Siirry pääsisältöön

Kimppa malttitreenit ja aksaa

Tiistaina Petikossa malttitreeniä nomessa
Mukana oli Krista&Hertta, Sanna&Vaara ja Enni&Leevi.

Istumista dami ja lelu heitoissa: Tofu treenasi ensin Vaaran kanssa. 
Malttia niin, että istuivat n. 10m päässä toisistaan nenät vastakkain ja välissä ohjaajat heitti dameja ilmaan ja sivuille. Vaaralle myös lelua. Omat lelut oli autossa Tofu pysyi täydellisesti! ❤️ Palkkailin toki usein ja alussa olin lähempänä.

Seurausta damien ohi: luopumista näin. Hyvin teki!

Ryhmä paikka istu: Tofu oli hetken keskellä, sitten reunassa. Välipalkkailin. En ottanut aikaa. Pysyi 100%. Vaikka naapuri nousi välillä. 

Tofu odotti toisen luoksetuloja sivulla. 

Perusnouto: (tehtiin paikassa missä aiemmin damihäiriötä. Näitä on tehty vähemmän, enemmän niin että viedääm yhdessä tai itse vien damin ja koira odottaa. Tai eteenmeno lähetyksellä. )
Heitin damin. 
1. Ekassa nosti ja meni katsomaan 5m päähän mustaa lumikökköä. 
2.Toisessa meinasi mennä damin kanssa kuvaajan luokse. Tiputti matkalla damin. Toi ravilla. 
3. Otti ja pyysin tuomaan. Kuitenkin saisi tuoda varmemmin ja ilman apuja. Pehmeää damia pureskeli ja tiputti matkalla. Toi ravilla. 

Näihin siis muutakin häiriötä aluksi kauemmas. Ehkä 2 lelun leikillä muistuttelua? Toisesta lelusta voisi tulla vauhtipalkka. Tokossakin käytetään palautuksessa lupaa irrottaa ja tulla leikkimään. Karkuun juokseminen myös mahdollinen. Tokossa tehty myös sitä että kapula on pitkällä matkalla.
Kirjassa 2 pallolla harjoitella ettei vaihda niin että alkuun 2.esine on selkeästi kauempana ja sitä tuodaan lähemmäs. 


Tässä kimppatreenien perusnoudot "mokilla". Perjantain videolla kehitystä, vaikka olikin kotiympäristöä. 

- - - - - - 
KE AGILITYA Josefinan kanssa Gava&Nova sekä tokoa Maurille ja Tofulle

Gavalle kepeillä vähän jyrkempää avokulmaa kuin 90 astetta. Missä joutui korjata omaa linjaa. Näyttämällä, palkkaamalla sisäänmenoon (lelu valmiina) ja sitten ilman apuja. Takaaleikkaus sijainnilla ja ohjaaja sisäpuolella kauempana. 
Paljastui sitten, että ohjaaja toisella puolella niin jäi 2 väli pujottelematta kun tuli liian laajasti. Ohjuria ei meinannut taas muistaa ja yritti mennä sen ali tai hypätä yli. Kepeissä kehitystä silti. :) 

Gavalle myös esteen ohittamista, tässä-käsky ja reiden taputus (Josefinan kanssa). Putken ohi ja hypyn ohi. Vasempaan kaartuvalla radalla vaikeampi. Mutta kun ohjaaja lähti kirittämään edellä tuli helposti ohi. 
Novalle kepeillä ensin loiva avokulma, häiriönä hyppy. Sujui läheltä. Sitten tiukempi kuin 90 asteen kulma, avuksi 1 ohjuri. Alussa yritti mennä 3-4 väliin ja ohjurin väärältä puolelta. Sitten hoksasi. Ohjuri pois ja sujui taas. :)
Helpommalla kulmalla niin, että otin toiselta puolelta vastaan. Sujui. 

Novalle aata: keskikohdalta alasmenoa, 1 laukka alas ja siivekkeen kierto. Tämä sujui ihan hyvin, mutta alussa meni hypyn siivekkeen sijaan. Aan ylhäältä 2 laukkaa alasmenolle ja kiertoon. Tässä osassa askellus ei niin hyvä, mutta vain kerran ei osunut. Vaikea oli saada focus alasmenoon ja kiertoon. Avuksi kiertoon, että Josefina kävi näyttämässä siivekettä.

Kokeiltiin myös koko aalla niin että kiersi siivekkeen aalle, aa ja kiertoon. 

Täppäys leikkiä aalla, missä piti ottaa alasmenolta laukka ja kiertoon. Josefinan piti mennä aan eteen stoppariksi, ettei mene sinne asti.

Lelusta luopuminen kiertoon mennessä: lelu maahan ja sen ohi kiertoon. Molemmilla puolin ja siivekkeen vieressä. Vasta kierron jälkeen sai luvalla ottaa. Alussa yritti varastaa.

Tofu pääsi lopussa, oli kentän haravoimista. Tofulle odottamista. Vähän seurausta. Liikkeestä maahanmenoa käsiavulla. Ja lyhyt suora putki, niin että kutsuin toisesta päädystä. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...