Siirry pääsisältöön

Torstaina tokoa Sporttiksella

To 5.12 mentiin Katin ja belgi Trian kanssa tokoilemaan Sporttikoirahallin isolle puolelle.

Katin ottama kuva tytöistä


Novalle: 
- ruutu alustalle ja ilman: hyvin! Myös ruudun loppuosa, tämä ok.
- ohjattu: liikkuri vei kapulat ja keskellä vesipullo. Ekassa seurautuksessa vein lähemmäksi haettavaa kapulaa. Seisomaan stopin istui. Nouto onnistui ekalla. Sitten uusiksi niin, että lähetys oikeasta kohtaa, tämäkin sujui. Eka ohjattu liikkurin kanssa.
- kaukojen eka istu nousu: 7m, 10m ja 12m sujui. Kunnes sitten Nova keksi yli 10m matkalla nousta seisomaan. Ihan hyvin nousi, mutta ei pitäisi osata tota edes metrin päästä.
- namista luopumisen ohessa saatiin vähän kaukojen seiso-istu vaihtoa ihan käsiohjauksella.
- Nova sai treenata odottamista, kun Tria teki. Kävin palkkailemassa. Vinkumista kuului kyllä välillä. Nova odotti agilitypöydän päällä, hihna kyllä kiinni, mutta pääosin pysyi makuulla. Luoksetulossa taisi nousta istumaan, kun olin pitkään kauempana ja Tria teki agilityputkeakin.

Gavalle: 
 - eteenmeno, juoksi kynnysmatolle vähän vinoon. Pyysin korjaamaan, lelu oli valmiina. Ekassa lähti kohti ruutua. Toisella kun sanoin "mene" sujui.
- toinen eteenmeno oli suora, salaa viedylle lelulle
- ruutuun lähetys: pyysin lähemmäs mua ja stoppasin rinkiin (missä jeesusteipillä rajat), mietti hetken istumista mutta pysähtyi seisomaan. Ruutuun ok.
- luoksetulon stoppi kerrattiin putkesta kutsuen, teki seisomisen ja siitä palkka.
- ohjattu: merkistä ensin palkka, meni yllättävän ripeästi! Vaikkakin vinoon merkille. Ei ollut alustaa apuna. Kapulan noutokin sujui. Tehtiin molemmat suunnat, Gava menee kyllä aika tiukalla kulmalla kapuloille.
- kierto: tehtiin n. 25m päästä ja kapulat matkalla. Sujui hyvin, palkkasin pelkän kiertämisen. En jaksanut etsiä hyppyjä ja kello oli muutenkin paljon.


KOTITREENIÄ
Kotona on nyt vähän treenattu Novalle taas kaukojen vaihtoja. Tekniikkaa haetaan vielä ihan edestä käsimerkeillä ja nami tulee toisesta kädestä. Kotona 2 treeniä takajalat korokkeella, alkaa pysyä jo paremmin.
- Kokeilin su ensin korokkeella, sitten maassa ja saatiin onnistuneita seiso-istu-seiso vaihtoja. Korokkeella maahanmenot ei onnistu, liikaa eroa.
- Porukoilla on tehty takajalat targettipyyherullalle, tässä jalat vähän lähtee pois tai liikkuu. Saatiin kuitenkin jotain onnistumisia. Tätä Novan on myös vaikeampi löytää takatassuilla, joten saa treenata myös siihen tassujen laittoa.

Gavakin teki sisällä kaukon palkalla, kun sai lelun juoksi sohvalle äitin syliin. :D Gavalla on ehkä valeraskaus, haluaa pesään, vinkuu enemmän ja on aika huomion kipeä. Ruoka maistuu huonosti.

METSÄTREENIÄ lenkeillä
Nova tuli mulle to illasta, joten lenkeillä on treenattu haukkumista muumille.
- Tehtiin eri määriä, max 15 haukkua. Kokeilin su myös niin, että pidin jalan ja katseen jalassa, mutta otin lelun seläntaakse. Aika hyvin haukkui pitäen etäisyyttä ja heitin lelun.
- Tuli myös testattua lenkillä, missä ei ollut lelua mukana että saako haukkumaan namin kanssa. Ei sujunut, tuli vain "röhkimistä".

Eteenmenoja metsässä Novalle: jätin muumin kannon tai kivenpäälle ja käveltiin 25-40m, yleensä n. 30m. Varvikossa tms "umpimetsässä". Aiemmin tehty näitä poluilla. Apuna oli myös oma jälki. Hyvin meni suoraan ja lelu löytyi nopeasti! Ihan ekassa ei tajunnut etsiä kannonpäältä vaan haki maasta hajua. Täytyy tehdä myös pidemmältä matkaa, ideana kun haussakin lähetykset voi olla 50-60m. Nää oli ainakin helppoja ja kun kaikisssa Nova tiesi lelun jäämisestä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...