Siirry pääsisältöön

Videoitua omatoimiaksaa: saksalainen, takaakierto, kepit ja A

Torstaina oli vapaapäivä ja suunnattiin aamusta ast:n kentälle. Tehtiin eiliseltä läksyjä päällejuoksu/saksalainen ja takaakierto pyöritystä. Ihan alkeina alkuun, että lyhyt matka ja lelu maassa. Sitten myös vauhdilla. Kenttä oltiin raivattu talvikuntoon, mutta täydellinen määrä esteitä jätetty, joita juuri tarvitaan. :) 

Saksalainen: otsikkoon olin kirjoittanut salsalainen :D ensin Gava lähelle ponnistuspaikkaa ja lähekke laskeutumiskohtaa lelu. Ehkä korkeammilla rimoilla oli vähän liiankin lähellä. Molemmat puolet näin. Alkuun medirima nostaen 60cm. Lopuksi vielä liikkeen kanssa. Näytti vähän, että oikealle kääntyessä puoli oli vaikeampi (jos muistan videolta oikein). Vauhdin kanssa sujui myös ihan hyvin. Tosin ekassa vähän valui ponnistus myöhemmäksi. Ja putken kautta tuli ongelmia takaakierrossa. Pitäis treenata takaakierrot varmemmiksi pelkällä käskylläkin. Näissä molemmissa treeneissä niitä onneksi tuleekin. 

Takaakierto ja pyöritys: näissä Gava on usein hypännyt pelasteluhyppyjä. Joskus jonkin aikaa sitten tehtiin näitä, mutta nyt taas jäänyt (ja tietty jos kovasta vauhdista on tehnyt väärällä tekniikalla pidempään niin ne on jo unohtunut). Ja oli vähän rumia alkuun, mutta löytyi nättejäkin. Lelu maassa, että pää pysyisi matalempana. Maksirimalla tuli paristi ali. Näissä taas taisi oikeaan kääntyen olla vähän vaikeampi. Ja näitä varsinkin mä myös kauempana ollen ja jatkaen liikettä. Nyt jäin taas vaan toljottamaan.. Vaikka lelu on valmiina voisin päättää paikan mihin juoksen eli ohjaan yhden ylimääräisen "esteen". Nämä myös vauhdista, suhteellisen hyviä, yhdessä tuli pientä räpiköintiä. Korjasi ponnistuksen paikkaa. Ehkä mä voisin vähän aiemmin ennakoida ohjauksella käännöstä. Aika täpärälle ajoitan sen. Varsinkin kovasta vauhdista aiemmin.. Ja sen takia näitä hienosäätöjä tehdään (Lotta Vuorelan koulutuksessakin huomattuja), että oppii kropalle turvallisen tavan hypätä. 

Video: Saksalainen ja takaakierto pyöritys


Kepit: ennen videopätkää teki toiseen suuntaan oikein. Nyt otettiin kohti kameraa. Tässä näkyy hyvin, mikä on tilanne nyt. Tosin itsevarmuutta alkaa olla jo paremmin eikä "masennu" virheistä. Hinkua on mennä kepeille ja ajatusta pujottelusta. Mutta jos yrittää mennä lujempaa, kuin mitä vielä osaa mennä pujottelurytmissä rytmi sekoaa ja tulee virhe. Jos taas annan takana kulkien mennä ihan rauhassa ja omaan tehtiin kepeille sisälle niin sujuu. Oletettavasti ei vielä suju radalla, koska silloin tulee kovempi vauhti. Mun liikkumista voisi taas tehdä lyhyemmillä kepeillä. Sisäänmenot on hyvin muistissa. :) nyt pystyy jo hahmottaa niitäkin. 

Tosin viime kerralla tais tehdä ekaa kertaa noi 12kpl putkeen ja edistyy kyllä joka kerta. Gavalla on niin erilähestyminen kaikkeen, kun Ruutilla on vain täysiä ja yritetään onnistua. Toki Ruutikin alkuun teki vähän hitaammin. Gava on myös 2x2 kepeillä tehnyt usein hitaampaa ja usein ravillakin niin nyt on opeteltavaa rytmiin. 

Video: Gava kepit 12kpl (Ruuti häiriöllä ;)



Juoksu A: tässä ekassa tuli noin sentin yli kontaktipinnan. En ihan nähnyt ja palkkasin. Seuraava edelleen vähän hilkulle. Vika jo parempi, tuli ehkä lujempaa. Ekaa kertaa tehtiin puisella A:lla, sekin on vähän eri kun puinen ei jousta eli ei "trampoliini" efektiä. Pumpperiakin vois testata harjalle tai alastulon rajakohdille. Jos jollakin hallilla on länget niillä sais hyvin pään alas, ast:llä ei ole. :/ ekaa kertaa tosin mun liikkuessa juoksi hyvin. Mutta laukan sekaan karkaa välillä ylimääräisiä askelia. Toistoihin nähden silti näyttää ihan hyvältä. 

Video: juoksu A




Ruuti sai tehdä putkea, puomin, A:n ja kepit. Lisäksi tokoliikettä merkin kierto- ohjattua. Ensin merkin kierto ja hyvin sujui. Sitten lelua tuoden nouto+hyppy. Ei ollut kapulaa lähellä ja kontistakaan sitä ei saanut, kun tavarat edessä, kun esteet oli nostettu kaikki uudet kontteihin. 

Käsitöitä tilauspannat




Illalla mun koirat jäi äitin hoiviin ja Novan kanssa mentiin kaverille kylään. Ikää on nyt 14vk. Ja toki aiemmin Nova sai treenata pihassa. Istutin Ruutin ja Gavan pujoteltaviksi ja Rasmus oli pitelijän kanssa. Rampen kuulo on varmaan heikentynyt, kun ei se kuule aina käskyjä tai tottele. Niitä Nova hihnassa sai pujotella kontaktikävelyssä ja sitten myös niin, että tulin kättelemään äitiä ja istui paikallaan vieressä. Pysyi paikallaan, myös kun nopeasti rapsutin. 




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...