Siirry pääsisältöön

Kisakokemusta ja treenilistaa

LA oli Novan kanssa ekat 2lk kisat Lohjalla 10, 10, hyl, tuomarina Marjo Heino. Novalle ihan kivat kaksi ekaa rataa, kontakteilla oli hieman hätäisyyttä nähtävissä. Kolmannella radalla olin päättänyt uusia kontaktin ainakin puomin, jos ei jää sinne. Se oli hyvä ratkaisu. Agiradoilla ei ollut yhtään putkea!
10vp= muurin palikat ja kepeillä virhe, korjasin vikaan väliin
10vp= rengas hajalle ja rima
hyl= jäin hetkeksi miettimään korjaanko keinua, hyppäsi heti kun se pamahti maahan ja valssasin siinä edessä. Pituuden hyppäsi sivusta eli korjasin. Kepeille tultiin melkein 90 asteen kulmassa, sujuikohan se ekalla? Mutta lopussa jäi taas 1 väli suorittamatta, joten korjasin vain sen vikan välin. Siitä olisi ollut päällejuoksulla puomille ja jäin jälkeen. Loppusuora (3 hyppyä) aika toivoton, mutta puomin korjaus laski virettä ettei rynnännyt ihan jalkoihin.

Treenattavaa Novalle
- irtoaminen hypyillä, loppusuora
- kisamaisesti kontaktit
- eri vire
- kepeillä päällejuoksu
- hypyllä päällejuoksu
- itsenäinen takaakierto


SU Gavalla kaksi rataa Lohjalla Esa Muotkan radalla hyl ja hyl. Kisoissa oli myös huippuja Saksasta ja rata oli aika eurooppalaistyylinen. Hyvänä puolena se, että oltiin samoissa kisoisa huippunimien kanssa. :D Kaksi hyllyä napattiin, eka rata päästiin maaliin asti, tokalla tultiin vähän eri reittejä pois. Jälkimmäinen rata olisi vaatinut myös riskinheittoa sillä, että ehtisi tekemään persjätöt kahteen kohtaan, missä Gava kääntyikin väärään suuntaan. Mutta ei tullut mieleenkään tai tuntunut hyviltä ideoilta..
Hyviä juttuja kontaktit toimi (tosin ekalla radalla uusin keinun). Käännökset voisi olla paremmat, muttei kuitenkaan ottanut ansahyppyjä.

Rimat tuli kun valssasin kahdessa kohtaa ja koira teki takaakiertoa.Viistohypyllä Gava hyppäsi päin siivekettä kun kutsuin keinulta. Otin vain haltuun sinne puolelle, en selkeää puolivalssia. Taisin sanoa tässä tms, en uskaltanut käyttää in-in käskyä.

Toisella radalla muistin yhden hypyn puolen väärinpäin ja otin vahingossa välistävedolla, sen totteli! :D Yritin hyvillä fiiliksin tsempata radoille, mutta vauhti ja taidot ei tällä kertaa riittänyt. Gavalla oli myös intoa niin, että tärisi oikein lähtöön mennessä. Ennen ekaa rataa sain leikkiessä haavankin ja Gava yritti puraista reiteen seurauksessa. :D Kahdet minitreenit Novan jälkeen ei ollut ihan paras valmistautuminen kisoihin ja tauko alle.

Treenaa Gava:
- takaakierrot, putkiansalla ja vauhdikkassa pätkässä pitkällä välillä (ulkomaan kisaajilla vain käsky ja käsi nousi ylös, ei mitään linjausta tai kroppaohjausta, ohjaaja voi jatkaa matkaa..)
- in-in kohtia oli tai vauhdikasta kohtaa saksalaiselle
- kepit 90 asteen kulmasta niin, että itse avokulmaan ulkoreunassa ja umpikulmaan sisäpuolella. Rengas + kepit tai pituus + kepit.
- viskileikkaus, hyppäsi hypyn takaisinkin
- persjättö hyppy putkeen irrotuksen jälkeen
- kuuntelua ja käännöstreenejä, leppakkoläksyjä vauhdista jenkkikäännös, niisto ja jarruvalssi
- rimat tuli takaakierto valsseissa, jos ne jatkuu kisoissa niin radalla rimannosto.. toki ei täydellistä ole treeneissäkään, siellä stopataan.

Suurinero eurooppalaiseen tapaan olisi opettaa vain vahvoja suullisia käskyjä ja keskittyä itse juoksemaan. No onneksi teknisemmälläkin välillä pärjää.

Videoita sain, mutta menee ainakin omaan tarkasteluun, kiitos kuvanneille! Treenikohtia pitää myös piirtää ylös. Videoita saksalaisten radoista tapahtuman fb sivulla. Tuli ennen kisoja ilmoitettua myös ensi la 4 starttia Gavalle Lägille, onneksi eri tuomari vaihteeksi. :D


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...