Siirry pääsisältöön

Anun agilityssa avokulmia

Tiistaina liideltiin taas Anun agilitytreeneissä. Vähän vaikea oli valita, mikä olisi kohta mitä haluisi tehdä. Päätin, että keinun ainakin ohi juosten koska Gava varasti siinä Villen koulutuksessa. Sitten yksi avokulman käännös oli tuolla ja muutamia muitakin kohtia. 

1-7: alku sujui ihan ongelmitta, vauhtia kertyi mutta siististi sain tehtyä. Kutsuin putken puoli välistä rauhallinen työntö hyppy 3. Putkesta tultua vilkaisu mua, mutta lähti hyvin hypylle 6. 

Keinu: keinulla tehtiin alkuun missä juoksin ohi. Gava ehti vähän nytkähtää eteenpäinkin, kun heitin lelun. Seuraavat toistot Anu palkkasi. Ensin vain sellainen missä juoksen seuraavan hypyn tasolle, sitten aitaan asti eli 10m. Molemmat hyvin. Pyrin etten toista "touch touch" jne käskyä vain kerran. Vaikeinta oli sitten, että jos esim valssasin hypyn edessä niin Gava otti sen vapautuksena. Ei sanottu mitään, keinu alas ja Gava sai tarjota mennä siihen uusiksi. Vähän rauhallisemmin valssasin. Lähti taas pois. Tarjosi takaisin keinulle ja kun kesti mun rauhallisen valssin hypyn edessä niin sai palkan. Sitten sujui putki, hyppy, keinu myös niin että valssasin hypylle. Kaikissa Anu heitti palkan. Hyvä oli huomata, että Gava on keksinyt jos teen jonkun ohjauksen että lähtee siitä. Mutta nyt saatiin hyvät keinut. :)

8-14: Takaalähetys ja saksalainen eli persjättö hypyn edessä. Vastakkainen käsi, heti kun koira lähtee kiertämään eikä ole vielä hypyn takanakaan. Tätä tehtiin erikseen, koska Gava ei lukinnut ajoissa hyppyä vaan lenkitti. Takaaleikkauksella hyppy 11, vaikeasta kulmasta. Siten hypylle 12 tein valssin jonka tein hypyn 13 vieressä. Tässä piti kääntyä ihan heti, niinkin ajoissa että itsestä tuntui, että koira voi tulla hyppyjen välistä. Mutta saisi tehdä oikeasti kunnolla töitä, että saisi sen niin tiukasti mukaan. Näin sain kääntymään vähän paremmin, muuten meni taas melkein keppien luota. 13 ja 14 vain lähetyksellä. 

13-18: Ekalla keppien lähetyksellä jäin liian kauas ja haki 3 tai 4 väliin. Tollainen avokulmasta haku on vaikea. Sitten menin kohti 2 keppiä, mutta ohjaus näytti lähinnä edessä olevaan putkeen lähetykseltä. Putken jälkeen jo katse koiraan ja käsi lähellä. Ekalla kertaa en muistanu taas katsoa koiraa kuin vasta ehkä keppien kohdalla. Sitten muistin katsoa, otin käsilaukkuohjauksen eli se Villen neuvoma molemmat kädet kohti koiraa "niska pers-ote" maisesti. Ja Gava haki oikein kepeille. Yksittäisenä ottaessa ei osannut taas kuin törkäten hakea oikein. Takaaleikaten ja itse ulkoreunaa juosten nämä on G:lle helpompia. Vippaus putkeen sujui, mutta tein sen aika käden heitolla, voisin vain kääntyä ja käsikin kääntyy samalla. 

17-19 eli kepit, putkeen poispäin käännös lähetyksellä. A-esteelle pyysin pysäytyksen, koska niin tiukka kulma. Palkkasin siitä. 

Vielä vähän oli aikaa, joten päätin tehdä 24-26. Eli pituuden käännös, muurille käännöksestä ja sitten putkeen. Ekassa tein taas valssin tosi hitaasti kääntyen ja Gava sai tehtyä jätti u-mutkan. :D Sitten jäin vähän kauemmas sivuttaisetäisyydellä pituudesta. Lähetys, pari sivuaskelta ja kääntyy muurin alkaessa heti valssissa kokonaan ja katsoo olan yli koiran tuloa liikkuen kohti putkea. Saatiin paljon pienemmäksi mutkaa. Tossakin musta tuntui, että jos käännyn niin aikaisin niin mun ohjaus ei näytä muuria vaan esteiden välistä. Mutta Gava vaatii ne ajoissa että ehtii reagoida. Toki liikkeen suuntakin tässä vie. Tiukempien kulmien valssit on itselle jotenkin helpompia ajoittaa oikein. Koiran näkökulmastahan oli tosi yksinkertainen kohta esteitä hakevalle. Persjättöä myös suositeltiin tähän, ei sitä testattu. Ehkäpä to uskallan. 

Taas oli mulla tänään ärsyttävää varovaisuutta. Kun näissä hankalissa avokulmissa mietin taas uskaltaako kääntyä noin aikaisin. Pitääkin uskaltaa ja testata rajoja. :) 

Radasta jäi testaamatta kohta A:n jälkeen eli 20-23, jota mietin kuvaa katsoessa ja rataantutustumisessa. Täytyy ehkä testata to. 

Tällä radalla tuli ihan monipuolisesti ohjauksia eikä vain takaaleikkauksia. Saksalaista, valssia, haltuunottoa, poispäin- kääntöä. Vielä paremmin ehtisin niistä ohjauksista, kun rohkeammin jatkaisin matkaa enkä jää katsomaan miten koira niihin tulee. Tietty joidenkin kohtien rytmitykset muistaen. Esimerkiksi Jennan ohjaus on niin hienoa katseltavaa, kun ei siinä ehditä jäädä katsomaan hyppäsikö koira vai ei. 

Ihan hyviä pätkiä tänään, rohkeutta vaan itselle! 

Treenaa:
- keinulla valssi yms seuraavan esteen luona 
- 8-10 oli ihan kiva pätkä (saksalainen ja valssi hyvin)
- kepeille haku tuosta kulmasta
- 20-23 jäi tekemättä
- 24-26 persjätöllä 
- 27-28 ehkä ettei ota väärää hyppyä, tosin kääntyy putkesta aina mun suunnalle

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...