Siirry pääsisältöön

Koiran vaatepostaus: haalaria ja takkia

Tämä jäänyt julkaisematta, aloitin jo pari kk sitten.. 

Aihe hieman levisi koiran vaatetuspostaukseksi yhdestä haalarista. Joskus on ollut mielessä laittaa, myös muihin varusteisiin liittyen tai ainakin top-lista (koska kaikenlaista on kertynyt). 

Vaatteita koirilla on ollut huonolla kelillä. Vesisateella Ruutin turkki imee ison kasan hiekkaa (pientä kreppikiharaa). Ruuti on vain "kuivaamisen" helppouden takia käyttänyt välillä haalaria, Rasmus ei ole tarvinnut. Rasmuksen turkki on taas tosi helppo kerran pyyhkäisee tassun pyyhkeellä ja se on kuiva, takki selässä pitää suurimman osan koirasta kuivana. Kovalla pakkasella taas kiva saada itselle mielenrauha pukemalla takin (tosin ne tassutkin helposti palelee). Myös ennen treenejä ja jälkeen. Molemmat koirat viihtyy takit päällä ja Rasmus melkein haluaakin sen ainakin vesisateella. Jos inhoisi takki päällä kulkemista, jättäisin sen varmaan pois. Gava taas lyhytkarvaisena vaatii enemmän takkia jo kylmien kelien takia. 

HAALARI
Meidän vanha haalari (Cosipet Trouser Suit) oli hukkunut lainaajalta. Se oli täydellinen kirppislöytö aikanaan ja aikansa nähnytkin. 

Hööksin sivuilta huomasin edullisen 25e hintaisen haalarin Showmaster merkkiä. Vuoreton ja pitää sadetta (teipatut saumat). Kangas ei veny ja vähän "matta" pintainen, ei liukas ulkopuolelta. Lahkeen suut kuminauhoilla. 55cm (80cm rinnan ympärys) oli liian nafti varsinkin edestä.
Seuraava koko 60cm selänpituus vähän menee yli hännän, mutta vähän leveyssuunnassa isompana parempi (rinnan ympärys 94cm). Takajaloista täyspitkinä ehti parin metrin matkalta kadottaa lahkeen eli niitä pitää kääriä ja laittaa kintereen päälle. Ja Ruutin painohan on n. 17-18kg. Haalari sopisi vielä paremmin vähän sirommalle. Palautin haalarin, ei ollut joustavaa ja ei ollut niin hyvin istuva XXL parempi, mutta selkä liian pitkä.

Showmaster haalari koko 55/XL, edestä liian kireä liikkua
Showmaster haalari koko 60/XXL paremmin tilaa

 
Istuu edestä vähän huonosti

Sovitettavana oli Hurtta Slush Combat- haalari, väri kataja, kokoluokka maksoi 79,90e, huh. Rukka tuohon verrattuna "halpa". Kokeiltiin alkuun 55cm ja sitten 50cm. 55cm oli takalahkeet liian pitkät, mutta haalarin sai kiinni. Kuitenkin se istui huonosti takaa. Koko 50cm oli taas edestä ihan ok, mutta takaa en saanut vetoketjua kiinni aluksi, sitten onnistuin. Ja kiristi paljon reisiä, onko Ruutilla niin bodatut reidet ;)
Kumpikaan ei käynyt niin hyvin, että harkitsisin koskaan ostamista (halvalla käytettynä). Tai sitten 50cm haalaria pitäisi leikellä. Niskassa oli neppari, jonka sai kiinni etutassut laitettua, muuten lahkeiden kiristykset vain kuminauhalla, lisäkiristys mahdollisuutena oli neppareita lahkeen suissa.

Hurtta Slush Combat koko 55cm (pitkät takajalkojen lahkeet) + edestä ahdas
Hurtta Slush Combat koko 50cm (kiristää takajalkoja)


Takin ja haalarin välimuoto

Näppärin "haalari" on meillä toppapuku kangasta oleva takki + housut yhdistelmä, Top Caniksen Warmhow. Harmi, ettei sitä ole sadekankaasta. Siinä on kaksi nepparia ja kuminauhat takin alta kiinnitettynä housuihin.



Neppari kiinnitykset housuihin ja takki edestä sopivan väljä:

Uusin hankinta on käytettynä ostettu Hurtta Outdoors Frost koivunvärinen takki (aika lime) kokoa 55cm. Tämä on selänpituudesta juuri sopiva, kävellessä kuuluu kahinaa edestä eli vähän rajalta onko liian ahdas liikkua edestä.. Saa nähdä olisko Gavalle myöhemmin parempi. Kaulassa ja vatsassa säätö. Vetoketju aukeaa molempiin suuntiin. Etujalkojen päällä on neppari helpottamaan pukemista. Kurakelillä suojaa parhaiten vatsan.

Gava testasi tätä, myös mutta ongelmana oli isot lahkeen suut ja nopeesti liikkeelle lähtiessä sai tassun vedettyä lahkeesta sisään. Ja se oli reilusti takapuolen yli, mikä ei tosin haittaisi ja tilaa liikkua.



MUITA TAKKEJA

Muina asusteina meiltä löytyy useampaa takkia, samoin kuin omistajaltakin. ;) Ja Gava varsinkin tarvitsee, kun turkki niin ohut paikoittain ja alkaa se tutistakin ulkona ilman takkia.

Pitkään sinnittelin ilman Pomppaa, nettikirppikseltä löysin sitten hyvään hintaan Gavalle (Ostin jo viime syksynä Rasmukselle siksi aikaa, että seuraava käyttäjä löytyy) keltainen 45cm ja Ruutilla on kahisevaa mallia viininpunainen. Karvavuori. Rasmusta varten oli jalkalenkit, mutta kovassa vauhdissa Gavakin saa paikan paikoiltaan takin ilman jalkalenkkejä.

Gavan käännettävä fleecemantteli, itsetehty. Syksykeleillä suositumpi.

Hurtta Pro fleecepusakka 50cm (edessä lahkeet). 
Käytettynä ostettu. Veden ja tuulenpitävä kalvo. 
Tätä kavensin edestä vaakasuunnassa. Jäänyt Pompan varjoon.

Back on Track verkkomalli kevyellä pakkasella ja sisällä. 
En ole niin varsinaista "terveydellistä" eroa huomannut. Osteopaatti myöhemmin sääti kaulan alta kuminauhan tiukalle, että se olisi lapojen päällä eikä noin alhaalla. Verkkomalli on uudempi ja vähän paremmin saa istumaan.

Gavalla ylläoleva verkko BOT yksisolmu vatsaremmissä niin sopiva ;)

Topattu Back on Track. Yli 4v vanha (kuva -10). 

Rasmuksella paksutoppa takki, "hevosloimityylinen", ei manttelimallinen. Myyty pois. 

Itse (Ilkimys) tehty takki. Voi mitoittaa ihan koiran mukaan. 
Yleensä päällä sadekangas ja sisällä fleece. Ei haittaa liikkeitä.

Kurakeleille ja hyvin näkyvä myös, itsetehty. 

Tämä heijastinliivi (itsetehty) vetelee jo kuudetta vuotta. Parista kohtaa kaitanauhaa pitäisi korjata.
Tähän tein vielä manttelimaisesti kunnon vatsakappaleen, kiva kurakeleillä (materiaali einstex).


Rasmus- heijastintekstillä, itsetehty. Ei haittaa menoa meidän pojilla. 


Mitä vaatteita teiltä löytyy?

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...