Siirry pääsisältöön

Paimennuksessa suullisia käskyjä sekä muita videoita

MA PAIMENNUS

Eijan luokse Lillgårdiin paimentamaan maanantaina. Edellinen treenaaja juuri lähti, joten Gavan kanssa vedettiin treenit niin, että välissä yksi jutustelutauko. Laitumelle oli pidempi siirtymä pikku aitauksen läpi ja Gava kulki ne vapaana. Kuljetin ihan sivu - käskyllä, kun takana/taakse ei ole niin vahva. Sain välillä pysähtyä käskemään lähemmäs. Eija ekan lampaille siirtymisen jälkeen kysyi tarviiko liinaa. Pärjättiin ilmankin :D

Mentiin isolle laitumelle tekemään kulmatreeniä (90 asteen kulmassa flankkejä), kun lampaat ei pysyneet pienemmässä. Lampaita oli noin 10 yhteensä. Hyppäsivät muovisen aidan yli. Eijan koira haki lampaat katoksesta, tämän kertainen koira on ollut myös silmäkoira, mutta toimi nyt hienosti. Alkuun Gavalla vähän liikaakin silmää ja meinasi välillä tulla kohti. Muutamien jälkeen vaikeutettiin niin. Että annan vain suullisen käskyn ja oon muuten paikallaan. Jos väärä suunta käsky maahan. Jos ei toisellakaan kerralla tajua, sitten näyttää apuja kädellä. Huomasi myös, että ihan pienen avun ymmärsi. Gava vähän otti painetta, kun tuli käskyjä niin paljon ja halusi hotkia ohessa kakkoja. Teki välillä tosi hienoja flankkejä kääntäen pään ja väljästi. Yritin muistaa "tokokriteerit". Jos tuli lähemmäs heti häätö kauemmaksi. Gava alkoi kyllä nyt kolmannella kerralla tajuta ideaa. Ja joidenkin kanssa se vaatii jopa 60 kertaa.
Alkuun tehtiin lyhyita kaaria, sitten myös kokonaista ympyrää antaen juosta, että toistettiin suunta käskyä. Osassa näissä meinasi tulla liian lähelle. Gava hienosti myös haki luontaisesti lampaat mulle, jos ne karkasivat. Nätisti kokosi ne. :)

Maahanmenoissa on eniten treenattavaa tai mun pitää jatkossa olla tosi tarkka. Huomasi alkutreenistä, kun lampaat ei vielä ihan luottanut Gavaan niin ne hieman liikahtivat aina kun G meni maahan. Koitin olla tarkkana, että jos teki huonon maahanmenon käskin pois eli kauemmas.
Puhetta oli, että ajamista on opetettava eri suuntiinkin ettei opeta vahingossa niin, että koira ajaa lampaat vain ohjaajalle. Välillä ajaa ohjaajan ohi lampaat näin alkuun. Ajamisessa treenattavaa olisi myös se, että on koiran vieressä. Tätähän tehtiin vähän samantyylistä viime vuonna niin, että lampaat oli paikallaan ja lähestyttiin kauempaa.

Vinkkinä tuli myös, kun ollaan ystävällisiä niin nojataan vähän taakse niin flankeissä ja maahanmenoissa. Jos taas ei tottele niin käsky kuin" linnut tippuisi puusta" ja nojataan eteen tai askelkin.
Palkinnoksi hyvistä flankeistä Gava kuljettaa. Ideana oli myös muistaa että hyvästä flankistä saisi ajaa lampaita. Samalla idealla sitä kisoissa ym tehdään. Flankki, ajoa, flankki.. Ekassa ajamisessa Gava ehti kiertääkin välillä. Sitten käskin maahan tai jarruttamaan.


TI ANU NIEMEN AGILITYT

Tiistaina aksailtiin, toka vika kerta ennen kuukauden taukoa. Rata oli aika hankalan näköinen, lähinnä siellä oli ansoja, jos jää varmistelemaan toista paikkaa tai jos on myöhässä niin se kostautui. Aloitettiin lopusta, joten saatiin tehtyä rauhassa kontaktitreeniä. Gava kuitenkin vähän eritavalla tekee niitä yksin treenatessa. 

Alkuun tehtiin putki, hyppy, takaakierto. Saksalainen onnistui kaikki kerrat paitsi yhden kerran, kun tein liian pienen lähetyksen. Hyvin kuitenkin nykyisin lähtee. Ekassa käännyin liikaa koiraan, kun olin vaihtanut puolen ja Gava päätyi putkeen. Kun yläkroppa ei kääntynyt, sujui hyvin. 

Puomilla juoksi läpi ekalla kertaa. Tottumuksesta tuli multa joku "oho" toteamus, mutta ei Gava onneksi sitä noteerannut. Voin ottaa uusiksi, tai sitten ottaa puomin toiseen suuntaan ja kehuu tai vain korjaa alastulolle + kehut. Otettiin yhden hypyn kautta samasta suunnasta kuin aluksi ja nyt pysähtyi. Vähän nopeammin voisi mennä 2on-2offiin. Niitä pitääkin vahvistaa. Vähän nytkyi myös kun käännyin ohjaamaan seuraavalle hypylle. Noita voisi myös treenata.. 

Hyppy ennen keinua niin ekalla kertaa en kertonut käännöstä ajoissa, vasta riman päällä. Muistan, etten itsekään tiennyt siinä vaiheessa missä kohdin tarkalleen keinu olikaan. Gava teki aika äkkipysähdyksen keinulle. Keinulle erottelua, myös niin että jatkan matkaa. Toisella kerralla ennakoi tiputusta ja jarrutti vähän aiemmin. Nyt tuli myös vähän vinoon.

Hyppy ja A:lle. A:lla koski aika rajalle ja en palkannut. Otettiin uudestaan niin, että hoputin enemmän ja nyt koski paremmin (palkka odotti edessä). Silti tulee pikku hidastus ja katsoo muhun. Kerran niin, että Anu heittii pallon A:n suuntaisesti alastulon luota, kun Gava juoksi alasmenolle. Vähän parempi, mutta silti pieni hidastus. 


Lopuksi tehtiin vielä u-putket 6->. Sitten poimittua koiran matkaan kauempaa, vastakäännös ja siitä sitten pyöritykseen ohjaus. Vastakäännös 8, ekalla kertaa myöhässä ja Gava ehti takana olevaan putkeen. Sitten ajoissa. Pyöritys onnistui hyvin. 

Erikseen putkeen 10, muuri, rengas sujui hienosti 5m sivuttaisetäisyydeltä. Ja vaikka kulmakin oli haastavampi, toki Gava varmaan laskeutui pitkälle. ;) Sitten testattiin ohjausta, missä vähän edeltä ohjasin hypyt ja sitten leijeröin u-putken ja menin näyttämään toisen putken päädyn 15. Ei olisi tullut mieleen, että noinkin voisi. Ekalla kertaa hidasti ja ajauduin liian lähelle edeltävää hyppyä. Sekä käskytin juuri väärän putken suun kohdalla. Toistolla onnistui. Ihan siisti kohta. :D 

Alku jäi siis radasta pois 1-6 ja toi 15-16. 

Treenaa agi:
- keinu erottelu
- puomi ripeys
- kontakteilla ohi juokseminen ja pysyminen


MUUT VIDEOT (TOKO)

- Ruutin kierto-ohjattu agilitykentän malliin - ohita rivi hyppyjä ja kaukana oleva hyppy. Vaikeinta oli, kun merkki oli 2m verkkoaidasta. Vaati jonkin verran toistoja sujuakseen. 


- Novan kapulan pito, ekat oli oikein nappionnistumisia. Sitten pari huonompaa. Nopeammin palkattuna taas hyvä. Kuukausi sitten ei olisi saanut videollekaan. :D (Äiti ja Nova treenannut?)


- Gavan estehypyn opettelua (vanhemmassa tokopostauksessa nyt myös)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...