Siirry pääsisältöön

Torstai tokoa täynnä!

Innoissani aamulenkillä pidettiin tokotreenit mustavalkoisten kanssa lenkin yhteyteen.

Gavan kanssa tehtiin 
- luoksetulon stoppeja ja maahanmenoa merkin kierrosta. Maahanmenojen jälkeen, vähän sekoitti että kumpaa pitikään tehdä. Ehkä pitäis tehdä vain toista..
- seurauksessa muistuteltiin sivuaskelia ja peruutusta. Käytin myös suullista palkaa, jostakin vain suulliset kehut ja innostus, jossakin niiden jälkeen lelu. Ihanasti vastaa kehuihin. :)
- noutokapulan pitoa testattiin niin, että häiritsin lelulla. Ja edessä istui tosi hyvin, ei hyppinyt kapulaan kiinni kun sitä ojensin ja häirittynä piti kapulaa hyvin. Naksuttelin ne kohdat kun luopui häiriöstä ja vilkaisi mua. Muuten katseli sivusilmällä lelua. Lisää lelu häirittynä ja että saisin tässäkin Gavalle asenteen, että ei saa katsoa.

Gavan tokoilua videolla seuraus, jäävät ja luoksetulon stoppi. Videolta katsoin, että itse en tee täysin oikeissa linjoissa kulmia tarkkana niissä! Täytyy katsoa ylös ei koiraa, ei ihme jos kävelee vinoon. Näkee sen sivusilmälläkin. Täyskäännöksen tai oikeaan käännöksen jälkeen paikka hetken edessä. Ja kahdessa kohtaa oli poikittamista. Peruutuksissa lopussa saatiin hyvä. Vasempaan askeleet videolla näytti paremmalta kuin tuntuu. Jäävissä kiva nähdä, että seisomaan pysähtyy ripeästi. Ja luoksetulon stopissa näin, että tulee kohti palkkaa ja läheltä tekee sen paremmin. En tiedä toimisko takapalkka tai lisää niitä, että heitän heti lelun kohti..


Ruutin kanssa treenattiin vain ison merkin kiertoa kapulahäiriöllä. Vaikeeta oli, jos olin just heittänyt kapulan paikalleen. Parempi onnistumisprosentti silti. Tehtiin sitten pari istumiseen pysähtymistä, ekoissa ei kuunnellut ja käskin vähän liian äkkiä kierrosta. Erillisenä tehtiin myös noutokapulan tuontia stopista. Eka lähti kiertämään merkkiä ja takaviistoon, kuten ohjatussakin pitää. Täytyis jotenkin saada erilaiset käsimerkit ja käskyt. Sanoin vain kapulan tuomiskäskyn "tuo" + käsi. Vasen oli vähän epävarmempi, siihen oli tosin pidempi matkakin. Testattiin kokonaisena liikkeenä. Eka onnistui. Sitten yhdessä ennakoi stoppia ja hidasteli. Täytyy tehdä pelkkiä merkin kiertoja stoppien joukossa. Ja olla tarkkana, jos ennakoi ei saa pysähtyä, kuten luoksetulossa.

Ruutin video ison merkin kierto ja nouto


Iltapäivästä oli kimppatokoilua bc porukalla Kannelmäessä. Taina & bc Mozart, Anni-Elisa & bortsut Honey & Helmi sekä Suvi & Vendi. Viereiset skeittirampit oli jo aika täynnä ja Gavaa taas pelotti. Gava vähän vierasti myös viereistä lastenleikkipaikkaa. Gavalle siis helppoa ja hauskaa vain.

Ruutille otin 2min paikkiksen muiden seurassa. Sanoin vahingossa ekalla käskyllä "maahan" ei totellut, mutta down käskyllä painui heti. Pitäisi totella kyllä maahan- käskyäkin.

Ruutin kanssa tehtiin vähän myöhemmin ison merkin kiertoa. Kapulat vein sitä ennen valmiiksi. Ekalla kertaa piti tulla lähelle kapuloiden linjaa, sitten kauempaakin sujui. Tosin välillä tuli epävarmuus ja juoksi kapulan kiertäen kiertoon. Ekan istumisen meni maahan. Muut kuunteli. Kapulan noutoa erikseen ja eka hyvin. Hypyn sain käskeä toisella käskyllä, kun olis tullut ohi. Kun tajusi hypyn niin sitten ei meinannut tuoda kapulaa, kun keskittyi hyppyyn. Huoh! Tehtiin sitten ihan suoraan linjaan kapula, hyppy ja minä. Ja ihan perus kapulan tuontia, että kapula meidän välissä. Tuhat osaa tossa uudessa liikkeessä!

Ruutin kanssa myös ruutua. Vein kosketusalustan merkin kohtaan Ruutin nähden. Ruskea kaakeli hiekka-alustalle. Ja piirsin jalalla ympyrän. Juoksi kaikki hyvin kaakelille. Ei hirveän hyvin erottunut. Ruudussa ekat kerrat sivusta, tehtiin läheltä erikseen niin sitten löytyi suoraan meno. Ja nyt hyvä paikka. Nyt sanoin merkittömään rinkiin lähettäessä että "eteen" ja "stop".





Illaksi vielä kouluttamaan agilitya. Mun suunnittelema rata, jota tehtiin Gavan kanssa lopuksi. Alkuun tuntui taas jännältä tehdä rata, mutta sinne tuli ihan kivoja kohtia ohjauksellisesti. Tehtiin suurinosa mininä ja parit rimat nostin maxiin. En jaksanut vaihdella suurinta osaa edellisen jäljiltä. Olipas Gava nopeampi noin ja vauhti päällä! Alkun sujui hyvin, tein niistolla 2 hypyn. Puomi oli siisti! <3 Irtosi mun puolen putken päähän, olin vähän väärässä linjassakin. Hyppy 8 saksalaisessa hyvä takaakiertoon lähtö. Ekalla meinas tulla hypyn ohi. Saatiin sitten myös tosi hieno saksalainen tehtyä. Hypyn ja putken irtosi hyvin. Välistävedot mininä ja ne sujui ekalla oikein. Toisella kerralla puomille (15) mennessä olin liian edellä ja meni putkeen. Kun tultiin rinnakkain niin hyvin puomille. Ekalla puomilla vain namin 2on-2off asentoon. Nyt vapautin leluun, jonka kaivoin taskusta. Täytyis käydä tekemässä näitä myös eri puomeilla Ojangossa esim. 16-17 sujui toistolla, ekassa hätiköin takaakierron. 19-20 väliin tehtiin takaaleikkaus ja kaivoin taskusta lelun. Jätin A:n alastulon eteen ja siitä hyppy 22, pimeä kulma putkeen ja poispäin- käännöksellä hyppy. Hyvin sujui! Hyppy 26 oli vaikea saksalaisella, piti vähän katsoa edeltävää hyppyä, joka ei ollut ihan linjassa ja hypyn kulmassa vietti aika helposti hypyn ohi. Tähän kertyi toistoja ja lopetettiin sitten missä sain tulemaan hypyn, mutta rima tipahti (maxirima). 



Pihaprojekti etenee ja nyt ollaan jo voiton puolella!




Komposti piilotettu kuunliljoilla, jotka oli raskaita kaivaa liian tiheästä penkistä
Viikonlopuksi mökille! 
Gavan lonkkakuvaus aika oli nyt varattu Marian toimesta maanantaille 24.8, jännää!

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...