Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

4.2.2016

Timo Liuhdon agiitreeneissä ja rallyn kenraalit!

Tiistaina mentiin ekaa kertaa tuuraamaan Sporttikoirahallille Timo Liuhdon treeneihin. Ruutin kanssa on kerran ollut Timon ja Tuulian viikonloppukoulutuksessa aiemmin. Ja Ruutin kanssa käytiin myös Janitalla & Jaakolla useamman kerran koulutuksissa. Tykkään kovasti OneMind Dogs kouluttajista ja onhan ne toki hintaviakin. :D nämä treenit maksoi 40e (norm 45e), joka sisälsi rataantutustumisen, käytiin ohjausvaihtoehdot läpi ja 15min treeniaikaa. Oltiin toiseksi vikana järjestyksessä ja rimat oli 55cm ja 60cm. Timo suositteli myös vaihtelevia estekorkeuksia, mitä on tehtykin ja oon sanonut koulutettaville. Tosin joissakin ohjatuissa meidän kanssa tekevien kanssa tullut sovittua vain yksi korkeus..1-3 jätettiin kepit pois ja tehtiin ensin kolmet toistot japanilaista "pakko persjättöä" (ei siis saksalaista, muistin väärin ja ihmettelinkin..). Ei olis heti tullut mieleen tuollainen ohjaus. Koira kutsuttiin 3 hypyn luota. Rintamasuunta menosuuntaan. Kun näki sivusilmällä, että koira on laskeutunut tuli persjättö ja oma liike jatkui läheltä hyppyä eteenpäin (ei juosta siis mitään turhaa lenkkiä). Ohjaajan tehtävänä on katsoa koiraa ja ohjata sen mukaan, ei arvata ajoituksia ilman koiraan katsomista tai mitenköhän toi selitettiin.. Ekassa en nähnyt koiran laskeutumista. Toisessa kutsuin liian läheltä 2 hyppyä enkä kertonut sijainnilla jatkoa (ja olin myöhässä). Kolmannella mikä ei tullut videolle kaikki ajoitukset meni hyvin. Näin koiran laskeutumisen ja ehdin alta pois.

Sama pakkovalssilla, heti ekalla sujui. Pakkovalssilla ei tosin itse pääse niin hyvin liikkeelle, kun tällä radalla olisi pitänyt ehtiä ohjaamaan kepeille.

5-6 jatkettiin keppien lopusta. Ekalla kertaa sanoin vain "takaa" ja Gava ei heti lähtenyt, kun ei tullut vapautussanaa "tule". Tosin lähdössä taidan vapauttaa ihan vain hyppykäskyllä (?). Ekalla kertaa tiputti riman, kun tuli liian lähelle. Ja toisella kerralla hyvin. Keinun kontakti oli siisti! Vaikka otin vähän sivuttaisetäisyyttä teki suoran stopin, palkkasin ne nameilla. 

7-10: tässä ennakoiva valssi hypylle 7. Jalat jo menosuuntaan ja koiran puoleinen käsi & jalka vie hypylle. Oli hankalaa itselle, kun noin paikaltaan lähdettiin. Jätin Gavan siis keinun loppuun. Kerran juoksin lähdössä ennen vapauttamista ja Gava lähti siitä liikkeelle ja palautin takaisin. Seuraavalla kesti. Merkitsi paljon jatkoa ajatellen mihin laskeutui. Tässä taas piti nähdä sivusilmällä, että koira laskeutuu hypyltä. Sitten persjättö, ja ohjauskäsi vaihtui. Ohjausterminä tämä oli kuulemma flippi, vähemmän käytetty termi mulle. Tähän tuli vaikea kulma hypylle ja rima oli 60cm. Ainakin kerran Gava ponkaisi korkean pelasteluhypyn. Tollaista treenattava matalemmalla rimalla. Tässäkin kuviossa koiran piti vaihtaa laukka hyppyillä 7 ja 8. Lisäksi lähestymiskulma hypylle 8 oli vaikea. 

Sitten irtoaminen pituudelle, poispäinkäännös hypylle. Mun onni, ettei Gava hae niin hyvin kepeille. ;) sama vielä uusiksi renkaan kanssa. Palkkasit alussa itse taskusta lelulla ja lopuksi kouluttaja palkkasi. 

11-15: jatkettiin renkaan edestä. Rengas sujui hyvin. Ekalla kertaa hypylle 13 vastakäännös eli pyörähdin ympäri jättäen koiran hetkeksi seläntaakse. Sitten saksalainen (takaakierto + persjättö) hypylle 14. Ekan jälkeen Timo kysyi olinko katsonut missä kohtaa koiran laskeutumiskohtaan, en osannut vastata. :D tehtiin vielä useampi toisto ja alkoi jo paremmin sujumaan. Lähti hyvin kiertoon. Ja laukkaa ennen eli oikeastaan heti kun menee siivekkeen linjan yli oma katse laskeutumiskohtaan + vastakkainen käsi. Liikkuen kuitenkin koiran edelle. Näitä lisää! Sanoin siitä, että Gava joskus hypännyt hypyn toisesta laidasta eli ns viime tinkaan niin nyt hyppäsi oikein ajoitettuna ihan riman keskeltä. Tosi hyvä oli katsoa näitä näin kunnolla! Toinen vaikea juttu on ne persjätöt ja päällejuoksut.. tosin viimeksi Niinulla tehtiin niin täydellisesti ajoitettu päällejuoksu. 

Vähän jännitti miten Gava tuolla hallilla taas, kun kahdesti pelännyt sen äksidentin jälkeen, mutta hyvin se ton aikaa teki eikä mitään jännittämistä ollut nähtävissä. Lähinnä intoa päästä hommiin. :) 

Oli kivat treenit, mukana oli yksi seuralainenkin (en tiennyt etukäteen) ja muutkin oli mukavia ryhmässä. Tuurataan mielellään toistekin. :) 

Treenaa:
- serpentiiniä "S-kuviota" noin 45-50cm rimoilla, koira saa oppia vaihtamaan laukkaa 
- saksalainen
- 7-8 hypyn 8 hyppääminen 

O o o o o O o o o o O 

Keskiviikkona rally-tokoiltiin Malminkartanossa Mian ja bc poikien Maicon ja Kion kanssa. 

Vallattiin hiekoitussäiliöiden parkkiksen reuna niin, että aura-autot mahtui ajaa hakemaan hiekkaa. Mia oli varustautunut hyvin lapiolla niin saatiin vähän lisätilaa aurattua. :D hullut koiranaiset :D Itse olin taas varustautunut myös saksilla. Tällä kertaa lumi onneksi pysyi maassa eikä mennyt sohjon puolelle. Gavalle on tarkkaa, vaikka kyllä se nytkin vähän meinasi pariin  otteeseen maahanmenossa nostaa kyynerpäitä hetken kuluttua. 
Unohdin kameran 20cm päähän eteisen pöydälle käsilaukusta, joten alla mun ja Mian ottamia kännykkäkuvia. 


^Testasin fb ryhmässä ollutta vinkkiä, kun leikkasi puolikuun mallisesti niin kyltin sai vinoon. 

Ruuti sai tehdä mun koirista ekana. Ruutille ei kyllä sovi mikään tarkkuutta vaativa työpäivän jälkeen, välissä lyhyt lenkki ja ei ollut saanut vielä ruokaa (Ruutin kohdalla vakavajuttu ;). Välillä jalat vei koiraa ja ajatus katkesi. Koetteli taas vähän hermoja pysyä rauhallisena, kun toinen häseltää minkä ehtii. 

Tehtin Ruutin kanssa kylttejä sekä vasemmalla puolen seuraten, että oikealla. Spiraalissa oikealla puolella (helpompi vasempaan) ajatus katkesi paristi. Kerran palkkasin kesken spiraalin lelulla, muuten namilla. Yksi syy tähän oli, kun Ruuti haisti Mian natural menun tyyppiset ankkanamit 5m päässä suljetussa pussissa (jotka vielä kassissa). Ruutihan haistaa vaikka irtoteen avaamattomasta pussista, nimim viime pe totesi pussin avattuaan ettei ne ole niin hyvää syötävää ja teet jäi lattialle. 

Tehtiin puolenvaihto oikealta vasemmalle jalkojen välistä, tässä Ruuti vaihtoi puolen, mutta salamana oli taas oikealla. :D parit epäonnistuneet ja piti oikein melkein pysähtyä, että sanoin "si vu lle" (enkä viereen). Sitten ne sujuikin. Myöhemmin treenattiin näitä, että jalkojen välistä puolenvaihto ja palkka oli jo valmiina kädessä, hetken seurasi namia kädessä ja sitten sai palkan. Ruuti kun osaa pujotella jaloissa niin vahvistusta, että vain kerran läpi. 

Tehtiin oikealla puolen "istu, seiso, kierrä koiran ympäri" kun alo kyltillä käskettiin oikeasti maahan. Eka ei sujunut, nosti takapuolen ja istui takaisin. Sitten ok. Näitä treenattava ja ettei mun käsimerkki vaan osu koiraan. 

Pujottelu ja käännökset hyvin. Testattiin askel vasempaan (oikealla seuraten), ok. Koira eteen ja mun peruutellessa eteentulot, sama kuin ennen mun pitää liikkua nopeasti ja isoja askelia, laskee niin nopeasti takamusta. Mutta oikean puolen seuruu alkaa sujua yhä paremmin. :) toki tänään tuli ainakin alkuun vinkumista. 
Gavan kanssa oli nyt kolmannet ratatreenit ikinä. Toki muutamia juttuja tehty yksittäin.

Tehtiin Gavan kanssa rata läpi kehuilla säestettynä. Ja leikittiin uudella karvalelulla, missä oli kaksi vinkua sisällä. Gava tykkäsi! Saksalaista täyskäännöstä vois vähän muistutella. Ja itse muistaa, että eteen käsky on luoksetulon "tänne". 


Istu, maahan, kierrä koiran ympäri
Kuva ei anna ihan oikeuksia auringonlaskulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!