Siirry pääsisältöön

Läksyjen harjoittelua

KE SAIJAN TREENIT
Oltiin vaihdettu aiempaan ryhmään ja ostin myös toiselle koiralle paikan niin saatiin hyvä treeniaika molemmille. Jäipäs hyvä mieli treeneistä, sopivasti aikaa ja saatiin tehtyä asioita läksylistalta. :)
Rimat oli Gavan tulevien 3lk kisojen takia 60cm. Novakin pärjäsi niillä. Videota ei tullut, ratapiirros ohessa. Novaa palkattiin eka osio namialustalle kouluttajan toimesta, paitsi kontaktit palkkasin itse.



Novan kanssa aloitin

- kontaktit: Otettiin hyppy 3 toiseen suuntaan ja puomille (valssasin siinä). Ekaa kertaa puomilla Nova ei pysähtynyt ja tuli haukkumaan mulle. Näköjään oli ihan kisaviressä vielä viime kisoista! Toistolla onnistui ja palkkasin namilla. Juoksin vähän ohi ja palkkasin. Olisin voinut myös vapauttaa seuraavalle esteelle, jollain kerralla. Hypyllä käännös ja keinulle. Ekaa kertaa hypyllä juoksi liian lähelle ja rima tippui. Keinun palkkasin kahdesti, yritti kerran lähteä pois, mutta ehti peruuttaa takaisin.

- eteenmenot, irtoamiset: ensin hypyillä 6 + hyppy 3 toisinpäin ja hyppy 26 toisinpäin. Ekassa ehti mennä korkean muurin takaakiertona. :0 Hienosti hyppäsi. Palkkaus paikasta katsottuna, linja oli ihan suora laskeutumispaikasta palkkakupille. Nova vaan laskeutuu aina sen verran mua kohti, että tuntui että keski hypyllä piti melkein työntää hypylle. Otettiin myös putken kautta ja juoksin aidan viertä, se oli helpompaa kun olin edempänä.

Toinen irtoamispätkä otettiin 15+16+18 ja helpotettiin keskihypyn kulmaa. Tässä taas Nova leijaili joka hypyllä ja vilkuili vähän muhun saako mennä.

Tauko

- kepit: jätin lelua aavistuksen viistoon, ekat 3 kertaa jätti vikan välin. Sitten sujui.
- 8-11: muuten hyvä mutta putkesta 10 juoksi hypyn 6 ja sitä seuraavalla putkeen 5. Eli tuli niin mua kohti. :D


Gava treenasi Novan vuorojen välissä. Kääntymistä, takaakiertoa, kuuntelua, vaikeata keppikulmaa ja myös radan läpi (joka kaatui 15-16 hyppyihin).

- kepit muurilta 90 asteen kulmassa. Ekassa saksalaisessa tai kahdessa tuli rima alas, otin putkeen 11, hyppy 13 aidan puolelta. Ensin itse ulkopuolella, haki 2 väliin. Kun otin vähän haltuun ja päästin niin oikein. Keppien puolelta meni myös väärin, joka muutenkin aina vaikeampi. Ei ollut mitään apukeinoja, ehkä ohjuria voisi miettiä. vaikka 2 keppiin kiinni.

- suorasta putkesta jenkkikäännöksellä hyppy, oikealle kääntäessä meinasi kääntyä samaan suuntaan kuin viimeksi. Takaakiertoa hypylle ja in-in tyyliin. Paras oli ottaa "tähän" haltuunotto ja sitten ohjaus, kun otin 10 + 4 hyppy toiselta puolelta.

- jarruvalssi: tehtiin 4 + 6, johon jarruvalssi ja lyhyeen putkeen.

- takaakierto persjättö + takaakierto: 16 hyppy takaakiertona, ekassa Gava mietti keinua. Eka persjättö ei sujunut, kun jäin katsomaan mitä tekee. Sitten onnistui. Siitä oikean kautta toinen takaakierto. En siinä ehtinyt kuin tehdä vähän päällejuoksua.

- rata: 7 rima päällejuoksussa tuli ekalla alas, kun olin vähän myöhässä. Sitten ehdin vähän liiankin pitkälle. Otettiin putkesta jatkoa. 9 hypyn jälkeen Gava juoksi putken 10 ohi, moneenkin kertaan! Lenkitti?
12-16 paljastuikin haasteeksi! En olis arvannut. 12 hyppy paitsi ekalla aina meinasi venähtää. Kerran jopa meni puomille! 13 hyppy olis ollut parempi ottaa toiselta puolelta, mutta pyöritin ympäri siivekkeen. Muuri oli korkea ja sitten Gava olikin jo keppien keskellä. Seuraavassa sitten kiinni muurilla, mutta silti venähti pitkäksi ja tuli hypyn ohi. Seuraavaksi tiukkana päällejuoksua hypylle, no sain sinne kääntymään mutta meni 16 hypyn väärinpäin. Sitten taisi onnistua koko kuvio, aina änkeämistä oli 15 ja 16 hypyt, piti laittaa toisille linjoille, joka oli hyvää treeniä. Koska Gava loikilla ja kaarilla ollaan joskus pulassa ja ei mennä sitä suunnitetua reittiä, mikä oli arvioitu.

18-21: kokeilin ensin takaakiertoa hypylle 20 pidemmän kautta. Sujui, mutta ei tuntunut niin kivalta, toinen takaakierto unohtui. Sitten sama vielä poispäin käännöllä, se pyöristi automaattisesti seuraavaa takaakiertoa.

Pidempiä pätkiä ansojen ohitusta ajattelin myös, muttei muistunut mieleen ja ainut mitä olin katsonut oli mutkaputken ohitus, joka sujui.
Novan läksyihin jää myös päällejuoksut ja takaakierto kohdassa missä ei syötä suoraan taakse.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...