Siirry pääsisältöön

Paimennukset ja upeita hakukaaria! Kuvia!

Maanantaina oli vapaapäivä ja mentiin jo aiemmin päivällä paimentamaan sekä saatiin kuvattua Eijan koiria. Vautsi miten siistiä, kun saatiin tässä treenissä tosi hyvin avattua Gavan hakukaaria! Toki viime kerralla Päivillä vikoissa oli pari siistiä. Sain myös uusia oivalluksia taas, miksi miten sekä näin kaikki Eijan koirat hommissa. :)


1. kierros tehtiin ensin Gavan kanssa toisella laitumella kuin yleensä. Lampailla oli vetoa aidan takana pikku metsikössä olevaan aitaukseen. Mentiin vastakkaiseen laitaan, mutta hyvää treeniä oli. Välillä yrittivät lähteä ja Gava suht nätisti aina uskalsi hakea. Totteli myös maahanmenoa ja kuljetti sitten nätisti. Yllättävän hyvin lähti flankillä irrottamaan aidastakin, kun tulin vähän lähemmäs. Yksi 90 asteen kulman irrotuskin saatiin onnistuneesti, siinä olin lampaiden edessä vastassa.
Muuten tehtiin alkuun vähän kuljettamista, sujui hyvin. Sitten flankkejä, niin että leikkasin linjan. Lähti hyvin ja tilavasti. 

Sitten saatiin läksyksi tehdä jatkuvaa flankkiä niin, että kävelen vastapäivään. Olikin tosi hankalaa, koska Gava haluisi aina tasapainoon tullessa lähteä tuomaan lampaita mulle tai pitää ne paikoillaan. Tosi hyvä treeni meille. Eija testasi kuinka saa liikkumaan, kun musta tuntui kun kävelin vastaan Gava lähti vastakkaiseen suuntaan vaikka vähän hätyyttelin eka flankille antaen kaasua. Ensin sujui niin, että pysyin lähes paikallaan ja jos ei lähtenyt sieltä takaa menin blokkaamaan väärän suunnan ja patistin liikkeelle jumi kohdasta. Sitten jatkoin taas vastapäivään, heti jos jämähti kävin laittamassa liikkeelle. Pyrin kävelemään vastaan, kun oli ehtinyt jo tasapainon ohi, silloin sujui. Jos tulin liian aikaisin Gava ei luottanut että lampaat pysyy. Paristi kävin blokkaamassa Gavan 15m päässä lampaista ja neiti näytti järkyttyneeltä. :D lähti nätisti kaukaa sitten oikealle flankille. Suunnissa ei hirveästi eroa. Alkuun oli siis aika taistelua ja sain palata laittamaan liikkeelle, tai blokata väärän suunnan. Peruuttelin myös, että lampaat vähän liikkui sen kiertäessä.

Oikeastaan tämä sama juttu on näkynyt hakukaarissakin, kun Gava pääsee lampaiden rinnalle se on aina alkanut valmistella kuljettamista mulle ja keskittynyt pitämään lampaat kiertäessään taakse. Tätä on vahvistanut aina jos se "hakukaaren" tehtyään on päässyt kuljettamaan ne mulle. Viimeksi Päivin luona tein vikoissa flankeissä yhden hätistämisen kauemmas, kun oli saavuttamassa lampaita tai pysäytin ennen kuin oli lampailla ja käskin uutta hyvää flankkiä. Ne taisi myös auttaa, kun oli pakko mennä loppu väljemmin. Tuota on ollut vaikea puuttua, koska periaatteessa se on kaasua koiralle ja sen kohdan minkä Gava on yleensä mennyt läheltä lampaita on ollut lampaiden takana. Samaa ideaa tämä pelkkä flankkitreeni missä kävelen vastapäivään, hakukaaressakin vedosta riippuen Gavan pitää mennä yli tasapainon sekä ei saa ennakoida sitä tiivistämällä kaarta jo lampaille tullessa. Sekä jos liikun itse vastaan sen pitää pystyä tulla tasapainokohdan ylikin.


Hakukaarelle 

2.kierros tehtiin tutussa pikku aitauksessa. Paneuduttiin taas hakukaariin. Ihan perille ei ollut vielä mulle mennyt edellisen treenin idea, kun ihmettelin alkuun miksei koira saa tuoda lampaita hyvän kaaren jälkeen (kuten kisoissa peruskokeessa). Gavan kanssa ei, koska se on niin vahva ja luontainen toiminto sille. Ja se on kova ennakoimaan. Lisäksi on luokkia missä koiran pitää noston jälkeen kuljettaa lampaat toisesta suuntaa portin läpi. Gavan piti siis pysähtyä ennen kuin lähtee kuljettamaan, pysäytin ennen kuin oli takana. Ei saa ehtiä ollenkaan kuljettamaan. Sen jälkeen sen piti jatkaa flankkiä. Jos teki 1-2 hyvää flankkiä sai sitten tuoda lampaat mulle. Se kuljettaminen toimii silloin palkintona hienoista flankeistä. 

Hakukaaria tehtiin ihan tavalliseen tapaan, että seisoin vieressä lähettämässä tai kävelin ristiin. Molemmat toimi. Ja vielä ilman painetta! Kun seisoin vieressä Gava alkoi heti katsoa suuntaa mihin pitäisi lähteä. Vautsi! Lampaat pysyi aika hyvin irti aidasta ja pystyin olla jo kauempana kuin mitä Anni käski olemaan. Gava menikin tosi paljon paremmalle kaarella kohti lampaita ja väljästi niiden sivussakin. Tein myös pari aidasta irrottamista flankillä, että käskin Gava maahan, kun lampaat reagoi koiraan (Gava ehti vasta lampaiden sivulle). Kun lampaat lähti siitä liikkeelle ja aidan ja lampaiden välissä oli tilaa, toinen flankki ja Gava mahtui menemään sieltä. Totteli hyvin flankkiä, koiralle ei tullut fiilistä että lampaat karkaa eikä selviydy. Sekä oppii vähitellen, etten lähestyessä aitaa pitää hiljentää taakse mennessä sekä mennä väljästi. Tuntuu, että jo parissa treenissä kun aloin tajuta mikä on pielessä meidän aidasta irrottamisissa Gavan jännitys on vähentynyt tosi paljon. Tietty, kun ei voinut luottaa että itse hallitsen ne tilanteet. 

Lopussa testattiin vielä poispäinajoa. Meille vahva ajaminen ei taas nyt sujunut, kun flankit toimi. Ehkä sekotti myös samassa treenissä.
- Näitä joko kolmiomalliin koiran kanssa vähän väliä ja kävellääm samansuuntaisesti kohti lampaita.
- ajamista ja jos oikoo maahan ja itse leikkaa edestä ja menee pyytämään ajamista siltä puolelta mihin meinasi oikaista.

Puhetta oli myös häkistä irroittamisesta. Osalla koirista kestää että niillä on itse luottamusta siihen. Alkuun voisi treenata niin, että kulkee mukana. Ja helpompi vois olla alkuun laitumella 90asteen kulmista irrotukset. Kisoissa ei saa itse mennä häkkiin. Ja koira siellä kokoajan liikkeessä, ajattele itseä makaamaan hevosaitaukseen. ;)

Nämä on moni niin pikkujuttuja mihin kokenut olisi tajunnut puuttua varmaan jo kauan sitten.
Sovittiin, että voin käydä omatoimitreenaamassa ennakkoon ilmoittaen tai sitten ohjatusti. Välillä ainakin tarvitsee toisen katsomaan.

Simi



Tuima


Rai
Ihania syysvärejä sai jo kuviin! Lampaatkin sopii niihin väreihin. ;)

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli hieno kuvaussää ja maisemat kohdallaan sekä taitavia koiria. Pystyi pyytää tuomaan tiettyyn paikkaan lampaat. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...