Siirry pääsisältöön

Luksustreeniä sisällä, Gava 11kk!

Lauantai on aina luksusta, kun pääsee lämpimään treenaamaan (Agimestassa vielä lämpimämpi ja siellä välillä hupparissa kouluttaessakin kuuma!). Tänään ehdittiin treenata Juvanmalmilla Sporttikoirahallilla agipainoitteisesti ja Agimestassa jäi kouluttamisen jälkeen treenata vielä omatkin.

Sporttiksella oli molemmat Ruuti ja Gava sisällä. Ruutilla on pöytä missä odottaa, vähän siellä inisi välillä, muttei onneksi hauku.

Gavan kanssa

Hyppytekniikkaa: Aloitettiin perussarjalla 6 jalkaa. Muutamat toistot. Ekassa lähetin noin 2 jalkaa ekasta hypystä, liian vähän. Seuraavat 4, joka sopiva. Teki kaikki oikein. Sitten etäisyyden arviointia. 3 hyppyä ja vikaan oli 8-10 jalkaa, korkeudet oli alinta 10cm. Hyvin sujui. Luulin kuvaavani kaiken, mutta puhelimen muisti oli loppu, kun vanhoja videoita oli poistamatta. Omaan silmään teki siis oikein.

Pussi: alkuun pelkkä pussi, hyvin muisti. Sitten hypyn kautta vähän kaarevalla linjalla pussiin. Hyvin sekin. Hyvin muisti esteen, vaikka yksi harjoittelukerta pussia takana.

Ruutin kanssa
Tehtiin puomi (nopea), palkka, hyppy takaa, A ja pussiin. Sitten matala maxihyppy, kepit, putkeen, hyppy ja A. Hyvin sujui. Pieni hyppyjen himmaus, muttei niin paha kuin joskus. Oli varmaan kierroksia sitä lieventämässä. Ei häseltänytkään ja teki nollana.

Gavan kanssa
puomia: Alkuun testasin, että lelu jäi 3m alastulosta. Sivusta 2on-2off pari nakkipalkkaa ja vapautus lelulle. Vähän nihkeästi meni lelulle. Leikki kyllä sillä, kun tulin ottamaan lelun. Testattiin namia lelun päällä (että näkyisi hyvin) sillekin vähän nihkeästi irtosi vapautuksesta ja ihan nakin palaa maassa (isompi pala).
Tehtiin kolmesti, myös koko puomi. Ekan tulin jäljessä ja meni ravilla. Muisti 2on-2offin. Sitten kaksi seuraavaa hidasta laukkaa ja juoksin taas jäljessä. Vikassa tulin tosi jäljessä, mutta silti muisti pysähtyä. Enemmän kuitenkin pelkkää alastuloa ja kentällä alastulo pöydältä sitten, että saa vauhdikkaita. Sivusta mennen tekee kyllä nopean 2o2o:n.


Agimestassa Gava aloitti (odotti hallissa häkissä).

Leikittiin. Uudet lelut oli tänään treeneissä. Gava leikki tosi hyvin niillä ja hyvällä otteella. :) Sitten makuutin hetken yksinään ja palkkailin. Pari seurauspätkää helppoja. Kysyin toista treenaajaa paikkikseen.

Paikalla makuu: Tehtiin dogoargentiinon kanssa, välimatka ehkä 4-5m. Liikkuroin. Gava meni viereisen käskystä maahan, juuri ennen mun käskyä. En jaksanut puuttua. Täytyykin tehdä tällaisia yksitellen.. Ihan ilman mitään apuja, myös menee reippaasti! Sanoin jätössä paikka, unohdin sanoa pelkän maahan (pk:ta ajatellen). Palkkailin suht usein. Vähän oli varmaan levoton tai epävarma, joka näkyi vaan että meni lonkalle ja vaihtoi usein lonkkaa. Muissa treeneissä ei ole yleensä mennyt edes lonkalle. Kävin korjaamassa sen aina. Lopussa otin vielä uudestaan niin ettei ehdi vaihtaa lonkalle ja useammin palkkaa. Palkoilla reilu 1min makuuta.

Merkin kiertoa, josta luoksetulon stoppia. Ekan testasin suullisella käskyllä, johon näköjään lisäsin sitten yläkropan apuakin (videolta huomasin). Paras stoppi, tosin vähän lenkityksestä hämäysheitosta. nyt ei tullut heitettyä lelua, täytyi olla kevyt pallo, minkä heittää. Tonne pohjalle ihan siistejä, vaikka treenatessa mietin oliko ne hyviä. Ruuti tosin tekee välillä lukkojarrutuksenakin. Pehmeemmällä alustalla noita lisää.

Tehtiin vielä liikkeestä seisomisia, myös lelupalkalla. Tehtiin yksi päivä noita kotipihallakin ruuan kanssa. Nyt alkaa toimia missä kohtaa tahansa liikkuessa ja pelkästä käskystä. :)

Seurausta: Vähän leikkiä ja hetsausta. Yksi palkka katsekontaktista. Seurauspätkä yksi perusasento, täyskäännös oikeaan, juoksua ja juoksusta palkka. Leikkiä ja lennosta seuraamaan. Vasenkäännös ja sen jälkeen hetken päästä palkka. Hyvällä vireellä teki. :) Eikä enään pompikaan, kuin jonkin aikaa sitten. Nyt just hyvä paikkakin.

Luoksetulo: tai eteentuloina tehtiin. Alkuun 10m matkalta, vähän pyysin lähemmäs eteen. Lelu palkka. Sitten kaksi muuta, joista vika oli jo kisamatkaa. Suoraan eteen. Mutta edelleen kaipaisin vähän lähemmäs, vaikka oli sallitulla etäisyydellä.

Ruutin kanssa:

Luoksetulo: jätettiin pallo maahan. Kun kutsuin, Ruuti meinas napata lelun ja tuoda sen. :D Käskin irroittaa ja tuli sitten ilman. Vähän meinas ennakoida pysähdystä. Tehtiin maahanmeno, myös. Kutsuin luokse, jalkojen välistä vapautus pallolle. Toisessa tein stopin vasta 5m musta ja suoraan vapautus lelulle, hieno lukkojarrutus! Vauhtikin oli kova, ei himmaillut juoksiessaan.

Zetan seisomista: ei meinaa ongelma ratketa. Taas useammat toistot istui. Sitten tuli mieleen, että kun tekee huonommin niin katson enemmän mihin asentoon jää. Ja useimmiten, kun luotan ollaan tehty, että istumisessa katson ja seisomisessa en katso ollenkaan. Kun testasin näin niin parempi onnistumisprosentti. Kerran jäi, myös kyykkimään eli tajusi kun oli laittamassa jo takamusta maahan. Pitäisköhän tehdä ihan vaan namilla pysäytyksiä seisomaan, jotenkin jäänyt jumiin tähän ongelmaan..

Seurausta: lelu jätettiin maahan. Suht hiljaa meni ja kivasti teki. Seuruutin kohti lelua ja ohikin. Ohitettua vapautus juoksusta takana olevalle lelulle. Unohdin sivuaskeleet ja hitaankävelyn.

Kotona yhdellä ruualla tasapainotyynyä viikon toinen kerta. Nyt Gava teki paremmin elefanttia oikeaan. Naksuttelin liikettä. Paristi siitä oikealle sivulle seisomaan.
- - -

Gava täytti, myös 3 päivää sitten 11 kuukautta. Täytyy painoa käydä jossain vaiheessa vaikka eläinlääkärillä punnitsemassa tai omalla vaakalla. Paremmin se saisi syödä ainakin, mutta kun jättää itse aina jonkin rajan jälkeen syömättä "nyt oon täynnä", vaikka pohja jo pilkistäisi.
- painoksi punnittu 13,3kg

Video, muutamia kohtia Gavan treenistä hyppytekniikka, kierrosta stoppi ja seuraus):


Treenaa:
- Ruuti luoksetulo, välillä läpi. Stopin kohdan vaihtelu.
- Ruuti liikkeestä seiso, vaikka namilla pysäytys

- Gava seuraus, vaihtelevilta etäisyyksiltä palkka, hidaskävely, eri alustat (märällä ei pystyis)
- Gava stoppia on treenattu nyt paljon, ehkä välillä pehmeässä metsässä. Mutta käytetään suurin energia siitä nyt johonkin muuhun ettei samaa puurreta vaan. 
- Gava maahanmenot unohtuu, suht kuivissa paikoissa. 
- Gava paikkamakuuta, tarkkana lonkkien kanssa
- Gava kapulan eteentuonti, ettei liikuta
- Gava luoksetuloa läpijuoksuna myös! Pitkä matka. Ja häirittynä istumassa odottamista. 
- Gava häiritty katsekontakti
- Gava tunnarin piilotus, ehkä omat rasiassa tai kasassa kaukana? 
- Gava on tehnyt vähän kaukojakin kotitreeninä. Lähinnä i-s-i vaihtoa ja m-s-m. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...