Siirry pääsisältöön

Kahdet agilityt

MA Markon agility tuurausvuorolla Sporttiksella

- Novalle nopea treeni, irtoaminen "loppusuoralla kohti seinää". Ei mennyt ihan nappiin.
- valkoisissa kepeissä kerran rytmisekaisin. Lelu eteen ja ok. Hyvin haki umpikulmaan sisään loivasta kulmasta!
- puomi ok, palkkasin namilla.

- Gava keräsi kierroksia Novaa katsoessa.
- Ensin lenteli rimat (2,3), radan teemana myös kökkörata eli hankalia linjoja
- kepeillä nyt mokaili vauhdin takia ja ekassa kun olin vähän edessä karkasi hypylle. Meinasi muutenkin poimia ansoja ja lenkitti pari käännöstä (13). Kepeillä tein päällejuoksua loppuun, että sain työnnettyä hypylle.
- Gava vaati valeleikkauksen 4-5 väliin, eli menin putken päädyssä käymään seinän puolella. Ekalla kiersi sen takaa, kun linjasi sinne.
- Gava ehti tehdä Markon rataa 1-18 ja siitä menin keinulle, kun unohdin pätkän pois.



KE Saijan treenit 

Näissäkin tuli tehtyä molempien kanssa ja vähän tekniikkapainotteista. Okseri sujui molemmilta.

Novalle kontaktit ja kepeille ohjurit 2 alussa ja 1 lopussa. Ensin yritti mennä ohjurin ali. Tehtiin avokulmaa ensin loivana. Kun ohjasin linjalle niin sujui. Sitten onnistui 90 asteen kulmakin, tokalla yrittämällä. Jopa pituus ja 90 asteen kulmasta kepeille! Kepeillä oli etupalkka.
Keinulle enemmän toistoja vauhdilla putkesta, joka vähän takaviistossa tai rinnalla. Ohittamiseen treeniä keinulla ja puomilla. Puomilla ekalla kertaa lelukin oli edessä ja yritti varastaa. Toisella kesti ohi juoksemisen.
Vauhdikkaassa pätkässä Nova ei meinannut irrota valssihypylle, meinasi tulla putken ohi ja A:n ohi, kun olin jäljessä. Palkattiin ne apparin kanssa. Myös 3 hypyn pätkä, jossa palkka apparilta. Kokeilussa oli lelu, missä on vinku ja nameja saa sisälle. Enemmän molemmat tykkäsi siitä lelunakin. Nova ei tosin niin pahasti jäänyt siihen kiinni kuin palloon.

Gavalle kepit 90astetta ja putki oli takana. Ekana juoksi putkeen. Ohjuri oli kiinni 2 kepissä ja muuten maassa. Muut sujui! Jopa tiukempi kulma, 18 hyppy + kepit 8 kaikki avokulmaan. Vautsi! Lähetin kaukaa, enkä auttanut liikkeellä. Gava taisi luntata Novalta.
Lepakkotreeniä vähän niistoa ja jarruvalssia. Oli aika liukassaippua. :D 16-18 oli vaikea niin, että otin käännöksen 18 hypylle. Yritti lenkittää vähän seläntaakse, kun kiihdytin kääntämään 18 hypyllä. Ja jollakin taas kielsi 18 hypyltä.

Oli vähän humputtelutreenit, mutta tuli hyödyllistäkin. Nova vaatii etupalkkaa nyt ahkerasti.. Ja muistutellaan ohjureilla vaikeampia kulmia. Kepeiltä en huomannut jatkoa, että olisin sitä tajunnut kokeilla. 15 hypyltä oli vaikea lähteä molempien kanssa ajoissa, piti luottaa in-in käskyyn ja putki syötti aika helpoksi kulman. Novan treenilistalla odottaa myös saksalainen ja päällejuoksu.



Eläinlääkäri 

Viime viikolla Ruuti haki Livetistä eläinlääkäriltä silmätulehdukseen lääkkeet. Kosteus ok (ei kuivasilmäisyyttä), ei haavoja.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...