Siirry pääsisältöön

Novan kotiläksyjä

Sunnuntaina mentiin porukoille syömään ja katsottiin samalla muutamia asioita läksyksi, mitä oli tullut mieleen nyt kahtena viime viikonloppuna. 


Leikkiminen: irti ja lelun tuominen: Nova ei esim osannut irrottaa käskystä jos taistelun jälkeen halusi irroittavan. Kotona on taas oppinut lelun tuodessaan tiputtamaan käteen, mutta muualla joskus haluaa pitää lelun itsellään. Näätä karvaleluilla sillä on myös joku tyhmä tarve yrittää niellä niitä! Joten, kun kertailtiin sisällä kahden maton matkalla kahden lelun leikkiä niin ainakin kerran sai kiskoa osan lelusta kurkusta. Välillä vaihtoi heti tosi nätisti, välillä ei. Peruskäskyt leikkimiseen "kii" (saa napata leluun kiinni) ja "irti" pitäisi osata. Irti käskyä voisi olla tehokas opettaa namilla tai sitten, että kun on irrottanut niin hetken päästä tulee "kii" ja leikki jatkuu. Otetaan nyt kokeiluun kahden lelun leikkiin nännikumit ja narupallot, kumpaakaan ei voi samalla tavalla hotkia.  

Liikkeestä maahan: Toinen asia, minkä huomasi oli että maahanmeno käskyä ei ole yhdistänyt toimintoon. Vaatii siis vahvasti pidemmän käsiavun. Tehtiin näitä Nova edessä ja sivulla. Vaihdellen oliko kädessä namia tai sitten jos lelu palkalla niin lelu oli piilossa. Tavoitteena, että menee ainakin vähän etupääpainotteisesti maahan. Nyt teki hyvin. Ja kädellä ohjaten käsimerkki valuu vähän eteenpäin, että maahan mennessä liike suuntautuu eteen (ei niin että pysähtyy ja menee siitä maahan tai hissinä). Vähän Nova vielä mietti välillä hetken ennen maahanmenoa. Sitten, kun alkaa sujua niin käsimerkin kesto ja pituus vähenee. 

Vasempaan 90 asteen käännös: seurauksessa, kunnon alkanut olla hyvin ideaa niin alkuun imutusseurauksella näitä. Mun lempparitreeni näihin on (vatitreenin ohella) tehdä n. 2x2m neliö, jossa ohjaaja pysähtyy aina nurkkaan, käännyttyään ensin 90 astetta. Ja käännös tehdään 30cm alueen sisään nurkasta ei mitään metrin askelta jolloin koiran ei tarvitse tehdä töitä takapäällä. Nurkkaan käännyttyä, koira ohjataan nami riittävän matalalla (muuten istuu) avulla kääntäen koiran päätä vähän vasemmalle, yleensä imutuksen tietävät koirat osaa hyvin kääntyä ja Nova myös tajusi korjata itsensä sivulle. Ja kun koira on namin kanssa kääntynyt samaan kulmaan kuin sinä eli takapää siirtynyt 90 astetta ja koira on seurauspositiossa niin koira saa kädestä namin ja jatketaan seuraavaan kulmaan. 

Toinen hyvä mittari siirtyä näihin treeneihin on juuri, että koira osaa paikallaan käännöksen vasempaan ilman apuja tai namikäsireidessä. Eli osaa tulla sivulle etukautta vähin avuin. Osaavan koiran kanssa teen vasempaan käännökset pienentäen askelta ja hidastan aavistuksen sen verran, että koiralla on aikaa siirtää takapuolensa. 



Vatitreeni: Nova, kun näki vadin se lähinnä istui tai koski kuonolla vatia. Äiti oli siis vain namilla houkuttelemalla tuonut vadille, eikä koira ollut paremmin miettinyt asiaa. Ohjattiin nousemaan ylös ja palkkaa ensin päällä vadin koskettamisesta. Kerran namilla ohjaten vadille ja palkka. Sitten taas odotettiin ilman apuja. Lopuksi alkoi tarjota tassukosketusta ja kun kerran laittoi itse molemmat jalat vadille lopetettiin siihen. Vadille molemmat tassut laittaessa voi antaa jackpotin eli useamman namin. Ennen kuin Nova tarjoaa molempia etutassuja vadille ei voi edetä treenissä. :)

Nova treenaa:
- irti
- 2 lelun leikki
- liikkeestä maahan
- vatitreeni


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...