Siirry pääsisältöön

Kati Immosen agilitykoulutuksessa - liiku kuin smoothie

Maanantaina oli AST:lle järkkäämäni Katin koulutus. Jäi vajaaksi niin ostin molemmille koirille paikan. Olo ei ollut itsellä mikään parhain, onneksi särkylääke vähän auttoi ja agilityn huumassa se unohtui. Toki näkyi ehkä vauhdissa ja tehtiin pätkiä. Alunperin olin ajatellut, että Gavan kanssa olisi kiva tehdä nollatreenikin muttei tuossa kunnossa.

Rata oli sm:itä edeltäen "helppo" mutta oli siellä silti kohtia, missä haettiin radanlukutaitoa. Tutustuminen oli lyhyt ja laiskasti olin kotiläksynä rataa opetellut niin se oli kostautua. Mutta onneksi ehdin oppia, tosin ei silloin ehtinyt yhtä tarkkaan miettiä yksityiskohtia.

Nova oli mun koirista ekana, rimat 55 ja 60cm. Puomille asti ja siinä haukkui alasmenolla. Palkkasin siihen nameilla. Jatkettiin keinulle, jossa ei malttanut pysyä ja palautin. Päätin sitten juosta A:n jälkeen persjätön ja Novaa sai hyvin lähetettyä hypylle 7-8. Kontakti oli hyvä joka kerta! (Ehkä piirroksessa hyppy 10 oli vähän ylempänä.) Hypylle 10 ohjasin eka normaalisti ja tuli kulmahypyn ohi. Sitten kun pidin kropan auki kohti koiraa ja kulmassa otin askeleen kohti koiran juoksireittiä (ei estettä päin) niin onnistui.

Kepeille vienti testattiin leijeröiden, Nova tosin bongasi putken mun takana (minkä oli jo ennen rataa käynyt juoksemassa) mutta mutkan kautta kepeille. Toisessakin oli haastetta irrota kepeille, mutta kuljetin lähemmäs vastakkaisen käden kanssa ja sen jälkeen leijeröin putken. 10 hypyn takana työntämisen jälkeen piirroksessakin "viiva" mitä viedä kepeille. Palkka keppien jälkeen Katilta.
Sitten kepit niin, että tein persjätön lopussa ja palkka sen jälkeen. Onnistui!

13-14 hyppyjen kanssa tulikohan kerran kieltoa tai yritti kääntyä ennen. Siinä myös piti tehdä työntö hyppyjen keskikohtaan, että saa koiraa paremmalle linjalle.
16 pyöritys sujui hyvin ja siitä pääsin lähtemään aiemminkin kun katsoin laskeutumispaikkaan.
päällejuoksu 18 onnistui, hypyltä 16 suoralinja siivekkeen kulmalle niin säästää aikaa. Puomilla sai kouluttajalta namipalkan, meni vauhdilla loppuun. Tehtiin sama kahdesti, koska ekalla tein liian äkkipysähdyksen hypylle 19. Toisella kerralla sille vienti parempi.
21-23 kokeilin takaaleikkausta, ekassa yritti mennä Aalle edestä. Toisessa näytin kahdella kädellä ja sain hypyn yli. Mutta putken suu jäi. Kerran putken suuta taputettuna, mutta jäi kyllä katsomaan missä se pallo on. Vielä persjätöllä, joka paras Novalle ja sillä ok.



Gavan kanssa heti perään. Tajusin radalla aiemmin, että olin mun maastolenkkareissa eli paksupohjaisissa vedenpitävissä kengissä (taas radalla). Gavalle vaihdoin agilitykengät nopeasti. Ekassa takaakierrossa vihje myöhässä ja menin tosi lähelle siivekettä vaikka puomin linja olisi ollut jo keskivälillä. Keskeytin rimaan. Toistolla hyppäsi reilummin ja itsekin ohjasin paremmin. Puomi ok ja keinullakin malttoi.

Tein valssin A:n edessä ja vaihdoin puolen, koska ilman sitä Gava ehti hypylle 16. :D Kepeille haki hienosti! Tosin ekalla kertaa oli vähän rajalta, että taipuu vauhdissa niihin. Leijeröin putken ja ohjasin poispäin käännöllä hypylle 14.

Hyppy 16 ensin takaakierto persjättö pyörityksenä, josta pääsin hyvin liikkeelle. Vinkkinä sitten ottaa sylkkäri hypyn toiselta puolelta, se olikin ruosteessa, kun ei heti ekalla kääntynyt oikein. Jäin tosin liikaa katsomaan, kääntyykö se. Kerran taas jätin liikaa yksin ilman kontaktia ja oli tulla ohi. Novan kanssa mietin, että apua kun oli hilkulla hypylle 18 ehtiminen mutta kun lähtee ajoissa niin olin melkein jo liiankin pitkällä. Pidin ohjauksen ja katseen laskeutumiseen ja haki hypylle hyvin kauempaakin!

Lopussa Gavalla leikkaus hyvä putkeen. Sieltä taas poimi ansahypyn. Kunnes olin paikallaan merkkaamassa. Vaikein oli sitten siitä ottaa vielä välistäveto ja kokeiltiin siihen vielä sylkkärillä käännös koti mua/takaisin päin. En lähtenyt liikkeelle ja kääntyminen sylkkäristä kiikasti vain siitä. Piti jotenkin tehdä jo silloin ohjaus, kun tuntui liian aikaiselta.

Harmi, ettei videoita tullut koulutuksesta, mutta toki ei haittaa kun ei ihan samalla tavalla jaksanutkaan mennä. Novan kanssa tuli ainakin testattua irrottamista ja kauempaa, koska en jaksanut kilpajuosta joka paikkaan. Se riitti oikein hyvin, ainut vaan että täytyy - liikkua kuin smoothie eli jotkut lähetyskohdat pehmeämmin.

Hyvät treenit ja taas ihana kouluttaja! Muistutteli myös, että aina treeneissä ensin palkataan koira. Jos itse ohjasi väärin tai teki muuta niin ensin koira. Sitten kuunnellaan kouluttajaa. Muuten voi käydä niin, että koira alkaa pikkuhiljaa hidastua ja ottaa itseensä ohjaajan harmittelut. Eri asia sitten taas jos rima tippuu huolimattomuutta koiralta. Kuuntelin vielä muita ja möllikoirilta sai myös hyvää muistuttelua linjaohjauksesta ja siitä että on katsekoirassa. Kisoissakin voi hokea "katso koiraan" lähdössä.

Novan kynnet vaikutti taas kuluneilta, nyt en uskalla treenata sen kanssa AST:n kentällä, jossa osa hiekasta on isompaa.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...