Siirry pääsisältöön

HSKH epiksissä kaksi rataa

Käytiin ensin möllimaxien radalla, ideana oli tulla treenaamaan lähinnä hyppyjä ja lähtöä. Palkatakin olisi voinut, mutta Ruutille toimii vain lelu lähdössä niin jätin käyttämättä. Sen jälkeen mentiin vielä startti kisaavien radalle. Halusin kaksi erilaista rataa ja olivat lähekkäin toisiaan kuten virallisissa.

Mölliradalla esteet oli 50cm eli ihanan matalat. Hyvä aloittaa niillä! Lähdössä sain käskeä muutamaan otteeseen istumaan ja juuri kun annoin luvan, takapuoli ehti nousta. Ei sentään hiippaillut. Menin ekan ja tokan esteen puoleen väliin eli pitemmistä matkoista vasta unelmoidaan.. toki sinne pääsee mutta tulee lähemmäksi rimaa. 3 hypyn irtoaminen ja putkeen, putkesta kaaressa 3 hyppyä ja A:lle. A:lla koski n. 5cm yläreunasta, mutta otettiin uusiksi ja nyt paljon selkeämmin koski. Keskityin kai kontaktiin, että oliko hyvä ja unohdin seurata kolme edessäpäin olevaa hyppyä ja Ruu ehti jo mun viereen niin skipattiin ne ja mentiin suoraan putkeen. Siinä en ehtinyt persjättöä ja jouduin vähän poimimaan Ruutia oikealle puolelle. Puomilla odotin, että jalat tuli maahan, siitä vapautus. Tuli seuraavan hypyn ohi, jatkettiin välittämättä vikaan suoraan putkeen ja siitä eteen hyppy. Yhtään rimaa ei tippunut, ei tosin ollut vaikeita käännöksiäkään, mutta olen tyytyväinen lähdöstä ja korjasin A:n.

Kisaavien rata
Kisaavien rata oli aika vaikea! Kolmosluokan tasoa. Lähtö onnistui, ehkä viidesti käskytin istumaan ja jes totteli käsimerkkiä. Pysyi istumassa kun pidin käden ylhäällä ja sivuttain peruutin. Hyppy, sitten oli kahdella hypyllä välistäveto. Aika hipoen meni ja hirveän lujaa, mutta rimat pysyi. Keinulle ja valssasin eteen, vähän roistoili sieltä. Tyhmä minä en tajunnut korjata! Ennen rataa pysyi, pitää tehdä kuumentaen treenejä ja että pitää pysyä kontaktilla..
Pituus, hyppy ja kepeille (7), kepeille tultiin kovaa ja meni 2 väliin. Niiden korjaus. Sitten hyppy ja putkeen, saatoin liian vähän, rima tuli alas ja Ruu ei irronnut suoran putken (9) pimeään kulmaan. Korjasin niin, että tuli tippuneen riman hypyn (8) ja putkeen. Siitä hyppy, takaleikkaus ja muurille. Olisi ollut mua lähempi putken suu, mutta takaaleikkaus ei kääntänyt ja pinkoi sinne. :D Tyytyväinen oon, että rima (10) pysyi ennen putkea. A:lla hyvä kontakti, putkeen, rengas ja hypylle takaakierto (16). Täydellinen! Tässä putken suu houkutteli koiria. Lopun hypytkin oikein.

Lähtöriman pudotus on kyllä aina yhteydessä hiipimiseen, nyt rimat pysyi ja viime kisoissakin, kun Ruu pysyi lähdössä. Saatiin aika hyvä kisatreeni alle. Ruuti ei yhtään varonut rimoja, ehkä pidemmät estevälit just. Ja meni kyllä lujempaa kuin niissä kisoissa missä yhtään varoo. Hui nyt on paineita AST:n kisoihin, jospa radat sujuisi! Janne Karstunen on siellä harjoittelemassa, viimeksi oli vähän vaikeita ratoja.

Treenaa:
- lähtö
- Keinu radalla
- pituus, hyppy suoraan ja kepeille umpikulma (ei siis avo)

Tokoa on ollut vain kaukojen muodossa. Aamuruualla lähinnä s-i siirron hinkkausta. Välillä nappiosumat. Lenkillä eilen avustajan kanssa kaukoja niin että avustajan kädet takatassujen päällä. Hienot siirrot! Laitoin kepin vielä maahan eteen. Myös ilmankin ja niissä meinas liikahtaa vähän jalat mutta puhutaan senteistä. Tein ne normaalilla 15m matkalta.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...