Siirry pääsisältöön

Tuplatokot ja Gavalle uusi laji korkattu - rallyvideo

Aamulenkillä tehtiin vähän tokoa. Gava siis näissä kaikissa, kun Ruuti edelleen mökkeilee.

- luoksetulon stoppia: tolpan kierrosta alkuun läpijuoksua ja sitten stoppia. Stopeissa osassa heitin heti lelun ja muutamassa hämäys. Jätettiin hyvään.
- Seurauksessa keskityin oikeaan käännöksiin. Palattiin perusteisiin eli paikallaan käännös oikeaan. Nekin oli alkuun huonoja, ennen ne oli hyviä. Myös käännös oikeaan ja pysähdys heti perään. Nyt oli aika hinkkaamista niin seuraavissa treeneissä pitää tehdä taas super kivoja seurauspätkiä. Video:



- Kaukoja (etupää paikallaan) kotiportailla. Nyt viisi toistoa, joista 4 tosi hyviä. Yhdessä liikkui molemmat tassut ehkä kahdessa toinen tassu. Taisin olla kyykyssä. Yhden maahanmenon ennakoi ja se oli super. Jatketaan nyt vielä ilman häiriötä ja sitten pohditaan muita tapoja. Toki rinnalla voi tehdä toisellakin tavalla.

Sain kaukoihin hyviä vinkkejä. Tällä aiemmin katsotulla kaukokäskyt- videolla paljon eri tapoja. Osaa niistä testattukin.
- Täytyy saada enemmän onnistumisia per treeni, että edistyy. Tosin onneksi naksuttimella kerron hyvät ja palkkaan.
- Alussa voin sallia toisen liikuttamisen, mutta aika äkkiä kriteeriksi molemmat, kunhan vahvistetiheys säilyy riittävän suurena.
- Kovempaa targettia etutassujen alla on testattu, ei toiminut, mutta kokeilun arvoinen voisi olla esim rullattu pyyhe eli pehmeämpi alusta.
- jokin este, minkä yli ei saa tulla. Kynnys tms. Tässä tosin Gava on sitten joissakin liikkunut sivusuunnassa tai mennyt enemmän jalat haaralleen, jos joku on ollut esteenä. Mutta ehkä jos nyt on tullut ideaa, sujuisi paremmin.
- Videolla tehtiin myös pannasta poispäin kiskomista ja koiran piti vastustella eikä saanut liikkua (onko luopumista tai mikä termi?)
- Kaikkeen näihin tarvitaan lihaksia ja kropan hallintaa eli tasapainotyyny treenit tai täydellisten liikeratojen teko ihan houkutuksella satunnaisena ei pahitteeksi.
- Kun tietää miten pitäis tehdä, jos liikkuu voi ottaa kokonaan uusiksi
- mahdollisesti alussa lähellä ilman apuvälinettä ja matkan kasvatukseen apuväline.. tai heti apuvälineet


Iltapäivällä tokoilemaan ja ralleilemaan Pian, bortsujen Speedyn ja Zackin sekä pikku heeleri Ruun kanssa Malminkartanon huippujen viereen. Aloitettiin tokolla.

Gavan kanssa tehtiin ekana.

- ruutu: testasin ekan noin puolesta välistä. Pidin pannasta, virittelin ja käskin ruutuun. Juoksi suoraan keskeltä ja stoppasi käskystä. Selkeesti kuitenkin näki, että ilman alustaa ei ollut täysin varma missä pitää pysähtyä. Toisto tehtiin alustan kanssa. Sitten tein pari ilman alustaa vähän naksuttelu mielessä (vaikka huusinkin naksusanan "jes") noin 10m matka ja kun meni vähän yli keskikohdan jes ja heitin pallon. Näitä pari. Häiriönä oli Pia kulmia kiinnittämässä nauloilla, ei haitannut.

- luoksetulo: kertasin aiemmin yhden 10m matkalta ja palkkasin eteentulon. Tehtiin liikkuroituna. Hyvin jäi paikalleen ja tuli kovaa eteentuloon asti. Nätti eteentulo! Sivulletuloa treenattu hävettävän paljon edestä ja niinhän se hyppäsi loikalle sivulle ja jäi vielä vähän vajaaksi. Namikäteen ja hakemaan nätimpää sivulletuloa.. Täytyi olla tarkkana, että takapääkin kääntyy riittävästi, ettei ole edestä vain suora.

- maassa makaamista häirittynä eli käy siihen -makuuta. Kerran alkupäässä hämääntyi nousemaan. Muuten kesti häiriöt. Vapautin ehkä neljästi lelulla leikkimään.

- kapulan pito uuden alon malliin: Pia liikkuroi sen meille ja näin kuinka se meneekään. Siirryin koiran eteen. Liikkuri antoi kapulan "liike alkaa" jälkeen. Luvalla kapula koiralle. Aika meni tosi äkkiä verrattuna siihen, mitä on treenattu. Ajan laskeminen kuulemma alkaa siitä, kun liikkuri on sanonut "käsky", mutta voi olla liikkureilla eroja jos eivät ole käyneet liikkuripäivillä. Nätisti irrotti myös käskystä. Tollein käskytettynä ei moitittavaa. :)

- kapulan pito häirittynä: tehtiin vielä häirittynä pitoa. Ekassa Gava kääntyi katsomaan ja tiputti kapulan. Toistoissa kapula pysyi, vaikka saattoi vilkaista. Vikassa vain silmät liikahti. Näitä lisää myös itse häiriten.

- seurauksessa voisin ottaa vähän alkuun innostamista, sitten lennosta seuruuta. Palkka ja taas uusiksi. Tällaisia useampia pätkiä. Tavoitteena pelkkä vire ja asenne. Tehdään yleensä lyhyempää pätkää.



Rally-tokoa tehtiin lopuksi. Olin katsonut yhden kisaradan, joka tehtiin. Hokasin, nyt kun Ruutia ei ollut että voin tehdä Gavankin kanssa. Rakennettiin rata ja tutustuttiin. Gava aloitti. Jälkeen päin mietin, olikohan valjailla merkitystä, kun joskus Gavaa hiukan saattaa valjaatkin inhottaa. Täytyy testata myös pannan kanssa.

Aluksi tehtiin Gavan kanssa spiraalia palkattuna sekä eteentulo ja oikealta kierto. Sitten päätin testata ratana ja otettiin se videolle. Rata oli pohjaltaan Iiris Harjun käsialaa, muutin pari kylttiä siitä: 2. kyltti "koira eteen, oikealta", 4. kyltti "istu, maahan, kierrä koiran ympäri" ja 6. "koira eteen, vasemmalta sivulle, istu".



Gavan ratasuoritus sujui hyvin. Huomasin, että alkoi vähän hyytyä lopussa 9. kyltillä. Rata oli pitkä alo-radaksi. Vikassa pujottelussa vähän herpaantui.

Treenattavaa:
- vasempaan pyöriminen: takapään käyttö vielä paremmaksi
- pujottelu ja spiraalit skarppina
- edestä sivulle ilman pomppua (ei olisi alossa mikään virhe)
- maahanmenoissa käytin vähän kropasta apua, ilman apuja seuraavilla kerroilla. Kun jos herkästi ennakoi mun kropasta. En taas luottanut koiraan. Avut on kyllä alossa sallittuja.

Kisasuorituksena se olisi ollut kirkkaasti hyväksytty. Mutta itse haluan vielä kestävyyttä, että jaksaisi tehdä vieläkin pidempää rataa skarppina. Ja vielä, kun tekee näistä tutumpia sille ja palkkailee vaihdellen.

- rallykuvia!

Spiraali oikeaan



Jack

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...