Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.2.2015

Gavan tokotreenisuunnitelmaa

Pitkällä automatkalla oli aikaa listata treenisuunnitelmaa Gavalle..

Gavan treenisuunnitelma (toko):

Gavan kanssa tuntuu, että treenit on jämähtäneet samojen asioiden toistoon, joissa tuntuu, että edistyminen on tuskallisen hidasta. Olen ollut, myös laiskempi itsenäisesti treenaamaan välillä on treenattu vaan kaveriseurassa. Treenit on välillä jäänyt, myös suunnittelematta. 

Nykyistä/tulevaa alokasluokkaa ajatellen keskeneräistä on:

Paikalla makuu 2min/1min on tehty ulkotreeninä vain lyhyitä pätkiä. Tosin Gava on maannut "käy siihen" käskyllä agitreeneissä kentän laidalla pidempiä aikoja, ihan lennosta sinne jättäen.

Luoksepäästävyys ei tule uusilla säännöillä eikä se hylkäydy vaikka koira tulisi vastaan (Ruuti sai treeneistä huolimatta vastaan tullen 9).

Seuraaminen ajettu sisään oikeaa asennetta ja virettä. Tehty vasta lyhyitä pätkiä, joissa kontakti pysyy 95% varmuudella. Vasempaan käännöksessä käyttää takapäätään ja tehty, myös paikallaan käännöksiä. Juoksua kerran eikä ongelmaa. Täytyy muistaa tehdä eri pituisia pätkiä, vire kestänyt niin hyvin nykyisen pituiset pätkät, joten ohjaajan uskaltamisesta enään kiinni seurauksen pidentäminen. Liikkuria, myös mukaan! Hidaskävely tulee uudessa alossa, sitäkin treenata.

Liikkeestä maahanmeno on vaiheessa. Siinä pitäisi saada ajettua oikeaa asennetta, super hyvä namipalkka tai jotain vauhdikasta aina sitä ennen. Tämä taas tuli Ruutille "ihan ilmaiseksi". Loppuosuus täysin treenaamatta.

Luoksetulossa Gava tulee eteen. Eteentulot ei suju vielä ilman apua pidemmältä etäisyydeltä. Myös vauhtiluoksetuloja tehtävä eikä aina eteentuloa. Eteentulomatkan pidentäminen, myös omasta "rohkeudesta" kiinni. Eteentulossa täytyy, myös erikseen opettaa sivulletulo ilman apuja (helposti korjaa asentoa edessä).

Liikkeestä seisominen sujuu käsimerkillä. Onnistuin opettamaan näin sen sujumaan vain sivulla ollessa. Nyt treenataan sitä, että osaa tehdä sen, missä kohtaa sijaitessa vain. Samalla saadaan stopin ymmärtäminen estehyppyyn. Hieman on tehty seisomista ja kävelen ympäriinsä sekä kierrän Gavan (kaikissa asennoissa). Tämä koiran kierto tulee uudessa alossa ja niin saa tehdä nykyisilläkin säännöillä.

Estehyppyä on harjoiteltu kolmeen kertaan. Targetin kanssa ja lelun/namin heittämällä. Myös perusasennosta ja viritellen. Vaatii stopin opettamisen ja sivulle kävelyn. Tehtiin, myös uuden alon kutsuhyppynä eli silloin koira odottaa istuen ja kutsutaan hypyn toiselta puolelta sivulle.

Kisanomaista suorittamista ajatellen takana on yhdet helpot treenit, joissa palkka tuli kehän ulkopuolelta. Näitä lisää ja miettiä oisko palkka vasta joskun liikkeen jälkeen tai tulisko se aina hallitusti toiselta henkilöltä. Ettei tule niin selkeä ajatus, että palkka on tietyssä kohtaa maassa ja sinne voi vaikka karata. Gava vastaa, myös hyvin kehuihin niin niitä on tullut vahingossakin käytettyä ja sitten kaiveltu palkka. Enemmän voisi tehdä, myös kehän kehumistapaa: käsien kohotus + "taitava" ja sen jälkeen vasta palkka. Tai yksi uusi toisto ja sitten palkka.

Muita liikkeitä/asioita

Ruutua on tehty kosketusalustalla enemmän läheltä ja avustajan viedessä lelun kauempaa. Kosketualustan kanssa vois testata avustajan heittämää lelua, jos ei tule taas mörköilyjä. Tai Gava odottaa kauempana ja itse tulen vastaan palkkaamaan. Näillä toistomäärillä ehkä ei ole varmuutta paikan hakemisen suhteen, mutta kun takana on pidemmältä matkalta toistoja niin niitä, missä ekoilla toistoilla alusta ja sitten ilman, heti palkaten.

Noudossa ollut vähän taukoa, kun huonoja kelejä tehdä vauhtinoutoa. Harjoiteltu vain pitoa. Tässä uutta haastetta sorvatusta kapulasta. Uutta aloa varten 5s pito edessä istuen.

Luoksetulon stoppia on tehty satunnaisesti. Muutamat hienot stopit, mutta edelleen samat avut käytössä kuin ennen. Joskus avustajaa ja pitäisi saada häivytettyä jossain vaiheessa pelkkään suulliseen käskyyn. Maahanmenoa tehty vähemmän. Näitä puun kierrosta, putken kautta tai paikaltaan kutsuen. Tarkkana on oltava, että tulee riittävää vauhtia saadakseen stopata.

Liikkeestä istumista ei olla tehty kertaakaan, sitäkin vois opettaa.

Tunnaria tehty oman piilotuksen tasolla. Syksyllä kerran oli omat kapulat rasiassa häiriönä, mutta turhan aikaisin. Ruuti osasi tunnarin jo Gavan nykyisessä iässä. :0 Tämän vois laittaa ohjelmanumeroksi pihalla..

Kaukoja on treenattu satunnaisesti. Näitä vasta houkuttelulla, mutta haluaisin edetä siihen, että käytössä on matala alusta tai itse vaan sen verran lähellä, että suorittaa teknisesti oikein. Käskytkin mietinnässä.

Merkkiä on tehty muutamat kerrat. Ehkä senkin tekemisessä liukkaus häirinnyt. Lelua laittamalla taakse ja sitten näyttönä. Kosketusalustaa takana ei olla koitettu.. Tätäkin pitäisi treenata siihen malliin, että kapulat voi olla takana. Uusia liikkeitä varten korkeamman merkin kierto.

Tasapainotyynyllä, laatikolla ja vadilla tehty etutassuja, molempia ja takajaloilla. Sekä pyörimistä. Pyörimistä ei olla hyö

Muuta uutta opetettavaa:
- Peruuttamista pitäisi opettaa.
- Oikealle puolelle sivulletulo ja seuruu. Jos vaan jaksaisi niin esim joku muu koiratanssi positio.
- Rally-kylttejä voisi tehdä yksittäisinä (eteentulo sivulta, pyörimiset, saksalainen).
- temppuja, kuten pyöriminen ja jalkojen pujottelu

Näistä aiemmista hyviä sisätreenejä/ruuan kanssa:
- paikallaan käännökset, hidaskävely
- paikka makuu/istu kera Ruutin
- tunnarin piilotus ja maasta nosto
- eteentulo ja siitä sivulle
- liikkeestä seiso kestoa
- kapulan pito
- liikkeestä istu opetus
- kaukojen tekniikkaa
- merkki kosketusalustalla
- kosketusalustan päällä seisominen mun liikkuessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!