Siirry pääsisältöön

Mian agitreenit & epikset

-videot tulee vähän myöhemmin

KE Agilitytreenit AtCanis - Mia Laamanen

Kontaktiradalla oli kaikki kontaktit rinnakkain ja välissä vain U-putket päädyissä tai + hyppy. Tehtiin ensin keinua, pelkkä keinu ja sitten esteiden kera. Ekalla ei tainnut ihan pysähtyä, sain korjata mutta sitten keski kivasti. Puomilla sain juosta aika pitkälle, että meni ihan alas, vähän lisää vauhtia. A:t oli upeita ja Mia teki niin että tokalla kerralla otettiin speedbumpi pois. Sama molempiin suuntiin, teki juuri oikealla rytmillä.

Ratana toivottiin takaakiertoa, takaaleikkausta ja mä haastavaa. Tuli taas paljon kohtia, opittua miten pitää ohjata. Alussa koiraa ei jätetä linjaan, koska muuten lukitsee kepit. Hypyllä 2 otin eka liikaa hypyn yli, lähdin myöhässä ja tuli melkein jalkaan. Toisaalta kun katsoin missä lähdin aiemmin, ei käänny käteen, jonkun kerran meni selän taakse.

Nro 7: Seuraava ongelma oli kepeille mennessä, ekalla kai sujui hyvin. Mutta sitten otin liian kauan haltuun ja tulkitsi sen, että kepit mennään vasemman kautta sisään. Piti käskyttää jo putkelta tultua keppejä niin lähti hakemaan niille.

Nro 9: hypyllä piti takaaleikata, aluksi yritin hypyn edestä, rima tuli ja meni toisella hylyn 6 putkeen. Sitten sujui. Kerran hyppäsi huolimattomasti hypyn 8, liian kaukaa.

Nro 11: Tein aluksi valssi, mutten poiminut mitenkään yli, tuli oikein silloin hypyn ohi. Muistaa jättää vasen käsi ohjaamaan hypyn yli. "Suoralla" jäin jonkun verran jälkeen, meni ekalla kertaa hypyn 15 ohi. Sylkkärillä hyppy 17, koiran veto ja putkeen lähetys.
Nro 18: tuli putkesta ulos ja hyppäsi 16:sta hylyn, parempi haltuunotto. Pakkovalssi hypylle 20, tämä tarpeeksi ajoissa! Ennen kuin koira kääntyy mun pitäisi olla hypyn 20 siivekkeen vieressä valssaamassa, taas kädellä ohjata oikein. Ei mennä edes 19 hypylle tekemään lenkkiä. Ruu teki upeen pienen kaarroksen! Palkkasin siitä ja jätettiin siihen, ettei väsy ja mene häsellyksen puolelle.

Suurimmat ongelmat oli
- "niisto" alussa, koira ei käänny niin hyvin
- kepit, käsky ajoissa! sekä rauhallisuus liikkeissä
- hypyllä 11, ohjaa kädellä, vaikka valssaakin
- pakkovalssin ennakointi, paljon helpompaa kun ei ole koiran alla!

Muista
- palkata välillä suoraan puomilta, ei aina jatkamista. Ainakin hyvät.
- A:lla ekalla speedbumb, tokalla ei (avustaja hoitaa)
- kutsu puomilla liikkeestä, sama keinulla

Niin hyvä fiilis jäi treeneistä. Kontakti tai A & keinu erityisesti hyvät. Sekä ratakin sujui, omia virheitä vain.


TO Tehis Cup @ Ojanko 

Päätin lähteä epiksiin, mietin ensi yksi vai kaksi starttia, päädyin kahteen jos eka olisi mennyt sähellykseksi. Mutta lopulta ei tehnyt mieli lähteä edes tokalle startille.

Ennen starttia, oltiin ajoissa ja treenailtiin paikallaan pysymistä ja suht. hiljaisena oloa. Käytiin ottamassa puomi hypyn ja putken kautta, hienot! Sekä speedbumbilla A, ekalla teki hirmu loikan yli harjan alastulolle :D, toisella nappi A, mihin jätettiin. Testattiin keinu myös, ekalla ei pysynyt, koski kyllä. Mutta toiset tosi hieno, suoralta putkelta ja hypyltä.

Rata 1
Rata oli aika haastava, hyppy kiemuroita ja suorat putket. Vaikea olisi ollut 1lk koiralle! Olin niin tyytyväinen Ruutin rataan taas. :) Harmi vain, että äiti kamera miehenä sössi juuri tämän. Sekuntti oli alkua ja loppua.. Kutsuin 2 viistossa olevan hypyn takaa, otin koiraa kohden kädellä kutsun ja siitä ohjasin pakkovalssilla takaakiertoon. Tuli hyvin ja tiukkaan, siitä välistävedot ja takaisin samalle hypylle. Vaihdoin valssilla puolen hyppyjen välissä ja sitten hyppy ja A:lle. A:n koski mutta tuli vähän ylempää kuin kuuluisi. 

Sitten vähän viistoon hyppy ja korkea muuri. Muurilta palikat alas, siitä kääntyminen suoraan putkeen, suoran putken rinnalla toinen suoraputki, ja olin vain lähetyspäädyssä ohjaamassa toiseen. Kepeille meni kai 3 väliin ja korjasin, en nyt tiedä mikä ohjauksessa oli pielessä, tulin ehkä liian kovaa ja rintamasuunta ehkä väärä. Pituus, käännös ja 2 hyppyä, kerkesin tehdä valssin hyppy, välistä veto, hyppy ja putkeen puomin alle. Putkesta hyppy, suora putki ja puomille. Puomi oli hieno, n. 2m sain mennä eteen että oli oikein. Siitä hypyn takaakierto pyörityksenä ja rengas. Kulki tosi kivasti sulavasti ja aika tiukkaan kaikki pyörityksen. Virheet oli kielto kepeiltä ja muurin palikat. 

Rata 2
Korjasin paikallaan pysymistä, kuitenkin kuten ekalla radalla nous seisomaan ennen kuin kutsuin. Oli kuitenkin ihan paikallaan, ei liikkunut eteen. Huomasin kuitenkin heti, että oli niin häsellystä ettei mistään hypyistä tullut mitään. Tehtiin yhden hypyn kautta A, nappi! hyppy, suoraputki, puomi, hieno ja sitten hyppy ja rengas. Eli pikku kontaktirata, mitään kiemuroita tuolla mielentilalla ei tehdä.




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...