Siirry pääsisältöön

Sanni Kariniemen agilitykoulutus

Sunnuntaina onneksi helteet oli jo parempaan päin ja oli tuulista. Juostessa tuli silti kuuma ja vilvoituskeinot oli käytössä. Ekaa kertaa Sanni Kariniemen opissa (shelttiohjaaja) ja treeniaikaa oli n. 20min/koira, joka jaettiin kahteen. Rata oli kivan kinkkinen ja piirroksesta jätin vähän aukikin pari kohtaa, että näkee paikanpäällä ja mitä muut tekee. Kivasti oli ohjausvaihtoehtoja myös. Ja sopi irtoavalle tai lähempää ohjattavalle. Menihän noi "helpommin" Gavan kanssa, mutta haastetta löytyi sillekin.
Radoissa korostui linjojen ajattelu ja oli hyviä kohtia kaikentasoisille. Vauhtia ja tekniikkaa sekaisin. Itsetunnon kohotusta sillä, että kun lähettää aikaisin ja jättää tekemään ehtii vaikka persjättöön. Joihinkin kohtiin ehti kivasti testata eri ohjausvaihtoehtoa.




Novan ekassa treenissä ehdittiin kepeille 10 asti. Osa palkoista namikipolta, johon kyllä teki aina äkkijarrutuksen ja kuppi oli hiekassakin.
- Lähtö sujui hyvin käännöskäskyllä

- takaakierroissa oma linja oli liian kaukana koiran reitistä Novaa ajatellen. Toki haluisi uskoa, että muistaisi käskynkin. Mutta näissä kulmissa ohjaus oli liian samanlainen kuin suoraan mentäessä. Videolta näki hyvin pyörityskohdassa eron, että ohjaus kohti koiran linjaa, ei kohti hyppyä (varsinkin jos koira ei ole valmiiksi oikealla linjalla). Tämän tyyppiset takaakierrot on aina vaikeita, missä koira näkee niin selkeästi hypyn suoraan. (Niin ne oli Gavallakin ennen) Ja näissä kävi taas niin, että tulee kiire ja fiilis että pakko ehtiä jolloin juoksen vaan suorinta reittiä enkä ehdi kuitenkaan ennen koiraa hypylle. Vs heti laskeutumisesta ohjaa linjaa ja käskyttää ajoissa! Gavan kanssa mulla on se rauha ja ohjaus ajoissa, kun pystyy jo paremmin luottamaan.

- Suorasta putkesta kun tulin jäljessä, Nova ei lähtenyt irtoamaan hypylle (tai kun lähdin pyöritykseen kääntymään?). Kun taas sain paremman etumatkan takaakierrosta niin kohdassa ei ollut ongelmaa. Noita lisää! Tähän käytin vain hyppykäskyä.

- A:n alasmeno palkattiin ekoissa toistoissa, silloin hyvä. En sitten huomannut, että radalla ottaessa ekassa tuli yhdellä laukalla ylösmenon ja alasmenon (hallitusti kuitenkin). Ei tainnut olla yhtä mukavaa, kun toistolla korjasi jo. Puolenvaihdot A:n jälkeen on vielä vähän jänniä.

- Takaaleikkaus A:n jälkeen toimi myös!
- kepeille toin liian jyrkkää reittiä ja haki väärältä puolelta. Vaikeissa kulmissa vielä treenattavaa, en muistanut ohjuria.


Gavan kanssa eka lähtötoisto, oli katsonut väärää hyppyä ja kun lähetin juoksi sitä kohti. Odotin seuraavaksi että katsoi hyppyä. En luottanut käännöskäskyyn ja sanoin vain hyppy. Takaakierrot sujui.

- Persjättöön hyvä treeni (ennen treeniä katsoin sitä kauhistuneena!) oli A:n jälkeen leikkaus ja pinkoessa lähetys putkeen, kunhan ei mennyt myös liian lähelle hyppyä. Hyvin ehdin eikä se ollut niin pelottavaa! Mutta jos olisi alkuperäisellä ohjauksessa ihastellen kääntymistä kokeillut, ei olisi ollut toivoa. Gavan käännöskin parani tosi paljon, kun mun vedätys tuli myös mukaan. Nämä on juuri niitä "pisteitä" mihin haluaa ehtiä, kuinka on ohjattava edeltävä kohta että ehtii siihen. Novan kanssa ei välttämättä pääse aina niin irti, mutta Gavan kanssa on tehtävissä jos ei jää varmistelemaan.. Hyvä tavoite onkin jatkaa itsensä haastamista niin, että täytyy ehtiä tekemään "kiireisempiä" ohjauksia.

- Kepeille haki 2-3 väliin. Kun itse olin pysähtyneenä kepeille mennessä oli ok. Kokeilin myös takaaleikkauksella puolenvaihdon ja valssilla, molemmat ok.

- Lyhyestä putkesta vaikein oli leijeröinnissä se, että sain Gavan oikealta puolelta. Lähti takaakiertoon, kun putki syötti sinne helpommin. Aluksi ajattelin myös, että mun täytyy ehtiä puomin päätyyn lähettämään (olin nähnyt koiran joka tuli hypyn ohi). Yksittäisenä rytminmuutos ja jarruttaminen toimi. Ratapätkässä ei. Taisin kokeilla lopuksi in-in ja otin myös vastakkaisen käden mukaan, joka taisi olla selkeämpi.



Novan tokalla kierroksella palkkasin eniten ratapätkien jälkeen taskusta (tämä ei taas tue niin hyvin esteiden hakemista..). Paristi sai lelun missä oli nami, mutta meinasi alkuun lähteä sen kanssa juoksemaan ja sain komentaa irrottamaan, että saadaan nami. Leikkiminen olisi mennyt naturalmenu tyylisen namin edelle. Tai mitenköhän toimisi namipurkin heittäminen, namit tuonne hukkuu.. Lelun kanssa olisi vain rallatellut ja väsyttänyt itsensä. Toki ei olla kokeiltu toisen tyyppistä lelua, narupalloja vain ja tavallisia.

- puomi ok
- vippaus onnistui
- takaakierrot ok, kun ohjasin linjan hyvin
- kepeille kokeiltiin avokulmaa, ekassa vein liian tiukasti ja väärä väli. Tokassa koiran linja oli parempi kun vähän lenkittikin ja oikein, kävin vähän törkkäämässäkin.
- lopuista palkka namitaskulle, joka oli hyvä!



Gavan tokalla kierroksella katsettiin koko rata loppuun asti, mihin en ollut edes tutustunut :D Ei olisi jaksanut mennä enään juoksemaan, koira kyllä. Mutta radalla ei sitä muistanut miettiä. Enkä kyllä kuullut kertaakaan myös Novan huutamista autosta (näki radalle).

- persjättökohdat, mihin ehdin hyvin!
- kepeille eri ohjauskokeilua ja sitä edeltävään hypyn kaarrokseen vastakäännös/valssi
- avokulmaa hakeminen riippui ohjauksesta, hyvällä ohjauksella oikein -> pitäisi hakea ohjauksella millä hyvänsä!


Tosi hyviä kohtia radalla. Hyvin jaksoi n. 25 asteesta huolimatta juosta. Näistä kohdista löytyi myös hyvin läksyjä. Välillä tuntuu, että Gavan kanssa ei tiedä mitä treenata tai, että Novalla on liiankin monta proggista. Toki Gavan ohjelmista osa tulee vain kovassa vauhdissa, mikä on ratatreeneissä. Tällaiset radat on Gavallekin kohta tehtävissä, kriittisin kohta oli lähinnä kepeillä jarrutus ja saada puomin takana oleva hyppy oikealta puolelta.

Gava treenaa: 
- kepeille vienti "huonolla linjalla", oma liikehäiriö
- in-in ohjaajanpuolelta este
- takaakierto vs suoraan, samoilla esteillä
- takaakierto vs putki takana

Nova treenaa
- A:n juoksarin jälkeen käännös/puolenvaihto
- kepit eri kulmia
- namutasku palkkana
- takaakiertoja vahvistettava (heti laskeutumisen jälkeen käskytys ja linjaus)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...