Siirry pääsisältöön

Jessica Svanljungin tokokoulutus: Gava & Nova

Suunnattiin illalla Jessica Svanljungin tokoyksärille Gavan, äitini Riitan & Novan sekä Shantin & auspai Wiccan kanssa. Yksi kaveri perui ja Nova tuli tilalle, tosi hyviä juttuja tulikin! Jessica on vain niin ihan kouluttajanakin, löytää jokaisella koiralle mitä ne tarvitsee ja on kivan kannustavakin. :) Joka kertaa lähtee hyvin motivoitunein mielin kotiin.

Pohdittiin järjestystä ja päädyttiin sitten, että Nova aloittaisi. No ei sujunutkaan hyvin mennä suoraan uuteen halliin ja treenata. No vaihdettiin sitten Gava, jolle sopi hyvin napata se lennosta autosta, uudelle hallille ja heti hommiin. Eipä mitään eroa ollut. :)

Gavan kanssa:

- ruutu: Ruutua ei ole pystynyt ulkona treenata ja kiva oli saada taas muistutukseksi neuvoja. Lisäksi Jessican halli oli täydellinen harjoitella erinäköistä ruutua kirjavammalla matolla. Ruskea matto Pedigree tekstein ja ruudun merkit oli vihreät ja nauha keltainen.
Aloitettiin tauon jälkeen, että noin 10m matkaa ja kävin näyttämässä. Onnistui stopata liian aikaisin ja mä käskeä seisomaan, siitä Gava meni salamana maahan ja kun olin käskenyt pysähtyä niin pakkohan se oli palkata (oli selkeästi sisällä, muttei takareunassa). :D Varmaan viime epiksistä muisti ton maahanmeno jutun seisomisen jälkeen.
-> Seuraavassa niin, että kävin näyttämässä mutta jäin itse lähemmäs ruutua. Nyt "jes" huikkaus kun löysi oikean paikan ja menin palkkaamaan. Oli sellainen lelu, joka ei oikein lentänyt.. Ja apparin palkkaus ei Gavalle sovi.
-> Sitten niin, että näytin siellä palkkaamisen Gavan kanssa ruudussa paikan ja mentiin 10m päähän, josta lähetys. Nyt hyvä.
-> Sitten Jessica näytti paikan ja olin taas Gavan vieressä. Gava vähän vilkuili Jessicaa, kun usein jos appari on näyttänyt niin palkkakin on tullut sieltä.
Siihen liittyen, kun haluisin Gavan tietävän suunnilleen metrin sisällä olevan alueen siellä niin alkuun mun pitää palkata vähän yli keskikohdan vain ruudussa ollen. Sitten voin vähän kaventaa mun palkkaus aluetta jne. Alkuun siis sallitaan vähän löysemmin, että on ruudussa vähän keskikohdan takana.

Kuvassa ruutu takalaidassa 

- liikkeestä istuminen: näissä jäävissä edelleen ollaan painittu edistymättä. Tehtiin eka vain liikkeestä istu ja sehän meni tosi hyvin. Ihan käskytettynä. Yllätyin miten hyvin sujui noin. No ongelma tulikin vasta, kun pitää erotella seisomista ja istumista.
-> Alkuun Gava istui kaikki mitä käskin. Jessican mielestä tuntui, että se ajatteli niin hirveästi niitä mun nameja käsissä ettei ajatellut niin selkeästi käskyjä. Jos epäonnistui kahdesti piti helpottaa ottaen lisää apua mukaan. joka silloinkin on mun käsimerkki. Testattiin myös, että jos istui seisomisen, laitoin sen seisomaan, ei mitään vaikutusta eikä Gava tajunnut virhettä.
-> ehdotuksena oli treenata jääviä niin, että jätetään namikuppiin nami (avustaja voi sitä vahtia) ja otetaan avuilla tai ilman jäävä ja vapautetaan hakemaan nami. Voi olla selän takana, sivussa jne. Mutta mielellään sellainen suunta ettei juokse flankillä kupille. Tuli pari mokaakin, mutta myös tuntui että Gava sai itsenäisyyttä miettiä mitä sanon.

- kaukot: että ne sujuikin hyvin! ihan täydelliset ja otin juuri sen 5m! Jipii! välillä se yllättää.
-> liikkuroituna maahan, ei ollut kontaktissa mutta kuunteli ja meni heti käskystä. Eka istumaan nousu täydellinen ja pakko oli palkata. Sitten laitoin istumaan ja kauempaa maahan, taas täydellinen ja tosi nätti siirto. Palkkasin senkin. Ei enempää hinkattu. :) Seisomaan nousuista piti taas todeta, ettei niitä olla treenattu avo ajatuksella, mutta pitäis kyllä niitäkin tehdä. Sitten, kun on koepaikka tiedossa niin tehdään vaikka vaan noita kahta..

- seuraus: tässä katsoin rallyvideosta, että Gava näytti poikittavan. Tehtiin liikkuroituna pätkää, tosi hienosti Gava suoristi perusasentoihin ja teki. Vähän paremmat voisi olla vielä vasempaan täyskäännös ja tehtiin myös liikkeestä "käännös oikeaan ja seis" noita vois tehdä enemmän. Tai vasempaan ja seis. Mutta Gavan pää on niin kiertyneenä niin sitten helposti vähän poikittaa ulos. Tehtiin vapautuksia vasemmalla puolella maassa olevalle lelulle. Voisin myös saada opetettua oman sanan siihen takakautta seurauksen palkkaukseen esim just sen sanan zip, mikä ei ole meillä missään. nyt oon vaan heiluttanut palkka kättä. Jessica oikein päätteli, että Gava vaikuttaa aika kiltiltä eikä tahalleen tee väärin. Niin esim kuuntelutreenejä ym voi tehdä tosi harkitusti, ettei sille saa vaan fiilistä että se liimautuu mun jalkaan ja sulkee silmät kärjistetysti. :D Vaan, että tekee iloisesti ja ryhdikkäästi.

Täytyy vaan sanoa, että Gava on <3. Se kehittyy hitaasti, mutta nyt viime aikoina on kyllä huomannut paljon eroa esim viime kesään. Ja Gavalle sopii tämä vähän laiskempi treenitahtikin. :D Gavalle maistui ahneesti namit, leikkii hyvin. Oli kokoajan mukana "mitä sitten" asenteella eikä lähtenyt minnekään nuuskuttelemaan. Sitä ei saa hetsattua ylivireiseksi ja se ei koskaan ääntele. Seuraustreeneissä kontakti pysyy lähes 100%. Siihen pyrittiinkin nuoruuden treeneillä, että onnistuminen olisi aina 99% ettei vaan kontakti ehdi tippua.

Gava treenaa:
- jäävät namikupilla
- ruutu näytöllä
- seuraus sivupalkka


Novan vuoro sitten. Nova vähän aikaa ihmetteli hallissa, sitten oli autossa ja tuli halliin taas vähän ennen vuoroa. Nyt oli ihan eri asenne ja pystyi keskittyä muuhunkin, kuin paikan katsastukseen. Leikkiminen oli kuitenkin tonne paikkaan jotenkin liian vaikeeta. Nova teki siis äidin kanssa näitä ja itse olin siinä mukana ja kuvasin videon treeneistä, että muistetaan kaikki. Alla myös selostettuna.



- sivulletulo: näissä äiti teki alkuun käsiavulla, sitten pienemmällä. Tulee hyvään kohtaan ja pääasiassa suoraan. Kontaktia sivulla voisi palkata tai naksutella. Vaihdella kestoa. 
-> käsi reidessä tai tasapainotellen apujen kanssa.

- seuraus: ensin vähän liiankin pitkä pätkä, ehti väljetä ja Nova tais huomata jotakin. Kokemattomien perusvirhe, että yritetään mennä tosi pitkiä pätkiä tai nuorelle koiralle 10m on pitkä. Ja tässä ei ollut imutusta käsi ylempänä. Ehkä sitä imutusta vois edelleen välillä tehdä tai sitten juuri 1-2 askelta/palkka/perusasento. Novan seuraus parin metrin jälkeen väljenee, mitä ei haluta. Naksutin vois tässä vaiheessa olla hyvä, etenkin kun äitin on vaikea muistaa sanoa "jes" oikeaan kohtaan. Itselle naksutin on jotenkin astetta helpompi merkitä oikeaa kohtaa. 
-> välillä ilman perusasentoa eli ohjaaja peruuttaa pari aselta ohjaten koiran sivulle, siitä sitten eteenpäin ja suoraan seuraamiseen. Aina nuorenkoiran kanssa 0-2 askelta ja palkka! Kun paremmin sujuu voidaan ehkä edetä 4 askelta. Mittari siihen, jos paikka väljenee on liian pitkä matka.
-> koira sivulla, namikäsi ylempänä, sanotaan "seuraa" ja palkataan koira. Ei lähdetä liikkeelle. Hyvä treeni sekä ohjaajalle (jotta sanoisi käskyn ennen liikkumista), että koiralle (havahtuu, kun siitäkin saa palkkaa).
-> paikallaan käännökset ja nekin myöhemmin ilman namikäden apua.

- maahanmeno: näistä näytti ensin istumasta maahanmenon, siinä Nova venytti liikaa eteen. Toisella parempi. Nova nousi palkan saatuaan heti istumaan ennen lupaa, vapautus tai sitten nami maahan ja itse menee kauemmas. 

Liikkeestä maahanmenossa oli välillä liian pieni liike eli oli noussut seisomaan ja melkein ehti jo seisahtua. Vaati edelleen käsimerkin viipymistä hetken maassa. 
-> varoa ettei liikaa vie namikättä eteen, että koira ryömisi perään.
-> kestoa maassa pysymiseen, ettei heti namin syötyä ponkaise istumaan. Voi jättää namin tassujen väliin maahan, itse jatkaa peruuttamista ja uusi maahanmeno. Erikseen myös useampaa namia makuulla ja vapautus.

- luoksetulo: tässä oli Jessicalla kaksin käsin pideltävää ja Nova lähti kuin raketin suusta. :D juoksi vähän äitin ohi ja tuli hakemaan palkan. Normaalisti näissä olisi lelupalkka. 
-> koira odottaen käskyn alla, mutta jos avustaja niin myös pidettynä.
-> voi vähentää kutsuessa apuja eli vain suullisesti Nova, tänne tai "tänne".

- nouto: tästä on ollut taukoa. Palkattu vain pito otetta pari treeniä ja sitten Nova on sisällä tuonut leluja käteen. Vieras kapula oli myös epäilyttävä. Alun jälkeen saatiin nostoja. Tässä riittää lyhyt kantomatka ja mielummin peruutetaan kuin mennään vastaan. Lainaan nyt ohjatun kapulan sisätreeneihin, kun laipallisessa hämää ne laipat ja yrittää kantaa niistäkin. 
-> taukoa näistä ja Nova ei nostanut vauhtinoudossa vierasta kapulaa. Näitäkin välillä, mutta alkuun vain nostoa.
-> muistaa sanoa "jes" kun kapula on vielä suussa, helposti tulee sanottua kun kapula on tippumassa. ;)

- luopuminen: namikädestä luopumista pitää myös opettaa. Välillä liikaakin namissa kiinni esim noita maahanmenoja tehdessä. Osaa jo erikseen ruokakupilla luopumisen, muttei kädestä luopumista. Naminyrkki avataan vähän koiran kuonon yläpuolella niin ehtii paremmin sulkea nyrkin jos yrittää ottaa namin. Myöhemmin voi tuoda vaikeammin tyrkylle. Palkataan, kun katsoo pois ja paras on jos ottaa kontaktia. 

Siinä tais olla Novan treeni. Jutteluväleissä Nova meinas välillä lähtiä nuuskimaan paikkoja. Sitä ei haluta niin välillä otin pannasta kiinni. Myöhemmin vois odottaa makuulla, mutta tässä vaiheessa liikaa, vaadittu että olisi käskyn alla koko 20min. 

Nova treenaa:
- kapulan nosto ja vauhtinouto
- seuraus 1-2 askelta, palkka vasemmalle? Välillä seurauksesta, välillä ei ollenkaan perusasentoja
- sivulletulo, paikallaan käännökset ja katsekontakti
- luopuminen namikädestä
- liikkeestä maahan ja nami tassujen väliin jne peruuttaen 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...