Siirry pääsisältöön

Täydellinen rallykisa ja RTK2

Matkattiin Emmin kanssa Lempäälään rally-tokokisoihin lauantaina. Tuomarina Piia Heikkinen, joka oli mukavan kannustava, kehotti innostamaan koiria kehässä eikä alossakaan viilannut jokaista kyltin suorituskohtaa.

Tehtiin pientä treeniä Rasmuksen ja Ruutin kanssa hallissa ennen rataantutustumista. Gava jäi porukoille juoksujen takia. Seisoskellessa (katsoin rataa) Rasmus taas kävi aina tassulla läppäsemässä, että mitä sitten tehdään? Ruuti oli elänyt koko viikon lähes riisillä ja ajoitin nytkin riisiruuan vasta kisan jälkeen. Onneksi vararavintoa löytyy vyötäröltä ;) kisapaikalla oli virkeä ja annoin mini juustopaloja.

Onneksi käytiin viikolla Tainan kanssa monta samaa kylttiä läpi Rasmuksen kanssa (olis tehnyt hyvää Ruutillekin). Rata oli siitä kiva, että Ruutin kanssa vaikeat hyppy, peruuttelut & eteentulot sekä sivulta seisomaan nousua ei ollut! Taas oli tiukka aikataulu, 2 koiraa Rasmuksen jälkeen ennen Ruutin vuoroa. 

Rasmus oli kuudentena. Virittelyaika tuntui suht pitkältä. Eteentulot oli tänään taas vähän huonompia kuin viimeksi treeneissä. Paristi korjasi asentoa, mitä ei saa kehässä tehdä. Sain muistuttaa, myös että istuu ja odottaa tassuja liikuttamatta, vaikka otan kunnon askeleen oikealle samalla kääntyen.

Rasmuksen rata, video:
Itse rataan. Remmi kainalon ali lähdössä. Näytin eteentulot käsimerkeillä miten ne saakin. Välillä kehuin ja toistin välillä seuraa - käskyä. Spiraalissa katsoin, ettei pääse painamaan tai olemaan edessä missään kohtaa. Jätin seurauskättä lähemmäs käännöksessä ja muistutin seurauskohtaa. Pyörähdyksessä käsimerkki tarpeeksi edessä ja sujui hyvin sekä oikeaan aikaan. Voittajaluokan koirista usea meni ratkesi houkutuksen muovipussiin. Rasmus ei (eikä Ruuti). Rasmus piti hyvin kontaktia ja seurasi nätisti eikä kontaktirakoillut kuin viime kisassa. En radan jälkeen ollut varma tuliko virheitä, mutta hyvin sujui!

Rampelle namit ja otin Ruutin Emmiltä ja remmin vaihto (lyhyempi 120cm hihna). Vaikkei sitä avossa käytetä kuin kehään tullessa ja lähtiessä. Ruuti ehti huomata toisen kisaajan loppupalkan nakit maassa.


Ruutin rata, video:
Ruutia yritin vähän nostattaa ennen kehäänmenoa. Yritti nuuskia maata lähtöpaikkaan kävellessä. Lähti seuraamaan ihan nätisti ja eka kyltti sujui. Seuraavassa kävi nuuskimassa kylttiä (istu, oikeaan käännös + askel, sivulle istu), perusasento kohti kylttiä -1p nuuskimesta ja -3p epätarkasti suoritettu tehtävä. Spiraalivasempaan taas vaikea Ruutin kanssa, joka kävelee vähän liian edessä. Koitin kävellä ja käskyttää niin, että pääsin kävelemään normaalisti, vaikka välillä haittasi mun liikkumista. Pyörähdys hyvä. Maahanmeno sivulta reipas ja kiertäminen ok. Ennen houkutusta jäi seurauksessa vähän jälkeen. Mentiin houkutus reippaaseen tahtiin kannustaen, ei langennut. Taas istu, täyskäännös oikeaan, istu kylttiä ennen meinas nuuskia maata -1p. Itse mokasin hitaasta normaaliin käyntiin vaihtamisen ja tajusin sen kyltin jälkeen -1p ohjaajavihe. Seuraava istu, täyskäännös vasen onnistui eikä nuuskinut. Hidas lahna 360 käännöksessä oikeaan :D

Ruuti otti taas kahdella kyltillä virheet ja mä yhdellä. Yhdellä kyltillä tuli ääni. Viimeksi oli kyllä eri koira kehässä vireeltään.


Tulokset tuli 
- Rasmus 100/100p, 1.sija! Voitti puolella sekuntilla toisen samoin pistein olleen. Vielä yksi hyväksytty niin sitten tulee Rampelle koulari. Palkinnoksi koiranpeti ja lahjakortti Tamskin kisaan. 
- Ruutille 94/100p, titteli RTK2! Hopea koulutustunnus pantaan. Ruutin tavoitteena olis saada evl1 ja sitten harjoitellaan oikean puolen seuruuta. 

Rasmuksen seuraava kisa 22.3 Vantaalla.


 

Rukan matkaajat (Ruuti takana häkissään). Uninen hörökorva Gava. :)

 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...