Siirry pääsisältöön

Agilitya epistellen sekä treenaillen

Maanantai:
Eilen käytiin katsomassa I-HAHin kenttää ja kisailemassa, missä viralliset on lauantaina. Tehtiin yksi maxi kisaavat rata. Lähdössä korjasin kerran kun nousi seisomaan, sitten pysyi, matka oli tosin lyhyt kun pystyin ottamaan läheltä. Kepeille tultiin pussista ja siinä tuli moka kun maltoin liian vähän aikaa odottaa, vaikka jankutin itselle, että odotan että se menee sisälle. No empäs odottanut.
Ennen A:ta oli välistä veto kohta ja kukas se luukutti A:lle niin mentiin sitten esteen ohitus. Eli välistäveto tai päällejuoksu ennen kontaktia/kovassa vauhdissa! 

Ruuti veti sitten yhden käännöksen aika pitkäksi ja meni puomille, ei pysähtynyt vaikka käskin niin otettiin uusiksi. Sitten tein kaksi hyppyä ja uusiksi puomille ja sain taas huomauttaa että siellä pysytään paikallaan. Puomin jälkeen renkaalla Ruuti hyppäsi pahasti sitä päin (ei ollut aukeava) ja oli vielä yksi hyppy. 

- välistävedot/päällejuoksu ennen kontaktia
- puomi treeniä

Tiistai:
Niinun treenit Puolarmetsässä ja mentiin Ruutin kanssa ekana. Radalla oli kiva kolmen valssin putki, niin vaikee on mennä edellä ja ohjata oikein! Meinaa jäädä heti ekassa jälkeen ja koira kerkee jäljessä liikkuessa sinkoilla vaikka minne väärään suuntaan. Joskus kun osaisi ennakoida kaikki mokat. 

Rimoista tuli puhetta kun oli yksi 65cm rima kun ruuti tiputti sen kahdesti kun mentiin se kahdessa radan kohdassa ekaa kertaa. Että pitää laittaa niitä rimoja alkuun yksi 65cm, sitten pikku hiljaa lisätä ja että laittaa korkeeta mediäkin että sen pitäis katsoa miten se hyppää. 

Pituudelta oli käännös ja yllätys kun se oli ehkä vähän pidempi niin vika palikka kaatui aika monesti! Tämä oli uutta koska normaalisti ne on sujunut. 

Pituuden jälkeen oli putki ja puomi rinnakkain ja niinhän ruuti jos yhtään kiihdytin, lähti lenkittämään ja meni puomille. Tähän koitettiin hidastusta, toimi, mutta totta oli jos rata jatkuisi suoraan en kerkeisi millään taas sinne. Ensin yksi kerta lelulla että pudotin sen ja sitten toinen sujui että pääsin liikkumaankin! Treenejä siis että vauhdilla kaarros missä on ulommalla kaarella ansaeste ja vauhdilla sen juokseminen. 

Sitten yksi kohta aika montakin estettä sujui tosi hienosti! Siitä tuli hyvä fiilis, ainut virhe tai mihin stoppasin oli se 65cm rima. 

Olin sanonut, että kerettäis katsomaan puomin kontaktia niin juteltiin siitä ja sitten tehtiin että niinu heitti lelun. Aluksi vähän ennen kontaktia, kuitenkin joka kerrasta huomas että se yhdistää avustajan palkkaukseen hidastamisen. Ehdotti taputus kosketus treenejä, että koira keskittyisi maahan kontaktin eteen, ja siihen liikkeen lisäämistä. Koiran ei pitäisi välittää kontaktilla missä ihminen on. Lisäksi treeniä missä heittää lelun kontaktin eteen.

- pituuden käännös 
- lenkittäminen eli haltuunottoja vauhdissa
- puomin taputustreenit


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...