Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.8.2024

BH Tofu

Pe 16.8.2024 Veikkolassa Tofun bh-koe. Meille oli arvottu numero 3, sakemanni narttu oli numerolla 4 parina. Ihan kiva, että vuoro tuli suht äkkiä. Käytiin jo ennen kokeen alkua lenkillä. 

- Alussa oli luoksepäästävyys, siruntarkastus lähinnä. Tofua ei haitannut se, laite oli vähän puhelinta pienempi. Nartuilla myös juoksutarkastus. 

Katsoin ekan parin tottiksesta puolet ja sitten menin tekemään Tofulle virittelytreenin. Sen jälkeen laitoin autoon vielä hetkeksi. Meidät tultiin hakemaan, kun vuoro oli lähempänä. Kentän laidalla piti vähän aikaa odotella ja edellinen pari tuli ohi. 

- Ilmoittautuminen: "Oma nimi, koiran nimi (ei kai olisi ollut pakollinen tuolle tuomarille) ilmoittautuu bh kokeen tottelevaisuusosioon. " Tofu istui eikä tullut kättelyä. 

Meidän pienempi numero aloitti yksilöliikkeillä ja pari meni paikkikseen. Ennen liikkeelle lähtöä Tofu luuli, että pitää tarjota maahanmenoa niin peruutin vähän ja otin uudestaan pari askelta lähtöpaikkaan. 

Seuraus kytkettynä, L-kaavio ja henkilöryhmä: Ensin 50m suora, kehuin vähän päädyssä hiljaa. Täyskäännös, 10 askelta kävelyä, 10 juoksua, 10 hidasta ja loppu kävelyä. Sitten oikealle, 15 askelta, oikealle 15 askelta ja täyskäännös. Ennen täyskäännöstä, Tofu yritti alkaa hyppiä kohti treenitaskua, sain käskettyä seuraamaan. Puolivälissä eli n. 7 askeleen jälkeen pysähdys, tässä Tofu ei meinannut heti istua. Vasta kun odotin hetken ja vilkaisin. Sitten n. 8 askelta ja vasempaan käännös ja sieltä henkilöryhmään. Henkilöryhmässä kerran niin, että koira jää ihmisen ja ohjaajan väliin ja kerran toiseen suuntaan. Ja yksi pysähdys keskellä, tässä myös kesti vähän perusasento eli istuminen sivulle. Tajusin siinä, että taisin kiertää molemmat samansuuntaisesti (eri henkilöt kyllä, mutta mentiin vaikeamman tapaisesti) ja ehdin miettiä että kävelenkö kolmannen kerran tai jatkanko, päätin jatkaa. Aloitus paikkaan ja pysähdys. Huh, eka kerta kun Tofu teki kaavion palkatta. :D Kehuin, mutta en vapauttanut. 

Seuraus vapaana: tuomari sanoi, että voi ottaa hihnan irti. Varmistelin vielä sainhan mennä, kun ei sanonut että saatte aloittaa. Kun joillekin sanoi, että voi nollata liikkeen jos aloittaa ennen kuin on saanut kirjoitettua aiemman liikkeen valmiiksi ja sanonut luvan seuraavalle liikkeelle. Seuraus sujui aika nätisti, saattoi ennen täyskäännöstä vähän jätättää. Mutta nopeuden vaihdoissa taas petrasi. Tämä tuntui jopa lyhyeltä. 

Istuminen: Seurausta 10 askelta, istu ja 15 askelta. Täyskäännös ohjaajalle ja tuomarin luvalla koiran sivulle. Tämä meni hienosti!

Maahanmeno ja luoksetulo: Tässä Tofu yritti hyppiä kohti taskua, kun lähdettiin liikkeelle. Tästä tuli miinusta valmistelevaan osuuteen. Pysähdys, istui ja maahan hyvin ilman apuja (jotkut näytti käsiavunkin). Jäi odottamaan samalla maahan käskyllä. Luokse tuli hienosti ja suoraan eteen! Siitä sivulle vähän pompulla ja ministi vino. 

Sitten sanottiin kiitos, sai kytkeä koiran ja siirryttiin paikkamakuu paikalle, kun toinen koira ehti siirtyä liikkeiden aloituspaikkaan. Uroksille ja nartuille omat kohdat eri värisillä tötsillä merkattuna. 

Paikalla makuu: Tuomarin luvalla maahan. Sanoin "käy siihen" ja sitten jätin Tofun. Tuomari sanoi kiitos n. 20-30m päässä, säännöissä 30 askelta. Selkä koiraan päin. Näin jossain kohdin sivusilmällä, että siellä Tofu vain makasi. Kun aika oli palata takaisin menin sivulle ja jäin tokon muistista odottamaan lupaa käskeä koira sivulle. Sitten tajusin, ettei sellaista tule ja käskin sivulle. Tofu tuli luvalla sivulle, hyvä! Tuomarin arvostelussa sanoin, että luulin että siihen tulee lupa ja käskin vain kerran. Oli tulkinnut että kun kesti olisi kaksi käskyä, mutta kumosi sen arvostelusta. 

Arvostelussa kaikki oli erinomaista, paitsi maahanmeno liike erittäin hyvä (hyppiminen alussa). Tofu meinasi vähän villiintyä, kun tultiin paikkiksesta tuomarin luokse ja mun piti pysähtyä käskeä sivulle ja seuruuttaa sinne. Muuten olisi hyppinyt ja takertunut tassuilla jalkaan (ja yrittää jumputtaa). Senkään takia ei oikein ollut aikaa väleissä kehua, kun villiintyisi hyppimään. 

Olin kyllä niin ylpeä Tofusta! Ei olla tehty noin vaikeaa treeniä ja treenattiin aika paljon viime 2vk. Tehtiin paljon 50m suoria eri paikoissa ja namirasia palkalla. Täytyy kyllä sanoa, että tuntui että Tofun seuraus oli Gavaan ja Novaan nähden vielä parempaa! Viime vuoteen ajatellen edistys on kuitenkin huima, silloin oltiin kiinni vielä avuissa. 

Täytyy jatkossa olla tiukempi hyppimisestä, jota tekee joka treenissä. Ottaa säännöksi, että vain luvalla saa hyppiä . Ja täytyy vahvistaa myös perusasentoja, aloituksia ja lopetuksia. Koe vähän jännitti etukäteen, mutta koepaikalla olin aika rauhallinen. Aina on uusia tilaisuuksia, Ruutin kanssa käytiin toista kertaa. 

Kaupunkiosuus sujui kaikilta sinne päässeiltä, oli Veikkolan keskustassa ohi kulkevaa pyörää, ihmisjoukolle puhumista, auton ikkunaan puhumista, vastaantuleva koira, koiran jättö kiinni ja kulman taakse meno ja koira tuli ohi sillä aikaa. Tofu istui vain odottamassa. 

Joten BH- käyttäytymiskoe hyväksytty! Tofun eka titteli ja koe, missä oli tottelevaisuutta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!