myös pitäisi tehdä kapuloista ja hypystä luopumista palkaten vain kontaktista heiton jälkeen. Näissä virittelin helposti pannasta pitäen kun yritin samalla, että hetsautuisi. Täytyy jättää se pois, viritellä ja jos menee väärin autan sitten onnistumaan. Ettei koirallekin tule fiilis, että sen on pakko onnistua jos mäkin yritän aina parhaani että onnistuu. Ja yritän auttaa sitä.


Ripeään vauhtiin, onnistumisia, kuuntelua ja toistojakin. Kun katselin Gavan fiilistä ja vauhtia jäi tunne, ettei suju eikä oltu hyviä. Mutta kai se ihan hyvältä ulkopuoliselle näytti, kun saatiin ihan kehuja. Ja jos tuntuu, ettei se ihan samalla innolla ole mukana kun oli varmasti väsynyt jo ekasta kierroksesta. Treeniaikaa oli 20 + 20min. Gava onneksi näytti nukkuvan häkissä. Kun katsoo satalasissa juoksevia bortsuja tulee aina fiilis, ettei meidän vauhti riitä mihinkään. Mutta pysyy se silti tasaisena. Oli myös erikseen puhetta ohjureista, jos koira lenkittää tötsän kierrossa, mutta Gava tekee sen kyllä tosi siististi eikä lenkitä. Ja olihan nämä vaikeinta treenattavaa.

Lopuksi oli ryhmätreeniä. 

Paikkiksissa tehtiin jätti rivi. Gava ennakoi naapurin käskyä, joka sanoi kaksoiskäskyn. Korjasin istumaan. Vasta luvalla maahan. Myöhemmin kun tehtiin uudestaan kahdesti niin ei mokannut, eli otti opikseen. Menin piiloon ja olin siellä varmaan minuutin tai alle. Näytti hyvältä, kun kurkin aidan yli. Kun tulin riviin alkoi vähän kyllästyä, kun alkoi vilkuilla vähän muualle. Kävin palkkaamassa, kun katsoi muhun. Pidempää aikaa on kyllä tehtävä myös. Hallin tekonurmi oli juuri hyvä, kun siinä itsekin istuttua on tosi lämmin ja eristää hyvin.

Itsekseen tehtiin vähän
- peruutusta. (Samaan aikaan muut teki myös kaikkea omaansa eli 10 koiraa häiriönä?) Lähinnä yksi askel tai jalan siirto taakse, koira nousee ja oikeasta kädestä nami. Ennen kuin ehtii liian taakse. Gava irtoaa vähän liikaa seuruupaikasta ja tehdään nyt noita.
- Paikallaan pyörimiset eli täyskäännös oli jo paljon parempi, tein namilla. Hyvällä herkulla teki muuten aika kivalla asenteella! Nykyään Gavalle näyttäis toimivan myös super lelu. Kun nuorempana seuraukseen ei riittänyt perus nami.
- Kaukoissa tehtiin mitä Sirken kanssa eli yksi siirto ja palkka. Matkaa n. 2m. Asenne ratkaisi, toki osan korjasin. Mutta kelpuutin parit missä toinen tassu liikkui. Vikat toistot tosin oli täydellisiä. Tosi hyviä eikä häiriö haitannut ainakaan nopealla temmolla.

Muilta poimittua:

Eteenmenossa opetettiin nenäkosketus aitaan tai seinään. Koira jalkojen välissä seisomassa ja esim post it- lappu aidassa tai seinässä ja koira koskee siihen. Tai sitten sormella napauttaa aitaa tms ja ottaa käden äkkiä pois. Alussa voi palkata seinän luo tai sitten vaihtelee puolta mihin saa kääntyä. Muista katsottua, että koirat helposti teki kosketuksen korkeammalle, kuin mitä olisi ajatellut. Kriteerinä aika äkkiä, ettei seinässä ole mitään apua, koira pidentää kosketusta ja koira on suora. Matkaa lisätään pikku hiljaa, alussa koira jalkojen välissä, sitten sivulta. Jos koira menee vinoon, ohjaaja näyttää kohtaa seinässä ja pyytää koiran juosta koskemaan kohtaa. Koira tekee kosketuksen myös esim puskaan, tuolla putken eteen tai puomin eteen, kun sen takana oli seinä. Vaikkei ihan lähellä olisi seinää niin ulkonakin koiran ajatus olisi juosta sitten pidemmälle sen seinän luo. Tai koira stopataan vaan aiemmin ja palkataan. Näissä on helpompi ollut säilyttää kriteerit ja on jotain konkreettista. Maaritin koirat oli myös tosi sähäköitä, tällä ne on saatu ajattelemaan ja tekee kuitenkin turvallisesti. Voi myös treenata helposti ruudun yhteydessä, tarvittaessa kutsuu vähän takaisin päin ja lähettää siitä. Koiran ei pitäisi pystyä samalla tavalla ennakoida, kun ajatuksena juosta seinään.


Seurauksessa, kun koira edisti niin oikeastaan molemmat kouluttajat lähti puuttumaan sitä sillä, että ohjaaja liikuttaa oikeaa jalkaa. Jolloin koira ei saa lähteä. Vasta kun koiran puoleinen lähtee saa koirakin lähteä. Jos ottaa esim 3 askelta, koiran pitää osata jäädä vasemman jalan luo. Toisen kanssa tätä tehtiin enemmän paikaltaan. Toisen kanssa niin, että naksuteltiin usein ennen kuin koira ehtii liian eteen. Palkkaus takakautta, että nami siirretään oikeasta vasempaan käteen selän takana. Palkka myös seurauskohtaan. Kun tehtiin ihan seurausta, välillä pysähdyttiin niin että oikea jalka jäi eteen tai selkeä hidastus. Jos koira oli liian kaukana ohjaaja pysähtyi heti ja pyysi reittä taputtaen koiran oikeaan kohtaan. Gavan kanssa kun testasin, ei reagoinut oikeaan jalkaan kun seuraa kyllä hyvin vasenta. Jotenkin oon tiedostamatta halunnutkin olevan niin, mutten ole tajunnut että oon kouluttanut samalla tavalla.

Ääntelyä oli esiintynyt seurauksessa ja oltiin paneuduttu lähinnä edistämiseen ja mielentilaan. Kun edistys jäi pois tuli parempi. Palkka oli poissa taskusta ja koira vapautettiin sinne. Nami ei toiminut kyseiselle koiralle, kun oli lähemmäs rangaistus. Ruutille taas toimii nami melkein paremmin? Ainakin nykyään. Palkalle usein perusasennosta tai niin, että oikea jalka edessä eli koira pitää oikean paikan vasemman jalan vieressä. Ruutin kanssa pitää testata myös jos oikea jalka liikkuu..

Luoksetulon stoppia niin, että ohjaaja ja avustaja pyöräyttää koiran ympäri namilla tai lelulla. Koira juoksee siis avustajia 10-20m säteellä ympäri. Välillä läpijuoksumaisesti palkka, kun tulee avustajalta. Välillä stoppi. Luoksetulossa, ettei koira ennakoi takapalkkaa voi sen kutsua luokse ja sitten vasta vapauttaa taakse lelulle!

Kierto-ohjatussa: nuoremmalle ensin vain kiertoa omana osanaan. Toki myös erikseen jättäen odottamaan kapulan tuonti + hyppy. Alkuun helpommassa linjassa koira, että ohjaaja. Sitten vaikeuttaen. Koiran kulma kapulaan katsottava mikä itselle toimii. Lisäksi koiran pitäisi juosta aika suoraan linjaa merkiltä kohti ohjaajaa. Eikä pysähtyä kohti kapuloita. Istumaan pysähdys helpoin, jos koira osaa tekniikan heittää takajalat vatsan alle. Eli etupää pysähtyy ja jalat tulee perässä. Stoppina näyttävin. Voi opettaa myös erikseen namilla ja oman käskyn siihen. Kiertotötsään tuotiin lisää arvoa namikulho sen takana ja koiran piti nami syötyään tehdä kierto loppuun, ohjaaja tuli alkuun ihan sivuun vastaan. Tai sitten että lelu on valmiina tai nami kippo ja koira kiertää merkin ja vapautetaan palkalle. Gavan kanssa voisi testata lelua valmiina niin saisi yhden keinon välillä helpottaa kiertoa.

Treenimääristä oli puhetta Maaritin demossa noin 6 kertaa viikossa niin kyllä meidän tahtiin tulee niin paljon vähemmän. Ja lyhyt treeni n. 20min, harvemmin aikaa tulee katsottua mutta mulla ehkä vielä lyhyempääkin.

Treeniviikoksi esim kierto-ohjattu + ohjattu erottelu, kun molemmat sujuu. Tai esim kaikkia liikkeitä eli kokonaisuutta. Tai sitten nuoren koiran kanssa esim evl- liikkeitä kuurina.

Kuvia koulutuksesta!



Treeniliivikin saapui juuri hyvin (tänään sitä kaipailinkin)! Tina Soft Scucka - merkkinen Mahtitassut verkkokaupasta. Pitkän pähkäilyn takana oli mistä tilaan, kriteerinä oli ulkonäkö, värit, istuvuus mutta että taskut olisi tilavat. Tosi tyytyväinen, takataskuja voi suurentaa ja etutaskujen muotoilu tekee ne helpoksi käyttää. Treeniliivit on ollut mulla varmaan koko Gavan iän tauolla. :D Dog it life treenitasku oli niin hyvä, kun ei ole tokoonkaan liian alhaalla, kun oli säädettynä vyötärölle. Pro Dogin taskut on taas tosi pitkät ja säätö on hankalampi takilla vs ilman, että se tulee liian matalle Gavan seurata. Vähän turha heräteostos, taskuista on vaikeampi ottaa tavaraakin.



Parkkistokot ja syyskuvia

Torstai iltana treffattiin Mian ja bc poikien kanssa Petikon hiekkaparkkiksella.



Gavan kanssa
  • Seuraus: hidasta häirittynä. Silloin tosi hyvää, testaisin lyhyttä ja pitkää askelta. Saattoi äkkiä vilkaista, mutta piti paikkansa. Peruutus oli alkuun aika poikkelehtivaa, testasin molemmilla jaloilla lähtemistä. Kun muistin mennä riittävän hitaasti pysyi suorempana.
  • Estehyppy: tehtiin käskytettynä hyppy. Meinasi tulla taas suoraan sivulle. On selkeästi siitä johtuvaa, että tulee niin kovaa ja ei tee lyhyttä hyppyä takaisin. Treeniä vain, että oppii katsomaan hypyn pituuden. Tietty kapulan heitin myös aika pitkälle jos se jäisi lähemmäs ei tulisi niin kova vauhti. Tehtiin hypyn edestä eteen ok. Sitten kutsuttuna ok. Tietty noi vauhdit on vielä hitaampaa. Sitten luovutus ja sen jälkeen palkka. Luovutus, sivulle ja palkka.
  • Ohjattu: liikkurin kanssa ja virittely "missä nouda" se tuli ekana mieleen. Nyt ei nytkähtänyt ja tajusi katsoa liikkuria. :) kutsuin merkille ja hieno oikea! Vauhtipalkka.


Ruutin kanssa
  • Kaukot: näihin häiriötä etuviistossa 3m päässä. Itse 5m päässä. Seisomisessa otin viivettä ja palkkaa jos hyvä. Joku huonokin siirto joukossa. Alkuun katsoi häiriötä ja ehkä kerran liikutti etutassuja. Ekoissa ennakoi tehdä seuraavan siirron. Sitten meinasi istua muttei istunut (ilman käskyä). Ja lopuksi kaikki sujui eikä välittänyt häiriöstä.
  • Kierto-ohjatun hyppy: jätin koiran, kapulan ja tehtiin ihan liikkeen loppu. Hyvin haki ja tuli hypyn ilman apuja. Nyt sai nostettua kapulan aina ekalla, joskus siinä käy jotakin että nostaa sen niin että pyörähtää ympäri ja unohtaa hypyn. Hyvä jos nyt toimi. Suunta oli oikea.
  • Seuraus: tähän asti oli hiljaa. Mutta heti kun piti rauhoittua seuraamiseen tuli pientä vinkumista. Tehtiin sitten luopumista ensin lelusta ja sitten pari askelta ja leikkiä. Samaa myös namilla, koska kerran sellaisen saatua Ruuti halusi lelun sijaan namin.




19.10.2016

Niinun agilityn talvikausi korkattu ja tokoakin

TIISTAIN TOKO

Tiistai aamuna heräsin 45min aiemmin niin ehdittiin tokoillakin. Molemmille taas kaksi settiä.

Gavan kanssa
- Ruutu 1: vietiin lelu yhdessä. Matalat merkit oli nyt taas häiriönä. N. 20m ja meni kovaa. Seuraava alustalle n.30m ja oli hyvä. Meni itsevarmasti.
- Ruutu 2: (vaihdoin ruudun paikkaa) tässä oli alusta ja näki vaan kauempaa kun laitoin ruudun. Juoksi aavistuksen hiljempaa, mutta silti laukalla. Bongasi alustan (pakasterasian kansi) minkä nappasi suuhun, huusin jes ja tulin palkkaamaan. Leluun asti seisoi alusta suussa paikallaa . :D höpsö! Ton takia Gavan alustat on ollut kaakeleita. Vielä yksi salaa jätetylle lelulle ja oli hyvä! Osan päästin seisomisesta hetsattuna ja osassa otin sivulle. Vähän pelotti tehdä ruutuja kun viimeksi meni epävarmasti, mutta Gava pääsi yllättämään kun asenne oli nyt niin hyvä. :)

Leikkiohjattu: tähän varmaan vaan 3 toistoa, kun kaikki oli niin hyviä! Ensin tehtiin juuri toinen heitetyistä kapuloista kuin mihin katseli. Lähti hyvin! Sitten haki taas hyvin aiemmin heitetyn. Kapula nenön eteen ja käskin hakemaan vasemman. Sekin meni hienosti! Hyvä G! Heitin ehkä 7m päähän kapulat.

Ruutin kanssa
- ruutu: ekassa meni mun puolen etu kulmaan. Tajusi korjata alustalle. Toinen oli tosi hyvä ja meni suoraan alustalle. Eteenmenon otin lelulle. Toisessa kutsuin eteenmeno paikkaan. 2.ruudussa meni hyvin perälle.


KESKIVIIKON AGILITYT

Niinun treenien talvikausi korkattiin. Meillä on taas noin joka toinen viikko treenejä ja yhdet tässä jo myinkin. Sitten myös omatoimitreenejä joka toinen, joihin mennään kun ei ole mitään tärkempää. Koitan muistaa olla kriittinen nyt talvella ohjaukseen ja muistella kesän oppeja. Onneksi tässä on nyt kaksi OMD- koulutusta myös tulossa. Jälkeenpäin tuli taas paljon mieleen treenistä mitä olisi voinut tehdä toisinkin. Valitsin meille enemmän ykkösten ratoja vastaavaan "kisaavat möllit" radan. Olikin hyviä kohtia meille. Tuhersin vähän kuvaan parit ohjaustavat yhtenäinen viiva on mun liikkumista, katkonainen on koiran reaktio. Jälkifiilis treeneistä on ihan ok, vähän jäi fiilis että olisin voinut vähän rohkeammin liikkua eikä "ihan ok" tasolla. Kontakteista ajattelin tehdä vaikeampaa kuin mitä kisoissa, mutta sekin meni lähinnä tavalliselta etäisyydeltä ohi juoksuksi. Kaikki palkat tuli multa kädestä tai kaivettuna taskusta ja heitettynä (Anun treeneissä pääosin kouluttajalta). Gavalla oli tosi paljon intoa ja ekassa lähdössä se nytkähti, korjasi asennon kun otin askeleen kohti. Viimeksi agilitya onkin tehty vain kahtena viikonloppuna kisaamista. 

yhtenäinen viiva on mun liikkumista, katkonainen on koiran reaktio
1-5 pätkässä oli tosi hyviä kohtia. Paperilla helpon näköinen, mutta siinä tuli myös loivaa kääntymistä joka on Gavalle vaikeata. Tutustuessa jotenkin ajattelin tyhmästi, että hyppy 4 vaatisi kääntämistä, putki 15 ei tullut mieleenkään. Ajattelin jotenkin taas, että kääntyy kuin pikku koira nuollen hypyn 3 jolloin tilanne olisi eri. Mutta ottaen huomioon vauhdin minkä kasaa kahdelta hypyltä ja kulma hypylle 3 on niin viisto. Ensin kutsuin ja lähetin, käännyin peruskäännöksellä liian myöhäänkin = koira putkessa. Sitten lähdin aiemmin peruskäännökseen, koira lenkitti, mutta tuli hypylle. Niisto persjättönä vähän parempi, mutta pientä lenkkiä. Vastakäännöksellä kun tein, niin mun sijainti oli noihin verrattuna eri sekä kesto minkä käytin laittamaan, että koira lähtee kasaamaan. Lisäksi mun kropan suunta oli hyvin hypylle 5 ja liikkuminen kaukana "lenkitys" linjasta. Vaikka palkkasin sen niin siinä en olisi kroppa auki kohti koiraa hypyn jälkeen. Sekin on aiemmin todettu jos yhtään meen kohti koiraa tai mun kroppa näyttää sinne vs kuin liikun ihan suoran kohti haluttua linjaa. Vastakäännöksen jälkeen tajusin, että ekoissa ohjauksissa liikuin huonosti juuri hypyn jälkeen. Tietty pitää myös kouluttaa, että Gava kääntyy vaikka liikun lähellä sen juoksulinjaa tai liikun silloin kun se on kaaressa. 

Hyppy 5 sujui tosi helposti, olin vasen käsi alhaalla kohti koiraa, pieni rytmitys ja Gava lähti kääntymään jo oikein. Perjättö siinäkin ja putkeen lähetys. Noi toimii, kun käännöstä on täyskäännös enkä itse juokse samaan suuntaan kuin koira vaan alkuun jopa vastakkaiseen. 

Puomilla juoksin ekalla ohi, Gava pysähtyi oli sekuntin ja lähti mukaan. Sitten tajusi ettei tullut lupaa ja meni itse tarjoten takaisin kontaktille. Kehuin päätöksestä. Sitten uusiksi ja nyt pysyi hienosti, tuli vahingossa taas tehtyä aika nopea vapautus hienosta stopista lelulle. Suunnitelmana oli tehdä ohijuoksua sekä vaikka sivuttaisetäisyyttä. Olisin hyvin voinut juosta pituuden edestä! Mutta ei, uskollisesti juoksin varmaan 1-2m syvyydellä koirasta. Ja olin myös miettinyt jos kouluttaja tiputtaisi lelun kun 2on-2offissa. Mietin myös jälkikäteen, kun vauhdin kannalta oon ajatellut että nopea vapautus ja palkka kannustaa tulemaan kovaa ja ripeästi. Mutta sitten kun siellä pitää pysyä pidempään täytyy odottaa kauemmin kuin yleensä, Gava periaatteessa teki ekalla kerralla oikein paitsi unohti kuunnella mun vapautussanan. Täytyy muistaa 50 ja 50 palkata myös kestoa. Jotenkin helpoimmalta tuntuu vapauttaa lelulle, mutta joskus voisi olla paikallaan sen aikaa, kun tuun heittämään lelun kontaktille. 
Tulipa myös mieleen, että kisoissa jos on kaksi agirataa eka kerta puomilla on myös suoraan vapautus radalle (ja tätä oon sanonut omille koulutettaville). Treeneissä 90% kerroista oon palkannut ja tosi harvoin jatkan ohjausta kohti seuraavia hyppyjä. Palkatun jälkeen oon saattanut suoraan kontaktilta ottaa mukaan radalle. Tietty se on itsekin helpompi jatkaa rataa jos laittaa koiran vain kontaktipinnalle pönöttämään ja voi valita oman sijainnin kuin suoraan kontaktiesteeltä jatkaa rataa. Tarvitsisin itsekin treeniä siihen ja myös Gavalle on reilua, että myös treeneissä käy niin että rata jatkuukin ja silti se on tehnyt hyvin. Alkuun voi olla vaikka vain yksi este lisää ja palkka, joskus ihan radan jatkaminen pidempäänkin. Ja jos haluaa palkata erikseen voin ekalla tai tokalla kerralla sitten jatkaa siitä suoraan. Noissa radan jatkamisissa sekä nopeita vapautuksia sekä sellaisia missä juoksen kauemmaksi sivuttaisetäisyyttä. 

8-11: serpentiini kuvio (+ ansaeste) oli hyvä. Rima 8 tippui jollakin toistoista, kun kiirehdin edelle. Huomasin itse että mun katse kääntyi silloin. Tästä olisi kesällä infottu. Ekassa putken ohituksessa unohdin tehdä mitään kääntävää. Olin suunnitellut puolivalssin. Ekalla puolivalssilla Gava vähän valui, mutta niin valuin mäkin peruuttamaan kohti putkea. Kun tein peruuttavat askeleet kohti oikeaa putken suuta tosi paljon parempi. Vikassa toistossa olin myös paremmalla ajoituksella liikenteessä. Haluisin enemmän, että patistetaan liikkumaan täydelliseen ajoitukseen kun nytkin tajusin itse että oli toimivampi vaikka tekikin oikein aiemmillakin. Ehkäpä se ajoitus näkyikin siinä vikan hypyn kääntymisessä kostautumisena. 

11-13: putkeen, hyppy takaa ja a:lle. Vautsi kun meni hienosti, Gava lähti tosi nätisti takaa ja hyppäsi nätisti. Sitten lähti A:llekin tosi hienosti! Jonkin aikaa sitten toi olisi ollut super vaikeata. A:lla tein pysähtykset kerran kisoissa oon epäröinyt niitä ja varmistellut. Vedätin ja koski nätisti. Suht nopeasti meni, mutta menee ravilla alas. Seuraavassa kannustin vahingossa juoksarisanalla ja alastulon kohdalla käskin pysähtyä. Nätisti silti. Nämä oli ehkä nopeampia silloin, kun sekaisin on tehnyt myös juoksukontaktia tai vapauttanut heti kun koskee kontaktialueeseen. Sivuttaisetäisyys näissäkin olisi sekä mun jättäytyminen tai takaaleikkaus A:lle on myös tekemättä. Apparin kanssa pitäisi päästä treenaamaan sitä juoksemista on jäänyt nyt tauolle kun en halua niitä käyttää kisoissa kun on epävarmat. 

Vielä ehti kepit. Tein niin, että tultiin aika suoraan hypyltä sinne eli olisi pitänyt tehdä hieno päällejuoksu (18, 19, 22). Koitin miettiä miten saa kaikkein kovimman vauhdin. Ekoissa sain A:n alla olevaan putkeen, kun en uskaltanut liikkua ja työntää. Tai ehkäpä osittain ongelma tulee myös siitä, että Ruuti aina ylikääntyi päällejuoksut ja leikkaukset että se mitä tein alkuun olisi Ruuti kääntynyt, muttei Gava. Ja toisaalta mua alkoi myös pelottaa, että koira tulee päälle enkä uskaltanut liikkua. Sen kerran kun kepeille meno sujui (sain ylipäätän linjattua kepeille) Gava haki hyvin ja oikein kovasta vauhdista. Silloin olin jäljessä 2m? Tulikin nyt mieleen että siksikin se päällejuoksu oli hankala kun vaistomaisesti tiedän että pitää jättäytyä eikä vedättää. Mutta jos joku muu olisi ohjannut se olisi juossut keppien edellä alun. Toisaalta sellaista mokaa voi mulle sattuakin kisoissa, että oon keppien tasolla tai yli. Täytyy ottaa treeniin sekin että "rynnin" sisäänmenon aikaan eli jatkan vaan liikettä vaikka koira menee kepeille. Enkä odota kauempana että pääsee rytmiin. Jätän itselleni hirveästi vastuuta. Ja kun treeneissä tiedostamattakin pelkään liikaa rynniä niin silloin kepit tietty sujuu täydellisesti. 

Tuntuu, että kotimatkalla tuli tosi paljon mieleen juttuja missä voisin itsekin viedä meitä eteenpäin. Osittain nämä on sellaisia, mitkä pitää tulla itseltä. Hyvinhän ulkopuolisen silmiin noi kepit ja kontakti meni, mutta ei sillä kehity jos tekee ne aina samaan malliin. Ja kuten kisoissakin näki ettei siellä sitten aina suju kun itse osaa. Ärsyttää myös, että ehdin oikeastaan varmistellen tehdä kaikki muut paitsi yhden serpentiini ohjauksen. Siinä melkein säikähdin, että tulihan koira keskimmäisen hypyn kun en ehtinyt sitä jäädä tuijottamaan tai katsomaan. Kouluttajahan on tuolla katsomassa, että koira tekee mitä ohjaan. Ei maailma kaadu siihen vaikka tulisi ohi, koska oon ajoissa. :D 3 hypyltä olisi pitänyt myös aika äkkiä liikkua suoraan hypylle 5. Olis pitänyt tehdä hirveästi töitä saada koira tulemaan ohi hypystä 4 vaikka olisi kuinka rohkeasti liikkunut. Alitajunta taas sanoin, että täytyy ohjata hyppy 4. 

Treenaa Gava agi: 
- 90 asteen käännös, vastakäännös toimii, niisto, peruskäännös -> kovasta vauhdista -> palkka + oma liike
- kepeillä sisäänmenon luona vedätän
- kontakteilla sivuttaisetäisyys, leijeröinti?, kestoa 2on-2off, ekalla tai tokalla suoraan radalle. A:lla nopea vapautus. käännökset, juoksari? 
- kouluttajalta välillä palkka
- putkiansat
- päällejuoksu