Siirry pääsisältöön

Paimennusta Eijan opeissa

Maanantaina matkattiin Siuntioon Lillgårdiin, tällä kertaa ekaa kertaa tehtiin Eijan ohjauksessa. Virpin päivät ei tässä kuussa käyneet meille. Tehtiin kaksi kierrosta lampailla. Oltiin ainut koirakko ja tehtiin pienessä aitauksessa. Lampaita oli vähän isompi porukka kuin yleensä. 

Gavalla oli alkuun aika paljon intoa ja silmää. Ei alkuun meinannut totella niin herkästi, teki mitä itse parhaaksi ajatteli. Alkuun pääsi pariin kertaan räjäyttämään lampaat tai jahtaamaan niitä. Alussa kesti, kunnes yhtään alkoi työskennellä paremmin flankeillä.

Ekassa kierroksella tehtiin flankkejä ja kuljettamista. Nyt pyrittiin siihen, etten lähetä flankille aina kävelemällä kohti koiraa -> ajamalla sitä. Tai ole ihan lampaiden ja koiran välissä, vaan pelkästään estämässä väärän flankin suunnan. Ideana oli, jos koira ei lähde flankille-> tekee väärin -> vihaisempi "lie down". Jos koira lähtee hyvin flankille, ystävällinen maahan ja sitten lupa ajaa. Eli jos tekee nätisti saa palkinnoksi ajaa eli tulla suoraan kohti lampaita. Flankillä pitää kiertää lampaita eikä saa tulla kohti. Tuntui alkuun, etten saanut kauempaa mitään kontrollia tai vaikutusta, millä saisin Gavan tuijotuksen rikottua. Tai ainut, mikä toimi oli "pois" käsky. Tehtiin jonkin verran pois -> maahan, jolloin heti kun lähti poispäin laitettiin maahan. Jos oli lähtenyt jo paremmin niin sitten pystyi testata flankkiä. Tai pois + flankin suunta. Flankillä haluttiin, että maahan käsketään melkein heti, että koira ehtii silloin 3-5m matkan.

Ongelmina flankeissä oli siis, että Gava lähti ajamaan flankin sijaan eli jatkoi lampaita kohti kävelemistä. Tai toinen oli, että maahanmenoa ei joko totellut heti -> vihaisempi maahan. Ja, mikä on aiemminkin huomattu että kun käsken maahan etenee kohti lampaita 1-2m. Tämä ei näissä treeneissä ole ongelma, mutta esimerkkinä kerrottiin että esim lampaiden jakaminen ei onnistuisi. Välillähän oon vahingossa peruutellut ja käskenyt maahan, mutta nyt en tainnut. Oon itse myös oppinut, että ajamalla Gava tekee parhaiten niin vaikein on oppia vain lähettämään ja lähtemään vastaan. Vastaan kävelyssä, myös välillä törmäsin lampaihin tai en päässyt koiran edelle.

Koira saa kulkea vain kaarella, jos tulee sisälle,
käsketään takaisin. Ohjaaja lähes paikallaan.
Itselle selkein ja helppo kriteereinä ymmärtää oli kulmatreeni, missä lampaat oli nurkassa, aidat 90 asteen kulmassa. Koira sai tehdä flankkiä pitäen saman etäisyyden lampaisiin. Tolpista oli hyvä laskea kuviteltu linja. Ja ajatellaan, että koira tekee ehkä 3 pysähdystä matkalle suht tasaisin välein. Jos se oikoo sisälle niin käsketään heti maahan. Jos se tulee liikaa sisälle, se ajetaan kauemmas kävelemällä kohti. Tässä saatiin aika hyvin treenattua, ettei Gava oio maahanmenoja sisäänpäin. Ideana tajusin tämän hyvin, mutta ohjaapa sitten nopeasti liikkuvaa koiraa. Gava kyllä kuulemma lähtee maasta sopivalla vaiheella, jotkut hyppäävät tai ryntäävät pahemmin. Lisäksi mitä Gava vain välillä tekee, on se pään kääntö flankin suuntaan.

Tuosta 90 asteen treenistä seuraava vaikeusaste on suoran aidan varressa, jossa kulmaa tulee 180 astetta. Koira joutuu tehdä vähän pidemmät flankit.

Jos koira ei tehnyt mitä piti silloin taas kerrotaan äänensävyllä, muuten ollaan ystävällisiä ja palkaksi ajamista. Tuossa voisin kuvitella esim käärmeen mun ja koiran väliin ja jämäkästi siihen läimäisy. Täytyisi olla sellainen, että kouluttajakin hätkähtäisi. Mun "suuttumiset" ei ihan siltä kuulostaneet. Jotenkin "lie down" on vaikea sanoa voimakkaasti. Otettiin ensin kepin kanssa. Sitten otettiin tilalle piiska, jolla saan tehtyä voimakkaamman käskytyksen jälkeen äänen ruohikkoon, joka aina havahdutti. Tämäkin koiran ja mun väliin. Jos maahanmenoa ei taas totella niin siinä voisi käskyn jälkeen käyttää piiskan ääntä. En tiedä osasinko hyvin ajoittaa, kun meni sekaisin piiska vs oma käskytys. :D Mutta oli helpompi pitää kiinni kriteeristä, ettei koira pikku hiljaa hivuttaudu kohti lampaita. Kerran sain flankkiin puututtua, kun heitin kepin lampaiden ja koiran väliin, noita kohtia on vaikea huomata.

Loppua kohden alkoi flankit olemaan paikoitellen aika siistejä. Huomasi huiman eron alkuun verrattuna. Kulmatreeni oli siitä myös hyvä, kun aiemmin tehtiin useammassa paikkaa flankkejä niin niissä Gava pääsi välillä kiihdytysajoille ja kerran ajattiin lampaat vahingossa toiselle laitumelle, kiilasivat portin läpi. Ja sitten kun ne tajusi kohdan mistä hypätä toiselle puolelle. Onneksi tässä on nyt pe paimennusta ja kahtena seuraavana maanantaina. Ehkä sitä muistaa sitten itsekin vähän paremmin.

Tykkäsin Eijankin koulutuksesta ja sai selitettyä hyvin, mitä tehdä (eri asia osaako ja muistaako noudattaa kaikkea). Pohjalla oli juuri olla mustavalkoinen koiralle. Ja antaa koiran itse tajuta, mitä halutaan.

Vielä vähän leirikuvia:




Ja Nova komistuskin

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...