Siirry pääsisältöön

Läheltä piti

Sunnuntaina kisailtiin taas aamulla Masalassa Agryn järjestämissä kisoissa Niinun hallilla. Tuomarina oli Anne Savioja, radat kuulemma hitaammankin juostavissa mutta missä testattiin oikea aikaista käskytystä ja keppiosaamista. Kuitenkin pääosin kivoja, vaikka tulikin kääntymistäkin. Ei ollut kuitenkaan ihan tyrkyllä ansaesteitä, toki niistäkin aina selviää ajoissa olevalla ohjauksella. ;)

Eka rata oli tosi kiva profiililtaan. Päästiin puoliväliin, oikein sujuvaa rataa ei mitään pelasteluja. Kepeille sitten varmaan itse rynnin liian aikaisin sekä ohjasin varmaan liian tiukkaan linjaan, täytyi takaaleikata ja tultiin vähän terävemmästä kulmasta. Gava valui 3 väliin. Pakko treenata tuollaiset kyllä niinkin vaikka rynnisinkin törkeästi aiemmin liikkeelle niin on taivuttava oikein. One bortsulla varsinkin oli tosi upeat kepit eikä ohjaajan liike haitannut. Noihin ehtii paneutua talven omatoimitreeneissä ja vastahan kesäkuussa saatiin kepit kisakelpoisiksi, niin että suurimmalla todennäköisyydellä onnistuu edes helposta kulmasta. :)

Muurin palikat tuli alas, oli "tapissa", kun muut hypyt oli matalempia sekä kaarella. Puomi ok. Sitten lopussa ohjasin löyhästi koska virheitä alla ja Gava ehti käydä lättäsemässä A:lle tassut tokavikalta esteeltä. Melkein kymppi, mutta lopulta hyl. Eipä sillä väliä.


Toinen rata oli agilityrata ilman puomia, Aa mentiin kahdesti ja keinu kerran. Tästä on videokin. Alussa jaakotuksella tai vastakäännöllä A:lle. A:lta käännyttiin aika jyrkästi ja jäin ehkä vähän liian kauas peläten edessä olevaa hyppyä. Tuomarin sanoin käske hyppy, kun katsoo oikeaa hyppyä. Noita pitää treenata ja kisatilanteessa käskytän varmaan liian tiukasti kontaktit kun Gava tekee ne hitaammin. Ja unohdan hoputtaa.. Ehti kuitenkin hienon 2on-2offin tehdä. Putkijarru unohtui, ehdin tehdä valssin mutta Gava silti tuli miljoonaa siihen ja keinulle huonossa linjassa. Epäilin ottaa vain vedolla, kun nyt on putkista irronnut vain nenän edessä oleville esteille. Ei saatu silti keinulta virhettä, hetken mietin ja seisotin että onhan kunnossa ja ok jatkaa. Kepit sujui tällä kertaa, maltoin olla ryysimättä. Muuri tuli äkkiä (2. ja 3. radalla Gava hyppäsi sen oikein) ja oletin liikaa ja mietin kiirettä jatkoa ajatellen. Jäi tekemättä lähetys putkeen ja Gava lähti mun perään. Ehti singota putken toisen päädyn luo ja siinä korjatessa meni putkeen. Eli hyl. Parista askeleesta jäi kiinni. Valssi riman eteen oli ihan toimiva vienti A:lle. Taas vähän hidas kontakti ja jäin sitä tuijottamaankin. Vikat esteet hyvin. Oli siis taas pienestä kiinni nolla.



Kolmas rata oli hyppäri. Aika kiva sellainen. Tämä jäi myös pienestä kiinni. Alussa oli suoraan hyppy, pituus ja lyhyt putki vähän taivutettuna. Käännyttiin viistohypylle. Kutsuin tähän paikaltaan putken ja hypyn välistä. Tuli hyvin. Kepeille sisäänmeno onnistui, mutta jäin liian taakse ja kun kepit lähestyi seinää Gava jätti 4 väliä väliin. Otettiin uudestaan ja nyt tulin lähemmäs tukemaan. Siitä muuri, putki, hypyn eteen taas 2.radan tapaisesti valssi. Lyhyeen putkeen ja tiukka käännös hyppysuoralle. Tulos 5vp (kepit) ja sijoituttiin 2.sijalle. Missasin palkintojenjaon, mutta saatiin pikku palkinnot kisakirjaa hakiessa.


Gavan kanssa on niin mukavaa ja helppoa kisapaikoilla. Se kävelee lenkit kiskomatta. Ahtaissa tiloissa ei tarvitse pelätä, että syö muut. Odottaa kiltisti. Radalle siirtyy seuraten. Lähdöissä odottaa rauhassa. Odottelut se vain seisoskelee tai tarjoaa maahanmenoja. Sen uskaltaa jättää kiinni kevyeenkin kohteeseen koska ei kisko.

Edit/ Jäin miettimään vielä kontakteja. 24.9 kisoissa teki tosi hienosti ja vauhdikkaasti myös toisella radalla. Agitreeneissä välissä taisi jäädä Aa ja puomi tekemättä! Eli palauttelut. La kisoissa aavistuksen hitaammin ja ehti seisahtua 2on-2offeihin. En tosin edelliseen viikkoon verrattuna vedättänyt. Su Masalan kisoissa oli taas kääntymistä kontakteilta ja tuijotin ehkä liikaa niissä. Sekä käskytin, että menee loppuun. Treeneissä myös kannustan tulemaan kovaa ja se unohtui. Teen myös tosi nopeita vapautuksia välillä. Täytyy muistaa myös etten tuijota kun tekee kontaktin loppua. Viikko sitten kisoissa en muistanut tai ehtinyt tuijottaa ja oli tosi hyvät.

Treenaa:
- keppikulmat takaaleikkauksin ja vahingossa ryysienkin, kepit kohti seinää
- A:n ja puomin käskytys
- A:n juoksukontakti nopeuttaisi jos joskus saisi aikaa treenata tai kiinnostusta
- putkesta kääntyminen ansaesteen ohi
- korkea muuri vs matalemmat rimat


 Aamulla sai skrapata auton ikkunat ja lämpötila plus 3.

Ostin Mustista ja Mirristä nameja, ankkaa ja kanaa specialherkuiksi testimielessä 2,99e/100g. Isossa purkissa sai ehkä 2cm täytettä, Zooplussasta kun saa täyden purkin 4e toisenlaisia herkkuja. Kilohinnaltaan nuo 20e luokkaa, niitä sentään vertasin, osassa jopa 50e luokkaa. Täytyisi käydä Murren Murkinassa ostamassa Natural Menun (12,90e /29,90e) tyyppisiä nameja, joko Platinum Villisikaa (on perus kana 12,90 tai lammaskin 15,90e 1,5kg tai 35e 5kg) tai  Dog's Health Kana (tai lammas) 1,5kg 17,90e. Tulee paljon halvemmaksi aina hommata isompi säkki, joskus menee myös marketista ostettu Frolic ja lenkeillä taskussa kissanruokaa.

Käynnin syy oli sadetakki Nifty Pomppa. Kevyt ohutta sadekangasta ja ohut karvavuori. Tuollainen plussakelien lämmittäjä. Hyvä autossa odotteluun tms. Tuo koko oli pienimmillään vatsaremmillä ja edestä sopiva. Takaa voisi olla vähän peittävämpi, mutta erikseen on kyllä sitten takit joiden kuuluukin pitää kunnolla lämpöä. 



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...