Siirry pääsisältöön

Norjassa, mejä avo1 ja noutajatreeniä

Matkalla 
15.-25.7 olin lomareissussa Leppävirta, Ylläs ja siitä Norjan puolelle. Norjassa käytiin Tromssaa, Senjassa ja sieltä pikkusen pohjoiseen päin n. 3h säteellä Kilpisjärvestä/rajasta. 

Gava lähti mukaan reissukoiraksi ja tollerit jäi äitille. Tofun kuulumisissa oli vain, että se puree. :D Tuo aika oli maksimi kuulemma, mitä kesti. Mun kiltti pikku 5kk, ei se kotona ole riiviö. 



MEJÄKOE 26.7 Novalle
Äiti teki la jäljen. Itse tulin junalla pohjoisesta ja la iltana kotona. Su aikaisin lähtö kisoihin. 

Nova ekassa ampumisryhmässä: koirilla valjaat ja 6m liinat, sidotaan puuhun noin 2m hihnassa. Ei jättökäskyä. Luvalla siirryttiin ampujan linjaan, yksi laukaus ja koirat haettiin pois. Nova katseli vain ampujaa, että mihin se lintu meni? Tofu kuunteli ampumiset autosta, eikä ilmekään värähtynyt n. 100m päästä. 

Novan vuoro kolmantena, tuomarina Sari.. Äiti opasti ekan jäljen. Nova oli ekaa kertaa mun ohjattavana kokeessa. Isän omistajalta Tiinalta sain hyviä vinkkejä ja kuunteli alkupuheessa. Jälki meni hyvin, Nova hoiti homman kotiin. 
AVO1 48/50p ja nousee voittajaluokkaan. (siellä tarvitaan 3*1-tulos= valio)

Sai kehuja! Itse muistettava etten keri hihnaa, antaa olla pitkänä ja jos koira tulee lähemmäs voi napata lähempää. Ekan 10m sai pitää koiraa lyhyellä hihnalla. Unohdin sanoa jälki käskynkin. 

Lopuksi siivoamaan äitin opastama jälki.

Seuraavat kokeet 2 seuraavaa vklp. 



TOFU karva oli ehtinyt kasvaa ja poskihampaita tippua. Tofu oli varastanut Novan huomion ja lelut. 

Ma 27.7 kertasin Noutajan metsästyskoulutus kirjaa siellä oli istuminen dami häiriössä ja huomio käskyn opettaminen sekä kytkettynä odottaminen. 

Damihäiriö: pillitin piiip kun tarjosi istumista. Ekassa heitin/tiputin damin mun taakse. Olin itse Tofun edessä. Se hyvä. Sitten sivuille ja palkkasin jokaisen jälkeen. Yhdessä koiran sivulle heitossa liikutti tassua. 



Huomio käskyn ideana oli kontaktin otto ja pysähtyminen: aluksi hihnassa kävelyä ja kun sanoin huomio palkkasin kontaktin ja kohti kääntymisen. Myöhemmin tähän yhdistetään piiip - pilli ja pidennetään matkaa. Aluksi hihnakin voi pysäyttää jos ei tottele. Lisäksi voidaan tehdä kohti lelua/nameja tai damia. Eka treeni ja alkoi tehdä seurausta. :D 



Kytkettynä odottaminen: kirjassa idea on että hihna on vain "koriste". Oikeasti tehtävänä koiralla on istua ja odottaa (ellei halua käy siihen - makuuta). Mutta että koira on käskyn alla ja sillä on tehtävä. Monesti koirat oppii, että kun jätetään hihnasta kiinni muut noutaa tai tapahtuu jotain kiihdyttävää. Tätä voi tehdä myös hihnalenkillä, lenkki jatkuu "vapaa" kun koira odottaa rauhassa, voit myös silittää palkaksi. Muutu pikkuhiljaa aktiivisemmaksi ja lisää etäisyyttä esim damien tiputtaminen tai olet minuutteja poissa. 
Ensin Tofu odotti ilman hihnaa. Vapautin. Sitten hihnan kanssa ja välipalkkailin. Sitten otin hihnan pois ja pari palkkaa. Kokeiltiin jo muutamaa damia eteen. 

Muutamassa vapauksen jälkeen Tofu meinasi noutaa damin mutta kun kutsuin pois tuli luokse. En kieltänyt ottamasta. 



Lenkillä Tofulle palkkasin nättiä hihnakävelyä. Aika seurausmaista oikealla ja vasemmalla puolella. Palkkasin myös kun ottaa kontaktia. 

Mökillä ti-pe. Parit vesinoudot ja uimistakin Tofulle kun meni Novan perässä kalliolta kahlailemaan -> olikin syvää ja joutui uimaan kunnes nostin molemmat ylös järvestä. 

Novalle haukkumiset mulle ja äitille. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...