Siirry pääsisältöön

Tokotreffit taas tolleriseurassa

Treffattiin ekaa kertaa Henna ja Didi tolleri. Hain myös Novan matkaan ja Ruuti & Gava matkassa. Päätettiin testata Leppävaaran koulua (entinen Veräjäpellon koulu), että jos kenttä tai hiekkaparkkis olisi kunnossa. Parkkis oli jääkerroksen peittämä, mutta kentällä oli hyvin tallattu lumikerros, varmaan lapset pelaillut ja tallannut hyvin. :D Ei ollut yhtään jäätä eikä liukasta. Niinhän siinä viime vuonnakin taisi pystyä vähän pienemmällä alueella ainakin treenata samoihin aikoihin.



Nova, paikkiksen alkeita: Novan otin paikkamakuu seuraksi. Ei ole koskaan tuollaista tehnyt niin sivulta käsimerkillä maahan. Ja palkkasin useasti sivulla maahan ja välillä suoristauduinkin. Sitten sanoin, että odottaa ja käännyin Novan eteen mistä palkkasin taas. Vähän hankala oli ehkä suoraan autosta tulla vain paikalleen makoilemaan. Kerran ehti välissä nousta istumaan. Muuten sain palkattua sopivaan tahtiin, että pysyi maassa. :) Kotona kuulemma pysynyt paremmin makamassakin.


Gava

  • sivulle ja seuraus: tehtiin ihan helppoa palkkaa liikkeelle lähdöstä ja parin metrin matkalta. Vapauttaen lelulle, joka oli seläntakana toisessa kädessä. 
  • ruutu: tehtiin ensin noin 15m matkalta. Virittelin ja selkeästi bongasi ruudun. Juoksi täydellisesti takalaitaan keskelle, huusin jes ja tulin tuomaan palkan ruutuun. Seuraava läheltä ja nyt tällä kertaa huusin stop ja hetken päästä lelu. Ruudulle teki varmaan hyvää pieni tauko, kun se on edistynyt paljon. 
  • kaukot: Tehtiin sivulta maahan. Ekassa vähän liikkui takapää! Toistolla hyvä. Tein kaukojen istumaan nousun noin 5m matkalta, joka hyvä. 



Ruuti

  •  ohjattu: Ruuti sai tehdä ohjatun liikkuroituna, lähinnä kapulat vietynä. Merkki hyvä ja haki suoraan vasemman kapulan. Palkkasin vauhdista, kun toi kapulaa. 
  • eteenmeno: olin jättänyt aiemmin lelun kentän laidalle, tämä paikka vähän vaikea kun tuli pientä alamäkeä, aita, lähellä tolppa, mun pari tötsää ja lumessakin pari kasaa. Ruuti juoksi ehkä 7m ja sitten stoppasin sen. Siitä lähti taas vinoon juoksemaan, katsomaan kohteita. Tulin lähemmäs ja lähetin taas juoksemaan suoraan. Lopulta löytyi lelu. Tietty seuraava toisto, kun tiesi lelun paikan sujui hyvin. 



Nova

  • sivulle & seuraa: palkkasin vähän katsekontaktista sivulla. Helposti vasemmasta kädestä namin annettua jää kuikuilemaan sitä kättä ja saattaa liikkua vähän taaksekin päin. Joten palkaksin 2-3 namia, jos pysyi sivulla. Seuraamaan lähdöissä testailin voisko olla välillä käsi ilman namia reidessä. Välillä ei tajunnut silloin lähteä ja jäi vain istumaan. Vaihtelin niin, että suurimmassa osassa oli nami ja sitten taas ei. Oikeassa kädessä namit valmiina, jonka vaihdoin sitten vasempaan ja nami koiralle. Välillä vapautin ja käytin sosiaalista palkkaa ja sitten taas vähän treeniä. Nova oli tosi innoissaan.
  • nouto: tehtiin kaksi noutoa, missä pidin kiinni ja heitin kapulan. Ekan haki kantaen laipasta. Toisen kantaen kapulaa oikein. Hyvä rauhallinen ote kapulaan, vaikka hakeekin kiireellä. Vapautin vauhdista lelulla leikkimään. Tehtiin myös kahden pallon kahden lelun leikkiä, lelujen palauttaminen on vielä vähän kehnoa Novalta. Täytyisi panostaa siihen kunnolla, katsoa vähän miten treenata sitä ja kahden lelun leikkiä tietty on treenattu. 
  • liikkeestä maahan: näitä namikäsi avulla. Rauhallisesti menee maahan, etupää edellä kumminkin. En testannut vielä vaikeuttamista, kun kestää vielä miettiä hetki ennen kuin menee maahan. 


Treenaa:
- Nova leikkiminen ja lelujen palautus..
- Ruuti eteenmeno
- Gava useampi kaukovaihto

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...