Siirry pääsisältöön

Nometreeniä videolle ja luovutustreeniä kuurina

Tofulle kuurina nometreeniä, keskittyen luovutukseen ja linjaakin
Kerran yksin tehtiin niin otin videota niin saa katsottua itsekin uusiksi, laitettu sisaruksille ja tänne. Ja näkee tämän hetkistä tilannetta.

3.3 Noudoissa nostossa ihmettelyä https://youtu.be/jZaMlYSfAPw 

Pe 5.3 Tofu ja Nova golfkentällä sekä luovutusta metsässä: 
5.3 Tofulle Golfkentällä pääsi myös juoksemaan eteenmenoja https://youtu.be/jXyQt0BCPGA 

Nova teki golfkentällä toisena. Oli ottanut kierroksia damien viennistä, joten tehtiin vain seurausta ja luopumista. Teki kyllä ihan hyvin, vaikka intopiukeana. Muutamassa liikkeelle lähdössä ääni. 
Luopumista niin, että odotti istuen, kun laitoin 3 damia ja pallon maahan. Niitä ei saanut ottaa, mutta "vapaamuotoisesti" piti kulkea mukana. Kun otti kontaktia palkkasin. Ja kun oli vapaana, niin huomautin jos yritti varastaa. Ekasta hoksasi/muisti idean. Tärisi innosta, kun joutui odottamaan. Ei otettu noutoja tuossa mielentilassa.

Treenattiin myös Tofun luovutusta vol 1, vähän on variaatiota sijainnista. Tottista ajatellen pitää häivyttää käsiapu luovutuspaikasta,vaikka nomessa se on hyvä sallittu apu (?) .
- käsikosketus idea toimii
- eteenistumisissa vaihtelua, häivytystä ja tottista ajatellen vähemmillä avuilla

Lähihakua kokeiltiin lopuksi ja se ei ollut yhtä menestykästä. Pitotreenipaikassa oli enemmän häiriötä lenkkipolusta.
Tofu noteerasi damin, mutta jatkoi etsimistä. Ja ekalla kertaa vain siirsi damia.


La 6.3 nome/taipparitreeniä 

Luovutusta vol 2: 250g ja 500g dameilla. Noutona 250g tarvitsi pienen avun. 
500g damilla ensin opeteltiin mistä sitä kannetaan ja kuinka pidetään. Harvemmin ollut noin painava (vaikka koko onkin "perus"). 

Vinkkinä nostaa kriteeriä, ettei palkkaa huonoimpia. Kestää sen ettei aina tule palkkaa. Ja on hiljaa jos tekee väärin. 



Fasaanidami vol 2
Pito sujui jo paremmin. Mutta käsimitalta käteentuonti tai maasta ei. 

Pillipysäytystä/istumista. Ensin vapaasti kulkien. Sitten pallo takapalkkana ja pysäytys. Ei pelkällä pillillä tullut luokse, vasta suullisesti. 

Vinkkinä häivyttää käsiapua. 



Lähihaku: vein Tofun nähden damin ja yhdistin pi piu pi piu käskyä.

Toisessa kohtaa laitoin damin salaa maahan ja olin 2m päässä. Pillitin, kun Tofu tuli lähelle. Katsoi damia, mutta meinasi jatkaa matkaa. Selkeästi ajattelee, että dameja noudetaan enemmin, kun itse vien damin vs että sellainen olisi valmiina ja löytää "sokkona". Tuota voi myös hyödyntää muistipaikkaan, että ekalla vien nähden ja tokalla appari on vienyt.

Epävarmaa on tuoda lähihaun dami, jos ei ole katsonut mihin sen vien. Saattoi nuuskaista ja jatkaa matkaa (ei aina). Vapaanhaun tyylistä siis lisää. Ehkäpä välillä oon kehunut jo ennen nostoa.. 
Mutta tuo on normaalia kaikkien kanssa. Gavan epävarmuus teki, että kesti pisimpään, että luotti löytöjen oikeellisuudesta. 

Gavan kanssa leikkivät pallolla ja juoksentelivat pellolla. Oli hankikantoa.

Porukoilla päivän leikkituokio, pikkulelulla leikkiä

Ke ja la oli Gavan saunapäivä. Menee alalauteelle n. 40-60asteen välille. Ei tykkää löylyn äänestä, joten lähtee kun mennään saunomaan.


Su 8.3 Aviapoliksen metsässä noutoja
2krt kallioisessa, epätasaisessa maastossa eteenmeno - linjat. Vietiin yhdessä ja palattiin takaisin. Eka onnistui hyvin. 

- Toisessa oli lapset leikkimässä alempana metsässä ja jäi niitä katselemaan damin luo. Ekassa unohti damin. Toisessa ihmetteli, kunnes toi. Sitten kolmas ongelmitta (lapset lähti pois). 

- Vielä helpompi, missä tuli polun ylitys ja kallion rinteeltä damin haku. Se sujui ekalla. 
Aiemmissa kokeiltiin vähän pidempää matkaa, voi olla että se näkyi. 


Ma 9.3 Kraniossa
- Novalla jumia toisessa etujalassa ja takajalassa. Muuten ok. Novan hoidossa meni pisimpään.
- Gavalla vas takajalka oli vähän A-asennossa eli niin että on isommalla haara-asennolla. 
- Tofu oli nopein, jos kirputtaa vas takakannusta niin voi pyöritellä/hieroa kevyesti
Ison koiran kanssa, jos ei ole kiire luustokuvauttaa tai mitään oireita niin 15-24kk iässä on ainakin kehittynyt kokonaan. 24kk eli 2v iässä saa spondyloosilausunnon. En ole vielä miettinyt tarkemmin, missä iässä. Ehkä jos sopiva kimppakuvaus ilmaantuu. 

Kotona ruuan yhteydessä treeniä: 
- eniten paikalla pysymistä
- Tofu on harjoitellut liikkeestä maahanmenoa. Käsiavulla. 
- eteentuloa, jossa häivytettävää avuissa
- seisomista muistuteltiin kertaalleen, näyttelytyyliin mutta olisi hyvä opettaa ihan tokotyyliinkin
- maahan-istu vaihtoja (takajalat paikallaan). Menee vauhdilla käsiavulla ihan läheltä. 

On myös lenkkeilty jonkinverran ja kuunneltu äänikirjoja (Tofukin silloin, kun olen keittiössä ;). Tofu avusti myös koiran petien imuroinnissa. Gava taas järkyttyneenä pakeni siivousvälineitä, suljen silloin toiseen huoneeseen tai portin taakse, niin ei juokse kuin päätönkana. :D 
Treenaamisesta enemmän laiskoteltu, mitä nyt Toffen synttärin jälkeen vähän ahkeroiduttiin. Lumihankien takia ja kovien pakkasten takia aikaisempina viikkoina kaikki maastolajit oli peruttu. 
Ja toki yksi tonttiprojekti, onneksi nyt hiljaisempaa. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...