Siirry pääsisältöön

Vähän hallitreeniä

Löysin Ruutista vanhoja HSKH:n kisojen tokokuvia viime syksyltä. Laitan niitä tähän oheen. Copyrightilliset kuvat Tuuli Koivumäki ja ilman merkintää  Isabella Fagerström. Toinen näistä kokeista oli evl0 ja toinenkaan ei tainnut sitä huimempi.

Omien koulutusten (olin myynyt omat treenit, sillä aikaa ehti kuurata vanhan kämpän) jälkeen ehdin treenaamaan Agimestalle tekonurmihalliin vielä Ruutin ja Gavan kanssa. Hain tokohypyn 2 lautaa rekvisiitaksi. Molemmat koirat saivat treenata vuorotellen. Molemmat tuli kaahottaen sisälle, siitä käskin käy siihen- makaamaan. Toisella puolella oli koiria ja lähellä häkissäkin. Siitä hetkeksi piiloonkin hakemaan hyppyä ja hienosti pysyivät. Samoin pois viedessä. Treenatessa toinen aina makasi "käy siihen" - makuussa. Ruuti pysyi hyvin (ei ollut ruutua tai muuta super hauskaa, jonka aikaan tekee tiukkaa). Gavalle yksi tai kaksi muistutusta, kun nousi Ruutin hypätessä 2-5m päässä.



Ruuti on näköjään innovoinut paikkamakuuta (ei ole opetettu päätä maahan)

Gavalle: 
- tokohyppyä: tällä kertaa ei ollut mitään ihmeellistä. Sama hyppy tais olla kuin ekalla kertaa (jolloin yritti mielummin kiertää sen). Tehtiin ensin kutsuna eli Gava istui ja menin toiselle puolelle vastaan. Siitä heitin namin. Kerran uuden alon malliin eteentulolla. Kerran sain muistuttaa pysymisestä, kun kävelen toiselle puolen. Oli, myös opettelemista että virittely kuiskaten ei tarkoita että saa hypätä. Vasta kunnon käskyllä. Otin tähän avuksi, että pidin kättä kaulalla. Virittelyitä pitäisi muistaa tehdä! Sitten tehtiin, että Gava sivulla. Kun katsoi hyppyä käskin hyppäämään. Ja heitin namin pomppimaan.

Myös seisomaan pysähdystä, meinasi mennä maahan, mutta ehdin pysäyttää melkein kumarrusasentoon. Muutamaan kertaan pikku liikkeestä otettuna aika hyvin seisoi. Tuota eri positiota pitää harjoitella, että voisi etänä pysäyttää seisomaan. Naksutin voisi olla, myös hyvä apu. Lopuksi hyppy, josta lensi lelu.

Blääh! Tuonko yli pitäis päästä!

- tauko

- seurausta: pidettiin lelu alkuun taskussa. Niin meinasi taas olla vähän liian takana. Kannustin vähän ja kun tuli hyvään kohtaan "jes" ja palkan kaivaminen taskusta. Tein myös pientä hetsausta kuiskimalla ja vähän "tönimällä". Sitten seuraan seuruu tai perusasennosta. Jokunen sivulletulo myös palkattuna. Huomasin, että mun käden asentokin vaikuttaa jonkun verran miten tulee sivulle.

- luoksetulo: tehtiin pisin matka minkä pystyi. Ehkä 15-20m. Hienosti istui ja odotti. Vauhtina jalkojen välistä palkka. Näytti tulevan suoraan.

Ruutin kanssa:

Hyppy, rallyn malliin: Ekalla kertaa tein väärin eli kävelin vain vieressä. Ruuti ehti kääntyä 90astetta vastaan eli -10p, tvä. Sitten kun vapautin noin 1-2m ennen hyppyä. Pari juoksuaskelta ja sivulle, näin tulee hallitusti. Ruutin, kun pitää hirveellä vauhdilla ponkaista hypylle!

Seuraus: alussa tehtiin nami maahan ja luvalla otto. Näin lähtee hiljaa, mutta meinaa etsiä lisää nameja. Ehkä pitäis olla remmissä. Välillä katsekontakti karkasi ja huomautin. Liikkeelle lähdöt on Ruutilla huonompi, useammin karkaa kontakti, jonka kyllä korjaa. Sitä kun niin usein saanut tehdä ilman, että oon tajunnut.

- tauko

- kaukoja: n. 10m matkalta. Palkkasin ekan, kun olin kävellyt 2m luota. Sitten keksi, että virittelystä "kauko" saa mennä maahan, kun oikea käsky on "maahan". Useamman toiston jälkeen kuunteli. Eka seiso- istu. Takajalat vähän liikkui. Hyvästä seiso-maahan palkkasin.



Ruuti oli enemmän ihmeissään asunnon vaihdoksesta, yksi yö oltu uudessa asunnossa. Muuton koirat oli porukoilla. Ehkä auttoi, kun tänään käytiin siivoomassa vanha asunto (kiitos Gava, kun kävit luututulta lattialta käymässä partsilla ja takaisin likaisten tassun jälkien kanssa lattian poikki ;). Ruuti näki sen ihan tyhjällään. Gava on auttanut pahvien silppuamisessa. Osasivat jo kääntyä tieltä oikealle uuden kodin ovelle. Takaapihaa eivät ole vielä korkanneet, kun ei ole aitoja. Eilen illalla väsytin ne muuttopäivän jälkeen poikkeuksellisesti narupalloa heittelemällä nurtsilla + vapaana juostessa. Tästä läheltä pääsee hiljaiseen aikaan pitkänkin matkaa kytkemättä. Ruuti välillä vähän pyrähtää Gavaa jahtaamaan, ehkä ne joskus voi jopa leikkiä.

Namihajut tsekattua ehtii ruutuunkin

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...