Siirry pääsisältöön

Agilitya: rataa & hyppytekniikkaa ja paimennusta

TOKO
Aamulenkillä vähän tokoiltiin Gavan kanssa. Ruuti lähti porukoiden kanssa mökille. Kierrätin kahta tolppaa ja välillä stoppeja. Pyrin heittämään ainakin puolessa lelun heti, enkä tehnyt vain hämäysheittoja. Saatiin useampi hyvä, mutta oli pari huonoakin joukossa. Läpijuoksun sijaan, välillä toinen kierto ja sitten vasta stoppi.

Kaukoja myös eri paikassa. Jotain hyviä siirtoja, mutta huonojakin.

AGILITY
Päivällä AST:n agilitykentälle Annen ja aussie Jedin kanssa.

Hyppytekniikka: Tehtiin etäisyyden arviointi harjoitusta, jossa oli 5 jalan etäisyydellä ensin 3 hyppyä toisistaan ja vikana oli okseri 7 jalan etäisyydellä. (katsoin mitat Ruutin Vapun kurssilta, 3krt) Ensin ihan matala okseri ja kasvattaen mediin. Toisella toistolla tuli liian lähelle 3. hyppyä ja okseria ja oli vähän pelastelun makua (40cm takarima). Sitten 45cm takarimalla ja livenä katsoin, että hyvin meni. Mutta vähän teki liioitellun hypyn, kun hidastettuna katsoin. Ehkä olis voinut lopettaa vähän matalempaan. Mutta selkeästi treenattavaa löytyy tällaisesta hyppytekniikka treenistä! Toistot alla olevalla videolle vikana.

Ratapätkää: Mun suunnittelema rata, jota tehtiin viime viikolla vähän. Nyt kertailtiin alkuun puomin kontakti niin, että avustajalta tuli lelu. Ekalla kertaa lähti kun tuli muutamien sekunttien viive 2on-2offissa seisomisessa ja liikuin poispäin ilman lupaa paikaltaan. Muut hyvin. Radalla vapautin suoraan kontaktista. Alun 2 esteen jälkeen meinasi taas karata seläntaakse. Tein kerran sen kohdan palkattuna ja valssilla pysyi paremmin. Välistä vetoja myös erikseen, niissä olisin halunnut että kääntyy paremmin ekalta hypyltä. Tehtiin ratapätkä videolle ja sitten tauko.

Tauon jälkeen kertasin vielä 2. hypyn niistoa tai ihmisnuolta. Ekalla kertaa palkka riman yli kädestä ja toinen hypättyä rima. Sitten niin, että jarrutin ennen ponnistusta, menin pois alta ja sitten palkkasin hypyn jälkeen. Lopuksi vielä välistävetoa niin, että tiputin lelun maahan ja jatkoin liikettä, pitäen puoli valssia yllä. Tosi helposti muuten lähti seläntaakse lukemaan seuraavaa hyppyä, jos ei kuulunut tässä tms.

Video agilitysta

PAIMENNUS
Paimentamassa Siuntiossa Lillgårdissa ekalla kierroksella sain taas muistutella itselle mieleen suunnat ja käskyt. Huomaa heti, kun tuli pienikin tauko. Nyt seuraavaan kertaan sitten kolme väliviikkoa! Tehtiin flankkejä, ajoa ja maahanmenoja. Ekalla kierroksella Gava ei meinnannut niin hyvin kuunnella mun maahan käskyjä, että meinas ärsyttää. Toisella kierroksella sitten Virpi tuli kerran avuksi ja oli niin kuuliaista koiraa.

Paristi heittokeppi (lyhyt aurauskeppi) koiran ja lampaiden väliin, joka laajentamaan kaarretta tai sitten ennen kuin käskee maahan, jos epäilee ettei kuuntele. Hyvä kommentti oli, että heittokepin tarkoitus ei ole korjata jo huonoa tilannetta vaan estää ja ennakoida mahdolliset huonot tilanteet. Eli esim jos koira flankkaa liian läheltä tai ehtii olla jo tottelematta maahanmenoa. Gava niin kuuliaisena riittää 1-2 kertaa muistuttamaan, että jo ihan eri tavalla tottelee. Myös voi tehdä ihan treenin alussakin flankkiin heittokepin ja saa koiralle muistutettua, että pitää tehdä kunnolla hommia. Ja keppi heitetään aina maahan koiran ja lampaiden väliin, "turva-alueelle".

Toinen kierros meni paljon paremmin ja jäi taas hyvä maku. Tehtiin koira maahan. Menin lampailla koiran reunalle. Sieltä lakaisin maata kepillä ja samaan aikaan sanon flankki käskyn sekä peruutan toiseen suuntaan kuin mihin koira flankkaa. Lakaisemalla huolehdin vain, että se tila on kiellettyä aluetta tulla. Ja kun lähtee hyvin niin toiselta puolelta vastaan ja koira maahan. Olin yleensä myöhässä ja antaa mennä vain pieni pätkä flankkiä ja maahan.

Siitä palkinnoksi sitten ajoa "walk on". Tässä välillä yritti vähän lähteä kiertämään lampaita. Välillä tuli hyvin suoraan. Paristi ei meinnut totella maahanmenoa niin heitot keppi ja maahan. Sitten muistaa "and" ajan jälkeen jo käskeä liikkeelle, ettei jää liikaa silmään kiinni. Sitten taas koira maahan ja flankille. Tehtiin noin 2 kertaa toinen suunta ja sitten seuraavalla taas toinen.

Lopussa tehtiin ihan vain luontaista tasapainottamista lampailla. Virpin ollessa kaikki sujui kuin leikkiä. Yksin ollessa lähdin välillä jahtaamaan koiraa tai tuli riskialtis kohta, jossa koira kääntyy kohti lampaita. Välillä menin lampaiden läpi tai niiden edestä koiraa vastaan. Gava on kuulemma kehittynyt paljon nopeasti, muttei sitä itse niin huomaa, kun itse oppii hitaammin. :D Kokeineissa käsissä oliskin varmaan aika hyvä.

Näin muutamaa erilaista treeniä, missä katsottiin että koira tekee laajan kaarroksen hakukaaressa lampaiden taakse mennessä. Tässä oli taas ennakkoon, lampaiden sivuun heittokeppi ja kun koira oli takana niin ohjaaja oli jo liikuttamassa lampaita. Tähän koiran kanssa tehtiin alkuun "riittää" sanalla poispäinlampaista meno, koira maahan ja lampaiden ja koiran väliin.

Sitten toinen harjoitus oli, että lampaat jäi flankissä sisäkaarteeseen. Lampaat noin 15m päässä. Koira maassa. Ohjaaja menee noin 15min myöhempään aiempaan kellotaulun aikaan ja niin, että koira voi lähteä flankille vähän taaksepäin 90asteen kulmassa kohti ohjaajaaja siitä lampaille. Tavoitteena kai oli, että koira kiertäisi vielä ohjaajankin takaa. Näissä tehtiin vain lyhyitä pätkiä ja heti maahan. Vielä kun koira ei lähde ollenkaan oikomaan lampaille. Käsittääkseni tällä opetettiin, että jos ohjaaja on sivulla tai takana ja käskee hakemaan lampaat, koira lähtee kaarella kohti lampaita ja miellellään hetken poispäinkin.

Kotiläksynä paimennuksesta:
- tehdä kotona jostakin sanasta niin, että käntää pään kepin osoittamaan suuntaan. Tässä voi olla "time", "hei" tms sana.
- Pois - käskyä treenata ja heti maahan. Koira ei saa lähteä flankille pois-käskyllä! Voi harjoitella myös niin, että koira tietää jonkun tietyn alueen esim portaat minne menee. Paikallaan oleva lelu koiran ja mun takana.
- Pallon kanssa Virpi oli opettanut samoja käskyjä kuin paimennuksessa tarvitaan. Ei ole siis ihan hullua opettaa suunta käskyjä kotona. Koiran pitää vain tahtoa mennä "ohjaajan taakse" eli kuin lampaillakin on vetoa ohjaajan toiselle puolelle tasapainoon.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...