Siirry pääsisältöön

Anun agilityt ja nurtsitokoa

TI AGILITYT

Anun Niemen agilityssa tehtiin tällä kertaa Saija Mustosen suunnittelemaa rataa. Oikein kiva rata olikin! Haastavia kohtia, mutta sujuvaa menoa. :) Rimat vaihteli 40-60cm.

Alussa hypylle 3 pystyi kutsua siivekkeen takana ja merkaten puolen mitä kautta koira kiertää siivekkeen (pakkovalssilla). Siitä käännyin valssilla kohti. Ekalla olin myöhässä ja Gava kommentoi, tokalla ajoissa. Kerran tiputti lähtöriman, muuten ei tiputtanut radalla. Ja takaakierrossa, kun olin nostanut rimaa 10cm ylemmäs (kuin ekoilla toistoilla).

Takaakiertoon 4 piti tukea vähän paremmin, vaikka koira helposti sinne meni. Gava hyppäsi helposti sen tosi läheltä siivekettä. Sitä mietittiinkin, että puuttuako. Kun nostin rimaa niin korjasi sitten vähän ponnistuskohtaa. Noita pitää treenata vain enemmän ja vaikka kierrättämällä kahdesti saman hypyn. Anu on tehnyt nuoren koiran kanssa niin, että takaakierron palkka on reilun metrin siivekkeen takana. Ruutikin hyppäsi tosi nuollen siivekkeitä, teenkö mä jotain jokaisen kanssa väärin..

Tehtiin alku aina putkeen 5. asti ja ihan hyvä, että tuli palkattua haltuunottoon suorasta putkesta.

Halusin ottaa kepit lähemmäs 1-luokan kulmassa joten tein hypyt 1 ja 2 väärään suuntaan ja tultiin aidan suunnasta kepeille. Ekassa Gava piti muhun etäisyyttä ja bongaili vain putkea. Toisella kertaa otin sen tiukemmin ja rytmityksellä, että sain oikealle linjalle. Ja jes miten hyvin nyt sujui! Liikaa huidoin suoraan putkeen ja Gava juoksi vähän putken suun ohikin, kun luki liian kauas mun ohjauksesta. Putket hyvin. Puomilla vähän hidas. Vapautin sieltä. Tehtiin vielä 10-17. Jolloin tein valssin hypyn 11 taakse, käännös meinasi aina vähän venähtää vaikka Anu yritti saada mua kääntymään aina vain tiukemmin. Ehkäpä olis pitänyt hakea lähempää hyppyä 11 mukaan.. Alkuun kauhistutti hypyn 11 kulma, kun aikaisella valssilla oli niin suoralinja hypyn ohi. Vielä uudestaan sama pätkä kepeille ja nyt pidin käden alhaalla ja Gava lähti hienosti putkeen.

Puomista sain torut, kun olin torunut Gavaa (kerroin Jannen koulutuksesta). Ei koskaan kiltille koiralle. Vain kehuja ja voisin sanoa pysäytyskäskyn vasta myöhemmin lähempänä kontaktipintaa. Ja ideana oli myös, että heti ylösmenon jälkeen hihkaisisin suuret kehut "vau, super" tms että olisi positiivinen ajatus puomille juostessa. Tein nopeita vapautuksia puomilta, kun pysähtyi vapautin lelulle. Saatiin aika hyvä puomi ja jätettiin kokonaisen puomin treeni siihen.

Testasin 10-17 pätkään takaaleikkausta, joka toimi kyllä mun makuun paremmin. No ehkä muurin käännös niissä vähän venähti vs valssiin eli ehkä sen laskien rajalla kumpi oli parempi vaikka valssi venyi. Gava kuunteli nätisti putken 17 päädyn. Kerran yritin normaalisti ohjata takaakiertoon 19 ja Gavahan meni myös extrahypyn edestäpäin. :D Vastakäännös muurilla näytti toimivan hyvin ja ehkä sekin jos olisin vielä paremmin rytmittänyt muurin käännöksen.

Tosi kivat treenit tänään helteestä huolimatta! Me osattiinkin hyviä pätkiä tehdä. :) Sain aina ohjattua sinne asti minne halusinkin. Gava keskittyi rimoihin hienosti. Puomista saatiin jo nyt vähän parempi. Ja kepit oli loistavat! Oon niin happy happy noista kepeistä! Sitten, kun meidän keppiosaaminen on astetta parempi täytyy testata tuota kohtaa leijeröiden keppien toiselle puolelle (silloin voi tehdä myös sylikäännöksen takaakiertoon 4).

Saatiin ihania Sanna Lehtoaron ottamia kuvia. :)




Treenaa:
- keinuun ei ehditty eli keinu vs puomi tai hyviä keinuja
- takaakierron kääntyminen
- 17-20

Hyviä kohtia:
- 1-6
- 10-17


KE TOKOA

Ke aamuna tehtiin tokotreenit nurtseilla. Liian usein tykkään tokoilla hiekkakentillä ja aika samassa paikkaa. Nurtsi oli ehkä 5cm pitkä ja ei ole ihan suora. 

Gava; ruutu: tehtiin 20m matkalta ja olin vienyt aiemmin lelun ruutuun. Gava juoksi ruudun toista laitaa lelun ohi, kunnes bongasi sen. Tehtiin vielä paikanhakua että sijoitin Gavaa n. 2m ruudusta eripuolin sitä. Välillä näytin myös oikean kohdan. 

Gava, kaukot: vain maasta seisomaan nousuja ja nehän toimi! Tehtiin 1-3m. 

Ruuti, ruutu: eteenmeno loistava, luopui myös 5m sivussa olevasta merkistä. Ruutuun juoksi vasenta laitaa mitä Gavakin. 

Ruuti teki myös rallyjuttuja oikealla puolella. Ääntä tuli vähän. Nyt pystyi kyllä kuunnella hyvin mitä pyysin. Totesin tuossa tiistaina, että Ruuti ei osaa käskystä tulla oikealle puolelle eikä osaa namihäiriöllä mennä oikealle sivulle, seurata nyt jotenkin. Kun esim vasemmalla voin laittaa namikäden pään toiselle puolelle.



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...