Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.2.2016

Itsenäistä treeniä ja ääntelypohdintoja

SUNNUNTAINA treenattiin vähän sillan alla tokoa/rallya lenkin varrella.

Ruuti, peruuttaminen: vasemmalla sujui aika täydellisesti! Oikealla tais ekalla meinaa peruttaa alle.

Gava, jäävät: Taas ekalla teki väärin, kun piti istua. Sen jälkeen erotteli. Toi ekan asennon kirous pitäisi saada pois. Ei jotenkin keskity niin siihen käskyyn.

Gava, käännökset: palkkailin taas vasempaan käännöksistä, kun takapuoli oli oikeassa suunnassa, naksaus ja lelu lensi vasemmalle. Haluisin vielä näyttävemmäksi kääntymisen..


Novan viikonläksyt: porukoilla katsottiin viimeksi mieleen tulleet asiat. 

- Lelun palauttaminen/nouto: kahdella lelulla tai käytävällä. Novalla on ulkona ollut ainakin ongelmana, jos vain yksi lelu niin miettii tuoko vai ei. Kahdella lelulla sujunut ihan hyvin. Näitä äiti oli treenannut jo, kun tuli puhetta ke. Oli edistystä näkyvissä. Kun palautus sujuu vois kotipihalla tehdä vähän lelujen tai pentudamin etsintää. 

- katsekontakti: sen huomannut jos palkkaa vasemmalla kädellä tai vaan suoristaa sen sivulletulo avun jälkeen (käsi reidessä) niin jää helposti katsomaan kättä ja voi peruuttaakin paikaltaan jos käsi menee taakse. Tässä lähdettiin naksuttelemaan kontaktia. Hirveän pitkää aikaa kontakti ei pysynyt kasvoissa, tätä pitää oikeasti työstää. Ensin niin, että vasen käsi meni vähän seläntaakse ja saatoin sanoa katso tms jos ei tarjonnut. Sitten myös käsi rentona roikkuen eli jäi vähän Novan pään taakse. Kun nämä sujuu vois tehdä katsekontakti leikkiä, missä aluksi leikitään, passivoidutaan, pyydetään koira sivulle ja palkkaus vaihtelee 0-5s nyt alkuun. Tässä ideana, että koira tuijottaa heti alusta lähtien herkeämättä, jos ehtii vilkaista muualle, liian pitkä aika. 
Ja vasta, kun tietää että katsekontaktia kuuluu ja kannattaa pitää joskus sen jälkeen voisi testata häiriöitä. Ei kuitenkaan vielä vähään aikaan. 

- noudon pito: naksuteltiin muutamia kertoja kapulaan tarttumista. Pidin kapulaa pään korkeudella. Joku tosi hyväkin ote ja myös sellaista missä ehti korjata otetta. Näissä riittäisi vain pari toistoa. Näissä ei kumminkaan mikään kiire, Gava muistaakseni harjoitteli eka vain kapulan eteentuontia ja vauhtinoutoja ja niiden sujuessa vasta vanhempana pitoa. 


MAANANTAINA tokoa syjäisemmällä lenkkipolulla

Näin lenkin varrella treenatessa toinen koira odottaa istuen tai maassa sen aikaa, kun toinen tekee. Gavalle saatan sanoa vain, että odottaa eikä saa tulla niin asento on vapaavalinnainen. Ruuti saattaa silmän välttäessä edetä 1-2m, mutta pysyy kuitenkin. :D Siksi Ruutille onkin paras jokin taso, mistä se tipahtaa muuten. Novakin pystyy tähän jo sisällä.

Gava, nouto: ekalla kertaa palkkasin kapulan heitettyä ihan sivulla istumisesta. Toisella otettiin nouto ja vauhti palautus. Sitten tulikin esiin se, että Gava oli liian kiinni kapulassa kun sen heitin ja tuli yksi nytkähdys. Hain kapulan ja uusiksi. Oli hyvin ja palkka suoraan. Ruuti ei helpottanut Gavan treeniä, kun jaksoi inistä/ulista aina, kun tuli käskyä. Liikkurin käskystä Gava myös välillä nytkähtää, nyt ei ollut sellaista saatavilla.

Gava, kierto: ihan tavallisen merkin kierto n. 15m matkalta. Hyvin lähti ja teki tosi tiukan kaarroksen!

Gava, stoppi: Halusin treenata ruutuun liittyen pysähtymistä (stoppia), kun koira juoksee poispäin. Käytettiin samaa merkkiä (silläkin uhalla, että tulee ennakoinnista ongelmia) ja pysäytin välillä ennen merkkiä tai sitten Gava sai normaalisti kiertää ja vauhdista palkka. Nyt näkyikin se, että jos palkkaa ei tullut ihan heti Gava lysähti maahan tai istui. Ei siis kuunnellut niin hyvin mun käskyä. Jos meni maahan, niin sanoin että käsky oli "top" ja korjasin seisomaan. Helpotin vähän lyhentäen matkaa (hitaampi vauhti) ja palkkasin hyvät seisomiset. Lopuksi tajusi, että pitää seisoa. Gavaa varmaan edelleenkin sekotti se, että muisti möllitokossa että ruudussa tuli top ja sitten huusin maahan. Niin nyt oli sitä mieltä, että voi vähän oikaista. Tästä syystä Ruutikin tekee tosi harvoin ruudussa sen maahanmenon. Mutta Gavaa on taas ruudussa palkannut huutamalla "jes" + lelu ilman seisomista, että voin jättää palkkaamatta huonon kohdan, jos en oo huutanut aiemmin pysähtymään..

--

^ selkeä kierto-ohjattu liilapiste (takareunassa) on kaatunut merkki ja kapulat. Ja Ruuti on käskystä jättänyt pikkupiru lelun rauhaan.

Ruuti, kierto: Ruuti selkeästi odotti kiertämään pääsyä ja oli sellaista tuijotusta jo merkille. Ensin sen kierto. Sitten heitin kapulan ja käskin kiertämään. Seuraavassa toisen kapulan ja käskin noutamaan, oli juoksemassa kiertoon ja huusin käskyn uudestaan. Seuraavassa kierto. Yksi kapula oli ihan juoksulinjalla ja silti kiersi. Ja merkkinä matala merkki. Otin näiden joukkoon myös sivulletulon tarjoamista, niissä rintamasuunta aavistuksen eri kuin merkkiä nähden. Tai sitten tule käskyllä kaartaen kohti merkkiä ja palkkasin mukana kulkemisesta.

Ruuti, eteenmeno: heitin vähän kauempana Ruutinkin nähden lelun kauemmas sivusuunnassa olevalle hiekkatielle. Mentiin ottamaan noin 10m matkalta eteenmeno. Helppo valmiina olevalle lelulle. Sitten seuraavan käskin taas eteen ja huusin pysähtymään ja palkka (multa heitettynä). Seuraavassa Ruuti yritti stopata ennen käskyä ja käskin juoksemaan vielä eteen (palkkasin?). Sitten vielä kerta niin, että huusin ennen kuin himmasi vielä uuden käskyn ja ennen himmaamista "jes" ja palkka lensi. Laskin askeleilla sen 10m ja pyrin että ylittää sen ainakin 1-2m. Ruuti niin helposti tekisi noin 8m matkaa muuten. Se alusta näkyisi vähän huonommin kaus kuin pallo, voitaisiin välillä tehdä alustankin kanssa ja noin 15m matkoja..

--

Gava, tunnari "oma": viimeks tehty ennen joulua. Ekalla kertaa jätin tunnarirasian auki ja laitoin oman lumipallon taakse piiloon. Hyvin käytti nenää ja kun haistoi oman niin otti sen suuhun. Sitten rivin tapainen muodostelma väärien kanssa ja oma sinne. Gava nappasi eka väärän, oman viereisen, melkein olin itsekin unohtaa mikä oli. Mutta huomasin pientä epävarmuutta, kun Gava nappasi väärän. Pyysin tiputtamaan ja meni uudestaan etsimään. Nyt löytyi oma ja Gava toikin sen itsevarmasti. Sai tästä palkan, koska liike ei ole vielä niin varma. Vielä uudestaan oma eri kohtaan ja nyt sujui! Kapula oli tosin sama kuin aiemmin. Joskus oon tehnyt niitä, missä vaihdan uuden tunnarin joka kerralle.

Gava, kaukot:  Ekana saatiin neuvotella taas sivulta maahanmenoissa. Kun sanoin ennen maahanmenoa kauko virittelyn, niin Gava tarjosi taas vanhalla tapaa etupääpaikallaan tai sekatekniikalla maahan. Sitten tekee hyvin, jos on sivulla vähän liian takana joten voi hyvin tulla eteenkin päin maahan enkä jää sen pään taakse.

Tehtiin lähinnä seisomisia mukaan ihan 2m matkalta. Noita tehty tosi vähän. Eka Gava meinas nousta suoraan istumaan. Sitten pelkissä seisomisissa (maasta) liikkui alkuun eikä oikein tajunnut. Kun kerran onnistui niin sitten ne sujuikin. Tehtiin m-s-m vaihtoja läheltä ja palkkasin ne seisomiset. Sitten i-s-i siirtoja ja nyt seisomiset sujui taas. Hyvin erotti käskyt. :) Noi vaatii varmuutta läheltä tehdessä vielä ja vaatisi myös kuurina tekemistä eikä kerran kuussa.

Gava, edestä sivulle: Näitä tehtiin edessä istumalta ja niin, että pyysin eteen seisomaan ja vähän vastustin rinnasta kädellä ja sitten päästin sivulle. Lelu oli myös valmiina ja heti sivulla palkka. Näissä huomasin vain, että täytyy olla tarkkana etten vahvista aavistuksen vinoja, kun yritän palkata nopeasti. Gava yleensä tekee pompulla sivulletulon edestä, mutta halusin treenata sitä että ei pomppaisi, mutta tulisi ripeästi. Teki sitten ravilla, mutta saisi kuitenkin mun makuun siirtyä nopeammin. :D Hankalaa päättää kumpi olis parempi tai oppisiko nopeammin tulemaan sivulle. Näitä vois tehdä ehkä tasapainotyynylläkin ja ehkä Gava ei hallitse niin hyvin takamustaan.

Gava, stoppi & kierto: stoppi oli hyvä ja jäi seisomaan. Kierrossa taas pysähtyi merkin lähettyville tai sitten mietti merkin kierrettyään, että pitäiskö kiertää vielä uudestaan. Täytyy myöskin muistaa vaihdella vauhtipalkan kohtaa, kun aiemmassa treenissä hihkaisin palkasta helposti Gavan ollessa merkin takana tai sivulla.. Välillä odottaa ihan puoli väliin tai ottaa eteen. Gavalle oli aika epävarmaa nyt, että pitäisi tulla luokse merkin kierrettyä.

Itse eteentulot noin läheltä oli siistejä eikä tökkinyt kuonolla, mutta sitten taas hypyllähän tuli aika rumasti eteen eikä tajunnut jarruttella, ainakin jossakin tammikuun treenissä. Siitä en tykkää, ehkä pitää niitäkin muistaa tehdä kotimaastoissakin.

Tuli loppujen lopuksi taas vähän liikaakin treeniä yhteen kertaan Gavalle. Lopussa huomasi just sillä, että Gavalle tuli epävarmuutta ja teki tyhmiä virheitä. Olis pitänyt ottaa vain 1-2 uudempaa/epävarmempaa juttua (nyt oli stoppi, tunnari, kaukot, sivulle). Välillä Gava ottaa myös noi eteentulot ja sivulletulot vähän loukkauksena, ainakin kun alkuaikoina niitä treenasi. Saattaa olla, että otti niistäkin nokkiinsa. Juoksuista huolimatta teki kyllä tavallisella asenteella. Pari aiempaa päivää se itkeskeli lenkillä pojille, olis kelvannut vaikka samojedipoika (lapsien ei tarvitsisi ainakaan palella! ;).

--

Ruuti, tunnari: hyvin toi oman, tauosta huolimatta.

Ruuti, luopuminen & tarjoaminen (ääntely): Ruutilla aika hyvin toimiva juttu ääntelyyn ja vireen säätelyyn. On, kun käskee sen irrottaa lelusta niin vien lelun hitaasti taskuun tai nostan vain oikeaan käteen roikkumaan. Ruutin pitää malttaa mielensä, kun lelu menee pois ja oikeasti luopua lelusta, kun lelua ei viedä äkkiä koiralta piiloon "ennen kuin se ehtii sen uudestaan napata". Ruutille on opetettu myös, että se aktivoituu tästä ja tarjoaa sivulletuloa. Tai jos siitä en palkkaa niin sitten lähtee siitä seuraamaankin ilman lisäkäskyjä. Saatan myös tuoda lelua näkyviin tai esim Ruutin pään vasemmalle puolelle. Siltikään lelua ei saa katsoa ja ei Ruuti kertaakaan katsonutkaan tänään. Joskus siitä saa muistuttaa. Teki hiljaa ja keskittyneesti. Hyvästä kohtaa "jes" (naksutinsana) ja leikkiä. Sitten taas irti ja Ruuti sai tarjota sivulletuloa.

Alunperin, kun Ruutin ääntelyongelma vain voimistui aikoinaan ennen voittajaluokkaa ja kun mietin, että pitääkö meidän lopettaa koko tokoilu. Luin jostakin pk-puolen termistä patoamisesta tai joku taisi sitä suositellakin. Palattiin ihan nollatasolle yhdeksi kesäksi. Ruutilla tässä vaiheessa ongelma oli paisunut niin pahaksi, että tutulle treenikentälle (ainakin koirahäirissä) saavuttua se aloitti heti piippaamisen ja treenaaminen sisälsi välillä ihan huutoakin. Ja treeninä oli vain se, että laitettiin lelu taakse ja koira sivulle. Kun otti kontaktin niin, palkka. Ei vaadittu alkuun siis kuin vain kontaktin ottamista. Kun se sujui, saattoi heittää lelun taakse ja taas kontaktista palkka. Sen jälkeen lisättiin 1-2 askelta ennen palkkaa. Siitä eteenpäin vaihdellen aikaa palkalle pääsyyn. Alkuun tehtiin näitä yksin treenatessa lähikentällä (helpoin paikka). Ruutin tilanteessa se kiihtyy "nollasta sataan" ja sen saa helposti ylikierroksille ja se ääntää helposti. Nostatin sitä liikaa nuorena, vaikkei sen tyyppiselle koiralle se niin sovi. Alkuun, kun oli motivaation puutetta ja sitten mentiin taas toiseen ääripäähän. Alkuun myös etäpalkka toimi, mutta kunnes siitä odottavasta superherkusta tuli tiedetty juttu Ruuti äänteli jo sitäkin, kun häneltä pantataan super herkkua. Ruuti ei tiedosta yleensä piippausta, haukkumisiin pystyi helpommin puuttua. Tosin kyllä sellanenkin välillä tulee. Äännellessä Ruuti on ihan väärässä mielentilassa eikä ole riittävän keskittynyt.


-> häirittynä kontaktia tai tietäen ettei saa ottaa lelua/namia ja sen saa keskittymällä tarjoamalla kontaktia
-> haukahduksesta pettyneellä äänellä puhuttelu koiralle (improvisoiden jotain "tästä ei tuu mitään jos käyttäydytään noin, jos et oo nätisti niin meidän treenaamisesta ei tuu mitään"), Ruutilla hännän laskiessa riitti. Tämä myös laskee virettä sopivasti.
-> Rutiinien rikkominen esim seuraa käskystä seuraa vain leikkiminen, ruudun merkiltä seuraa parin metrin päästä stoppi (aina ei pääse ruutuun), kapulan heitettyä koira maahan, ruutuun käskyn sijaan maahan... Esim kapulalle mennessään koiran pitäisi olla sen verran kuulolla, että pysähtyy käskystä sitä ennenkin. Tämä toimii jollekin ja joillekin ei. Jotkut muut rodut saattaa mennä sekaisin, kun kaavoja rikotaan (kuulemma pumeille ei voi ainakaan tehdä).
-> liikkeiden välit varmoiksi (käskyn alla kulkeminen), ettei vire aina laske niissä
-> käskeä menemään pois jos ei tee hyvin, keskity tai ääntää
-> antaa purkaa itseään ennen treeniä, joskus on saanut juosta vapaana pallon kanssa (harvemmin kuitenkin saan näin tehtyä)
-> liikkeelle lähdöissä nami maahan, koira pitää kontaktia, lupaa ottaa nami ja heti kun on syönyt niin liikkeelle. Tai sitten luoksetulossa odottaa nami jalkojen välissä, mutta saa vasta luvalla syödä ja sitten tulla luokse.
-> jos koira ääntää niin palkkio menee pois, esim jos koira ääntää sivulla, ohjaaja menee kauemmas. Ei olla itse koitettu, eikä tätä yksi tuttu koira meinannut heti tajuta..
-> minimimäärä käskyjä esim seurauksessa en aina käskytä sivuaskelia tai vauhdin muutoksia.

Tällaisia kuultuja ja suurinosa testattuja tullut käytettyä..


Treenaa Gava:
- edestä sivulle: t.tyynyllä ja ilman
- tunnari: ilman oman piilotusta
- kaukot: seisomisia mukaan ja matkaa istu/maahan vaihdoissa lähemmäs 10m
- vauhdilla eteentulo tai hypystä: ettei tökkäse
- kierto ja eteentulo
- eteenmenon alkeita jo oheen?

Treenaa Ruuti
- kierto-ohjattua hypyillä, kun sää sallii tai pihan parkkiksella oma yksi hyppy (kuuntelua)
- eteenmeno: välillä lelu/alusta tai vain näyttö.. 
- oikean puolen seuruu

Ruutilla rally-voi kisat 12.3 Espoossa, saatiin peruutuspaikka :) kertaillaan siis taas rallyjuttuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!