Siirry pääsisältöön

Bc- tokoa, agilitya ja kuvatuksia Puolarmetsässä

Käytiin tokoilemassa Puolarin nurtseilla Heinin ja bortsupoikien Leevin, Aatoksen ja Lieskan kanssa. Sää suosi ja jokainen teki yksitellen käskytysavustuksella. Kuvia kuvailin ja kiitos Heinille Ruutista otetuista kuvista! Kiva aina saada niitäkin. :)

Kuvia

Paikalla istuminen: Leevi teki paikalla makuuna vieressä. Ruutia alkoi kutittaa korvasta (ei ollut pantaa kaulassa) ja lössähti maahan. Kun kävelin luokse korjasi istumaan, heti alkoi uudestaan kutittaa ja kaatui taas maahan. :D Sitten malttoi istua. Ehkä tässä tuli opetus tai ei, joko hillitsee tai voi rapsuttelusta mennä maahan..

Kaukot: tein 15m matkalta ja pyysin häiriöksi tiputtamaan ruutin narulelupallon aina välillä. Hyvin kesti häiriötä ja vain kerran kaksoiskäsky. Noin kaukaa on vaikea sanoa liikkuiko, muttei ainakaan suuresti.

Tunnari: meni aika nopeasti sinne, virittelyä myös aika vähän. Tunnarit tiiviissä rivissä ja meni melkein heti oman luokse ja toi varmasti oman.

Estehyppy metskulla: ei ongelmaa, teki hiljaa. Kuvista huomasin vasta mitkä jättipomput tähän teki. :D Kai uudennäköinen hyppy vähän kauhistutti.
Hyppynouto






ruutu: en laittanut nauhoja, ettei helpota. Merkki hyvä ja ruudussa löytyi heti oikea paikka. Ruudun loppu osaa voisi muistaa, myös välillä treenata!


Merkki


luoksetulo: yksi stopista heti palkka. Sitten yksi seiso stoppi + maahanmenosta liikkeessä palkka. Seisominen oli siisti! Tosin vähän vino, treeni on tuottanut tulosta! Koitettiin sitten saada lyhyellä matkaa Ruuti kääntymään eri kautta stopin jälkeen lelulle, ettei ennakoi käännöstä toiseen suuntaan. 

-- toisella osiolla--

Tehtiin kehään meno, yksi hyvä mistä palkka. 
Alkuhöpinöitä & kontakti, meinasi viimeistään "liikkeelle mars" vilkaista eteen. Näitä pari kertaa, kunnes kontakti pysyi. 
Liikkeiden siirtymiset: Aluksi seuraus käännöksin ja pysähtyksin, pysähdyin paremmin, mutta vika oli paras pysähdys. Etten pysähtyisi liian äkkiä! Käskytyksessä se vielä helposti unohtuu. 
Liikkeestä seiso, nyt oli hyvä ja ei liikkunut kun kiersin. Lopuksi läpijuoksu kovalla vauhdilla, vähän törmäsi sivulletulossa. Siirtymissä palkkausta, paremmin meni ja välillä toistin käskyn. Joka liikkeen jälkeen "vasten" hyppyjä (ei koske). 

Ruuti sai namipalkkaa liikkeiden välissä ja lelua sitten muutamissa liikkeissä. Nami tuli palkkaus hypytyksiä ennen, olisi voinut antaa jälkeenkin päin.. Sentään lelu seurasi niitä aina hyvästä kävelystä seuraavan liikkeen paikkaan. Kaukoja tein lähempää ja ollaan ennen kahta aamuruokaa jumpattu, samaa rataa. Välillä hyviä ja välillä ei. 

Treenaa:

- luoksetulo stoppi suoruus + vauhdista palkkoja
- alkuhöpinät liikkeissä ja katsekontakti
- ruutu loppuosa
- kaukot
- seuraus pysähdyksiä

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Agilitykentälle käveltiin ja siellä keksin valmiina olevista esteistä radan. Aluksi lähdön treenausta, että jätin narupallon taakse. Nousi seisomaan, ekalla kertaa jumitti totella istua, toistoilla istui. Kun istui niin vapautin takapalkalle. Tehtiin näitä ehkä 3-4kpl ja koitin myös hetsata "ready, steady, mennäänkö". Menin kahden esteen taakse. Näitä pitäisi vaan tehdä enemmän. Kerran kutsuin tule ja heti vapaa. 


Ekalla ratapätkällä, alkuun oli hyppyjä 4kpl ja putkeen, siitä jarrua ja hyppy takaa (6). Eka ja takaakierron rima alas (6). Putken kautta (5) vain hypylle ja ohjasin varomatta rimaa, taas tippui. Uudestaan putkesta ja nyt kesti. Mentiin alusta ja nyt ei tippunut yhtään rimaa (koko treenissäkään sen jälkeen)! Laitoin rimat viivaan eli 60cm ja kaksi rimaa oli 65cm, kuten toi takaakierto.  Muurilla käännöstä ja puomille. Yksi palkka suoraan kun tuli alas ja yksi ilman palkkaa.
Rengas ja 65cm rima (10) valssilla takaspäin, hyvin pysyi. Keinu, jota tehtiin ennen rataa yksinään. Ei pysähtynyt, moitteet ja sitten palkalla. Tehtiin pari hienoa keinua, missä pysähtyi odottamaan. Siitä pituus, käännös ja A:lle, jossa alla ansaputki. Siitä hyppy (14), jolla käännös, siitä kepeille. Hypyllä palattiin hypyn ohi kepeille, niin hyppäsi sen uudestaan kun hitaasti kerroin kepit. Putkeen pimeäkulma (16), hyppy ja toinen hyppy (18), johon niistosokkari, hyvin meni! Hyppyjen välistä tultiin seuraavalle hypylle ja vielä maalihyppy. 

Treenaa agi: 
- lähtö
- keinu
- takaakierrot ja rimat (saksalainen)

Ruutu


Lieska
Aatos


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...