Siirry pääsisältöön

Niinun agilityn talvikausi korkattu ja tokoakin

TIISTAIN TOKO

Tiistai aamuna heräsin 45min aiemmin niin ehdittiin tokoillakin. Molemmille taas kaksi settiä.

Gavan kanssa
- Ruutu 1: vietiin lelu yhdessä. Matalat merkit oli nyt taas häiriönä. N. 20m ja meni kovaa. Seuraava alustalle n.30m ja oli hyvä. Meni itsevarmasti.
- Ruutu 2: (vaihdoin ruudun paikkaa) tässä oli alusta ja näki vaan kauempaa kun laitoin ruudun. Juoksi aavistuksen hiljempaa, mutta silti laukalla. Bongasi alustan (pakasterasian kansi) minkä nappasi suuhun, huusin jes ja tulin palkkaamaan. Leluun asti seisoi alusta suussa paikallaa . :D höpsö! Ton takia Gavan alustat on ollut kaakeleita. Vielä yksi salaa jätetylle lelulle ja oli hyvä! Osan päästin seisomisesta hetsattuna ja osassa otin sivulle. Vähän pelotti tehdä ruutuja kun viimeksi meni epävarmasti, mutta Gava pääsi yllättämään kun asenne oli nyt niin hyvä. :)

Leikkiohjattu: tähän varmaan vaan 3 toistoa, kun kaikki oli niin hyviä! Ensin tehtiin juuri toinen heitetyistä kapuloista kuin mihin katseli. Lähti hyvin! Sitten haki taas hyvin aiemmin heitetyn. Kapula nenön eteen ja käskin hakemaan vasemman. Sekin meni hienosti! Hyvä G! Heitin ehkä 7m päähän kapulat.

Ruutin kanssa
- ruutu: ekassa meni mun puolen etu kulmaan. Tajusi korjata alustalle. Toinen oli tosi hyvä ja meni suoraan alustalle. Eteenmenon otin lelulle. Toisessa kutsuin eteenmeno paikkaan. 2.ruudussa meni hyvin perälle.


KESKIVIIKON AGILITYT

Niinun treenien talvikausi korkattiin. Meillä on taas noin joka toinen viikko treenejä ja yhdet tässä jo myinkin. Sitten myös omatoimitreenejä joka toinen, joihin mennään kun ei ole mitään tärkempää. Koitan muistaa olla kriittinen nyt talvella ohjaukseen ja muistella kesän oppeja. Onneksi tässä on nyt kaksi OMD- koulutusta myös tulossa. Jälkeenpäin tuli taas paljon mieleen treenistä mitä olisi voinut tehdä toisinkin. Valitsin meille enemmän ykkösten ratoja vastaavaan "kisaavat möllit" radan. Olikin hyviä kohtia meille. Tuhersin vähän kuvaan parit ohjaustavat yhtenäinen viiva on mun liikkumista, katkonainen on koiran reaktio. Jälkifiilis treeneistä on ihan ok, vähän jäi fiilis että olisin voinut vähän rohkeammin liikkua eikä "ihan ok" tasolla. Kontakteista ajattelin tehdä vaikeampaa kuin mitä kisoissa, mutta sekin meni lähinnä tavalliselta etäisyydeltä ohi juoksuksi. Kaikki palkat tuli multa kädestä tai kaivettuna taskusta ja heitettynä (Anun treeneissä pääosin kouluttajalta). Gavalla oli tosi paljon intoa ja ekassa lähdössä se nytkähti, korjasi asennon kun otin askeleen kohti. Viimeksi agilitya onkin tehty vain kahtena viikonloppuna kisaamista. 

yhtenäinen viiva on mun liikkumista, katkonainen on koiran reaktio
1-5 pätkässä oli tosi hyviä kohtia. Paperilla helpon näköinen, mutta siinä tuli myös loivaa kääntymistä joka on Gavalle vaikeata. Tutustuessa jotenkin ajattelin tyhmästi, että hyppy 4 vaatisi kääntämistä, putki 15 ei tullut mieleenkään. Ajattelin jotenkin taas, että kääntyy kuin pikku koira nuollen hypyn 3 jolloin tilanne olisi eri. Mutta ottaen huomioon vauhdin minkä kasaa kahdelta hypyltä ja kulma hypylle 3 on niin viisto. Ensin kutsuin ja lähetin, käännyin peruskäännöksellä liian myöhäänkin = koira putkessa. Sitten lähdin aiemmin peruskäännökseen, koira lenkitti, mutta tuli hypylle. Niisto persjättönä vähän parempi, mutta pientä lenkkiä. Vastakäännöksellä kun tein, niin mun sijainti oli noihin verrattuna eri sekä kesto minkä käytin laittamaan, että koira lähtee kasaamaan. Lisäksi mun kropan suunta oli hyvin hypylle 5 ja liikkuminen kaukana "lenkitys" linjasta. Vaikka palkkasin sen niin siinä en olisi kroppa auki kohti koiraa hypyn jälkeen. Sekin on aiemmin todettu jos yhtään meen kohti koiraa tai mun kroppa näyttää sinne vs kuin liikun ihan suoran kohti haluttua linjaa. Vastakäännöksen jälkeen tajusin, että ekoissa ohjauksissa liikuin huonosti juuri hypyn jälkeen. Tietty pitää myös kouluttaa, että Gava kääntyy vaikka liikun lähellä sen juoksulinjaa tai liikun silloin kun se on kaaressa. 

Hyppy 5 sujui tosi helposti, olin vasen käsi alhaalla kohti koiraa, pieni rytmitys ja Gava lähti kääntymään jo oikein. Perjättö siinäkin ja putkeen lähetys. Noi toimii, kun käännöstä on täyskäännös enkä itse juokse samaan suuntaan kuin koira vaan alkuun jopa vastakkaiseen. 

Puomilla juoksin ekalla ohi, Gava pysähtyi oli sekuntin ja lähti mukaan. Sitten tajusi ettei tullut lupaa ja meni itse tarjoten takaisin kontaktille. Kehuin päätöksestä. Sitten uusiksi ja nyt pysyi hienosti, tuli vahingossa taas tehtyä aika nopea vapautus hienosta stopista lelulle. Suunnitelmana oli tehdä ohijuoksua sekä vaikka sivuttaisetäisyyttä. Olisin hyvin voinut juosta pituuden edestä! Mutta ei, uskollisesti juoksin varmaan 1-2m syvyydellä koirasta. Ja olin myös miettinyt jos kouluttaja tiputtaisi lelun kun 2on-2offissa. Mietin myös jälkikäteen, kun vauhdin kannalta oon ajatellut että nopea vapautus ja palkka kannustaa tulemaan kovaa ja ripeästi. Mutta sitten kun siellä pitää pysyä pidempään täytyy odottaa kauemmin kuin yleensä, Gava periaatteessa teki ekalla kerralla oikein paitsi unohti kuunnella mun vapautussanan. Täytyy muistaa 50 ja 50 palkata myös kestoa. Jotenkin helpoimmalta tuntuu vapauttaa lelulle, mutta joskus voisi olla paikallaan sen aikaa, kun tuun heittämään lelun kontaktille. 
Tulipa myös mieleen, että kisoissa jos on kaksi agirataa eka kerta puomilla on myös suoraan vapautus radalle (ja tätä oon sanonut omille koulutettaville). Treeneissä 90% kerroista oon palkannut ja tosi harvoin jatkan ohjausta kohti seuraavia hyppyjä. Palkatun jälkeen oon saattanut suoraan kontaktilta ottaa mukaan radalle. Tietty se on itsekin helpompi jatkaa rataa jos laittaa koiran vain kontaktipinnalle pönöttämään ja voi valita oman sijainnin kuin suoraan kontaktiesteeltä jatkaa rataa. Tarvitsisin itsekin treeniä siihen ja myös Gavalle on reilua, että myös treeneissä käy niin että rata jatkuukin ja silti se on tehnyt hyvin. Alkuun voi olla vaikka vain yksi este lisää ja palkka, joskus ihan radan jatkaminen pidempäänkin. Ja jos haluaa palkata erikseen voin ekalla tai tokalla kerralla sitten jatkaa siitä suoraan. Noissa radan jatkamisissa sekä nopeita vapautuksia sekä sellaisia missä juoksen kauemmaksi sivuttaisetäisyyttä. 

8-11: serpentiini kuvio (+ ansaeste) oli hyvä. Rima 8 tippui jollakin toistoista, kun kiirehdin edelle. Huomasin itse että mun katse kääntyi silloin. Tästä olisi kesällä infottu. Ekassa putken ohituksessa unohdin tehdä mitään kääntävää. Olin suunnitellut puolivalssin. Ekalla puolivalssilla Gava vähän valui, mutta niin valuin mäkin peruuttamaan kohti putkea. Kun tein peruuttavat askeleet kohti oikeaa putken suuta tosi paljon parempi. Vikassa toistossa olin myös paremmalla ajoituksella liikenteessä. Haluisin enemmän, että patistetaan liikkumaan täydelliseen ajoitukseen kun nytkin tajusin itse että oli toimivampi vaikka tekikin oikein aiemmillakin. Ehkäpä se ajoitus näkyikin siinä vikan hypyn kääntymisessä kostautumisena. 

11-13: putkeen, hyppy takaa ja a:lle. Vautsi kun meni hienosti, Gava lähti tosi nätisti takaa ja hyppäsi nätisti. Sitten lähti A:llekin tosi hienosti! Jonkin aikaa sitten toi olisi ollut super vaikeata. A:lla tein pysähtykset kerran kisoissa oon epäröinyt niitä ja varmistellut. Vedätin ja koski nätisti. Suht nopeasti meni, mutta menee ravilla alas. Seuraavassa kannustin vahingossa juoksarisanalla ja alastulon kohdalla käskin pysähtyä. Nätisti silti. Nämä oli ehkä nopeampia silloin, kun sekaisin on tehnyt myös juoksukontaktia tai vapauttanut heti kun koskee kontaktialueeseen. Sivuttaisetäisyys näissäkin olisi sekä mun jättäytyminen tai takaaleikkaus A:lle on myös tekemättä. Apparin kanssa pitäisi päästä treenaamaan sitä juoksemista on jäänyt nyt tauolle kun en halua niitä käyttää kisoissa kun on epävarmat. 

Vielä ehti kepit. Tein niin, että tultiin aika suoraan hypyltä sinne eli olisi pitänyt tehdä hieno päällejuoksu (18, 19, 22). Koitin miettiä miten saa kaikkein kovimman vauhdin. Ekoissa sain A:n alla olevaan putkeen, kun en uskaltanut liikkua ja työntää. Tai ehkäpä osittain ongelma tulee myös siitä, että Ruuti aina ylikääntyi päällejuoksut ja leikkaukset että se mitä tein alkuun olisi Ruuti kääntynyt, muttei Gava. Ja toisaalta mua alkoi myös pelottaa, että koira tulee päälle enkä uskaltanut liikkua. Sen kerran kun kepeille meno sujui (sain ylipäätän linjattua kepeille) Gava haki hyvin ja oikein kovasta vauhdista. Silloin olin jäljessä 2m? Tulikin nyt mieleen että siksikin se päällejuoksu oli hankala kun vaistomaisesti tiedän että pitää jättäytyä eikä vedättää. Mutta jos joku muu olisi ohjannut se olisi juossut keppien edellä alun. Toisaalta sellaista mokaa voi mulle sattuakin kisoissa, että oon keppien tasolla tai yli. Täytyy ottaa treeniin sekin että "rynnin" sisäänmenon aikaan eli jatkan vaan liikettä vaikka koira menee kepeille. Enkä odota kauempana että pääsee rytmiin. Jätän itselleni hirveästi vastuuta. Ja kun treeneissä tiedostamattakin pelkään liikaa rynniä niin silloin kepit tietty sujuu täydellisesti. 

Tuntuu, että kotimatkalla tuli tosi paljon mieleen juttuja missä voisin itsekin viedä meitä eteenpäin. Osittain nämä on sellaisia, mitkä pitää tulla itseltä. Hyvinhän ulkopuolisen silmiin noi kepit ja kontakti meni, mutta ei sillä kehity jos tekee ne aina samaan malliin. Ja kuten kisoissakin näki ettei siellä sitten aina suju kun itse osaa. Ärsyttää myös, että ehdin oikeastaan varmistellen tehdä kaikki muut paitsi yhden serpentiini ohjauksen. Siinä melkein säikähdin, että tulihan koira keskimmäisen hypyn kun en ehtinyt sitä jäädä tuijottamaan tai katsomaan. Kouluttajahan on tuolla katsomassa, että koira tekee mitä ohjaan. Ei maailma kaadu siihen vaikka tulisi ohi, koska oon ajoissa. :D 3 hypyltä olisi pitänyt myös aika äkkiä liikkua suoraan hypylle 5. Olis pitänyt tehdä hirveästi töitä saada koira tulemaan ohi hypystä 4 vaikka olisi kuinka rohkeasti liikkunut. Alitajunta taas sanoin, että täytyy ohjata hyppy 4. 

Treenaa Gava agi: 
- 90 asteen käännös, vastakäännös toimii, niisto, peruskäännös -> kovasta vauhdista -> palkka + oma liike
- kepeillä sisäänmenon luona vedätän
- kontakteilla sivuttaisetäisyys, leijeröinti?, kestoa 2on-2off, ekalla tai tokalla suoraan radalle. A:lla nopea vapautus. käännökset, juoksari? 
- kouluttajalta välillä palkka
- putkiansat
- päällejuoksu 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...