Siirry pääsisältöön

Kahdet tokotreenit

Tokoiltiin ke Shantin ja aussietyttöjen kanssa Leppävaarassa. 

Paikalla makuu: Ruuti oli Wiccan seurana ja liikkuroin myös. 

Gavan kanssa:
- seuraus: häiriökäskyjä joihin ei reagoinut

- kaukot: nämä meni tosi huonosti. Tai sivulta maahanmenoon saatiin eka tosi huonoja toistoja, mitä en kelpuuttanut. Palkkasin hyvät lelulla. Lopussa alkoi sujua. Shanti liikkuroi ja näytti kädellä merkin asentojen vaihtoon hieman etuviistossa. Ekassa Gava katsoi sitäkin. Eka istumaan nousu hyvä ja palkkasin. Sitten uusiksi ja myös maahan käsky. Nyt Gava jäi seisomaan, kun viime kerrat tehty istu-seiso vaihtoja. Pari lisäkäskyä niin meni maahan. Sitten uusiksi ja sujui. Täytyy saada uudet seisovaihdot varmemmiksi, ettei ne sekoita kaukojen tekoa. Gava ottaa varmaan myös häiriötä liikkurista, kun yksin tehdessä menee hyvin mutta vaikkei näytä häiritsevän niin sujuu kyllä liikkurin kanssa huonommin. Poikkeuksena kisamainen, missä oli hieno. 

- liikkeestä seiso: virittely käsimerkki vielä vähän liikkuessa (+ otetaan top) ja sivulle. Hyvin pysähtyi käännyin ja palkkasin. 

- liikkeestä istu: tässäkin virittelin istumaan ja istui sivulle sillä käskyllä. Hyvin myös seurauksesta istui. Ainakin erotteli hyvin. 

- merkin kierto hetsattuna ja aloin hihkua palkasta juuri ennen tötsää. Sekä sivulta lähetettynä, että niin, että olin lähempänä merkkiä. 

- hyppynouto: päätin kokeilla tätä. Tehtiin ohjatulla niin, että jätin hypyn taakse suoraan kulmaan, sitten vaikeutin sitä. Kapulan jätin eteen maahan. Gava tajusi heti tulla vaikeatkin kulmat hypyn yli. Kerran liikkeenä suoralla heitolla. Tosi hyvin! 

Kokeita voisi kohta miettiä, jos erottelu lähtisi sujumaan ja saadaan kaukot kasaan. Ruutu ja merkin kierto myös ihan ok sujunut. 


Ruutin kanssa

- merkin kierto (kierto-ohjattu): hyppy oli häiriönä. Eka ei taas katsonut riittävän pitkälle, että olis lähtenyt merkin kiertoon. Jäi hypyn luo pyörimään. 
Erikseen kapulan tuomista hypyn yli ja kerran liikkeenäkin, joka sujui. Ainut ongelma on vain että ekalla toistolla ei aina lähde kiertoon. Eli vasta, kun kiertoihin lähtee paremmin. 

- eteenmeno (ruutu): vein Ruutin nähden läpinäkyvän alustan (kansi). Ja tein ympyrän maahan sitä ennen. Hyvin juoksi alustalle ja palkka. Sitten niiin, että heitin palkan. Laitoin myös luoksetulomerkit sivuun, mutta juoksi hyvin eteen. Nää on alkanut nyt jo paremmin sujumaan. Ehkä vois jonkun kokeenkin jossain vaiheessa ottaa. :D 

Treenaa Gava:
- luoksetulo: eteen ja sivulle 
- kaukot



Pe tokoa Pukinmäessä Tainan ja bc Mozartin kanssa

Paikalla istu ja makuu, Gava: istuminen ok. Menin kauas ja palkkasin 30sek jälkeen. Paikkamakuussa sekoitti taas maahanmenon tekniikkaa. En muistanut kerrata niitä aiemmin. Makasi hyvin ja tehtiin lyhyempi makuu. Maahan käskemiseen Taina kävi edessä, piti nopeasti G:n vilkaista. 

Gavan kanssa:
- tunnari: ekassa lehtien alle piilotus ja omat oli aika kasassa metrin sivussa. Hyvin etsi oman. Käskin eka "oma", Gava vain nytkähti ja sitten sanoin "etsi". Ruutilla on tuo oma - käsky, en tiedä pitäiskö Gavallekin opettaa.. Toisessa toistossa omat oli aika lähellä ja Gava meni lujaa ja nappasi ekan mikä oli lähettyvillä oman paikkaa. En sanonut mitään ja tulin vastaan. Tiputti väärän ja lähti etsimään. Nyt löytyi oma. Sitten toisto, missä väärät oli taas vähän kauempana, mutta lähetin etsimään omaa niin, että joutui ohittaa väärät. Jätettiin siihen. Vielä oon pitänyt lehtiä tai muuta päällä niin on pakko käyttää nenää. Kaverilla oli käytössä pari namia kapuloiden joukkoon, samaa tein Ruutin kanssa. Juuri, että rauhoittaa kapuloilla. 

- kaukot: nyt sivulta maahanmenot oli aika hyviä. Ollaankin tehty noita lenkillä usein. Istumaan nousut oli huonoja 5m päästä, mutta taas 2m päästä hyviä. Varmuutta siis pidemmältä matkalta. Maahanmenot oli hyviä. Välillä käskin huonon istumisen jälkeen maahan ja otin uusiksi. Mutta periaatteessa kelpuutan silloin huononkin asennon. Ehkä kerran kävin korjaamassa huonon. 

- ohjattu (oikea): ekaa kertaa tehtiin. Kävin merkkaamassa kosketusalustasta laskien oikean kulman. Eka vein pelkän oikean kapulan itse noin puoli väliin oikeata matkaa. Seuraavalla lähemmäs oikeeta matkaa. Menin noin 2-5m aina eteen. Kerta niin, että Taina vei kapulan. Hyvin ainakin näin yhdellä kapulalla. Täytyy ottaa tätä treeniohjelmaan. Vaihtelua noutoon ja treeniasioihin. 

- merkin kierto: tehtiin eka noin 15m. Hetsasin kiertoa ennen. Sitten vielä noin 20m ja ja menin puoli väliin käskemään. Ekalla nytkyi ja korjasin. 

Ruuti teki kierto-ohjattua. Ekalla toistolla merkin kierto sujui. Taisin taas tehdä kapulan tuontia lähempänä oikeita mittoja, kun nyt oli vaikeampi muistaa hyppy, kun itse olin selkeemmin poissa hypyn linjalta. 


La aamuna tokoa lenkin yhteydessä

Gava kaukot: nyt hinkattiin sivulta maahanmenoja. Toinen ulompi tassu liikkuu helposti ja palkkasin ne kun molemmat pysyi. Täytyy olla tarkempi tossa. 
Sitten istumasta seisomaan nousemista naksuttelin. Välillä ei tehnyt kun oli epävarma. Joissakin liikkui. Matkaa 2m.
Seuraavaksi vielä maasta istumaan nousemista. Matka oli noin 2m. Oli hyviä pääasiassa. 

 Ruuti teki peruuttamista ja sivuaskelia. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...