Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.10.2016

Caritan ja Maaritin tokokoulutus Nuorten koirien tokoringille

Tänään oli odotettu koulutuspäivä Loviisassa tai Ruotsinpyhtäällä HSKP:n Nuorten koirien ringin tokopäivä klo 10-17 Strömfors Dog Sports hallilla, joka oli onneksi ihanan lämmin kun ulkona keli oli niin kylmä. Kouluttajina ensimmäistä kertaa myös meille Carita Kuparinen ja Maarit Hellman. Huippupäivä taas kerran ja omat aivot on puhki kaikesta mitä näki!

Gavan ensimmäinen koulutus oli Caritan opeissa. Oli hirveän vaikea valita mitä tekisi, valitsin ne mitkä vaatii treeniä uusissa paikoissa.

Ohjattu: Gava teki 100% oikein! Ensin liikkuroituna ja meni tosi hienosti! Tehtiin vasen. Seuraukset yms hyviä ja jäävä. Jäävässä oli katsonut kapulat. Virittelyllä "missä nouda" katsoi hyvin liikkuria. Hienosti haki kapulan, otin eteen ja palkkasin. Hyvin tuli epäröimättä. Seuraavassa sanoin, että vähän oon epävarma hakeeko edelleen haetun vai ei, kun vaihdettiin suuntaan. No sitten menin käskemään enemmän haettavan puolelle eli helpottaen, että onnistuu. Hyvin haki! Katsoi molemmat kapulat ja käskin, kun katsoi muhun.
- Seuraavaksi tehtiin korjauksia. Vein Gavan metri oikean kapulan vasemmalle puolelle. Eli kuvitellun keskikapulan puolelle metri oikeasta. Sitten piti käskeä hakemaan vasen kapula eli sai juosta 9m kapulalle. Tässä olin alkuun lähempänä sekä menin haettavan kapulan puolelle. Hyvin meni! Seuraavaksi olin paikassa missä kisoissakin olisi lähetys ja juoksi hyvin vasemmalle. Sitten vielä oikea eli ihan metrin päästä, mutta piti hakea eri kuin viimeksi. Tulin vähän oikean puolelle. Tosi hyvä!
- Tätä samaa sitten keskikapulan kanssa, alkuun keskimmäisen luo. Sitten niin että joutuu ohittaa keskimmäisen. Käsimerkki voi olla myös liioiteltu alkuun tai Gava + käsky. Keskimmäisen on ottanut aika äkkiä mukaan, joten se voisi olla seuraava askel. Video pätkä Pirkon ottamana, vähän himmaa jo kun tässä toista kertaa tuli eteen, vaatii niitä vauhtipalautuksiakin!

Korjaus vasemmalle eli ei tuo lähin kapula
Seuraus: Halusin tehdä lähinnä hidasta kävelyä, mutta liikkuroituna tehtiin vähän muitakin asioita. Paikka ok, asenne hyvä, vasempaan ja oikeaan käännökset hyvät. Peruutus jäi katsomatta, mutta siinä onkin treenattavaa kotona.
- Hidaskin oli ihan ok, mutta mä jännitän sitä paljon.
- Lisäksi mun kädet oli tosi jäykät nostettuina ei kovin luonnolliset, niitä treenata. Itse tunsin, että pidemmässä hitaassa kun tuli käännöksiä mukaan niin yhdellä pätkällä vähän väljeni (oikeaan kääntymisen jälkeen). Tosin oli varmaan silloin juuri täydellisessä kohtaa. ;) Ulkopuoliselle näytti tosi hyvältä, Gava ei myöskään katsonut häiriöitä. Täytyy vaan tehdä noita enemmän ja itse koittaa olla rento.
- Toisena täyskäännökset oli aika rumia, mitä joka koulutuksessa kuulee. Tykkään kääntyä kuitenkin vasempaan ja niitä on välillä treenattu, mutten silti ole saanut niin hyväksi. Saatiin treenata ensin yksittäisenä koiran ristiaskelia. Eli koira sivulle seisomaan, sitten kävelen hitaasti pieniä askelia paikallaan pyörien (vasempaan). Jossain välin palkka. Tuo on koiralle kuulemma tosi vaativaa. Sitten saatiin testata pari askelta suoraan ja täyskäännös, jonka ehdin palkata jo suoralta. Olisi pitänyt jatkaa esim 2-3 kertaa jopa ympäri pyörimistä ja palkata. Musta tuntui, että paikka oli vähän edessä eli Gava olisi jäänyt jälkeen (oli kuulemma kuitenkin ok). Sitten käännyn hitaammin. Toista kertaa treenatessa tauon jälkeen, tuntui että osasi jo paremmin. :)
Kaksi kuvaa (c) Pirkko

Toinen treenikerta oli molemmat aika vaikeata eli ruutua ja kiertoa. Maaritin opissa näitä. Uudessa paikkaa Gava on aina epävarmempi ruudussa sekä vauhti ei ole aina niin hyvä kuin haluaisin.

Ruudusta kuulin muilta, että Maarit opettaa sitä niin että palkka voi olla takana mutta silloin koira joko stopataan tai sitten tulee vapauttava sana samassa kohtaa. Jos koira hidastelee niin vain "mene" tms mennä palkalle. Alkuun koira tekee etujalka targetilla ruutuun menot (ettei tulisi U-lenkkiä, täytyy kiinnittää itsekin huomiota!). Koira ei tiedä saako mennä palkalle vai pysähtyä ennen tätä kohtaa. Kuulostaa ihan hyvältä. Lisäksi jos vapautus on esim "jes" milloin koira katsoo ohjaajaa se ei oikein toimi. Joku sana millä se juoksee etupalkalle. Itse mietin esim "vapaa". Tai toki jos koira näkee ja tietää lelun se "jes" voisi toimia myös.
Gavan kanssa tehtiin eka lelulle (tavallisessa kohtaa ruudun sisällä), joka vietiin salaa. Lähti hyvin ja meni lujaa. Sitten tehtiin näytettynä, kouluttajan näyttäen ruutu ja Gava hidasti etukulmassa vauhdin raviin ja sitten meni oikeaan kohtaan epävarman näköisesti. Sama vaikka itse näytin paikan. Hain alustan ja alustalla saatiin ruutuja, missä meni heti oikeaan paikkaan. Ekaa kertaa treenit missä näyttämisellä ei osaa hakea heti oikeaan paikkaan? Gava sai palkan jokaisesta. Ruudussa voisin myös miettiä jotain isompa alustaa, ettei sen tarvitse miettiä tassujen sijoittelua sille.

Kierto: Kierto tehtiin ensin 10m matkalta ja olin aika epävarma oliko lukinnut vai ei. Kiersi kuitenkin oikein. Sitten tehtiin leikkiä missä käskin alustalle ruutuun. Sitten 10m päästä vähän viistoon virittely kohti merkkiä ja lähetys. Hyvin sujui!
- Kiertoon haastetta, että menin pidemmälle, alkuun hyvä. Sitten kun tuli kapulat meinasi hakea kapulan. Palasin lähemmäksi. Hyppyjen tasolta taas katsoi hyppyjä, kapuloita ja merkkiä. Jos käskin oikeaan aikaan saattoi juosta merkille tai siis kiertämään. Näihin vaan treenejä riittävän helppoja.
- Tehtävä sitä treeniä, missä tehdään kuuntelua kapula vs merkki tai hyppy. Tehtiin helppona niin, että heitin toiseen suuntaan kapulan ja haki sen. Sitten virittelin merkille ja lähetin. Seuraavaksi taas kapulalle. Kapulalle menee kovaa ja on varma. Merkille ok vauhti, mutta näkee ettei ole niin varma kuin voisi olla. Hieman epäreilua myös, että ei olla treenattu kiertoa pitkään aikaan. Mutta onneksi tehtiin riittävän helppoa ja tötsä oli sininen erilainen kuin kotona. En tiedä miksen oo jaksanut tai uskaltanut Gavan kanssa enemmän tehdä kohti evl:n kiertohässäkkää vaikka Ruuti olisi tehnyt. Ehkä siksi, kun on ollut niin vaikeata. Ehkäpä myös pitäisi tehdä kapuloista ja hypystä luopumista palkaten vain kontaktista heiton jälkeen. Näissä virittelin helposti pannasta pitäen kun yritin samalla, että hetsautuisi. Täytyy jättää se pois, viritellä ja jos menee väärin autan sitten onnistumaan. Ettei koirallekin tule fiilis, että sen on pakko onnistua jos mäkin yritän aina parhaani että onnistuu. Ja yritän auttaa sitä.


Ripeään vauhtiin, onnistumisia, kuuntelua ja toistojakin. Kun katselin Gavan fiilistä ja vauhtia jäi tunne, ettei suju eikä oltu hyviä. Mutta kai se ihan hyvältä ulkopuoliselle näytti, kun saatiin ihan kehuja. Ja jos tuntuu, ettei se ihan samalla innolla ole mukana kun oli varmasti väsynyt jo ekasta kierroksesta. Treeniaikaa oli 20 + 20min. Gava onneksi näytti nukkuvan häkissä. Kun katsoo satalasissa juoksevia bortsuja tulee aina fiilis, ettei meidän vauhti riitä mihinkään. Mutta pysyy se silti tasaisena. Oli myös erikseen puhetta ohjureista, jos koira lenkittää tötsän kierrossa, mutta Gava tekee sen kyllä tosi siististi eikä lenkitä. Ja olihan nämä vaikeinta treenattavaa.

Lopuksi oli ryhmätreeniä. 

Paikkiksissa tehtiin jätti rivi. Gava ennakoi naapurin käskyä, joka sanoi kaksoiskäskyn. Korjasin istumaan. Vasta luvalla maahan. Myöhemmin kun tehtiin uudestaan kahdesti niin ei mokannut, eli otti opikseen. Menin piiloon ja olin siellä varmaan minuutin tai alle. Näytti hyvältä, kun kurkin aidan yli. Kun tulin riviin alkoi vähän kyllästyä, kun alkoi vilkuilla vähän muualle. Kävin palkkaamassa, kun katsoi muhun. Pidempää aikaa on kyllä tehtävä myös. Hallin tekonurmi oli juuri hyvä, kun siinä itsekin istuttua on tosi lämmin ja eristää hyvin.

Itsekseen tehtiin vähän
- peruutusta. (Samaan aikaan muut teki myös kaikkea omaansa eli 10 koiraa häiriönä?) Lähinnä yksi askel tai jalan siirto taakse, koira nousee ja oikeasta kädestä nami. Ennen kuin ehtii liian taakse. Gava irtoaa vähän liikaa seuruupaikasta ja tehdään nyt noita.
- Paikallaan pyörimiset eli täyskäännös oli jo paljon parempi, tein namilla. Hyvällä herkulla teki muuten aika kivalla asenteella! Nykyään Gavalle näyttäis toimivan myös super lelu. Kun nuorempana seuraukseen ei riittänyt perus nami.
- Kaukoissa tehtiin mitä Sirken kanssa eli yksi siirto ja palkka. Matkaa n. 2m. Asenne ratkaisi, toki osan korjasin. Mutta kelpuutin parit missä toinen tassu liikkui. Vikat toistot tosin oli täydellisiä. Tosi hyviä eikä häiriö haitannut ainakaan nopealla temmolla.

Muilta poimittua:

Eteenmenossa opetettiin nenäkosketus aitaan tai seinään. Koira jalkojen välissä seisomassa ja esim post it- lappu aidassa tai seinässä ja koira koskee siihen. Tai sitten sormella napauttaa aitaa tms ja ottaa käden äkkiä pois. Alussa voi palkata seinän luo tai sitten vaihtelee puolta mihin saa kääntyä. Muista katsottua, että koirat helposti teki kosketuksen korkeammalle, kuin mitä olisi ajatellut. Kriteerinä aika äkkiä, ettei seinässä ole mitään apua, koira pidentää kosketusta ja koira on suora. Matkaa lisätään pikku hiljaa, alussa koira jalkojen välissä, sitten sivulta. Jos koira menee vinoon, ohjaaja näyttää kohtaa seinässä ja pyytää koiran juosta koskemaan kohtaa. Koira tekee kosketuksen myös esim puskaan, tuolla putken eteen tai puomin eteen, kun sen takana oli seinä. Vaikkei ihan lähellä olisi seinää niin ulkonakin koiran ajatus olisi juosta sitten pidemmälle sen seinän luo. Tai koira stopataan vaan aiemmin ja palkataan. Näissä on helpompi ollut säilyttää kriteerit ja on jotain konkreettista. Maaritin koirat oli myös tosi sähäköitä, tällä ne on saatu ajattelemaan ja tekee kuitenkin turvallisesti. Voi myös treenata helposti ruudun yhteydessä, tarvittaessa kutsuu vähän takaisin päin ja lähettää siitä. Koiran ei pitäisi pystyä samalla tavalla ennakoida, kun ajatuksena juosta seinään.


Seurauksessa, kun koira edisti niin oikeastaan molemmat kouluttajat lähti puuttumaan sitä sillä, että ohjaaja liikuttaa oikeaa jalkaa. Jolloin koira ei saa lähteä. Vasta kun koiran puoleinen lähtee saa koirakin lähteä. Jos ottaa esim 3 askelta, koiran pitää osata jäädä vasemman jalan luo. Toisen kanssa tätä tehtiin enemmän paikaltaan. Toisen kanssa niin, että naksuteltiin usein ennen kuin koira ehtii liian eteen. Palkkaus takakautta, että nami siirretään oikeasta vasempaan käteen selän takana. Palkka myös seurauskohtaan. Kun tehtiin ihan seurausta, välillä pysähdyttiin niin että oikea jalka jäi eteen tai selkeä hidastus. Jos koira oli liian kaukana ohjaaja pysähtyi heti ja pyysi reittä taputtaen koiran oikeaan kohtaan. Gavan kanssa kun testasin, ei reagoinut oikeaan jalkaan kun seuraa kyllä hyvin vasenta. Jotenkin oon tiedostamatta halunnutkin olevan niin, mutten ole tajunnut että oon kouluttanut samalla tavalla.

Ääntelyä oli esiintynyt seurauksessa ja oltiin paneuduttu lähinnä edistämiseen ja mielentilaan. Kun edistys jäi pois tuli parempi. Palkka oli poissa taskusta ja koira vapautettiin sinne. Nami ei toiminut kyseiselle koiralle, kun oli lähemmäs rangaistus. Ruutille taas toimii nami melkein paremmin? Ainakin nykyään. Palkalle usein perusasennosta tai niin, että oikea jalka edessä eli koira pitää oikean paikan vasemman jalan vieressä. Ruutin kanssa pitää testata myös jos oikea jalka liikkuu..

Luoksetulon stoppia niin, että ohjaaja ja avustaja pyöräyttää koiran ympäri namilla tai lelulla. Koira juoksee siis avustajia 10-20m säteellä ympäri. Välillä läpijuoksumaisesti palkka, kun tulee avustajalta. Välillä stoppi. Luoksetulossa, ettei koira ennakoi takapalkkaa voi sen kutsua luokse ja sitten vasta vapauttaa taakse lelulle!

Kierto-ohjatussa: nuoremmalle ensin vain kiertoa omana osanaan. Toki myös erikseen jättäen odottamaan kapulan tuonti + hyppy. Alkuun helpommassa linjassa koira, että ohjaaja. Sitten vaikeuttaen. Koiran kulma kapulaan katsottava mikä itselle toimii. Lisäksi koiran pitäisi juosta aika suoraan linjaa merkiltä kohti ohjaajaa. Eikä pysähtyä kohti kapuloita. Istumaan pysähdys helpoin, jos koira osaa tekniikan heittää takajalat vatsan alle. Eli etupää pysähtyy ja jalat tulee perässä. Stoppina näyttävin. Voi opettaa myös erikseen namilla ja oman käskyn siihen. Kiertotötsään tuotiin lisää arvoa namikulho sen takana ja koiran piti nami syötyään tehdä kierto loppuun, ohjaaja tuli alkuun ihan sivuun vastaan. Tai sitten että lelu on valmiina tai nami kippo ja koira kiertää merkin ja vapautetaan palkalle. Gavan kanssa voisi testata lelua valmiina niin saisi yhden keinon välillä helpottaa kiertoa.

Treenimääristä oli puhetta Maaritin demossa noin 6 kertaa viikossa niin kyllä meidän tahtiin tulee niin paljon vähemmän. Ja lyhyt treeni n. 20min, harvemmin aikaa tulee katsottua mutta mulla ehkä vielä lyhyempääkin.

Treeniviikoksi esim kierto-ohjattu + ohjattu erottelu, kun molemmat sujuu. Tai esim kaikkia liikkeitä eli kokonaisuutta. Tai sitten nuoren koiran kanssa esim evl- liikkeitä kuurina.

Kuvia koulutuksesta!Treeniliivikin saapui juuri hyvin (tänään sitä kaipailinkin)! Tina Soft Scucka - merkkinen Mahtitassut verkkokaupasta. Pitkän pähkäilyn takana oli mistä tilaan, kriteerinä oli ulkonäkö, värit, istuvuus mutta että taskut olisi tilavat. Tosi tyytyväinen, takataskuja voi suurentaa ja etutaskujen muotoilu tekee ne helpoksi käyttää. Treeniliivit on ollut mulla varmaan koko Gavan iän tauolla. :D Dog it life treenitasku oli niin hyvä, kun ei ole tokoonkaan liian alhaalla, kun oli säädettynä vyötärölle. Pro Dogin taskut on taas tosi pitkät ja säätö on hankalampi takilla vs ilman, että se tulee liian matalle Gavan seurata. Vähän turha heräteostos, taskuista on vaikeampi ottaa tavaraakin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!