Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

2.8.2019

Agi in-in treeniä, tokoa ja nomea

KE AGI

Kouluttamisen jälkeen Gava ja Nova teki pikaisesti 55cm rimoilla nämä molemmat. Pikkuradoista tulee hyvää treeniä radanmuistamisessa. Gavan kanssa oli rata, missä saa melkein sen varpailleen laakahypystä. Molemmilla tuli jotkut rimat, mutta muuten sujui.

Vasemmassa radassa
- vaikea oli 4-5. Nova meni yllättävän hyvin takaakiertoon, sain tehtyä päällejuoksun 5 hypylle mutta tuli rima alas, kun ohjasin niin ahtaasti. Gavan sain hypylle 8. :D Ja sitten Gava laskeutui melkein jaloille hypyltä 4 (eipähän juossut päälle!).

- In-in kohta 8-9 oli hyvää treeniä. Vaikea jos koira ei lähde 8 hypylle, molemmat meni hyvin sinne. Hakivat hyvin hypylle vähän "jäljessä"/rinnalla ollen eli mistä ohjausta osaamaton menisi hypyn ohi. Ja tällä tyyliin ansahyppy ei haitannut (pakkovalssilla taas koiran sai sinne helposti ellei saa kutsuttua haltuun). Jopa Gava tuli hyvin 9-10 välin.


Oikea rata: 

In-in kohta 1-2: mun radalla ehkä aavistuksen loivemmassa kulmassa. Kokeilin kutsumalla 4 hypyn rinnalta. Molemmilla ok. Eli olin ansahypyn puolella ja koira hyppäsi ristiin hypyn 2. Veto riitti 3 putkeen ohjauksena. "Pyöritystä"/takaakiertoa mietin myös, mutta tuossa kulmassa se on vaikeampi ja vaatii ohjaajalta enemmän seisoskelua ja hypyn merkkausta.

Takaakierto ja päällejuoksu 4-5 sujui hyvin. Gavalla hypylle 5 tein jossakin vastakäännöksen. Nova tuli siihen hyvällä linjalla. Gava rajalta, ettei käänny toiseen suuntaan. Gavakin totteli 6-7 kuljetukseen tuloa. Käännös 7-8 oikean kautta.

Molemmilla riitti intoa kauheasti! Gavalle hyvä rata, että piti olla myös hallinnassa ja kääntyä.
Koulutettavia ajatellen, tässä oli hyvin aikaa perehtyä in-in ohjauksiin ja tekniikoihin. Pitkällä radalla on kiire tekemään rataa. Ja koska ei ollut valmista rataa kentällä tämä oli nopea rakentaa.
TO TOKO ja nome eteenmeno

Keravalla treffattiin Siiri ja tollerit Cooper ja Koda. Ensin tokoa nurtsilla, minkä kahdella sivulla meni välillä häiriötä ja toisella kentällä oli lapsia. Nova oli vain mukana. Tein ruudun ja aloitettiin paikkiksella.

Paikka makuu: menin puun taakse n. 25m päähän. Eka toisto oli hyvä. Katsoi kyllä alkuun ruutua edessä ja oli aika energisen oloinen. Toisella kertaa piilossa käydessä Nova kävi mun nähden seisomassa ja äkkiä meni maahan. Siirsin takaisin, kun liikkui. Seuraavassa ehti sitten piilossa käydessä nousta istumaan ja meni äkkiä siitä itse maahan. Neljännellä kertaa kävin vielä nopeammin piilossa ja nyt ehdin palkata kun vielä pysyi. Tässä onkin treenattavaa. Samaa tapahtuu vapaamuotoisesti jättäessä, pitäisi niissäkin olla samat kriteerit. Treenikaveri pysyi tosi hienosti.

Nova odotti kytkettynä, kun treenikaveri teki seurausta, maahanmenoja ja kapulanpitoa. Palkkasin välillä.

Seuraus: tehtiin yksinään ja niinhän se sujui tosi hyvin! Palkkasin oikeaan käännöksiä ja täyskäännöksiä. Kerrattiin myös yhden askeleen sivuaskelia. Peruutus, hidas ja juoksu unohtui. En varmaan tehnyt myös pidempiä suoria. Niitä täytyy myös tehdä, täytyy laskea eri pituuksia! Voisi kokeilla myös etäpalkkaa joskus? Nyt on tosi tarve pitää namia kädessä (oikeassa). :D

Ruutu: ensin oltiin aika vieterinä, muistuteltiin alusta (10x10cm kaakeli) läheltä, aluksi oli noutamassa sitä ja kaapimassa. Korjasin alustan vain takaisin. Sitten muisti seistä paikallaan ja vein namin luovuttavaksi, katsekontaktista palkka. Tehtiin läheltä ja sitten pidentäen matkaa. Ekassa pidemmässä pysähtyi eteen ja korjasi taakse. Palkkasin sen. Seuraavassa lyhyemmältä ja taisi olla takajalat alustalla. :D Yhdessä ei ollut ja sen käskin korjaamaan ja vain kehut. Tosi hienoja saatiin tehtyä, juoksi täysiä alustalle asti (tai melkein asti)! Kun sujuisi ekalla pitkällä matkalla voisi vaihdella alustalla ja ilman. Nyt haluisin alustalla saada sen että juoksee perälle, pitkälläkin matkalla. Kaikki namipalkalla ja kaikki palkat namista luopuen, koska muuten jalat vie liikaa.

Ohjattu/metalli: pyysin ohjatun tapaisesti hakemaan metrin päässä olevan pienen metallikapulan. Se olikin vaikeata kantaa! Palkkasin useammasta toistosta, jossa lähti tuomaan. Myös kantamista. Seuraavaksi täytyy kokeilla niin, että heitän kapulat ja seisoo tai kisamitoilla. Liikkurin kanssa vähän helpotetusti. Keskellä voi olla myös vesipullo tms.

Tunnari: hyvä leikattu nurmi viedä ensin kahdesti oma piiloon. Juoksi täysiä ja etsi sitten. Kolmannessa jätin tunnarirasian auki ja piilotin oman puolimetriä sivuun, samaan kohtaa missä oli viimeksikin. Juoksi rasialle, nuuskaisi ja sitten etsi oman. Jes! Näitä lisää, en muista milloin viimeksi tehtiin (keväällä?).

L-liike: tehtiin ensin seisomista, kertailin taaksekävelyä että palkkasin alkuun sen että tulen rinnalle. Ja vähän autettuna seisomaan. Sitten ympärikävelykin sujui. Istuminen toisella sivulla, siihen taisi tulla vähän hidastusapua. Laitoin matalat kartiot ja niitä tuijotti alkuun, keskittyi kuitenkin hommiin.

Nyt ei ollut liikkurointia, ei ottanut häiriötä samaan aikaan seurausta ja rallyjuttuja tekevästä koirasta. Nova oli kyllä hieno. <3 Onneksi meillä on vielä tokovuosia jäljellä, Rasmuksen jälkeen paras tokokoira (vaikka treenimäärät surkeat).

Muuta treenattavaa kotona: kaukot, stoppi (ja se tunnari + ruutu)NOME

Käveltiin metsään ja Siiri vei meille eteenmeno damin. Nova näki vähän matkaa rinteeseen vientiä. Apuna oli myös suora jälki, mutta ei polkua.

- Kävelin poispäin ja palkkailin kontaktista sekä seurauksesta. Ihan alussa vähän ääntä, kun vire nousee, kun näkee että joku lähtee metsään. Tässä oli hihnassa, en ihan luottaisi että pysyy vapaana. Mutta pitäisi pysyä, harjoitus, jossa on vapaana ja ihminen menee damin kanssa metsään, muttei jätä mitään? Seurausta jonkin aikaa.
- Kun päästin vapaaksi yritti karata tai juoksi metsän rajaan 10m, kunnes oli korvia tulla takaisin. Sitten seuraus taas sujui.
- Häiriöksi "vaak vaak" minkä Siiri sanoi kolmesti niin että oli taukoa välissä rauhoittua ja tehdä seurausta. Meni kyllä vakavaksi sen kuultua, ja jos olisi tullut häiriö perään ei olisi välttämättä pysynyt paikallaan. Edistystä oli se, että Nova pysyi paikallaan istumassa! Koska kaksi viime treeniä nousi tai yritti varastaa vaakkumisesta.

Rauhoittumista ja häiriötreeniä ollut nyt Pakilassa 22.7, Halkiassa 30.7 ja Keravalla 1.8 eli kolme treeniä. Äkkiseltään voisi olla vähän pettynyt fiilis ja todeta, ettei se mene mihinkään suuntaan. Mutta kun yrittää miettiä tarkkaan niin se aika milloin on tullut "kuulolle" eli rauhoittunut sellaiseen vireeseen, että kykenee seurata ja pysyä "hallinnassa" oma-aloitteisesti. On lyhentynyt. Ekassa Nova tärisi ja vapaana ollessaan yritti karata monta kertaa. Vaakkumisesta lähti tai nytkähteli. Tokassa yritti kerran karata vaakkumisesta ja katsominen, että ihminen menee metsään oli vaikeata -> mentiin poispäin. Kolmannessa vaan kerran yritti karata, heti vapaaksi päästyä ja vaakkumisessa pysyi paikallaan. Kolmannessa odotti hiljaa, kun toinen koira teki tai mun palkatessa. Nyt Nova on myös päässyt noutamaan, mutta voisi olla vain odottamista tai ihan sokkonouto, missä ei näe yhtään vientiä. Muistikuvaa paikasta voisi hyödyntää toisella toistolla, että voi opettaa pillikäskyä (pi-pi-pi/pi piu pi piu) mikä tarkoittaa, että dami on lähellä "lähihakupillitystä".  Luovutuksissa on treenattavaa, damilla ei olla tehty myös pitoa. Korokkeella voisi treenata suoruutta edessä ja istumista (joka ei ole pakollinen, mutta auttaisi pk-puolelle).

"Damikasan" noutoa voisi tehdä myös eteenmenona eri suunnista jossain pellolla (kuva huhtikuu 2018).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!