Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.8.2024

NOU1 Tofu

NOU1 Tofu Sastamalassa! Tofu oli tolleritaipumuskokeessa, jossa fasaanit, sorsat ja pupu löytyivät.

Oltiin iltapäivä ryhmän ekana. Rannalta sorsan heitti tuomari, sen haki hyvin. Sitten ampuminen ja veneestä lenti sorsa, tuulinen keli ei haitannut ja ui suorinta reittiä sorsalle. Tuomari Ari Huttunen halusi, että koira istuu ennen kaikkia lähetyksiä. Otin Tofun taippariotteeseen, kuten säännöt sanoo. Vaikka ei niin normaalisti tehdä. Ranta oli suolammen tapainen heti syvää ja suokasvustoa kohta, mistä mentiin veteen. Oli tuulinen keli ja linnut ei välttämättä olisi näkynyt ellei olisi niitä tarkkaan katsonut. Koira joutui myös uida vähän aallokkoa vastaan. Tofu teki noudot varmasti. :)

Hakuruudun ampuminen +markkeeraus heitto jäi näkemättä, kun Tofu katsoi takavasemmalle järvelle. Kuitenkin 5 lähetyksellä tuli neljä fasaania. Yksi niistä oli koiras ja muut naaraita. Tofu toi kaikki nätisti mun eteen ja loput käteen asti. Ekan kohdalla, joka oli lähin niin vilkaisi riistaa ja mua, tuomari sanoi että on riistalla ja kehotin Tofua tuomaan. Muissa pillitin, kun nosti.

Kun kaikki jatkoon menevät koirat oli tiedossa niin mentiin porukalla jälkien tekopaikkaan kävellen ja sitten Tofu pääsi siellä ensin vuoroon. Pupujälki oli suora ja näin koiran pupulla. Nuuski sitä ja empi vähän. Tuomari sanoi että kannusta vain ja toi heti sitten.


Hyväksytysti kaikki osiot läpi! Jes vuoden tavoitteet saavutettu. 🙂 Kasvattaja Ninni oli videoimassa, niitä alla. Virallisen nimensä mukaisesti sorsat löytyi! En ollut yhtään varma, miten hakuruutu ja kani menee mutta oltiin parhaamme treenattu. Hakuruutua on tehty suhteellisen vähän, mutta onneksi se ei ollut liian pitkillä etäisyyksillä! Siihen pitää saada myös itsevarmuutta lisää.

Etukäteen koe vähän jännitti paikoittellen, mutta paikanpäällä olin aika rauhallinen. Ajattelin, että katsotaan mikä on tilanne ja ainahan saa uusia kokeita. Kasvattaja kivasti laittoi etukäteen, että uskoo etten ilmoittaisi kokeeseen ellen ajattelisi, että Tofu pystyy selviytymään siitä. Niin ajattelenkin, ettei ole reilua viedä keskeneräistä koiraa koetilanteeseen jos ei ole rahkeita. Koe oli samalla itsellekin eka ohjaamani taipumuskoe, koska äiti ohjasi Novan. Päiväreissulle ajomatkaa tuli n. 2,5h per suunta. Illalla oltiinkin puhki!

Kotimatkalla Tofu sai ekan hampurilaisensa!


Videolla vesityöt:

Videolla hakuruutu:


Videolla kanijälki:

Tokoa vetskuille ja esineitä lenkillä

To 22.8 tokotreenit Konalassa Novan ja Gavan kanssa, treeniseurana Kati &Swiiti sekä Nina portugalinvesikoiran kanssa. 

Nova teki 

  • paikkista alotyyliin. Eniten ilahtui ohjaajista ennen treeniä. :D 
  • Nova teki ruudun. Ensin tarjosi etureunaa ja takareunaa, sitten tajusi ison alustan. 

Gavalle 

  • ruutu alustalle, eteenmenon muistuttelua ja sitten molemmat. 
  • Gava teki myös seurausta. 
  • Gavalle kaukojen eka vaihto istumaan. Kahdesti Gava kuuli pelottavan äänen, vaikkei mitään kohdetta ollut lähellä. Kyllä se siis silti edelleen niihin reagoi, toinen tuli kaukoissa ja lamaantui hetkeksi eikä lelukaan kelvannut. Ihan oikean päätöksen tein aikoinaan, kun jätettiin laji sikseen. Oli Gavalla onneksi hauskaakin! 


Parit muut Tofun treenit aiemmin, en pystynyt tehdä mitään Gavan kanssa kun ekassa paikkaa oli skeittirampit metsän takana, mutta tuli lapsia pyöräilemään ja Gava yritti piileksiä kerällä niitä. Toisessa oltiin Sirkuskentällä ja hyvällä kelillä se oli täynnä lapsia myöhään asti. 


Ti 27.8 lenkin ohessa esineruutua pojille eli Novalle ja Tofulle. Tajusin, että ollaan tehty viime kerrat esineitä yleensä lenkin ohessa. Eli tietävät kun laitan ne kiinni ja vien esineet, että nyt on esineitä.  Täytyy tehdä toisella kertaa niin, että ajan autolla lähemmäksi ja käytetään samaa paikkaa muistikuvana. :) Tai hyödyntää appari näissä. 

Kun viime viikolla Tofulle oli niin järkytys, että esineet vietiin autossa olon aikana. Josta sitten helpotettiin, että niitä vietiin sen nähden.

Tofu sai hakea 2 esinettä. Haki ensin keskimmäisen sukan ja sitten takareunan pussukka esineen. 

Novalle jäi eka esine kaatuneen puun kuopasta pesusieni. Juoksi ensin sen ohi ja sitten palasi mun luokse. Toisella kertaa pyöri ja paikansi. Tuuli tuli ruudusta päin, tietoisesti. Nova sai sitten pallon vaihtarina ja oli niin onnellinen! Tofu sai vähän leikkiä esineillä ja nameja. Nova kantoi pallon kotiin asti. 






20.8.2024

Riista treenit Histassa, esineitä ja riistatreeni Kurttilassa

Ma 19.8 riistatreenit Histassa

Treenattiin Satun & Ossi tollerin sekä Enni ja flättinarttu.

Tofu aloitti ja sille tehtiin hakuruutu, missä oli 3 fasaania. Kaksi takareunassa ja yksi vähän lähempänä. Aavistuksen diakonaalisesti. Tajuttiin sitten, että oli vaikea kun tuuli takaviistosta rinnettä kohden. Ekan fasaani löytyi ehkä 3 lähetyksellä. Sitten Tofu hakeutui monesti samoihin kohtiin tai alueelta pois. 

Siirryttiin enemmän tuulen alapuolelle oikeaan laitaan ja vähän lähemmäksi. Sieltä löytyi jollain lähetyksellä seuraava fasaani.

Vähän piti siirtyä lähemmäs ja ylöspäin ja sitten löytyi kolmas. Kahdesti ehti nostaa jalkaa ruudussa, alussa ja loppupuolella. 

Otettiin vielä lopuksi, että sai nähdä että treenikaveri vei fasun ja siirryttiin lähettämään alhaalta. Vähän laiskasti meni osassa toistoissa, mutta löytyi fasu. Sama kohta oli vaikea toiselle flätillekin, kunnes siirtyi enemmän tuulen alapuolelle. Hyvää oli, että heti kun sai hajun linnusta tai löysi sellaisen niin toi sen heti.

Ei sitä tiedä, mitä eläimiä ehkä on liikkunut alueella. Joissakin lähetyksissä Tofu lähti tosi laiskasti tai käveli tai ravasi ruudussa. Silti työntakana oli, että irtosi ruudun rajoille. Paikka oli myös uusi eikä Tofu nähnyt riistojen vientiä. Ehkä liian monesti saanut nähdä.. Ja Tofu käyttää tosi vahvasti ilmavainua niin siitäkin on apua. 

Video Histan löydöistä: 


Ti 20.8 Gava paimensi aamulenkillä valkoposki hanhia, tehtiin ajoa ja flänkkejä, kunnes lähtivät lentoon. :D 


Ti 20.8 esineet, Korson puomin lähettyvillä: Treenaamassa oli Veera & kelpie, Tuuli & labbis Lumo, Erja & hoffi Zena. 

Tofu ei löytänyt muutamalla lähetyksellä. Tein yhden lämppäesineen. 

Nova sai hakea yhden (otin sen samaan aikaan mukaan). 

Tofulle piti sitten näyttää takareunan esine, ja sitten sai hakea sen. Sitten mentiin tuulen alapuolelle kuoppaesineestä n. 15m päähän ja se löytyi. Tofulle näytettiin ja huudeltiin ruudusta ja sitten vietiin se autoon, niin jäi kakkoskierrokselle mielikuva. Tauon jälkeen haki molemmat takaesineet ja jätettiin siihen! Ei olla ehkä tehty koskaan, että ruutu olisi valmiina ja nämä on Tofulle vaikeampia kuin Novalle. Tofu tuli myös hakutreeni ajatuksella autosta ekalla kertaa. Selkeästi esinetreenit jääneet vähäiseksi.. 


Ke 21.8 riistatreeni mielikuvalla Tofulle

Käveltiin kotoa Tofun ja Novan kanssa n. 500m lähimpään metsään, missä korkeaa heinääkin ja peurapolut. Käveltiin yhdessä alueen perälle, sitten vein koirat puoliväliin ja jätin perälle kaksi fasaania. Nova oli aika villinä ja Tofuakin hetsasi kun palasin takaisin. Sitten käveltiin kotiin ja Nova jäi sinne odottamaan. Saatiin Tofulle vähän viivettä ja ettei toinen ole vieressä huutamassa. Tofu veti kevyesti kokoamatkan kotoa sinne. 

Eka fasaani nurkasta löytyi nopeasti, palautui käteen. Toista lähti katsomaan samasta paikasta ja sitten sivusuunnassa. Toisella lähetyksellä meni riittävän syvälle oikeaan kulmaan ja toinen fasaani löytyi. Sen tiputti eteen. Tämä treeni oli Tofulle helppo. Ja riistat toi heti. 


Illalla palkkailin Novaa ja Tofua eri treenissä kuivatun kanttarellin nuuskimisesta. Eka treeni. Oli lasipurkissa, jonka kannessa reikiä. 

17.8.2024

Vesitreenit ja fasaanin nouto

La 17.8.2024 oli Tofun kenraalitreenit vesitöiden suhteen. Treenattiin Satun &Ossi tollerin sekä Tiinan &Usko tollerin kanssa. Satu vaihteeksi avusti meitä. Tofu pääsi poikien jälkeen tekemään. Odoteltiin vähän kauempana Uskon treenin ajan vuoroa. Muutama piip tuli maatessa (varmaan sellainen mitä koira ei tiedosta), muuten odotti hiljaa. 

Tofulle lokin nouto rannalta heitettynä. Se sujui hyvin, paitsi toi lokkia siivestä. Otin linnun rantavedestä vastaan. Meni epäröimättä veteen. 

Tofulle eteenlähetys, (sorsa jäi Ossilta veteen eikä palautunut). Odotin, että Tofu ui n. 4metriä kohti. Sitten heitin kiven 2m sorsasta. Tofulla pysyi focus eteen ja jatkoi linnun luokse. Nappasi suuhun ja toi käteen asti. Ehdin palkata myös ennen ravistelua. Halusin varmistaa, että saadaan kerralla onnistunut suoritus eikä juuri ennen koetta kävisi ettei löydäkään. 

Autojen lähellä otettiin metsässä fasaani koiraan nosto. Fasu oli vielä kohmeinen kun otin sulamaan vasta edellisiltana myöhään. Toi jalkoihin sen. Sitten n. 50m matkalta katsottiin, kun Satu vei linnun ja sitten otettiin sen nouto. Nosti nopeasti suuhun ja palautti käteen. :) Jätettiin siihen. 

^ Video fasaaninoudosta




BH Tofu

Pe 16.8.2024 Veikkolassa Tofun bh-koe. Meille oli arvottu numero 3, sakemanni narttu oli numerolla 4 parina. Ihan kiva, että vuoro tuli suht äkkiä. Käytiin jo ennen kokeen alkua lenkillä. 

- Alussa oli luoksepäästävyys, siruntarkastus lähinnä. Tofua ei haitannut se, laite oli vähän puhelinta pienempi. Nartuilla myös juoksutarkastus. 

Katsoin ekan parin tottiksesta puolet ja sitten menin tekemään Tofulle virittelytreenin. Sen jälkeen laitoin autoon vielä hetkeksi. Meidät tultiin hakemaan, kun vuoro oli lähempänä. Kentän laidalla piti vähän aikaa odotella ja edellinen pari tuli ohi. 

- Ilmoittautuminen: "Oma nimi, koiran nimi (ei kai olisi ollut pakollinen tuolle tuomarille) ilmoittautuu bh kokeen tottelevaisuusosioon. " Tofu istui eikä tullut kättelyä. 

Meidän pienempi numero aloitti yksilöliikkeillä ja pari meni paikkikseen. Ennen liikkeelle lähtöä Tofu luuli, että pitää tarjota maahanmenoa niin peruutin vähän ja otin uudestaan pari askelta lähtöpaikkaan. 

Seuraus kytkettynä, L-kaavio ja henkilöryhmä: Ensin 50m suora, kehuin vähän päädyssä hiljaa. Täyskäännös, 10 askelta kävelyä, 10 juoksua, 10 hidasta ja loppu kävelyä. Sitten oikealle, 15 askelta, oikealle 15 askelta ja täyskäännös. Ennen täyskäännöstä, Tofu yritti alkaa hyppiä kohti treenitaskua, sain käskettyä seuraamaan. Puolivälissä eli n. 7 askeleen jälkeen pysähdys, tässä Tofu ei meinannut heti istua. Vasta kun odotin hetken ja vilkaisin. Sitten n. 8 askelta ja vasempaan käännös ja sieltä henkilöryhmään. Henkilöryhmässä kerran niin, että koira jää ihmisen ja ohjaajan väliin ja kerran toiseen suuntaan. Ja yksi pysähdys keskellä, tässä myös kesti vähän perusasento eli istuminen sivulle. Tajusin siinä, että taisin kiertää molemmat samansuuntaisesti (eri henkilöt kyllä, mutta mentiin vaikeamman tapaisesti) ja ehdin miettiä että kävelenkö kolmannen kerran tai jatkanko, päätin jatkaa. Aloitus paikkaan ja pysähdys. Huh, eka kerta kun Tofu teki kaavion palkatta. :D Kehuin, mutta en vapauttanut. 

Seuraus vapaana: tuomari sanoi, että voi ottaa hihnan irti. Varmistelin vielä sainhan mennä, kun ei sanonut että saatte aloittaa. Kun joillekin sanoi, että voi nollata liikkeen jos aloittaa ennen kuin on saanut kirjoitettua aiemman liikkeen valmiiksi ja sanonut luvan seuraavalle liikkeelle. Seuraus sujui aika nätisti, saattoi ennen täyskäännöstä vähän jätättää. Mutta nopeuden vaihdoissa taas petrasi. Tämä tuntui jopa lyhyeltä. 

Istuminen: Seurausta 10 askelta, istu ja 15 askelta. Täyskäännös ohjaajalle ja tuomarin luvalla koiran sivulle. Tämä meni hienosti!

Maahanmeno ja luoksetulo: Tässä Tofu yritti hyppiä kohti taskua, kun lähdettiin liikkeelle. Tästä tuli miinusta valmistelevaan osuuteen. Pysähdys, istui ja maahan hyvin ilman apuja (jotkut näytti käsiavunkin). Jäi odottamaan samalla maahan käskyllä. Luokse tuli hienosti ja suoraan eteen! Siitä sivulle vähän pompulla ja ministi vino. 

Sitten sanottiin kiitos, sai kytkeä koiran ja siirryttiin paikkamakuu paikalle, kun toinen koira ehti siirtyä liikkeiden aloituspaikkaan. Uroksille ja nartuille omat kohdat eri värisillä tötsillä merkattuna. 

Paikalla makuu: Tuomarin luvalla maahan. Sanoin "käy siihen" ja sitten jätin Tofun. Tuomari sanoi kiitos n. 20-30m päässä, säännöissä 30 askelta. Selkä koiraan päin. Näin jossain kohdin sivusilmällä, että siellä Tofu vain makasi. Kun aika oli palata takaisin menin sivulle ja jäin tokon muistista odottamaan lupaa käskeä koira sivulle. Sitten tajusin, ettei sellaista tule ja käskin sivulle. Tofu tuli luvalla sivulle, hyvä! Tuomarin arvostelussa sanoin, että luulin että siihen tulee lupa ja käskin vain kerran. Oli tulkinnut että kun kesti olisi kaksi käskyä, mutta kumosi sen arvostelusta. 

Arvostelussa kaikki oli erinomaista, paitsi maahanmeno liike erittäin hyvä (hyppiminen alussa). Tofu meinasi vähän villiintyä, kun tultiin paikkiksesta tuomarin luokse ja mun piti pysähtyä käskeä sivulle ja seuruuttaa sinne. Muuten olisi hyppinyt ja takertunut tassuilla jalkaan (ja yrittää jumputtaa). Senkään takia ei oikein ollut aikaa väleissä kehua, kun villiintyisi hyppimään. 

Olin kyllä niin ylpeä Tofusta! Ei olla tehty noin vaikeaa treeniä ja treenattiin aika paljon viime 2vk. Tehtiin paljon 50m suoria eri paikoissa ja namirasia palkalla. Täytyy kyllä sanoa, että tuntui että Tofun seuraus oli Gavaan ja Novaan nähden vielä parempaa! Viime vuoteen ajatellen edistys on kuitenkin huima, silloin oltiin kiinni vielä avuissa. 

Täytyy jatkossa olla tiukempi hyppimisestä, jota tekee joka treenissä. Ottaa säännöksi, että vain luvalla saa hyppiä . Ja täytyy vahvistaa myös perusasentoja, aloituksia ja lopetuksia. Koe vähän jännitti etukäteen, mutta koepaikalla olin aika rauhallinen. Aina on uusia tilaisuuksia, Ruutin kanssa käytiin toista kertaa. 

Kaupunkiosuus sujui kaikilta sinne päässeiltä, oli Veikkolan keskustassa ohi kulkevaa pyörää, ihmisjoukolle puhumista, auton ikkunaan puhumista, vastaantuleva koira, koiran jättö kiinni ja kulman taakse meno ja koira tuli ohi sillä aikaa. Tofu istui vain odottamassa. 

Joten BH- käyttäytymiskoe hyväksytty! Tofun eka titteli ja koe, missä oli tottelevaisuutta.




15.8.2024

Tupla tottistreenit Veikkolassa ja Helsingissä

Ke 14.8 päivällä Veikkolassa tottistreenit kaukalon viereisellä kentällä, joka oli hiekkaa. 

Bh koe kentän kenraalitreeni. Seurana oli Lea ja bc Kiki. Oli kuuma aurinkoinen keli. Kävelin pääosin seurauskaavion läpi ja mietin miten liikkeet meni ensin ilman koiraa. Näin samalla miten omat askeleet "istuu" kentälle.

- Tehtiin ilmoittautuminen Lealle ensin. Tämä ok ja palkkasin siirtymän. 

- Sitten tehtiin Lean ja Kikin kanssa ilmoittautuminen rastiruudulle. 

- Kiki paikkikseen ja Tofu liikkeisiin. 

- Seuraus hihnassa, palkkasin liikkeelle lähdön, ehkä keskivälillä ja päädyssä. Pääty meni lyhyeen nurtsiin n. 2m, jossa meinasi vilkaista alas. Juoksun liikkeelle lähtö oli hyvä ja palkkasin sen. Hidas ok, sitten käännökset ja täyskäännös. Mentiin pysähdyksen kautta kuviteltuun henkilöryhmään tekemään silmukat ja pysähdys. 

- Vapaana seuraus "I": pari poikaa polkupyörineen tuli lähelle ja toinen ajoi meidän edestä (Gava piileksi kerällä odottelupaikassaan, Tofua ei haitannut). Palkkasin taas menomatkalla, ei taidettu ottaa ihan loppuun asti. 

- Liikkeestä istuminen: otettiin pysähdyksen kautta. 10-15 askelta, istu. Ja n. 15 askelta ja koiran sivulle. 

- liikkeestä maahanmeno+luoksetulo: tähän piti ottaa siirtymä kentän reunaan, että mahtuu tehdä. Maahanmenossa jäi ensin vajaaksi. Luoksetulon tuli suoraan sivulle. Oppinut ehkä enemmän käsiavulla tulemaan eteen. Kerrattiin eteentulo.

Osa palkoista tuli taskusta, osa etäpalkka rasiasta joka oli kassissa.

- juomatauko ja lisää nameja. 

- paikkamakuu: palkkasin jätön. Ja välillä. Sivulletulo siirtymään olin ensin liian edessä ja nousi vajaasti. Sitten yritti mennä heti takaisin maahan. Ennakoiden siis. Koitettiin ottaa rauhassa maahanmeno ja sitten sieltä käskystä ylös ja paikallaan pysyminen sivulla istuen.

--------

Ke 14.8.2024 illalla klo 20- Sirkuskentälle tottis/tokoa. Siellä oli lapsia potkulautailemassa skeittirampit täynnä (Gava sai pysyä autossa, kun pelkää) ja ohikulkijoita meni. Meitä ennen oli koulutusryhmä kentällä. Treenattiin Ellin ja tollerien Toscan ja Kauran kanssa. Kaura oli Tofun siskon tyttö. 

Tofu oli oikein liekeissä ja teki tosi hyvällä motivaatiolla! Kenttähän on sille tuttu. Kaura kävi Tofua pikaisesti alussa moikkaamassa. 

Tofun seuraus: Kaura teki paikkista reunassa. Palkkasin pätkiä seurauksesta, tehtiin vain hihnaseurausta. 

Tofun istuminen ok. 

Maahanmeno + luoksetulo: näytin pienen avun eteentuloon ja oli väljä ja vino. 

Tofu teki paikkista kahteen osaan, toinen osuus Kauran tehdessä ja kävelin vähän Kauran häiriöksi. Ja Toscan treenatessa ruutua. Paikkiksen loppuosaa meinasi nyt ennakoida. Palkkasin aina ekan maahan, kun tulin sivulle. En ole uskaltanut huomauttaa ennakoinnista, mutta toisaalta voisi sanoa "oho". Mietityttää jos ei sitten nouse, mutta oikein tehdystähän saa sitten kehut. Tofulta ei ole vielä täysin ennakointia saanut opetettua pois.. ehkä oon ollut lepsu enkä niin mustavalkoinen. 

Tofu sai osan etäpalkkaa rasiasta ja taskusta. Sekä myös leikkiä liikkeiden lopuksi. Nyt oli lelu mukana kassissa. Mutta ei treenitaskussa, josta sillä on tapana sitä repiä. Myös sen innostus hyppimiseen ja raapimiseen pitäisi puuttua, yrittää tehdä sitä välillä liikkeiden välissä. Voisin niistä käskeä esim istumaan tai maahan.. 

Gava ei halunnut myös iltalenkillä kävellä yhden omakotitalon pihan ohi, missä oli lapsia pyöräilemässä ja trampoliinilla. Paitsi kun näki Henkan niin unohti lapset. 

12.8.2024

Riistatreenit Petikossa ja Nova kraniossa

Pe 9.8 riistatreenit Petikossa Tiinan ja Ennin kanssa.

Tofu oli selkeästi innoissaan tutusta paikasta ja kun haistoi riistan. Palkkailin kun otti kontaktia kävellessä hakuruutu paikalle.

Ruudusta kokeiltiin aluksi lokkia näköetäisyydeltä, eikä se sujunut kauhean hyvin. Ensin ei meinannut ottaa ja sitten palautui pudotuksin ja siivestä kantaen. Tehtiin vuorotellen flätin kanssa. 

Sitten oli kaksi varista ruudussa ja kävi ekalla variksella, mutta jätti tuomatta. Tätä ei ole tehnyt vähään aikaan. Molemmat vaakut olikin vähän huonompi kuntoisia ja Tofu oli kolmas joka nouti niitä. Toisella lähetyksellä Tofu haki, mutta pudotti myös 10m päähän.

Toisen variksen ohi varmaan juoksi jollakin lähetyksellä, koitin lähettää jo eri suuntaan. Ei suostunut myös upota mun mielestä riittävän syvälle, mutta siellä ei ollutkaan mitään. Toisen variksen toi sitten sitä emmittyään ja taisi tiputtaa taas lähempänä. 

Ei onneksi tehdä variksilla, mutta ei nyt mennyt edes niin kuin aiemmin keväällä. 


Jänisjälki sujui sitten paremmin. Noudettava kani oli kyllä meidän oma.


Ma 12.8 Nova oli kraniossa uudessa paikkaa tutulla Saimalla. Oli kolmessa kohtaa jumia, säkän takana tai siitä kylkeä alaspäin. Lantiosta ja hännästä.

Varattiin nyt Novalle ell aika sydän ultraan Livettiin 17.9. 

Onnea Nova 9v!

Onnea Nova 9v! ❤️ Iloinen, ihmisrakas ja vauhdikas poika. Nova muotovalioitui viime syksynä synttäreiden jälkeen. Ikä alkanut vähän näkyä, että pitää vähän rajoittaa pallon perässä juoskentelua. Vaihdettu kopitteluun ja niitä saa kannella. Pallot on parasta, mitä voi olla! Nova käy säännöllisesti kraniossa lihashuollossa, muuten niska ja selkä menee jumiin. Autoon hyppääminen on hieman vaikeampaa kuin aiemmin. Nova kastroitiin nyt keväällä eturauhasongelmien takia.


Noseworkiä aloiteltiin viime talvena, mutta sitäkin pitäisi tehdä täysiä. 🙈 Hakua pääsi muistuttelemaan pari pistoa. :) Esineiden etsiminen on myös hauskaa Novasta.

8.8.2024

Tottiskuuria!

Saatiin bh-koe paikka niin nyt tottistelut ahkeroituu! :) 


Iltapäivälenkillä seurausta 7.8 Vantaalla Backaksen kartanon lähellä, frisbeegolf nurtseilla nopea treeni.

- Tofulla takapalkkana namirasia. Aina kun aletaan tehdä sanon "tehdään tottista" virittelynä. 

Aluksi ei ollut ihan yhtä skarppina vaikka seurasikin. Tehtiin n. 15m ja palkka. Sitten noin 30m, palkka. Nyt hihnassa kun oli niin paljon porukkaa, jalkkiskenttä vieressä, frisbeegolfia kauempana, hiekkatie jossa koiran ulkoiluttajia (ei ihan lähimpänä) ja lenkkeilijöitä. Tofua ei häirinnyt ne ja nurtsikin oli lyhyt ja kuivunut. Sitten 50 askeleen suora, sekosin laskuissa, 10 askelta kävelyä, 10 juoksua, 10 hidasta ja sitten palkka signaali. Näissä alkoi ehkä vähän paremmin skarpata. Juoksun alun edisti, niitä pitää erikseen harjoitella. 

- Nova teki myös yhden pätkän seurausta ja palkkailin taskusta. Illalla Nova oli jäykän oloinen ja sai kipulääkkeen, ehkä seuraus asento kipeyttää niskan ja selän. Myös kaahailivat Tofun kanssa autosta ja ovista. Ja panta oli käytössä. Nyt otettiin valjaat käyttöön jotka oli jäänyt meille, kun Nova oli porukoilla.  

Lenkin varrelta löytyi puro, jossa kävivät ennen treeniä.


To 8.8 seurausta

Tofu sai tehdä hihnassa autotien varren nurtsilla. Tehtiin n. 15m pätkä ja n. 20m. Namit oli taskussa. Nurtsi oli märkää vielä aamulla. 


Täytyy muistutella myös paikkista, jääviä ja luoksetuloa. 

7.8.2024

Haku, seurausta ja leivo kalanamit

Haku ti 6.8 Petikossa, Tofulle:

- Petikossa tien suuntaisesti keskilinja. Kauempana radalla tuli kaatuneita puita. Nähtiin yksi kyy 4 ja 6 piston välillä! Ekan koirakon jälkeen kävin katsomassa paikkaa, niin ei ollut enään siellä. Tofun treeniin kuitenkin tehtiin pakeneva ja niin että jäi paikasta kauemmaksi. Ekaa kertaa nähtiin käärme tälle kaudelle. Oli sammaleen päällä kauempana poluista. 

1. pisto löytö, haukku loppuun asti.

2. pisto tyhjä, kuusikkoon, upposi hyvin. 

3. pisto tyhjä, ehkä vähän piikki, eikä nähnyt niin pitkälle.

4. pisto pakeneva, hau n. 10kpl. Lopuksi sai kongin nuoltavaksi. 

Pitkästä aikaa tyhjiä mukaan. 


Seurausta ke 7.8 kolmikolle

Aamulenkillä namirasia mukana, tehtiin vähän uudessa kohtaa nurtsilla Kilon kentän vieressä seuraustreeni. 

- Tofulle L-kaavio, vähän kuikuili namirasiaa kun mentiin läheltä. Muutama herpaantuminen, juoksussa edisti. 

- Nova tehtiin seurauskaaviota, muutamasti muistutin pitämään kontaktia. Intoa kyllä oli.

- Gava, vähän painoi, mutta seurasi kaikista parhaiten! Gava sai pomppia alussa ja lopussa sosiaalisin kehuin. 


Leivo kalanamit - resepti: 

Lahnakakkuja! Leivoin savustetuista lahnoista koirille kalanameja (kiitos isän ja sen kaverin mökki kalareissun). Vähän vanhaa reseptiä 2014 mukaillen.


2 kanamunaa
N. 2dl Lahnaa/kalaa/jauhelihaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä/pimää (ellei ole esim tonnikalapurkin liemi)
1-2rkl öljyä

Sekoitetaan keskenään ja levitetään uunipellille.
175 asteessa noin 20min. Sai kuivua pellillä paloiksi leikattuna ja jälkilämmöllä.
Pakastan osan ja treenikerran määrä käyttöön.




1.8.2024

Hiekkakuoppa hakua ja taipparitreeniä

Ti 30.7 haku: Korsossa hiekkakuopilla. 1 ja 2 pistot oli hiekkakuoppien kautta. Otettiin niihin muistikuvaparina haamut, että sai vahvistettua uudessa paikassa ja uudenlaisessa maastossa suoraan menoa. 

3 pistolla haukut loppuun asti ja sai hajun jo lähetyspaikkaan. Haukkui hyvin. Kongin sai nuolla tahnalla ja sitten sai nameja. 

Nova pääsi tekemään myös 1 ja 3 pistot, Minna meni piiloon. :) Ilman apuja vähän kyseli matkalla eikä ollut niin suoria pistoja. Mutta löysi, haukkui ja oli innoissaan. 


To 1.8 taippareita varten lokki vesinouto ja kanijälki. Tehtiin ensin muutama kanin nosto lämmittelynä. Sitten vesihommiin.

Veneestä lokin heitto yli 20m päähän. Tofu vähän piippasi ja pientä ääntä uidessa, en jaksanut nyt välittää. Lähetin taippariotteesta, vaikka normaalisti en käytä hihnaa. Haki lokin ja toi sen käteen. Tulin rantaan vastaan. 

Kanijälki oli äitin tekemä. Tofu vähän etsi laajemmin, mutta löysi kanin. Pohti vähän tuodako vai ei. Meinasi jättää kuulemma kanin, mutta meni takaisin. En sanonut mitään. Juustopalkkaa, kun toi kanin käteen.


Pe 2.8 kanijälki: tein itse Tofulle lyhyen kanijäljen. Tofu odotti eteisessä. Näytin alkukohdasta hajun, tein jäljen lähelle rantaa. Tofu seurasi hyvin jälkeä ja toi kanin aika nopeasti suorinta tietä. Ja käteen. :) palkka unohtui niin haettiin autosta namia.

Gava oli pomppufiiliksellä lenkillä (kuten kaikilla lenkeillä) ja leikittiin ilman lelua ja tehtiin seurausta.