Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.10.2024

Tollauskoulutus Lohja 5-6.10.2024

Tollauskoulutus Karjalohja, Kattelus 5-6.10.2024. Kuvasin myös treenejä, etenkin toista ryhmää, niitä myöhemmin. 

Kouluttajana oli Anne ”Titti” Karlström, Ruotsin tollingmetsästyskoevastaava sekä kokenut koetuomari. Tofu oli aloittelevien ryhmässä ja jälkimmäinen ryhmä oli kokeissa käyneille, molemmissa 8 koiraa. Suomen tollaustyöryhmästä oli myös useampi paikalla, selvitetään lajin tuomista Suomeen.

Treenipaikka oli lammen äärellä, mutta Tofun treeneissä ei uitu. Osalla kokeneemmista oli myös uintitehtäviä. 

Koulutuksen alussa oli luento tollauskokeista. Etenkin Ruotsin kokeesta, joita järjestetty vuodesta 2007. Ruotsin tollauskokeissa viime vuonna oli yli 500 starttia. 

Tollarspecialen Ruotsissa, joka vuosi elokuun eka pitkä viikonloppu. Tänä vuonna 152 startteja (kolmena päivänä) sekä epävirallinen kokeile tollauskoetta 27 koiraa ja wt kokeessa 73 koiraa (epävirallinen). Kokeen saa myös englanninkielellä. Tollausvalioita n. 28kpl, joista 22 Ruotsissa. 

Tollauskokeita on myös muissa pohjoismaissa ja muutamassa tekeillä. Ruotsissa tollereita on sama määrä kuin Suomessa. 

Ruotsissa kokeessa on hiipiminen, dameilla tai palloilla tollaus, riista vedestä ja riista hakuruudusta. Riista alemmissa luokissa on sorsa, ylemmässä hanhi. Osassa maista on vain damikokeita. 

Tollereille tyypillisenä oli:

  • Juosta eteenmenot vähän kaarevana linjana tai paluu banaanina. 
  • Kokeessa ja käytännössä, ei ole iso virhe jos koira markin noutoon lähtiessään vähän vinkuu, kunhan ei kilju. Koska joko noudettavaa ei ole tai riista on kuollut niin ei vaikuta metsästykseen (wt:ssä tästä voidaan nollata, etenkin jos on toistuvaa).
  • Noutaessa hakuruudusta tollerille on tyypillistä ennen nostoa vilkaista ohjaajan tai ympärilleen. Nome b:ssä tämä usein katsotaan virheeksi. (Riistan noutamatta jättäminen on kuitenkin virhe tai sen vahingoittaminen). 
  • Markkeeraukset tollerit yleensä muistaa hyvin, niitä tekee vasta 1v:n jälkeen ja treenaa yleensä koirat omilla vuoroillaan, ei ryhmässä. Päivittäin voi tehdä jotain pientä esim kotona tai puutarhassa, lenkillä ei tee damijuttuja mutta esim seurausta tai stopin voi tehdä. 
  • Ei ole kuin labbis eikä pidä vertailla! Labbis ei osaa tollata. Kaikkien pitäisi nähdä tollereita tollaamassa kokeessa, siellä ei ole vertailtavaa kuin rodun sisällä. Suomessa tollauskoulutuksia järkätty tänä vuonna, aiempina luentona mutta osaajia ja kokeissa ulkomailla käyneitä on aika vähän. Rasmus kävi ehkä kerran tollerileirillä kuuntelemassa, Nova ei ole käynyt ja Tofun ekat livetreenit. 

1. Hiipiminen:

Vihjeenä pilli käteen ja kumarana kävely. Ja käsky liikkeelle lähtiessä. Jos koira edistää, maahan tai noustaan ylös ja koira sivulle. Ei hiivitä koskaan näkösuojaan, vaan harjoitellaan muille kohteille. Aluksi 2-3 askelta, palkka. Ei käskytetä äänellä tai taputeta reittä, kesken siirtymisen. Tuomarilla metsässä kaikki käskyt on käsimerkkejä tai eleitä, ei suullisia käskyjä. Kokeessa niitä kuitenkin tarvitaan. Hiipiminen on tärkein osuus koesuorituksesta tehdä hiljaa (ja matalana, ettei vedessä olevat sorsat näe.) Ylemmissä luokissa ei ole vain suoraan menoa, voi kiertää puun tai mutkitella (näkösuojien mukaan). Koiran tuntee seurauksessa. 
Treeni lopetetaan, että koira makaa edessä. 

2. Tollaus/Tolling:
Koira tulee eteen makuulle, noutoesineet käteen ja koputetaan niitä toisiinsa, vihjeenä. Ei käytetä suullisia käskyjä. Esim 3 noutoa ja maahan. Koiran pitäisi juosta leikkisästi. Voi heittää korkeamman heiton. Jos koira ei tuo heti, pieni kaarros tai vilkuilu on ok. Tärkeä olla hiljaa. Ohjaaja voi myös maata, olla selkä noutoon tai istua tms häiriönä. Koira vapautetaan siitä, ei yhdistetä suoraan markkeerausta. 

- Yhtä koiraa kiihdytti damien taskusta pois ottaminen (ns tollauspaikalla), kouluttaja laittoi damin maahan ja vahti sitä tallaamalla päälle jos koira yritti varastaa. Sitten noutojen sijaan koira sai tehdä hihnassa seurausta, ja kun luopui damista niin sai hakea sen. 

Leluja/dameja kannattaa olla esim 9kpl. Jos koira ei löydä, heitetään uusi. Esinettä ei tarvitse tuoda käteen, saa tiputtaa maahan. Palloa voi käyttää maastossa, jossa se ei vieri veteen esim korkeassa heinässä. Leluja voi olla myös eri arvoisia jos kiinnostus hiipuu, esim kanipallo. Jos koira ei tuo lelua niin heitetään uusi. Kouluttaja käyttää paljon damipalloja. Voi olla myös värejä, jotka koira näkee (esim punaista ja vihreätä ei erota ruohosta, oranssikin rajalta). 

3. Koiran ohjaaminen maassa
Markkeerauksessa koira ohjataan ohjaajan istueltessa katsomaan markki. Molemmilla puolilla ohjaajaa. Esim 10s, 1min, 20s. 

Koiraan ei saa koskea koko kokeen aikana. 


Tofun treeni:
Lauantai

- seurauksessa nami oikeaan käteen. Parempi ilman. Oma käsky vs tottiksessa, koira saa katsella eteen. Enemmän kumaraan oma asento. Hitaammin. Voi pysähtyä väleissä. Tofu meinasi helposti mennä nuuskimaan korkeaa heinää, jos otin namin pois. Meitä ennen oli muitakin koiria. Ohjaaja voi bongailla välillä lintuja. Lopetetaan koira eteen ottaen makaamaan. Läksyjä voi tehdä lenkillä tai kotipihassa, esim hiipiä kiven luo tms. 

- tollauksessa
Aloittaa tollaus esim ottamalla damit, koira tulee eteen makuulle ja itse menee kyykkyyn tai maahan istumaan. Dameilla "tap tap" ja sitten heittää. Heitot vähän pidemmälle. Joillakin vinkkinä, että voi olla hämäysheitto, jolloin koira voi pomppia ja sitten heittää. Heittoja voi olla esim 6-40. Alossa usein n. 6kpl ja tuomari toivoo että esim 3 per puoli, vaikkei sitä aina sanota. Tofun tollaus ja into lähteä noutoihin kasvoi, mutta silti lopun makaaminen sujui hyvin. Siinä yritti tarjota käsikosketusta joten pitää pitää kädet ylempänä tai opettaa päämaahan. Tollausnoutojen välissä taas damit voi olla maassa tai käsissä. 

Sunnuntai Tofu 
- Namikipolle seurausta/etupalkka: "heeling" käskyllä (Tofulle tuttua jo pentukurssilta). Vapautin monesti kun katsoi eteen. Aluksi 2-3 askelta kohti, sitten enemmän. Ympäri kääntyminen jos edisti. Samaa voi tehdä taskudami kipossa. Tai pari kippoa.
Yhdessä toistossa seuruutin kohti, pysähdyin ja käskin maahan "down", Tofu yritti lähteä namikipolle. Pysähtyi kuitenkin, kun kielsin. Toistolla näytin kädellä ja sanoin "maahan". Siitä vapautus. 
Sitten hiipien itse kyyryssä kohti namikulhoa, se sujui! 
Tofu ei yrittänyt myös yhtään jäädä nuuskimaan ruohoa. 

- markkeeraus starttipistoolilla:
Tofu kuuli aiemmilta laukauksia. 
Tofun vuorolla halusi kääntyä sivulla vain vinoon kohti vettä. Kun korjasin kääntyi taas seläntaakse, nenä vettä kohti. Kävelin eteenpäin ja palkkasin namilla sivulle. 
-> avuksi markkeerauksiin virittely "missä markkeeraus" tms. Että tietää mitä tekee. 

Ekassa epäröi juosta hakemaan damia joutui myös ohittamaan ampujan ja heittäjän. Lähetyksessä meni myös 2m eteenpäin tallattuun kohtaan nuuskimaan, kävelin kohdan yli ja sitten lähti noutoon. Noin 15-20m matka. Toisella löysi jo paremmin, mutta parilla metrillä arveli väärin etäisyyden. Pitkä ruoho ilman maamerkkejä vaikeampi. Kolmannessa ei ammuttu ja siinä "nouda" sujui jo paremmin. 

Linjalla on käsky "eteen", haussa "etsi" ja markeissa "nouda". Luulen että jälkimmäinen käskynä ei ole yhtä varma. Katsottiin heitot vapaana ja tajusi katsoa ne. Lähti myös heti käskyllä. En näyttänyt näihin mitään merkkiä, mutta Pieksämäellä kouluttaja taisi näyttää kaikkiin pienen käsimerkin. 
Jälkimmäisissä ei yrittänyt kääntyä veden suuntaan. Sanoin myös että jännittää joskus ihmisten ohi juoksemista, mutta niin ne on kokeissakin ja siihen pitää vain tottua. (Toki itse voisin olla tarkkana, että mun avustajat ei saa puuttua tai koittaa auttaa Tofua. Nyt molemmat oli onneksi paikallaan). Joka toistolla Tofu sai vähän varmuutta. 

Tofu oli treeninsä hiljaa. Odottelussa itkeskeli la muutaman kerran ja sunnuntaina myös tyttökoiralle. Ampumisissa alkoi bongailla mihin jotakin tipahti. 

Molempien treenien lopuissa alkoi taas hyppimään ja kurottelemaan taskusta palkkaa. Su namikuppi treeni vähän kiihdytti. On ollut treeneissä sallittua ja ehkä oon tykännyt niissä aktiivisuudesta. Nyt käskin sivulle tai istumaan ja sen jälkeen sai lelun. Ja lelun irrotuksessa piti istua ja luopua lelusta ennen kuin se meni taskuun. Täällä ei yrittänyt jumputtaa, mitä taas haun lopussa tai välillä tottiksessa. 

Su ennen treeniä käytiin tekemässä yksi lähihaku taskudamilla Tofun nähden taakselähetyksenä hihnassa. Koska yksi koira treenasi sivumpana. Sitten käskin Tofun etsiä yhtä eilen hukkunutta damia, mieti jo mahtaako tajuta. Mutta kahdesti Tofu reagoi yhden heinäpuskan hajuun ja sitten tarkensi damin. Löytyi sittenkin! Sitä ei ihminen olisi löytänyt. 

Muilta:
- vedestä palauttamisessa koira haluaa usein ravistaa. Harjoitella eri pituista pätkää, voi myös peruuttaa ja kannustaa tuomaan. Kun dami tulee käteen vihje "ravista". (nämä on meilläkin vähän edistyneet kesällä)

- tollerin pitää saada itse hoksata asioita. 
1. Esim seurauksessa osalla oli tapana korjata kohta peruuttamalla, koira kuitenkin heti sen jälkeen oli taas edistämässä. Koira oppii, että on ok siihen asti, kunnes ohjaaja peruuttaa ja sitten saa usein palkankin. Vs koiran vastuulla pysyä oikein, muuten käännytään esim vasempaan tai oikean kautta ympäri.

2. Noudossa jos keksii varastaa lähdössä niin, appari n.15m päässä. Appari heiluttaa damia, jos pysyy palkataan. Jos karkaa niin dami menee piiloon/ylös ja koira kutsutaan takaisin. Appari pudottaa damin lähelle, jos koira pysyy, käskyllä noutoon. Jos varastaa niin appari nostaa damin, koiraa ei kielletä vaan tarkastettua tyhjän paikan se kutsutaan takaisin.

Tollerin kuuluu olla iloinen, leikkisä, huumorintajuinen ja myös utelias ja itsenäinen. Hyppelehtiä noudoissa eikä pieni kaartelu palautuksessa haittaa tollauksessa. Tolleri voi kiihtyä tollauksesta ja siksi, väleissä on rauhoittuminen jossa usein kannattaa syötellä nameja, kun sitä opettaa.  

Kouluttaja myös on opettanut, että markin jälkeen syödään nami ja sitten noudetaan. Tai sitten tulee vielä toinen markkeeraus, joista pääsee noutamaan sen aiemman. Että koira joutuu luopumaan. Vesimarkkeerauksen vastapainona voi olla myös taakse heitetty maamarkkeeraus.

Käytännönmetsästyksessä ja Titin treeneissä n. 95-99% ei ole noutoja. Sillä tekee vireensäätelyä. Esim treenit voi olla vain palasia kokeen liikkeistä (hiipiminen+lopuksi maahan. Makuu kestolla. Oikealle&vasen puolelle istuminen kun ohjaaja maassa.). 
Vesihäiriönä voi myös heittää veteen kiven ja sitten tehdään muuta rannalla. Ja ruokakupeilla nameilla saa myös palkattua ilman noutoja. 

Kokeneille saattoi olla koiran noudon palautuksen aikana uusi ampuminen tai heitto ränkätyksellä, mitä koira ei nähnyt. Joutui hakea sitten sokkona ohjauksella. 

Suuntina on vain käsimerkit ja joku sama sana. Mutta wt/nomessa monella suuntakäsky, jos koiraa ei näe tai tosi kaukaa niin suunnalla saa ohjattua. Tollauksessa on eniten itsenäistä työskentelyä, kun wt:ssä saa ohjata suurimmalle osalle.

Olipa kiva viikonloppu ja treenit sopi niin hyvin kaikille! 🥰 Tofu petrasi myös toisena päivänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!