Siirry pääsisältöön

Ilmaiset kuvienmuokkausohjelmat

Latasin pari päivää sitten Lightroomin 30 päivän ilmaisen kokeiluversion. On monesti kiinnostanut, minkälainen tuo ohjelma on. Itse ohjelma maksaa noin 133e ja löytyy myös kuukausimaksulla Creative Cloud -valokuvajäsenyys alk 12e/kk, missä tulisi myös Photoshop mukaan ja videon muokkausohjelmaa ym. Vain Adoben Photoshop ohjelmista ollut aiemmin kokemusta. Youtuben tutoriaaleilla oppi paremmin ja vaatii ohjelmana, jonkin verran osaamista että siitä saa irti.

Kuvaan yleensä vain JPG kuvia isossa koossa ja hyvänlaatuisina, kun normaalisti käytössä oleva ohjelma ei muokkaa RAW-kuvia. Moni niin vannoo niiden raw- kuvien nimeen, kun on suuremmat mahdollisuudet muokata kuvia. Gimpilläkään en jaksa alkaa yksitellen kuvia muokkaamaan, menisi iäisyys (menee tosin nytkin aikaa). Lightroomin testauksen vuoksi olin valinnut kameraan JPG+ RAW. Mitä enemmän kuvia tulee otettua sitä tarkemmaksi tulee itse, mitä julkaisee.. Siltikin välillä tuntuu, että voisi karsia rankemmalla kädellä niin säästäisi aikaa.

Kokemuksia normaalisti käytössä olevista Windows Liven valokuvavalikoimasta, FastStone Image Vieweristä ja Gimp- kuvanmuokkausohjelmasta, kaikki ovat ilmaisia.

WINDOWS LIVEN VALOKUVAVALIKOIMA & FASTSTONE IMAGE VIEWER

Normaalisti kuvaan siis JPG kuvia. Kuvat muokkaan ilmaisella Windows Liven valokuvavalikoimalla. Kuvankäsittelyohjelma sisältyy Windowsin peruspakettiin, joka ladataan Microsoftin kotisivuilta (samaan pakettiin on valittavissa videonmuokkausohjelma Moviemaker, suosittelen sitäkin). Ohjelmasta saattaa jäädä huomaamatta yksityiskohtaisemman muokkaamisen omaavat toiminnot, jotka tapahtuvat yläpalkin "hienosäädä" painikkeen alta. Yleisimmät muokkaamiset mitä teen kuvalle on rajaus, kuvan oikaiseminen eli suoristaa horisontin, valotus (mm. varjostus ja korostus), värit ja terävöittäminen (säädä yksityiskohtia).

Lisäksi koneelta löytyy FastStone Image Viewer, jonka olen kokenut kätevimmäksi pienentää useamman kuvan kerrallaan sopivan kokoisiksi nettiin ladattavaksi tai tollerwich.pic.fi - galleriaan. Aiemmin olin testannut Adoben ohjelmaa, joka toimi silloisella koneella tosi hitaasti.

-> vasemmalta ylhäältä "Muokkaa, järjestä tai jaa"

Valitse muokattava kuva

-> Oranssina yläpalkissa "Hienosäädä" ja aukeaa sivuun säätöpalkit

Kuvakansion voi selata nuolista eli kun yksi kuva on muokattu, klikkaa nuolta seuraavaan kuvaan ja ohjelma tallentaa muokkaukset automaattisesti. Siltikin voit myöhemminkin valita "palauta alkuperäiseksi" ja ohjelma antaa alkuperäisen muokkaamattoman kuvan. Näistä toiminnoista käytän vain yläpalkin "rajaa-valintaa" ja sivupalkkia.

FastStone Image Viewer 
-> valitse useampi kuva (ctrl pohjassa voit klikata useampia tai vetää vain kaikki halutut, tai ctrl + a jos haluat valita kaikki)
-> Työkalut
-> Kuvien joukkomuuntaminen


-> lisäasetuksissa olen muokannut kuvankokoa, voi lisätä myös vesileiman tai tekstin (copyright ym). Vesileima-asetus on itsellä kuitenkin vasta galleriassa.
Valitsen myös aiemmalta joukkomuunnos- ikkunasta haluanko, että kuvat menee samaan kansioon vai eri. Ja muutetaanko nimeä.


Windowsin valokuvavalikoimalla muokatut (tällä käsittelen aina ennen galleriaan laittoa kuvat):

Edit, Edit, "Hienosäädä/Fine tunes". Muokkasin lisäämällä kirkkautta, kontrastia tai avasin varjoja. Säädin hieman värisävyjä tai lisäsin terävyyttä (mutta sitäkään ei voi liikaa lisätä). Suoristin tai rajasin kuvaa. Ohjelmalla voi selata kuvia ja tallentaa automaattisesti muokkaukset.






GIMP

Gimp - valokuvanmuokkausohjelmaa (ilmainen) käytän sitten taas kunnon kuvankäsittelyyn esim jos täytyy yhdistellä kuvia tai saada siitä pois virheitä. mm. kakkukuvissa liinan silitystä ym. Aiemmin oli koneella Adobe Photoshop CS2, mutta kun kone vaihtui enkä onnistunut saamaan ohjelmaa uudestaan niin alkuun tappelin Gimpillä ja menetin hermot monesti. Nykyisin kuitenkin sitä on oppinut käsittelemään ja löytyy toimintoja. Ei tosin ehkä yhtä helposti kuin Photoshopilla tai valmiita efektiasetuksia ei löydy. Erilaisia siveltimiä (brusheja) olen ladannut niin saanut vähän enemmän valinnan varaa ja koukeroita ym. 

Näiden lisäksi koneella on kuvien katseluun IrfanView, joka on aika kivikautinen, mutta sillä pystyy helposti leikata ja liimata, lisätä tekstiä, muokata kokoa pikseleinä.. Usein tulee heitettyä kuvakaappaukset siihen ym. Helppo myös rajata kuvaa. Tai tallentaa kuva giffinä tai png:nä tms. Tällä ohjelmalla jos selaa seuraavaan se ei tallenna muutoksia ja kuvat täytyy yksitellen tallentaa.  

Ritan Sokerikakkun (http://ritansokerikakku.fi/) herkullinen juustokakku

Mitä piditte? Käytätkö itse mitä kuvanmuokkausohjelmia säännöllisesti? 

* Lightroom vertailumuokattu pois..

Kommentit

  1. Hyvä postaus ja onnistuneet kuvat!
    Itse oon nyt pari kuukautta käyttänyt lightroomia ja voi kyllä, olen tyytyväinen! Nopea, helppo, monipuolinen...

    Sen verran avustan nyt sua, että: huomasin että noissa sun LR:llä muokatuissa kuvissa on koiran ympärillä tollanen "värihaamu". Ilmeisesti oot maalannut adjustment brushilla koiran ja tehnyt siihen säädöt. Ja oot vahingossa brushannu vähän yli. Sitä brushausaluetta pystyy kumittamaan kun pitää alt-näppäintä pohjassa :) Säätää sen kumitusbrushin pienemmäksi sitten niin saa melko tarkasti sen alueen maalattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista! En oikein ollut varma onko niillä ympyrä (Radial Filter)- ja neliömuodoilla (Graduated Filter) tarkoitus tehdä koiran päälle muokkausta vai taustaan. :D Ja tuota kumitustoimintoa en löytänyt. Täytyisi ehkä hakea vähän käyttöohjeita niin saisi kaiken irti, yleensä tosin kokeilen kaikenlaista ja opin sitä kautta vahingossakin.

      Olisi tuo varmasti usein kuvaavana pieni lisähankinta. Ohjelmana kallis, kun nykyiset ilmaisia, mutta kameraan ja objektiiveihin verrattuna "pikku raha". :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...