Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.12.2015

Control Unleashed ja Crate Games dvd muistiinpanoja

Tässä yhdessä kirjoituksessa muistiinpanot kahdesta samantyyppisestä dvd:stä. 


Control Unleashed: A Foundation seminar dvd:stä (Leslie McDevitt) muistiinpanoja.

Hengittäminen/keskittynyt ilme: koira esimerkiksi istuu edessä ja kun se sulkee suutansa keskittyneen näköisesti palkitaan. Se saattaa myös kevyesti puhaltaa ulos. Tai sulkee suunsa läähätyksen ohessa. Voi auttaa pitää namia lähellä ja palkata ja naksuttaa heti kun sulkee alaleukaansa. Tätä on vaikea selittää. Läähätyksen ääntä ei kuulu eikä mitään vinkumista.

Reorienting points
- oppitunti tai kisa ei ala siitä, kun koira on kehässä vaan, kun koira otetaan autosta, saavutaan rakennuksen sisään, tullessaan häkistä pois.. Koiran pitäisi keskittyä ohjaajaan, ei siihen mitä siellä ympärillä on. 
- koira on häkissä, kytketään hihna ja avataan ovi. Jos yrittää tulla ilman lupaa, suljetaan häkin ovi. Siirrytään häkin sivuun ja sieltä vapautussana "okey" ja naksutetaan heti, kun koira ottaa kontaktin + nami. Tarkoitus, että koira hakee heti kontaktia eikä nuuski maata tai tee muita asioita. Koira taas häkkiin ja uusiksi. 
- samaa voidaan tehdä oviaukosta sisäänmennessä. Pysähdy ja odota, että koira ottaa kontaktin. 

Whiplash turn game:
Vaihe 1:
- peli on yhdistelmä luopumista (leave it) ja Premarcin periaatetta. Avainasioita luoksetulotreeniin. Koira pidetään hihnassa. 
- heitä nami maahan kauemmas koirasta
- kun koira on syönyt herkun, kutsu sitä nimeltä (ennen kuin ehtii tehdä muuta)
- heti, kun koira kääntää päänsä kohti, naksauta ja heitä nami maahan kauemmas sinusta. Voit heti jatkaa peliä.. 
- kun herkku on syöty, kutsu koiraa nimeltä ja heitä uusi herkku jne. 

Vaihe 2:
- avustajalla on ruokaa kädessä ja antaa koiran nuuskia tai nuolla sitä
- koiran on hihna ja naksutin on omistajalla
- kutsutaan koiraa nimeltä ja kun koira kääntää päätään, naksutetaan ja lähetetään koira hakemaan nami avustajalta
- koiran pitää luopua (Leave it) ja aktivoitua ohjaajaa kohtaan (whiplash turn)

Passive attention
- rentoutumista
- rapsutellaan ja hierotaan koiraa matolla tms

Leave it
luopumisen harjoittelua, doggie zen. Alkuun voi olla kädessä sivulla nami ja naksutetaan, kun ottaa katsekontaktin. Voi laittaa myös namin maahan ja varautua astumaan jalalla päälle. Kun koira tekee mitä tahansa liikettä poispäin, naksautetaan.  Herkkua tuodaan lähemmäs koiraa ja vaikeutetaan. 


Mat work: opetetaan koiraa menemään matolle/pedille.
Step 1
- Laitetaan peti maahan ja naksautetaan, kun koira koskee siihen. Nami heitetään alustalle. Sanotaan "okey" ja kutsutaan koira namilla houkutellen pois matolta. Annetaan yksi nami koiran käännyttyä kohti mattoa ja odotetaan jos tarjoaa matolle menoa. 
- naksutetaan, kun koira menee matolle, mutta heitetään palkka pois matolta. Tämä edistyneemmille. Koira tarjoaa taas mattoa. 
- kestoa lisätään odottamalla jos koira tarjoaa istumista tai makuuta. Alkuun makaamisesta jackpot. Naksutetaan alkuun koiran ollessa makuulla jatkuvasti ja palkataan. Vapautetaan pois matolta. Seuraavaksi palkat 3s välein. Sitä seuraavaksi, palkka kun koira tarjoaa katsekontaktia (maatessaan). 
- koira tarjoaa automaattisesti maahanmenoa
- lähtee matolta vain vapautuksesta

Step 2 (mat work)
- lisätään häiriötä matolla makaamiseen
- kun häiriö lähestyy syötetään tasaiseen tahtiin, kun häiriö lähtee ei syötetä enään
- alkuun ihminen lähestyy tavallisesti kävellen, sitten voi juosta ohi, kävellä raskain askelin, ystävällinen koira menee ohi.

Step 3 (Mat work)
- opetetaan koiraa itse kääntämään pää pois häiriöstä
- ihminen tai koira tulee maton lähelle. Aluksi voi olla hiljaa ja sitten sanoakin jotain. 
- koira vilkaisee häiriötä ja naksautetaan, automaattisesti koira ottaa kontaktia ohjaajaan palkan toivossa. Koira oppii, että saa palkkaa matolla, kun häiriö lähestyy ja kannattaa tarjota myös kontaktia.

Look at that! Game:
- opetetaan katsomaan vihjeestä objektia tai koiraa. Pelin kautta koiralle tulee turvallinen olo 
- aloitetaan esineellä esim pehmolelu, aluksi neutraali esine koiralle 
- pidetään lelua seläntakana, tuodaan se näkyviin ja naksautetaan, kun koira katsoo esinettä (mielellään koira makaa matollaan)
- palkan voi antaa suuhun tai tiputtaa matolle
- kun koira osaa katsoa esinettä niin voidaan lisätä vihje "look at that" tms, kun lelu tuodaan esille
- voi vaikeuttaa tiputtamalla lelua tai ottamalla koiran lelun käyttöön 

Variaatioita koirakohtaisesti eri ongelmiin

- nuuskivalle koiralle: ulkona kun nuuskii, seuraa perässä ja lyhentää hihnaa. Lyhentää hihnan niin, ettei koira voi liikkua ja odotetaan kontaktia. Siitä kehut ja vapautus nuuskimaan. Myöhemmin voi yhdistää nimen ja vapauttaa. Sen jälkeen myös istuminen ja vapautus. 

- keinua kivemmaksi: keinu ihan matalana ja viedään matto sen viereen. Naksautetaan kun koira menee matolle, namit maton päälle ja vapautetaan matolta. Siirrytään noin 5m päähän tuolille ja kun koira tulee hakemaan kontaktia viedään matto uudestaan keinun viereen jne. 

- lähtöongelmissa häkkileikkiä: koira pyydetään menemään häkkiin. Vapautetaan sieltä, palkataan eka kontakti ja hölkätään lähemmäs matolla rauhallisesti makaavaa koiraa. Palkataan siellä ja lähetetään häkkiin. Palkataan heittäen häkin lattialle namia ja kun koira alkaa olla valmis, kutsutaan nimeltä ja vapautetaan tulemaan häkistä ulos. Jne. 

- häiriötä juoksevista koirista: koira matolle ja alkuun palkataan kun vilkaisee ohittavaa ihmistä ja ottaa uudestaan kontaktin. Koirahäiriö mukaan, alkuun kävelee ohi, sitten vähän juoksee, leikkii, juoksee lelulle. Jos kontakti ei palaa heti omistajaan harjoitus on liian vaikea ja helpotetaan. 

- varautuneelle koiralle: rajatussa alueessa matto on takanurkassa. Aina, kun ihminen lähestyy palkitaan matolla. Ihminen menee kauemmas ja voidaan tulla leikkimään pois matolta. Toinen vaihtoehto tehdä "look at that" - peliä, jossa koira palkitaan heti vilkaisusta ja leikitään. 

- vilkkaalle koiralle mielentilaa
1. koira otettiin muutamaan kertaan häkistä ulos, koska vire oli liian korkea siirtyä aidatulla alueella olevalle matolle. Häkistä ulos ottaessa koira istutettiin ja palkattiin keskittyneestä ilmeestä. Kun lopetti läähättämisen ja alaleuka vähän meni kiinni. Naksaus ja palkka. Samaa siirtyen pari askelta. Taas koira istumaan ja odotetaan että hengittää oikein. 
2. mattoleikkiä: matolle, keskittyminen pari metriä poispäin ja keskittyminen. Matolle jne. 
3. hyppyeste ja matolle: koira hyppää ja juoksee sen jälkeen matolle makaamaan. 


Crate Games / Susan Garret for self-control and motivation

Metallihäkki paras, jätesäkkirullan voi teipata oven yläreunaan ettei koira lyö selkäänsä siihen ja alareunaan ilmastointiteippiä, ettei varpaat mene väliin. 
- vihje koiralle istua on häkin oveen koskeminen 
- nameja voi pitää häkin päällä

1. I love my crate: Annetaan häkkiin yksi nami vieden koira istumaan häkin takaosaan. Näitä useita toistoja sulkien häkki välillä. 
2. Are you a gambler? Vähän haastetta ja viivettä. Osassa viive, osassa heti palkka. Ensin ovi auki ja on oven edessä. Sitten menee oven edestä sivuun. Hihna häiriöksi. Jos nojautuu eteenpäin niin ovi kiinni. Jos pysyy paikallaan hihnan kanssa palkka. Seuraavalla kerralla hihnan voi ottaa pois. Hihnan kanssa voi liikkua ja mahd palkata katon kautta. Voit myös vähän vetää hihnasta ja jos nousee niin ovi kiinni. 
3. Yer out - yer in: Kutsutaan häkistä seisoen hihnan päällä. Kun koira on häkistä ulkona alkuun ei kehuta tai puhuta. Tavoitteena, että koira tarjoaa mennä uudestaan häkkiin. Jos koira ei halua mennä häkkiin takaisin, tee enemmän toistoja häkin tekemiseksi kivaksi. 
4. Collar grab game: Vapautetaan koira häkistä, tartutaan pannasta, annetaan palkka, vedetään vähän pannasta taaksepäin ja lähetetään häkkiin. Alkuun ei käytetä käskyä. Ulkopuolella saa huonomman herkun, kuin häkin sisällä. Vaihdellaan kulmaa ja pysytään alkuun lähellä häkkiä, että motivaatio pysyy. Vapautussanalla kutsutaan aina koira häkistä. 
5. Naming the game: Nimetään häkkiin meno, kun toiminto on varmaa. Sanotaan käsky, kun irrottaa pannasta. 
6. "Changed my mind-game" Vapautus häkistä (ovi voi olla viritettynä pysymään auki), otetaan pannasta, lelu toisessa kädessä, lähetetään häkkiin mutta vapautetaan suoraan leikkimään. Voi testata johonkin väliin, että heiluttaa lelua mutta ei sano vapautusta. Jos koira lähtee ilman lupaa palautetaan häkkiin ja ovi hetkeksi kiinni. Seuraavan kerran, kun onnistuu palkataan namilla häkkiin. Koira häkissä ja lelu maahan, voi vapauttaa häkistä leikkimään. Uudestaan häkkiin. Seuraavana lelu maahan, muttei vapautusta. Palkka häkkiin, jos pysyy. 
7. Distance work: lisätään etäisyyttä. Vaihtele esim 20m, 15m.
8. Häiriötä häkissä oloon: tiputtaa muutaman namin häkin eteen. Jos koira ei pysy istumassa, ovi kiinni. Jos pysyy annetaan namit koiralle. Lelujen heitto häkin eteen. Jollakin kerralla voi vapauttaa leikkimään. 

Edistyneet: 
9. Koira häiriötä: aluksi kävelee koiran kanssa ohi. Leikkii toisen koiran kanssa. Juoksee häkin ohi. Voi vapauttaa myös häkissä olevan leikkimään. 
10. Vapautetaan häkistä juoksemaan putkeen ja leikkimään. Pannasta kiinni ja lähetetään putken kautta takaisin häkkiin. Voi olla myös kaksi häkkiä molemmin puolin putkea. 
11. Kolme koiraa samassa häkissä ja vapauttaa yksi nimellä
12. Samaa tekniikkaa voi hyödyntää matolle, pedille tai tuolille. Samoin kotoa ulos lähtöön. 

Hakkuminen
Jos koira haukkuu häkissä, peitetään häkki peitolla. Ja pysytään kauempana.  Jos koira on hiljaa, nostetaan peitettä. Jos koira vetää peitosta, laitetaan isompi vaneri/pahvi katon päälle, ettei peite ole kiinni seinissä. Anna häkkiin nameja, kun joku kulkee ohi. Ei nameja, kun ketään ei näy. 

Jos koira pelkää häkkiä: metallihäkistä voidaan ottaa pohja pois ja opetetaan erikseen sheipaten koira menenään pohjan päälle. Sitten pohja häkin eteen. Ja pikku hiljaa pohja laitetaan enemmän häkin sisään. Välillä leikitään niin koira saa tauon. 


Suosittelen molempia dvd:itä! Kun katsoi noin 5h setin pariin päivään niin pää tuntuisi aika tyhjältä ilman näitä muistiinpanoja! Tietyillä termeillä voi löytyä youtubesta myös videoita, mutten katsonut kuin tuon yhden minkä satuin muutenkin hakemaan. Crate games myös lähtöongelmaiselle voisi olla selkeä. Control Unleashed dvd:ssä tuli hyvin rauhoittumista eri häiriöissä, luppumista, ongelmiin puuttumista ym. Ihan suoraan kumpikaan ei vaikuta mihinkään lajitreeniin, mutta varmasti on hyötyä. Kunhan saa itsekin suunniteltua mitä milloinkin tekee. Meillähän "käy siihen" käsky on opetettu samalla idealla kuin mattotreeni. Se on yleistettävissä kaikille alustoille. Ja, että koiran on välillä rauhoituttava ja sitten pääsee taas tekemään. Ja kuten häkkileikissä niin lähdössäkin pitäisi olla yhtä tarkka kuin häkin kanssa -> ei yhtään liikkumista. Look at that - game on varmasti tosi tehokas jos on ongelmaa ohituksissa tai jos yrittää tehdä jostakin asiasta positiivista. Vähän samaa ideaa on vahingossa käytettykin skeittirampeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!