Siirry pääsisältöön

Pikatreeniä agia ja tokoa sekä ohjatusti agi sm rataa

Keskiviikkona 21.8 agilityn kouluttamiseen jälkeen pikkutreeni koirille agi + rauhoittumista + tokoa.


Nova sai harjoitella käy siihen- makuuta eli odottamista. Gava teki alkuun yhden hypyn in-in tyyliin. Ekassa Nova karkasi, joissakin nousi seisomaan. Pidin sen putken takana vapaana makuulla. Aina pysymisestä taisteltiin pallolla. Loppua kohden alkoi pysyä jo paremmin. Joissakin haukkui vähän. Tosi vaikeata Novalle!
Nova sai olla kevyellä treenillä, koska kynnet oli sen verran kuluneet maanantaina, että sai tehdä vain rauhallista.

Gavalta sujui putkihäiriöllä in-in. Myös toisessa kohdassa. Hyvä keppitreeni tuli myös, jossa lähetin yhden hypyn josta piti mennä avokulmaan kepeille. Alkuun oikaisi 2 väliin kahdesti. Kerran kävin pidemmälle ohjaamassa, että tuli loivemmin kepeille. Sitten sujui kahdesti ihan yksinään hakien kulmaan hakeminen! Jes. :)

Nova teki myös seuraamista. Palkkasin "zip" sanalla seläntakaa, koska alkuun keuli ja edisti. Ja pallon kanssa vapaaksi juostua se otti kunniakierrosta molemmilla kentillä, juoksi mini muurin yli ja jonkun putken. :D


TOKOA
Ti 27.8 Novan kanssa treenattiin kotona ja takapihalla

- kaukot, käsiohjauksella ja namista luopumista. Istu-seiso vaihtoa sekä pitkästä aikaa maahan-seiso vaihtoa. Nyt pysyi paremmin paikallaan, toinen takajalka välillä liikkui 5cm mutta toinen pysyi.

- tunnari: ensin oman etsiminen nurmen alta, muut tunnarit rasiassa. Sitten tunnari rasian takana. Päätin kokeilla ekaa kertaa niin, että väärät on kasassa ja sitten levitettynä. Nosti väärää, sitten jatkoi hommia ja löysi oman ruohon alta. Toisessa toistossa sama, että nosti ensin toisen ja sitten etsi oman. Jätin hautumaan ja täytyy palata vielä helpompiin.

- seurausta laskien 20 askelta, joka pihassa sisälsi käännöksiä.

- Peruutusta: Treenattiin 1-3 askeleen pätkiä. Alkuun palkkasin liikettä taakse. Sitten 1-2 askelta ja pysähdys ja suora perusasennon palkkaus. Lähti aina vinoon. Myös etupalkkana pallo ja peruutusta, siinä pysyi paremmin suorana.

Leikkimistä, jossa heitin kopin aina irrotettua. Yritti välillä taistella tai vetää lelua itselleen ja löysäsin silloin otetta. Palautti lelua paremmin, kun tehtiin kopittelu leikkiä ilman taistelua. Välillä piti kyllä juosta kunniakierrosta joka oli vaikeampaa pienellä nurtsilla, kun "seinät" tuli vastaan. :D

Nova teki tunnaria myös to aamuna, väärät kasassa ok. Toistolla väärät levitettynä, nosti väärää ja sitten löysi oman. Oma ruohon alla. Kolmannessa väärät kasassa, kävi katsomassa niitä mutta päätti etsiä oman. Metsässä tehtiin myös kepin etsimistä muiden keppien läheltä.


AKSAA
Ke 28.8 Nova teki keinun ja puomin.

To 29.8 Gava oli Lotan vikoissa kesätreeneissä. Ratana oli ruotsalaisen Jocke Tangfeltin rataan pohjautuva treenirata (maksien joukkuekarsinta). Ei ollut Gavan heinää, lähdin ajatuksella että nyt kokeillaan tehdä kisamaisesti. Mutta heti 3 hypyllä Gava tuli ohi mun liikkeestä, no ehkä se näki mua vähän hypyn ohikin. Sitten taas montakohan kertaa se lenkitti hypyltä 4 ja juoksi takaakiertoon suoraan menemisen sijaan. Kunnes tein vastakäännöksen niin kääntyi vähän liikaakin tai peruskäännöksellä piti pysyä samassa kohtaa pyörimässä.

Persjättö sujui hyvin 6-7 väliin tai melkein, koska ekalla kertaa tiputti riman tosta päästyä. Ja tokalla käännöshypyllä (kun mun pää kääntyi).
Muuten ok, mutta 13 hypylle lähetyksessä olin jopa liian aikaisin ja Gava tuli siitä ohi. Toistolla otin yhden askeleen lisää ja ohjasin rauhallisemmin.

Kepeille meno sujui! Menin ulkokautta ja ehdin pituuden edellä näyttämään kepeille ja käskytin jo pituudelta asti. Palkkasin kepeille. Tehtiin vielä treeni missä lelu oli keppien edessä ja otin sivuttaisetäisyyttä kohti putkea, kesti sen. Sitten vielä toinen missä otin vielä enemmän sivuttaisetäisyyttä eikä ollut palkkaa edessä, sujui hyvin ja heitin lelun eteen. Näköjään asiaa on ajateltu, kun "viimeksi" kun tätä tehtiin oli tosi vaikeata lelu edessäkin.
Halusin kokeilla loppua niin, että tein putkeen lähetyksen takaaleikkauksella. Siinä tuli kyllä aika myöhässä vs mitä koira tulee putkesta. G lähti hyvin okserille. Ekassa tuntui etten ehdi millään niin leijeröin muurin, Gava tuli toka vikan esteen oikein takaakiertona, mutta sitten hyppäsi saman takaisin. Samanlainen, mutta menin koiran perässä ja pyöritin kohti itseä, tämä onnistui. Sitten niin, että tein persjätön putkien välissä, mutta se meni silti pyöritykseksi, kun en ehtinyt edelle.

Otin vielä alun uusiksi, päätin kokeilla persjättöä 3-4 väliin, ei mitään toivoa kun oli melkein seuraavalla hypyllä kun laskeutui. :D Sitten vähän jarruttavampi haltuunotto ja sillä kääntyi pienemmin. Palkattiin käännös 4 hypyltä. Lopuksi otin vielä hyppy, suoraputki ja hyppy ja siihen käännöskäsky + jenkkikäännös, hyvin meni!

Vauhdikas alku ja loppu oli siis haasteellisia, vauhti kiihtyy niin kovasti ja jos itse on kauempana.. Niissä tuntuu myös, että on epämukavuusalueella ja hallinta vähenee. Ja käytin taas perusteluna, että kun ne kisoissakin teki tämän ohjauksen.

Tulossa agikisaviikonloppu Nova kisaa la ja Gava su. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...