Siirry pääsisältöön

Juniori Novan tokotreenivideo

MA TOKO @ LINTULAAKSO

Tokoiltiin Annen & auspai Jedin kanssa Lintuvaarassa. Hain myös Novan (keskiviikkona) 13vk mukaan.

Paikalla makuu, Gava: Tehtiin tällä kertaa vain makuu. Ennen makuuta käskin kerran ihan mun edessä hengaillessa maahan. Sitten sivulta teki ihan oikealla tekniikalla maahanmenot. Jätettiin Novan kanssa riviin, että Gava oli Novaa lähimpänä (Nova kytkettynä hihnasta seinään). Palkkailin myös välillä Novaa, joka ihan nätisti odotti. Välillä vähän kiskoi hihnassa ja liikkui, sitten taas istui ja katsoi. Istumista kovasti tarjosi. Gavalle yksi välipalkka. Sitten vapautin maasta ja kehut.

Erikseen tehtiin vielä parit maahanmenot ja sivullenousut. Kerran sai vähän puhutella, kun ennakoi maahanmenoa. Anne tuli liikkurihäiriöksi ja kävi alkuun meidän edessä noin 4m päässä, sitten 1-2m päässä. Hyvää häiriötä, Gava pienesti vilkaisi mutta kuunteli silti. Tavoitteena oli saada hyvät sivullenousemiset pompun kautta. Saatiin kaksi jackpot onnistumista, joista bileet. Palkkasin myös ne, joissa ei jäänyt vajaaksi. Täytyis noitakin muistaa ja kun saa enemmän onnistumisia täytyy vaatiakin. Maahanmenot Gava tekee jo kivasti heittäytyen maahan tasajalkaa.

Merkin kierto, Gava: ensin noin 15-20m. Hetsasin ja jätin odottamaan. Menin noin 7-10m päähän merkistä ja sieltä käskin. Lelupalkkaus vauhdista. Sitten sama matka, mutta lähetin sivulta. Tavoitteena, ettei juokse pomppulaukkaa vaan tasaisesti eteenpäin. Tarjosi myöhemmin kun vaan kävelin kohti merkkiä kiertää sen (kun olin tekemässä vapaasti kävellen jäävää) toki sai siitäkin palkan. :D 

Ruutu, Gava: eka noin 10m. Virittelin kohti kävellessä. Juoksi hyvin suoraan ja hyvällä vauhdilla ja heitin pallon. Seuraavassa jätettiin pallo (hiekkakasan taakse) ja lisättiin matkaa lähemmäs 20m. Hyvin juoksi ja jätettiin siihen. 


Nouto, Nova: teki ekaa kertaa ohjatulla eli puukapulalla. Leikittiin eka vähän. Jedi haukahti ja sitä hätkähti ja mietti turvaan juoksemista. Jatkoi kumminkin. Sitten pannasta pitäen heitin kapulan 2-3m päähän ja päästin laskeuduttua perään. Heti, kun lähti tuomaan aloin heiluttamaan lelua ja vinguttamaan. Ekassa juoksi "kunniakierrosta" ja vähän myöhemmin tuli leikkimään. Toisella kerralla sujui jo täydellisesti, pannasta pitäen hirveä into ja kiskoikin siitä. Vähän pidempi heitto ja leluun vaihtokin sujui heti. Viime kerralla varmaan 2vk sitten leikkiminen ulkona oli vielä vaikeeta. Nova leikkii nyt hyvin samoilla leluilla kuin mitkä oli Gavankin lempparia pentuna ja kelpaa ne vieläkin. :)

Seuraus, Nova: imutusseurausta. Tai aloitettiin sivulletuloilla. Nyt herkut oli jotenkin niin hyviä, että meinas unohtaa ajatella takajalkoja. Sisällä sujui vähän paremmin noin pienellä avulla käden kulmaa muuttaen. Tuli silti suoraan sivulle.  Ekaa kertaa testattiin vasempaan käännöstä pysähtyen sinne, mutta ne helpottaa kun oppii sivulle menemään käden kääntymistä lukien. 

Tosi hienosti Nova keskittyi vaikka oli kuvaaja ja Gava ja Jedi aika lähettyvillä. Tuhma Gava yritti tunkea kyykyssä olevan Annen syliinkin välissä. :D On Nova kyllä mukavan oloinen niin rohkea pakkaus. 

Kentän laidalla odottamista maalissa kiinni Nova harjoitteli ekaa kertaa. Heitin aina namia sen jalkoihin ja jos lähestyin ei saanut hyppiä. Ei vielä tajua namin heittoliikettä, joten tajusi hetken päästä istahdettuaan, että jossain lähellä tuoksuu nami. Kivan rauhassa odotteli ja hiljaa! Vaikuttais olevan helppo opettaa tuohon. 


Seuraus, Gava: häiriökäskyt "maahan". Nyt nämä oli jo vanhan talven lumia eli ei mitään ongelmaa. :) vähän meinas tosin yli yrittää ja laitoin tuhmalle pannan ja koulutustaluttimen pätkän. Hihna tuntuma pantaan ja heti kyllä muisto parantaa seuruuta. Aiemmin vähän poikiti. Ehkä kaksi nyppäystä hihnasta. 

Liikkeestä seiso, Gava: ekalla istui. Sitten taas muisti ja ympäri kävelykin sujui. Otin vaan kävelemään sivulle, en käyttänyt seurauskäskyä. 


Hain Ruutin autosta ja vein junnut sinne.

Eteenmeno & ruutu, Ruuti: olin jättänyt aidan viereen pallon. Joten ekassa eteenmenossa matkaa noin 20m. 2m ennen aitaa Ruutille iski epävarmuus, mutta bongasikin heti sen jälkeen pallon. Seuraavassa stoppasin noin 15m, kerran vilkaisi taakse matkalla, mutta vauhti säilyi. Stopista palkka. Vein seisomaan ruudun linjalle ja lähetys. Tuli hau ja ärähdin siitä. Toisella hyvä. Viimeksi ohjatussakin lipsuin sallimaan haun.. 

Kiitos treeniseuralle!


Ti aamutokona Gavan kanssa
- jäävät: seisomiseen virittely näytin käsimerkin ja sitten tehtiin seuraamispuolella eli normaalisti. Erehtyi istumaan. Sitten taas istumisessa jossakin jäi seisomaan. Lopussa sujui. Pitäisköhän hetken tehdä vain toista, kun alna karkaa mukaan noita epäonnistuneitakin.. Ruutin ja Rasmuksen kanssa tehtiin ehkä vähemmän noita sekaisin. Nyt sujui istuminen kuitenkin myös tavallisesti tehtynä. Gava oli tosi iloinen ja häntä heilui hirveetä vauhtia. :) aamun piristys. 

- kaukot: pihan portailla. Sivulta maahanmenot eka huonoja, kun oli sivulla liian takana. Tehtiin siitä istu, hyvä ja palkka. Sitten vaan seiso-istu-seiso siirtoja, jotka oli täydellisiä. Nyt ne alkaa sujua. Matkaa oli 3-4m (portaiden laidalla). Loppuun palkka ja rapsuttelua. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...