Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.5.2019

Tottista ja esineitä, kaksikko petraa vieraammalla alueella sekä Ruutin trimmausta

Tottista ja tottista ja esineitä. Kivaa vaihtelua, kun on myös treeniseuraa! Huomaa myös Gavasta ettei olla ihan tutuimmalla alueella.


TO TALI Tottis ja esineet
Treeniseurana oli Minna ja bc Sisu. Treenattiin osittain samaan aikaan.

Gavalle, seurausta, eteenmeno aiemmin viedylle lelulle. Seurauksessa tehtiin 50m suora ja sitten palkka. Vaati lisäkäskyn? Vietiin uusiksi eteenmeno lelu ja uusinnalla parempi.

Esteistä tehtiin matala A, vinosta heitosta olisi juossut esteen ohi. Sama jyrkemmän kanssa. Autettuna sivulta sujui. Ja myöhemmin kokonaisena. Se riitti, että saatiin yksi onnistunut. Heittäminen oli vaikeata. Näissä tärkein muistaa noutokäsky, ilman sitä jää keikkumaan esteelle.

Hyppyä vielä pressuesteellä, joka oli 80cm. Ensin taisi mennä ohi. Sitten hyppäsi, kun hetsasin ja menin sivulle. Kevyellä kapulalla yksi noutona ja painavalla vain meno osuus, palkkasin ennen hyppyä.


Novalle vietiin eteenmenopalkka.
Sitten olikin haastetta keskittyä seuraamaan. Tein sitä ensin tarjoamisen kautta. Sitten saatiin käskytettynäkin tehtyä. Jääviäkin muistuteltiin.
Ja eteen istumisen alkeita. Siinä viettää vinoon kohti sivulletuloa. Tämä pitää oppia jo rally-tokoakin varten sekä pk-puolen luoksetuloon oma sanansa. Toki ne noudotkin pitäisi osata tuoda sitten.. Ehkä sitä mietitään myöhemmin.
Eteenmenon juoksi lujaa, vähän banaanina kun kaartoi ensin sivuun lelusta. Toisto oli suora. Lähetin sen sivulta ja eri paikkaan.
A-este: koitettiin matala ja kisakorkuinen, molemmat meni hyvin. Matalassa nouto, tarvitsi vähän apua esteelle lähtemiseen käsimerkillä. Ja sanoin käskyn myös takaisin tullessa.

Esineruutu vielä (kaistale n. 15m).
- Gavalle kahdesti niin, että appari tiputti 50m ja lähetin hakemaan. Ekassa tuli pois, mutta Gava aloitti mutkittelun jo 15m ennen esinettä. Jälkimmäisessä appari jäi paikalle ja nyt meni joutuisammin.

- Nova teki ekaa kertaa. Otettiin täydeltä matkalta, upposi heti apparin lähelle. Merkkasi esineen tai olikohan napannut suuhun mutta tiputti ja jatkoi etsimistä. Menin lähemmäs ja kehuin kaikki nostot ja kehotin tuomaan. Tehtiin neljä tällaista toistoa, osa eri esineillä. Vikassa odotin, että nostaa esineen kunnes kehut.SU Petikko tottis
Päästiin kahden rotikan omistajan kanssa treenaamaan ja mukana tuttu Elli ja tollerit Nekku&Tosca. Käärmeitä ei onneksi näkynyt, niitä joskus kontin alla. :0

Gava: kaveri vei eteenmenon lelun.

Esteet, 
hyppy n. 80cm, oli laudallinen. Tuli ensin ohi? Hetsattuna hyppäsi, mutta palautti kapulan viereisen hypyn kautta joka oli metrinen. Ponnisti vaneriesteestä. Se olikin lähellä ja kapula meni vinoon. Otettiin vielä paluuhyppy erikseen.

A-estettä oli vain kisajyrkkä. Meinasi mennä taas ohi. Autoin niin, että menin vähän lähemmäksi estettä ja kutsuin koiran sille. Palautti takaisin hyvin esteenkautta, mutta muistutin myös käsimerkillä ja käskyllä. Jätettiin siihen. Aluksi Gava meinasi mennä liian hiljaa esteelle, että sai tehdä töitä päästä yli.

Eteenmenossa kyseli keskivälillä, sanoin uuden käskyn ja meni hitaasti loppuun asti. Vielä toisto ja meni itsevarmasti. Oli vähän pettynyt kun lelu oli eri kuin millä aiemmin leikittiin.

Gava kuuli autossa yhdet ampumiset ja toisissa olin ehtinyt ottaa sen ulos autosta. Seuruutin niiden jälkeen ja palkkasin. En ihan ehtinyt sen pidemmälle.
Päästiin vielä toisella kerralla tekemään seurausta, missä otettiin yksi ampuminen. Gava lähti vähän edistämään korvat luimussa ja palkkailin namilla suoralla ja jatkettiin seurausta. Kun palautui normaaliksi niin leikittiin. Tehtiin vielä uusi seurauksen aloitus ja palkkasin kun oltiin menty yli kohdan, missä viimeksi ammuttu. Teki hyvin. :)

Sen jälkeen oikaistiin ja käytiin tekemässä ihmisryhmä, käveltiin kohti grilliä ja penkkiä ja siinä Gava herpaantui ja meinasi käydä tavaroita katsomassa. Muuten petrasi ja teki hyvin.


Novakin kuuli niitä autosta, otti lähinnä kierroksia tehdä töitä. Nova sai kaupasta myös ihan oman ketjun.

Nova pääsi ilmoittautumaan toisen koirakon parina. Gavakin teki sen aiemmin toisen rotikan kanssa. Gavalle ei ongelmaa. Nova hyppäsi kättelyssä moikkaamaan ihmistä. Täytyy sitä treenata. :D

Novan treeninä seurausta, se meni hyvin ja otin vain suoraa ja eripituisia pätkiä ennen palkkaa. Ei läheskään 50m, mutta hyviä pätkiä. Tehtiin myös täyskäännös, juoksu ja hidas.

Ihmisryhmä: ihan alussa Elli puhui ja Nova teki moikkausryntäyksen. Sen jälkeen keskittyi ja pysyi seuraamassa. Huomaa, ettei tälläisia olla tehty. Ainakaan niin, että lisäkäskyjä ei tule ihmisten luona.

Hyppy: kokeiltiin 80cm hyppy niin, että pyysin sivusta hyppäämään. Hyppäsi ilmavasti, vähän tekniikassa hiomista.
A-este: sivusta ohjaten yli.

Lenkillä Novalle yksi esine, Elli vei nahkaisen lompakon. Hyvin poimi suuhun, kun löysi ja kehuin siitä. Muuten Nova oli rakastunut Toscaan.MA- ESINEET

Jätin salaa sukan ja mutkittelin kävellä kaisteleen koirien ollessa vapaana.
Lähetin Gavan etsimään. Mutkitteli ja upposi kuitenkin, sai hyvin ilmavainun esineestä. Toi hyvin.

Nova haki mun juuri viemän esineen. Poimi hyvin ja kehuin siitä. Sai leikkiä sukalla.

Gava haki esineen, josta hihkaisin tiputtaessa. Juoksi nyt paremmin. Laskin että matkaa oli n. 45m.
Novalle samanlainen, laitoin esineen kuoppaan ja sai myös hajun jonka jälkeen paikansi esineen. Nova juoksi monesti puunrungon yli, Gava kiersi.

Seuraavaksi täytyy tehdä myös ylipitkää aluetta. Viime viikolla Petikossa oli selkeästi pidempi matka. Nyt tuuli sivusta.

Iltapäivällä Gavalle kerran vietynä reilu 50m, mäelle. Haju tuli edestä niin sai hajun kauempaa. Novan esine taas oli lähempänä, juoksi heti sinne eikä kestänyt kauaa.LA Ruutin trimmausta, pesu ja föönaus+ harjaus. Tässä menikin pelkästään harjaukseen ja föönaukseen 3h eli lähemmäs 4h yhteensä (olin valmis klo 24). Oli ennätys. Trimmerillä ajelin kyljet, vatsaa ja peppukarvoja ennen pesua.
Karvaa irtosi älyttömästi ja osa oli sen verran takussa, että alun jälkeen päätin ottaa sakset ja leikata ne kohdat. Eipä niitä koloja turkista huomaa. Sen ymmärtäisi myös, jos ei olisi harjannut mutta harjattiin ennakkoon jo yksi pussi karvaa edeltävällä viikolla. Nyt huomaa kyllä eron turkissa on niin ilmava ja puhdas. Otin myös järkkärillä kuvia, niitä myöhemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!