Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.6.2019

Sanni Kariniemen agilitykoulutus

Sunnuntaina onneksi helteet oli jo parempaan päin ja oli tuulista. Juostessa tuli silti kuuma ja vilvoituskeinot oli käytössä. Ekaa kertaa Sanni Kariniemen opissa (shelttiohjaaja) ja treeniaikaa oli n. 20min/koira, joka jaettiin kahteen. Rata oli kivan kinkkinen ja piirroksesta jätin vähän aukikin pari kohtaa, että näkee paikanpäällä ja mitä muut tekee. Kivasti oli ohjausvaihtoehtoja myös. Ja sopi irtoavalle tai lähempää ohjattavalle. Menihän noi "helpommin" Gavan kanssa, mutta haastetta löytyi sillekin.
Radoissa korostui linjojen ajattelu ja oli hyviä kohtia kaikentasoisille. Vauhtia ja tekniikkaa sekaisin. Itsetunnon kohotusta sillä, että kun lähettää aikaisin ja jättää tekemään ehtii vaikka persjättöön. Joihinkin kohtiin ehti kivasti testata eri ohjausvaihtoehtoa.
Novan ekassa treenissä ehdittiin kepeille 10 asti. Osa palkoista namikipolta, johon kyllä teki aina äkkijarrutuksen ja kuppi oli hiekassakin.
- Lähtö sujui hyvin käännöskäskyllä

- takaakierroissa oma linja oli liian kaukana koiran reitistä Novaa ajatellen. Toki haluisi uskoa, että muistaisi käskynkin. Mutta näissä kulmissa ohjaus oli liian samanlainen kuin suoraan mentäessä. Videolta näki hyvin pyörityskohdassa eron, että ohjaus kohti koiran linjaa, ei kohti hyppyä (varsinkin jos koira ei ole valmiiksi oikealla linjalla). Tämän tyyppiset takaakierrot on aina vaikeita, missä koira näkee niin selkeästi hypyn suoraan. (Niin ne oli Gavallakin ennen) Ja näissä kävi taas niin, että tulee kiire ja fiilis että pakko ehtiä jolloin juoksen vaan suorinta reittiä enkä ehdi kuitenkaan ennen koiraa hypylle. Vs heti laskeutumisesta ohjaa linjaa ja käskyttää ajoissa! Gavan kanssa mulla on se rauha ja ohjaus ajoissa, kun pystyy jo paremmin luottamaan.

- Suorasta putkesta kun tulin jäljessä, Nova ei lähtenyt irtoamaan hypylle (tai kun lähdin pyöritykseen kääntymään?). Kun taas sain paremman etumatkan takaakierrosta niin kohdassa ei ollut ongelmaa. Noita lisää! Tähän käytin vain hyppykäskyä.

- A:n alasmeno palkattiin ekoissa toistoissa, silloin hyvä. En sitten huomannut, että radalla ottaessa ekassa tuli yhdellä laukalla ylösmenon ja alasmenon (hallitusti kuitenkin). Ei tainnut olla yhtä mukavaa, kun toistolla korjasi jo. Puolenvaihdot A:n jälkeen on vielä vähän jänniä.

- Takaaleikkaus A:n jälkeen toimi myös!
- kepeille toin liian jyrkkää reittiä ja haki väärältä puolelta. Vaikeissa kulmissa vielä treenattavaa, en muistanut ohjuria.


Gavan kanssa eka lähtötoisto, oli katsonut väärää hyppyä ja kun lähetin juoksi sitä kohti. Odotin seuraavaksi että katsoi hyppyä. En luottanut käännöskäskyyn ja sanoin vain hyppy. Takaakierrot sujui.

- Persjättöön hyvä treeni (ennen treeniä katsoin sitä kauhistuneena!) oli A:n jälkeen leikkaus ja pinkoessa lähetys putkeen, kunhan ei mennyt myös liian lähelle hyppyä. Hyvin ehdin eikä se ollut niin pelottavaa! Mutta jos olisi alkuperäisellä ohjauksessa ihastellen kääntymistä kokeillut, ei olisi ollut toivoa. Gavan käännöskin parani tosi paljon, kun mun vedätys tuli myös mukaan. Nämä on juuri niitä "pisteitä" mihin haluaa ehtiä, kuinka on ohjattava edeltävä kohta että ehtii siihen. Novan kanssa ei välttämättä pääse aina niin irti, mutta Gavan kanssa on tehtävissä jos ei jää varmistelemaan.. Hyvä tavoite onkin jatkaa itsensä haastamista niin, että täytyy ehtiä tekemään "kiireisempiä" ohjauksia.

- Kepeille haki 2-3 väliin. Kun itse olin pysähtyneenä kepeille mennessä oli ok. Kokeilin myös takaaleikkauksella puolenvaihdon ja valssilla, molemmat ok.

- Lyhyestä putkesta vaikein oli leijeröinnissä se, että sain Gavan oikealta puolelta. Lähti takaakiertoon, kun putki syötti sinne helpommin. Aluksi ajattelin myös, että mun täytyy ehtiä puomin päätyyn lähettämään (olin nähnyt koiran joka tuli hypyn ohi). Yksittäisenä rytminmuutos ja jarruttaminen toimi. Ratapätkässä ei. Taisin kokeilla lopuksi in-in ja otin myös vastakkaisen käden mukaan, joka taisi olla selkeämpi.Novan tokalla kierroksella palkkasin eniten ratapätkien jälkeen taskusta (tämä ei taas tue niin hyvin esteiden hakemista..). Paristi sai lelun missä oli nami, mutta meinasi alkuun lähteä sen kanssa juoksemaan ja sain komentaa irrottamaan, että saadaan nami. Leikkiminen olisi mennyt naturalmenu tyylisen namin edelle. Tai mitenköhän toimisi namipurkin heittäminen, namit tuonne hukkuu.. Lelun kanssa olisi vain rallatellut ja väsyttänyt itsensä. Toki ei olla kokeiltu toisen tyyppistä lelua, narupalloja vain ja tavallisia.

- puomi ok
- vippaus onnistui
- takaakierrot ok, kun ohjasin linjan hyvin
- kepeille kokeiltiin avokulmaa, ekassa vein liian tiukasti ja väärä väli. Tokassa koiran linja oli parempi kun vähän lenkittikin ja oikein, kävin vähän törkkäämässäkin.
- lopuista palkka namitaskulle, joka oli hyvä!Gavan tokalla kierroksella katsettiin koko rata loppuun asti, mihin en ollut edes tutustunut :D Ei olisi jaksanut mennä enään juoksemaan, koira kyllä. Mutta radalla ei sitä muistanut miettiä. Enkä kyllä kuullut kertaakaan myös Novan huutamista autosta (näki radalle).

- persjättökohdat, mihin ehdin hyvin!
- kepeille eri ohjauskokeilua ja sitä edeltävään hypyn kaarrokseen vastakäännös/valssi
- avokulmaa hakeminen riippui ohjauksesta, hyvällä ohjauksella oikein -> pitäisi hakea ohjauksella millä hyvänsä!


Tosi hyviä kohtia radalla. Hyvin jaksoi n. 25 asteesta huolimatta juosta. Näistä kohdista löytyi myös hyvin läksyjä. Välillä tuntuu, että Gavan kanssa ei tiedä mitä treenata tai, että Novalla on liiankin monta proggista. Toki Gavan ohjelmista osa tulee vain kovassa vauhdissa, mikä on ratatreeneissä. Tällaiset radat on Gavallekin kohta tehtävissä, kriittisin kohta oli lähinnä kepeillä jarrutus ja saada puomin takana oleva hyppy oikealta puolelta.

Gava treenaa: 
- kepeille vienti "huonolla linjalla", oma liikehäiriö
- in-in ohjaajanpuolelta este
- takaakierto vs suoraan, samoilla esteillä
- takaakierto vs putki takana

Nova treenaa
- A:n juoksarin jälkeen käännös/puolenvaihto
- kepit eri kulmia
- namutasku palkkana
- takaakiertoja vahvistettava (heti laskeutumisen jälkeen käskytys ja linjaus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!