Siirry pääsisältöön

Haku Gava ja alokas Nova

MA HAKU

Saatiin kolmen porukka kasaan Petikkoon Päivi ja sakemanni Jekku sekä Sari ja mudit Harri ja Keijo. 

4 pistoa, tarkoitus oli tehdä helppotreeni mutta L-pistoa ja eteenpäin työskentelyä vahvistaa. Gava on tähän mennessä tehnyt vain suoria pistoja ja niissä välillä päässyt työskentelemään taaksepäin (jos on ollut näkyvyyttä koiraan). Tehtiin niin että merkin kohdasta potkittiin maata 5m ajan takareunasta ja maalimies meni aina n. 10m päähän sivuun, radalla eteenpäin.
Otin irtorullat toiselle puolelle, toinen suorapalkkaa. Ilman apuja kaikki, paitsi yhteen kolmanteen toistoon ääni. Näytölle kutsumista.


1. Pisto: Upposi hyvin, muttei löytänyt. Meni varmaan liian piikkinä tai sitten ei mennyt riittävän syvälle. Toisella toistolla löytyi. Toi irtorullan, muistutin sivulle tuomisen käskyllä. Irrotuskäskyllä. Liina kiinni, pieni viive ja sanoin "näytä". Kutsut ei hirveästi kuulunut mutta Gava meni itsevarmemmin. Roikuin perässä yli puoliväliin. Maalimiehellä oli rentona kuten eilenkin.

2. Pisto: myötätuuleen? Ekassa yritti kääntyä 30-40m kohdalla, no maalimies ei siinä kohtaa ollutkaan vaan 15-20m eteenpäin. Otin uusiksi, nyt juoksi perälle ja kääntyi oikein. Suorapalkka.

3. Pisto: tässä lähetin kahdesti, viipyi pitkään muttei löytänyt. Oli kuulunut ääniä, mutta Gava ei ole mennyt sitten riittävän pitkälle tai juossut liian piikkinä. Päätin että kolmanteen otettiin ääni, se kuului ja päästin heti. Ja löytyikin nopeasti. Gava saa niin paljon lisää luottamusta! Rullan kanssa sujui ja laitoin näytölle lyhyen hihnanpätkän ja käskin näytölle. 

4.pisto: tässä oli paljon kiviä ja kuusikkoa. Gava juoksi 10-20m ja olisi kääntynyt. Uusi lähetys ja nyt juoksi perälle ja löysi maalimiehen.

Toistoilla odotin ehkä pidempään että tuijottaa oikeaa suuntaa ja hetsasin. Osan lähetin lennosta kutsumalla yli.

Treenaa: 
Seuraavalla kerralla itsevarmuutta ja helppoa treeniä. Pupua voisi kokeilla? (Maalimies juoksee puolivälistä piiloon). Ilmaisu oli nyt ok, hyvällä näkyvyydellä ilmaisua niin saisi oikean piston muodon.


Nova pääsi
myös tekemään kolmannen treeninsä alkeita. 
- Maalimies käveli kankaan kanssa 30m päähän metsään ja meni maahan. Päästin Novan perään oli juossut ihan viereen ja sitten vilkaissut ja sai kehuja. Ehkä mietti pitikö muutakin etsiä.
- Maalimies jatkoi eteenpäin ja palattiin polulle. Kokeilin lähettää meni 10m ja kaartoi kohti paikkaa missä oli viimeksi. Kutsuin pois. Otettiin kutsu/ääni ja nyt juoksi suoraan, mutta sai vähän miettiä lopussa.
Intoa oli kuin pienessä kylässä eikä vierasta yhtään. Hajuhakuakin täytyy muistaa tehdä, kun olisi sopivasti tuulta. 

Ruuti on ollut tosi väsynyt, nukkuu paljon, syö kyllä ja lenkeillä jaksaisi vain kävellä rauhallisesti. Muutama yksittäinen juokseminen. Viime viikolla kyllä räyhäsi autoille, koirille, kissoille, linnuille ja jäniksille. Lisäravinteita saa ja välillä kipulääkettä. Mutta täytyyhän sitä tietää, ettei ikä tule vähenemään ja lonkat on nivelrikkoiset.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...