Siirry pääsisältöön

Ensimmäiset viralliset agilitykisat

TOKO
Keskiviikko päivä(lue aamu) aloitettiin tunnarisulkeisilla eli tokolla.
Gava sai tehdä ensin. Matkaa noin 5m, virittelin suullisesti. Tiputin rasiasta riviin ehkä 10 tunnaria. Oman laitoin päätyyn noin 50cm päähän nurtsille, muut hiekalla. Hyvin nuuski väärät ja sitten tarkensi oman paikan. Jätettiin siihen. Seuraavalla kerralla oma lähemmäs vääriä.
Ruutillekin tunnari:  oma keskellä 10cm päässä vääristä. Aika nopsaan löysi. Korjasi otetta.


AGILITYKISAT

Keskiviikko illalla oli ehkä jännittävin hetki vähään aikaan, kun luvassa oli Gavan ekat viralliset agilitykilpailut eli 1-luokassa startattiin. Kisat, 2 starttia oli tutussa paikkaa ex Purina- areenalla eli HAUn järkkäämät. Onneksi puuhaa riitti ennen kisoja, mutta kyllä sitä ehti sitten jännittää. Odottelu on kaikkein pahinta. Tykkään olla myös 3-10 numerolla, että saa nopeiten suorituksen alta pois. Radanmuistamisesta ei onneksi tarvitse huolehtia ja tuli kyllä tutustuttua tarkasti ja bongailtua kaikki ansaesteet. Ne kohdat ehkä mitkä eniten epäilytti sujui. Mittaus oli aika selkeä, siru löytyi äkkiä. 

Onneksi mulla on Gava viilipytty, joka ei reagoinut ollenkaan mun jännittämiseen. Ennen rataa juostiin vähän, jolloin G halusi leikkiä hihnalla. Tuntui, että jalat oli ihan tönköt jännittämisestä. Leikittiin ja vähän tokoa. Radalle hallitusti. Gava tarjosi maahanmenoja, jos ehdin seisoskella ja jännittää. Gava oli taas paljon rauhallisemmin odotellessa kuin ast:n epiksissä. Ennen rataantutustumista käytiin lenkillä, sen jälkeen ei enään ehtinytkään. Vähän sain kyttäillä myös milloin on mittaus, joka alkoi vasta 5min ennen arvioitua tutustumista.

Ensimmäinen rata oli sisällä ja agilityrata. Aika vauhdikkaita suoria, mutta paljon "putken 2 päitä". Ne tosin sujui hyvin. Lähdössä hyppy, rengas, keinu. Kutsuin renkaan takaa ja keinulle Gava jarrutti hyvin. Kiltisti tuli putkeen. Sitten tutustumisessa olin miettinyt kummalta puolelta menen seuraavan hypyn, joko valssaten tai suoraan toiselle puolen. Ajauduin niin pitkälle, että päädyin menemään pidemmän kautta putken, mutta huono kun en saanut kunnolla käännettyä koiraa hypylle ja en ehtinyt riittävän pitkällekään, että olisin paikaltaan voinut poimia. Tuli ohi niin lujaa, että oli jo A:n alastulolla tassut. Olisi vaan pitänyt luottaa putkeen hakemisessa ja tehdä hyvä valssi siihen. Taas ajauduin varmisteluun ja yritin miettiä riman kannalta "kevyttä ohjausta". Se riman varmistelu tuli taas jostain Ruuti ohjauksesta. A:lla varmistelin ja huusin pysäytyskäskyn. Putkeen hyvin, mutta varmistelin sitäkin. En normaalisti saata niin pitkälle. Hypyllä vain pieni ohjaus ja tavoite näyttää keppien suunta ja takaaleikata. Sisäänmeno sujui, mitä jännitin eniten. Hyvä Gava! Itse taas rynnin liikaa loppuvaiheella keppejä ja Gavan rytmi meni sekaisin. Päätin jatkaa rataa, koska haluan vaan hyvän fiiliksen kepeille. Putkeen haku hyvin. Sitten muuri ja olin vielä ehkä keppiajatuksissa tai vaan jäin liikaa noukkimaan muurilta ja unohdin ohjata puomin. Videolta näkee, että olin ihan pysähtyneenä ohjaamassa muurille ja ei ihme kun kääntyi niin tiukkaan, olis pitänyt juosta! Puomi oli ok ja loppu suora. Kauhea kyllä, että en muista ihan tarkalleen miten kontaktit teki kuin että koski. Niin jännityksessä kuitenkin menee radan läpi. Eli ensin K, sitten HYL. 

Toinen rata oli ulkona ja hyppyrata. Alkoi heti, kun edellinen päättyi. Kävelytin tätä ennen vain kentällä. Tutustumisen ajaksi autoon ja katsoin ekat 5 koiraa. Ja pusuttelin Pike pentua. :D Tämä rata oli vähän kivempi eikä niin pahoja kohtia. Kepit tosin jännitti ja renkaan jälkeinen takaakierto rima. Rimat oli 55cm. Alun kepit oli tosi hyvät, saatoin pitkälle niissä. Katsoin, että monilla virheet tuli kun ajoissa ei kerrottu keppien suuntaa riittävästi. Ja Gava varsinkin tarvii sen. Yritin keskittyä juoksemaan samaa tahtia. ;) Meni vähän loikkimiseksi. Rengas ja hyppy ok. Sitten tulikin kiire seuraavaan kohtaan, Gava onneksi irtosi hyvin. Sitten valssikohdassa tein sitä liian hitaasti ja rintamasuunta oli auki hypättävälle hypylle liikaa, joten Gava tuli sen ohi. Videolta katsottuna ehdin kyllä just ja just, mutta jäin taas ihailemaan koiraa enkä kääntynyt menosuuntaan. Gavalle liike ja rintamasuunta on tärkeitä. Kun tuli virhe niin lopussa ohjaukset ei toiminut, kun olin niin eri kohdassa. Eli tältäkin ensin K ja sitten hyl. 



Tyytyväinen olen ratoihin, vaikka itse tuli sössittyä. Gava teki tosi hyvin ja niin miten osaakin. Kepeillä oli tosi pätevä. Kepit otettiin kahdesti ennen molempia ratoja, vähän samanlaisesta kulmasta ja niillä kerroilla teki ekalla oikein. Yhtään rimaa ei tullut alas ja Gava katsoi ne tarkasti. Jopa pehmeä hallin pohja. Kontakteille ja kepeille tarvitaan lisää luottoa kisatilanteessa, jolloin on ehkä vähän lisää vauhtia treenitilanteeseen tai sitten vain itse liikun huonommin kisoissa. Ja nämähän oli vasta Gavan toiset "kisat" missä on kontaktit radalla, kun vain yhtiin mölleihin ehditty näitä ennen. Vaikka me on treenattu paljon ja lähinnä vaikeampia juttuja, ei tullut fiilistä että radat olis tosi helppoja. Kouluttaja myös sanoi, että oli vaikeita linjoja pitkä laukkaiselle. Gava viilipytyn lähdöistä oon myös niin iloinen, tai eihän niissä koskaan ole ollut ongelmia, mutta Ruutin kanssa nekin oli eka jännitettävä juttu. 

Hallin radat oli näkyvissä Hau:n livestreamissäkin, mutta oli kiva saada myös videolle. Koska itse unohdan puolet jännittämisen takia. Kiitos Päivi kuvaamisesta! Ehkä seuraavan kerran on helpompaa ja tässä saa vähän taukoa, kun kesällä oli aika minimisti kisoja ja tulee heinäkuussa aksataukoakin ohjatuista. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...