Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.7.2020

Norjassa, mejä avo1 ja noutajatreeniä

Matkalla 
15.-25.7 olin lomareissussa Leppävirta, Ylläs ja siitä Norjan puolelle. Norjassa käytiin Tromssaa, Senjassa ja sieltä pikkusen pohjoiseen päin n. 3h säteellä Kilpisjärvestä/rajasta. 

Gava lähti mukaan reissukoiraksi ja tollerit jäi äitille. Tofun kuulumisissa oli vain, että se puree. :D Tuo aika oli maksimi kuulemma, mitä kesti. Mun kiltti pikku 5kk, ei se kotona ole riiviö. MEJÄKOE 26.7 Novalle
Äiti teki la jäljen. Itse tulin junalla pohjoisesta ja la iltana kotona. Su aikaisin lähtö kisoihin. 

Nova ekassa ampumisryhmässä: koirilla valjaat ja 6m liinat, sidotaan puuhun noin 2m hihnassa. Ei jättökäskyä. Luvalla siirryttiin ampujan linjaan, yksi laukaus ja koirat haettiin pois. Nova katseli vain ampujaa, että mihin se lintu meni? Tofu kuunteli ampumiset autosta, eikä ilmekään värähtynyt n. 100m päästä. 

Novan vuoro kolmantena, tuomarina Sari.. Äiti opasti ekan jäljen. Nova oli ekaa kertaa mun ohjattavana kokeessa. Isän omistajalta Tiinalta sain hyviä vinkkejä ja kuunteli alkupuheessa. Jälki meni hyvin, Nova hoiti homman kotiin. 
AVO1 48/50p ja nousee voittajaluokkaan. (siellä tarvitaan 3*1-tulos= valio)

Sai kehuja! Itse muistettava etten keri hihnaa, antaa olla pitkänä ja jos koira tulee lähemmäs voi napata lähempää. Ekan 10m sai pitää koiraa lyhyellä hihnalla. Unohdin sanoa jälki käskynkin. 

Lopuksi siivoamaan äitin opastama jälki.

Seuraavat kokeet 2 seuraavaa vklp. TOFU karva oli ehtinyt kasvaa ja poskihampaita tippua. Tofu oli varastanut Novan huomion ja lelut. 

Ma 27.7 kertasin Noutajan metsästyskoulutus kirjaa siellä oli istuminen dami häiriössä ja huomio käskyn opettaminen sekä kytkettynä odottaminen. 

Damihäiriö: pillitin piiip kun tarjosi istumista. Ekassa heitin/tiputin damin mun taakse. Olin itse Tofun edessä. Se hyvä. Sitten sivuille ja palkkasin jokaisen jälkeen. Yhdessä koiran sivulle heitossa liikutti tassua. Huomio käskyn ideana oli kontaktin otto ja pysähtyminen: aluksi hihnassa kävelyä ja kun sanoin huomio palkkasin kontaktin ja kohti kääntymisen. Myöhemmin tähän yhdistetään piiip - pilli ja pidennetään matkaa. Aluksi hihnakin voi pysäyttää jos ei tottele. Lisäksi voidaan tehdä kohti lelua/nameja tai damia. Eka treeni ja alkoi tehdä seurausta. :D Kytkettynä odottaminen: kirjassa idea on että hihna on vain "koriste". Oikeasti tehtävänä koiralla on istua ja odottaa (ellei halua käy siihen - makuuta). Mutta että koira on käskyn alla ja sillä on tehtävä. Monesti koirat oppii, että kun jätetään hihnasta kiinni muut noutaa tai tapahtuu jotain kiihdyttävää. Tätä voi tehdä myös hihnalenkillä, lenkki jatkuu "vapaa" kun koira odottaa rauhassa, voit myös silittää palkaksi. Muutu pikkuhiljaa aktiivisemmaksi ja lisää etäisyyttä esim damien tiputtaminen tai olet minuutteja poissa. 
Ensin Tofu odotti ilman hihnaa. Vapautin. Sitten hihnan kanssa ja välipalkkailin. Sitten otin hihnan pois ja pari palkkaa. Kokeiltiin jo muutamaa damia eteen. 

Muutamassa vapauksen jälkeen Tofu meinasi noutaa damin mutta kun kutsuin pois tuli luokse. En kieltänyt ottamasta. Lenkillä Tofulle palkkasin nättiä hihnakävelyä. Aika seurausmaista oikealla ja vasemmalla puolella. Palkkasin myös kun ottaa kontaktia. 

Mökillä ti-pe. Parit vesinoudot ja uimistakin Tofulle kun meni Novan perässä kalliolta kahlailemaan -> olikin syvää ja joutui uimaan kunnes nostin molemmat ylös järvestä. 

Novalle haukkumiset mulle ja äitille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!