Siirry pääsisältöön

Ei vielä juhlita, mutta sijoitus

AST:n kisoissa ja Janne Kartsunen oli harjoittelevana tuomarina Anne Saviojan silmän alla.

Eka rata oli vaikea ja näkyi tuloksissa vaikkakin osaanottajia oli tosi vähän. Lähtöön oli pakko jättää kauaksi ja sehän kertoo lähtörimaa. Sain käskettyä paristi istumaan, mutta eihän se siellä pysy. Ei auttanut kuten epiksissä pitää kättä ylhäällä. Rämäytti suoraan riman päälle. Hyppy ja puomin alle putkeen. Siitä A ja A:lta hyppy ja pimeä putkikulma. Kaksi hyppyä ja kepit. Rytmitin kepeille kun putki oli tyrkyllä ja jättäydyin taakse. Oikein sisälle jes! Puomilla pysähtyi hyvin, vekillä hypylle ja putkeen. U-putkesta, hyppy ja keinulle, grr rima alas. En ihan tiedostanut sitä tai osannut tehdä päätöksiä. Hidastin vähän riman kohdalla, ruuti oli jo keinulla ja koski sen ok, ei pysähtynyt siihen. En ollut radan jälkeen kuitenkaan ihan varma tuliko keinulta virhettä. Loppu suoran hypyt ok.

Ärsyttävät kaksi rimaa! Oisi pitänyt keskeyttää tokaan rimaan tai joskus lähtörimaan, mutta onneksi jatkoin kun sillä ja 10vp päästiin toiselle sijalle. Luokassa oli koiria 10 ja Ruutilla oli kolmosta nopeampi aika (samat virhepisteet). Etenemä oli jotain 3,7-3,9s eli ei mikään huimin.

Toinen rata: Nyt lähtö oli kiva, ois voinut tehdä vaikka lennosta. Menin hypyn kohdille kutsumaan ja kutsuin kävellessä. A:n kontakti oli vähän huono, muttei virhettä. Hyppy ja putkeen, puomille (jossa putkiansa). Puomin kontaktin edessä valssi, jarrutti hyvin. Muuri ja kepit, hyvin haki 90 asteen avokulman. Kaksi hyppyä ja valssilla putkeen. Tässä kuten aiemmassa hyppy-putki pyörityksessä kolautti rimaan muttei tippunut. Putkeen vähän suhahdusta ja hyppy putkeen, hetkeksi unohdin mihin sitten ja olisi pitänyt saada tiukemmalla kaarella seuraavalle hypylle. Vähän tuli isompi kaari ennen seuraavaa kahta hyppyä, moni koira varmaan juoksikin niin, mutta rima alas. Nyt huomasin sen ja lähettiin seuraten pois radalta. Kerrankin lopettaa opetukseen. Sitä voi taas harmitella ja jossitella, jos oisin saanut tiukasti putkesta niin ois voinu sujua helppo loppuosuus.

Periaatteessa Ruutin huolimattomuutta ja kun menee niin nuollen rimat. Ruutilla voi niin pienestä syyttää itseään. Rasmus varmaan nauraisi ihmisenä noille kohdille, että kyllä mä olisin mennyt vaikka silmät kiinni. ;D Noi molemmat rimat oli vielä suoralla. Pitää alkaa treeneissä vaatia lähdössä enemmän ja treenata tosi kaukaa mukaan ottamisia. Pitäis ehkä eri käskyllä tehdä kanssa lähtöjä missä hiippailee, paitsi harvemmin se treeneissä siltikään riman päälle hyppää. Tuntuu niin kauheelta lopettaa ekaan rimaan, mutta niin se pitäis.. Ja kisajännityksessä on niin vaikee muistaa lähteä radalta kun rima tulee alas!
Voisin jossain treeneissä pyytää päästä lähtöön koiraa ennen omaa vuoroa eli edeltävän vuorolla ja ottaa vain lähdön ja oletuksena kun ei pysy niin koira hihnaan ja pois radalta. Mutta toisaalta mitä väliä sillä on kuin tuhlata monia kisoja siihen, että tulee se yksi pirun virhe, joka melkein aina on rima.

Tulee pohdittua aina kisojen jälkeen, että mitä Ruuti oppi näistä tai oppiko mitään. Kisatilanne pitäis aina hyödyntää niin. Onneksi tuli nyt riman opetus. Kisojen loputtua käytiin tekemässä tokan radan loppu ja se sujui hyvin. Korjasin vain keinun, että odotti lupaa lähteä.

Vanhempi Jukka Pätysen ottama kuva

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...