Siirry pääsisältöön

Siistit paimennukset!

On kyllä niin koukuttava laji! Vaikea, mutta palkitseva sitten kun saa yhteistyön sujumaan. :) Tänään maanantaina taas Siuntioon Eijan oppeihin. Kolmas kerta nyt viikon sisään ja näin kuurina käytynä, on tehnyt kyllä tosi hyvää itsellekin. Muistaa paremmin mitä on tehty, koiralle ei ole niin pitkä tauko ja on se kouluttajallekin helpompi.

Nyt oli eri uuhet kuin ne aitojen yli pomppivat. Tehtiin pienessä aitauksessa noin 5 lampaan porukalla. Riitti treenattavaa siinäkin. Gava sai tehdä taas vapaana.

1 kierroksella:
Tehtiin ensin flankkejä kulmissa.

Muutamasti en itse lähtenyt riittävästi alta pois, että Gavan piti yrittää kurvata lampaiden eteen, kun ne jäi mun selän taakse. Itse taas jään niin katsomaan tai seuraamaan koiraa sen lähtiessä flankille, joka taas lisää vauhtia, mutta myös itse oon väärässä sijainnissa että koira voisi tuoda lampaat mulle. Jos koira lähtee irrottamaan lampaat aidasta mun pitää lähteä joko riittävästi aidan suuntaan eteenpäin tai keskelle, että lampailla on tilaa väistää koiraa ja lähteä mun mukaan. Jos taas itse jään paikan päälle, niin koiran pitää juosta pitkä matka niiden eteen ja koota mulle, kuten luontaisesti ne tekee. Koira saa silloin vähän palkintoa kaahottamisesta ja hyvän mielen "kun ratkaisi tilanteen", mutta ei taas haluaisi ahaa elämyksiä siinä täysiä ympäri mielentilassa.

Jos Gavalla on häntä ylhäällä makuulla, odottaa että se laskisi sitä. Silloin se on väärässä mielentilassa menossa lampaille.
Tehtiin Gavalle pari aika rankkaakin kohtaa, missä sai työstää itse lampaita. Lähetin kohti nurkkaa flankille ja olin taas toisella aidan pätkällä vastassa. Gavan piti siis vähän tehdä flankkiä, työstää lampaat liikkeelle nurkasta ja tuoda ne mulle. Itselle luontaisin olisi ollut tukea koiran läheltä tai välistä sitä irrotusta, mutta nyt tehtiin ihan flankki käskyllä ja kehuilla, että sai hakea lampaat irti nurkasta ja sitten maahan, kun lähtivät liikkeelle. Gava sai samalla syvien lihasten treeniä, kun niin hiipimällä irrotti lampaita. Vähän lähestyi tosi loivalla kaarella eli flankkiä oikoi, mutta niiden pitäisi parantua, kun koira saa itsevarmuutta. Monessa tapauksessa, missä Gava ei lähde hyvin flankille tai tulee liikaa kohti se jännittää niitä tilanteita ja lampaiden käyttäytymistä, että sen mielestä varmin pitää lampaat hallinnassa on liikkua itse lyhyempää reittiä ja suoremmin. Useasti koirat itsevarmuuden kasvaessa alkavat sitten tehdä laajempia flankkejä. Uskallettiin myös tehdä näitä, koska Gava ei nappaa kiinni lampaisiin, se saattaa juosta vain päin tai sitten kiihdyttää vain. Gavaa kannustettiin, menin välillä lähemmäs auttamaan ja kun Gava liikkui mäkin peruutin pois alta.

Kuva viime vuodelta samasta paikkaa
2. kierros: 

Liikaa maahanmenoja ja maahanmenot kriteerit ja totteleminen:
Jonkin verran käskytän turhia maahanmenoja. Ne on tarkoitettu vain, jos lampaat ryntää tai koira odottaa seuraavaa käskyä. Esim ajamisessa antaa koiran ajaa jos se menee hyvin. Itse käskytän välillä vain itseni vuoksi ilman tärkeää syytäkin. Ajamisessa on ok käyttää kahta, maiskauttaen lupa liikkeelle tai käskystä. Maiskautuksessa pääasiallinen idea on, kun koira ei osaa vielä käskyjä voidaan nimetä oikeaa kohtaa "walk on"ista. Ei nimetä esim ryntää paikaltaan tai nytkähdä liikkeelle tms.

Maahanmenot kuten viimeksi oli huonompia. Nyt Gava ei valunut ehkä niin pahasti, mutta välillä totteli vasta toista käskyä. Myös jos maahankäskettyä liikutin keppiä tai liikuin itse niin Gava ottaa sen helposti lupana, että saa lähteä liikkeelle jolloin taas käsken sitä maahan. Tehtiin oikea häiriötreeni, missä puutuin jos liikkui ennen mun lupaa. Alkuun käskin vain pois vihaisesti kättä heiluttamalla, ei toiminut kun heti teki samalla tavoin. Parhaiten toimi, kun lähdin yllättäen kädet pystyssä suoraan kohti ärähtäen, "hei ei yhtään tollaista, nyt pysyt siellä" tms. Gava ryntäsi niistä vieläkin kauemmas ja sitten kyllä tottelikin. Mun piti huitoa käsiä, piiskasin "käärmeitä" mun ja Gavan väliseltä alueelta. Katse maassa, ei koiraa tuijottaen. Jos liikkui käsky maahan tai jos oli tuhma ryntäsin kohti. Äkkiä kestikin kaiken huitomisen ja sen jälkeen vetäydyin aidan viereen ja lupa flankille. Näitä tehtiin muutamia. Samoin jos lähti väärin flankille, suoraan kohti niin maahanmenon jälkeen saatoin ottaa pari ripeää askelta kohti ja häätää samaan paikkaan. Toimi myös flankki käskyn jälkeen laittaa yksi työntävä askel kohti koiraa ja sitten "poistua takavasemmalle" tehden tilaa koiralle hakea lampaat. Joskus on heittokepillä tms työstetty näitä maahanmenoja, mutta tämä keino on aina mukana ja selkeä tokopohjia ajatellenkin. Kuulemma yksi Eijan koirista vaatii myös aina tällaisia muistuttamisia ja aika ajoin maahanmenot vaatii kurinpalautuksen. Kiva, kun tietää että on paljon kokemusta paimennuksesta ja samantyyppisestä silmäkoirastakin.

Flankkejä tehtiin nyt ekaa kertaa laitumen pituudelta melkein. Lampaat oli toisessa laidassa ja Gava sai käydä hakemassa ne. Tässä olin taas tarkkana minkälaisen flankin kelpuutan. Loiva kaartaminen kelpasi keskivaiheilla, haetaan alkuun itseluottamusta. Lähti tasaisella vauhdilla ja totteli tosi hienosti maahanpysäytykset 2-3kpl kunnes koira oli lampaiden takana. Itse lähdin taas kohti koiran lähtöpistettä. Aika siistiä oli testata ja saada onnistuneita noinkin pitkältä matkalta! Lampaat totteli ja toimi oikein. Vaikkein Gava nyt aitoja pitkin juossutkaan. 

Testattiin kerran flankki, ajaminen lampaat mun ohi 5m ja flankki ideaa. Mutta se oli liian vaikeata vielä Gavalle, kun se ei osaa riittävän hyvin käskyjä. Ajoi kyllä lampaat ohi, mutta lampaat meinasi mennä vinoon. 

En hirveästi tarvinnut edes, piiskaa tai näyttää mitään suunta-apuja. Lähinnä jos väärin niin sitten puututaan. Ja alkutreenistä tehtiin ensin flankeissä niin, että olin itse lampaiden ja koiran välissä, sitten ujuttauduin reunemmas. 

Oli kyllä siistit treenit! Kolmas kerta Eijan opeissa ja vaikka Virpikin on tosi hyvä. Ehkä nyt "yksityisopetuksessa" Eija on osannut tauoilla hyvin perustella mun virheet tai treenien idean. Ja oon saanut kyseltyä itseä askarruttavia kysymyksiä. Oon joutunut myös tehdä lähes kaiken itse vain ohjeilla, joten itsekin pitää tajuta mitä tekee (ainakin se osio). 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...